Gå til innhold
  • Bli medlem

Walkabout

Passivt medlem
  • Innlegg

    83
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    2

Alt skrevet av Walkabout

  1. Hei. Jeg vurderer tur fra Dyranut til sandhaug og Rauhelleren i 1-mai-langhelga. Men jeg er blitt veldig i tvil om hvordan føret er. Ifølge snøoversikten på yr så smelter det fort. Ifølge webkamera på Dyranut så ser det hardt og til dels lite snø. Er det noen som har vært i området siste tiden og kan si noe om snøforhold og mulighetene for skigåing? Det positive ser ut til å være at vandresesongen kan starte tidlig i store deler av Sør-Norge.
  2. Hei. Vurderer en tur innover Hardangervidda nå en av dagene. Vet noen hvordan parkeringsmulighetene er ved Solheimstulen? Ser det er plussgrader der i noen dager framover. Noen som vet om våren er på gang i området (skal innover til Rauhelleren)?
  3. Takk for svar begge. Jeg tenkte på hundepulk ja, men uansett takk. Tenker jeg bestiller og tester mine praktiske evner som montør.
  4. Er det noen her som har erfaring med å montere brems eller likende på fjellpulken? Er det komplisert eller krever spesielle verktøy? Finner lite på nettet om denne type montering (masse om barnepulk, men det er ikke det samme). Grunnen til at jeg spør er at jeg vurderer å kjøpe billigere hver for seg og så montere, eller noe dyrere og få den montert. Spørsmålet er om det lønner seg å få det montert. Tips mottas med takk.
  5. Det er en veldig grei tur. Tror det er en parkeringsplass ved starten av stien (lenge siden jeg har vært der). Hytta er lett å se når du kommer over en høyde helt på slutten. Fin tur. Prøv å stå opp tidlig og gå opp til toppen for å få med soloppgangen. Nest videste utsikt i sørnorge, så solen er tidlig over horisonten når du står på toppen. Ved dårlig vær er dette et utsatt område, og er det dårlig sikt kan det være utfordrende å finne hytta. Så sjekk værmelding.
  6. Hvis du parkerer på Tinnhølen og går retning Besso. Sør for Besso er et veldig fint område. Kjenner ikke fiskemulighetene der. Mange vann, men tror noen av dem er private. Ellers er sørvidda en god ide. Kjør til Synken innafor Kalhovd og vestover over høyden. Masse vann innover derfra. Ta med myggstift!
  7. Hei. Ser du ikke får så mange svar her. Jeg har erfaring med Setesdalsheiene, men ikke med fiske. Så vidt jeg vet er det gode muligheter for det i hele området. En mulighet er å parkere bilen ved skisenteret på Hovden og gå T-sti inn mot Sloaros og Holmavasshytta. Det er et fint område å tusle rundt i. Mange vann og sikkert fisk, Dere kan også lete etter Bamsebu, som ble brukt av Vemork-sabotørene da de måtte overvintre etter sabotasjen (noen av dem). Den skal ligge rett ved nordbredden av Holmavatnet så vidt jeg vet. Hvis dere trekker så langt sør som Brokke-Suleskarveien ligger det to hytter nære veien (Håhelleren og Øyuvsbu). Overnattende DNT-medlemmer kan så vidt jeg vet fiske fritt i vannet nedenfor. Det er også kanoer til utlån. Dette er også en fin start for en tur til Gaukhei litt lenger sør. En fin rute er Brokke-Suleskarveien - Svartenut - Bossbu - Stavskar. Flott fjellterreng, mye småvann. Jeg vet ikke om dere helst vil telte, for da er det bare å kjøpe et kart og dra innover. Masse flott høyfjellsnatur i disse områdene. Lett tilgjengelig fra Brokke-Suleskarveien.
  8. Har vært i Femundsmarka med tarp, og det er faktisk en veldig god ide. Men myggnetting må du ha. Det finnes en type du tar rundt toppen på soveposen. Hvis du er opptatt av vekt er den et alternativ. Jeg hadde hel myggnetting. Myggnetting og tarp til sammen gjør at man ikke sparer så mye på vekt i forhold til lettvektstelt. Men det er en annen følelse å ligge ute.
  9. Jeg ville vurdert potesokker til hunden. Hvis den blir sårbeint eller får sprekker i poten er det kjekt å beskytte med en potesokk. Jeg går en del alene i fjellet med bikkje som ikke er gammel nok til å bære sitt eget. Jeg tror du fort vil oppleve 70-literen som litt liten. Hundemat og -utstyr stjeler noen liter på en 5-6-dagers tur. Så pakk fornuftig.
  10. Sør for Haukeliseter er småkupert ja. Så vi kan være enige om at det egner seg for drag og ikke tau. Men vakker natur, så kan anbefales!
  11. Er ikke sikker på hva du mener med område som egner seg for pulk? For meg egner de fleste områder seg for pulk, men man vil kanskje velge mellom tau eller fastdrag. Hva med Femundsmarka? Fantastisk område. Bil til Elgå og gå inn via Svukuriset, eller tog til Røros og buss til Langen gjestegård. Deretter over åsen ned til Nordvika og videre innover i marka. Et annet alternativ er tog til Hjerkinn og deretter sørover gjennom Rondane til Rondvassbu og Mysuseter (tog fra Otta). Eller fortsette helt til Lillehammer. Eller hva med å fortsette Hardangerviddaturen sørover fra Haukeliseter og ned til Sirdal eller Ljosland. Deretter buss til Krsand og tog hjem. Eller Sylan?
  12. Ok. Kan forsøke å svare på noen av spørsmålene dine basert på min erfaring. Fra vestsiden til DYE II (radarstasjon) tar det ca 7-9 dager ettersom fart. Hele dette strekket risikerer dere motvind hvis dere går den veien, og temperaturer fra pluss til veldig kaldt. Etter Dye er det litt sånn forskjellig. Når man nærmer seg høyeste punkt (dag, ikke akkurat noen topp) kan man risikere netter nedi minus 40. Vi hadde varmt og t-skjortevær! Etter dette risikerer dere mye forskjellig vær og sakte med sikkert må dere være innstilt på mer snø og brøyting. Hele veien risikerer dere snøstorm og den fryktede piteraqen. Vi fikk også anbefalt ihvertfall -30 på sovepose. Blir det kaldere kan man kle på seg og legge over dunjakke etc. Brefallet på østkysten er bratt, stort og mektig. Her kan man få kjøpt GPS-koordinater til en trygg vei ned. Hvorvidt det også gjelder opp vet jeg ikke. Vi gikk ned og gikk ikke i taulag, men sprekkene var så store at hele taulaget kunne forsvunnet så det var kanskje ikke noen vits? Kart er selvfølgelig ikke nødvendig, annet enn kanskje fra brekanten til folk. Dere går på kompass og GPS hele veien, og følger pila. Kart for kysten tror jeg dere kan få hos nomaden.no. I den grad det finnes. Tror mest detaljert er 1:100000, bortsett fra de mest populære turiststedene. Jeg har lyst til å si at hvis dere virkelig vil dette så stå på og ikke gi dere! Følg drømmen. Men det må ikke undervurderes hvor vanskelig det er å få tillatelse. Det er nesten en ekspedisjon i seg selv.... Så begynn tidlig og sørg for å ha undersøkt alt. Jeg vet om flere som har fått avslag selv om de er erfarne fjellfolk. Et alternativ er å se på mulighetene for Nordvestpassasjen i Canada. Myndighetene der stiller ikke samme krav. Men stå på og lykke til!
  13. Du må søke om tillatelse til å krysse innlandsisen hos de grønlandske selvstyremyndigheter. De forlanger ihvertfall at man har "tilsvarende" erfaring, hva nå enn det betyr. De forlanger også at du skal ha forsikring. Mange restriksjoner er kommet fordi det er så mange uthentinger (les redning) fordi folk undervurderer hvor utfordrende dette er. Det er også derfor mange forsikringsselskap ikke vil forsikre denne type ekspedisjoner lenger. Risikoen er rett og slett for høy. Da vi krysset var det ingen norske forsikringsselskap som var villig til å forsikre private ekspedisjoner. Hvis dere ønsker å gjøre dette uten et ekspedisjonsfirma så må dere bruke en del tid på å forberede og undersøke, slik at dere ikke risikerer å få avslag sent i prosessen. En liten korreksjon. Den "letteste" kryssingen er fra Kangerlussuaq til Isortoq og er den vanligste. Den tas vanligvis om våren. Motsatt vei er mye tyngre da isen er veldig mye brattere på østkysten. Det er tung oppstigning og store breformasjoner med mye sprekker. Denne veien tas oftest om høsten.
  14. For de som er interessert så er teltet på Helsport outlet til 5995,- (utstillingsbrukt)
  15. Såvidt jeg kan se er det Friluftslivets år i 2015. Dette bør vel være en utfordring for Fjellforum? Jeg ser for egen del at ukene har en tendens til å gå, og så blir det ikke så mange turer som jeg kanskje hadde planlagt men ikke klart å plotte inn i kalenderen. Mange kommenterer at de sliter med det samme i en travel hverdag. Hva med å gi Fjellforums-medlemmene noen utfordringer? Skal vi prøve å bli enige om en månedlig utfordring? Den som har klart alle utfordringene ved årets ende får hederlig omtale eller noe sånt. Kanskje vi også skulle komme med forslag på de litt spesielle turene i ukjente områder? Off the beaten track, dvs utenfor turistforeningens stikart og alle turbøkers anbefalinger. Tror det er mange som har områder de er glad i og som er ukjent for mange til tross for flott natur. Hva mener dere? Hvordan bør Fjellforum feire Friluftslivets år 2015? http://www.friluftslivetsar.no/
  16. tJeg håper du skriver dette for å se hvor mange du klarer å erte på deg, og ikke fordi du har skjønt så lite. Men i tilfelle din forståelse for hundehold er så lav, kan jeg jo uansett svare deg. Min hund sparer Norge for 5-600 000 årlig. Uten hunden hadde jeg vært uføretrygded. Den drar meg ut når jeg er dårlig og når jeg er i fin form, den drar meg på lengre turer enn jeg ellers ville orket, og mer krevende turer enn jeg ellers hadde klart. Fordi jeg har hund holder jeg min sykdom under kontroll. Jeg synes det faktisk er vel så nyttig som å hjelpe til med jakta, synes ikke du? De fleste, om de har sykdom eller ei, har stor fysisk og mental nytte av å ha hund. Men igjen, jeg antar at du ikke er så dum at du ikke har forstått det. Så lykke til med å erte på deg folk
  17. Alle mine hunder har ligget i teltet sammen med meg. Det er rett og slett trivelig. Siden de har sterke jaktinstinkter har jeg båndet på når vi er i områder med reinsdyr eller sau. Jeg legger båndet under liggeunderlaget mitt og fester det til ryggsekk e.l. på andre siden. Da innbiller jeg meg at jeg får litt tid til å reagere hvis de begynner å grave seg ut av teltet. Jeg velger teltplass etter mulighet for tjoring. Kveld og morgen vil jeg gjerne ha fred når jeg koker og steller, og jeg stoler ikke på egenmekkede løsninger. Å feste i ryggsekk, pulk eller kløv mener jeg er det samme som å miste utstyret sammen med bikkja. Det er utrolig hvor sterke de er når de vil dra etter dyr. Er det ikke trær leter jeg etter store steiner.
  18. Walkabout

    Pulk`?

    Jeg har hundepulk uten brems. Det går veldig fint så lenge du henger etter i strikk. Men har du mye trekkraft i bikkjene kan det bli tøft å fungere som brems for dem. Verd et forsøk?
  19. Brukshunden ligger i Smalvollveien ikke langt fra Alnabru. Så vidt jeg vet åpner de 11 eller 12. De har ihvertfall oppe til 18 på hverdager. Usikker på lørdager men jeg tror det er 10-15. Det er trekkhundfolk med mye erfaring fra friluftsliv som driver det, så du vil få mye hjelp og gode råd der.
  20. Jeg har vært på skitur på Svalbard med Jarle Trå, og jeg har også god erfaring. Profft gjennomført og veldig flinke guider.
  21. På inatur.no er det en oversikt, og der kan du også kjøpe kort. Tror dette er det nærmeste du kommer: https://www.inatur.no/fiske/50d1c9fde4b0d4c4dc6f743f/vafa-fiskekortet-orret-og-royefiske-i-valle
  22. Turistforeningeshyttene Øyuvsbu og Håhelleren ligger bare en halvtimes gange fra veien. Begge ligger ved fine fiskevann. Tror medlemmer av turistforeningen (eller overnattende på hyttene) har fiskerett ihvertfall på Øyuvsbu. De trakk noen fisk opp av vannet da jeg var der. Det er også utlån av kanoer på Øyuvsbu så du kan komme deg litt lengre ut.
  23. Jeg tror du må parkere på Bysetermåsan. Resten av veien ned til Børtervann er markavei og dermed stengt for alle andre enn beboere. Du må nok trille kanoen et stykke. Tror det er 4 km.
  24. Jeg bruker dunpose både sommer og vinter, og har gjort det i årevis. Har store polarhunder inni teltet, og jeg har aldri hatt noen problemer. Eneste utfordringen du får er at de legger seg oppå posen hvis de får sjanse (deilig og myk). Så når jeg tar inn bikkja dytte jeg posen sammen i en haug fram til jeg legger meg. Kan anbefale dunsovepose hvis du bare har råd til det. Fantastisk sovekomfort og lite volum.
  25. 1. Lære å padle kanoen skikkelig (teknikk og enkle stryk) 2. Flere overnattingsturer i nærnaturen. 3.Lære å fiske.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.