Jump to content

Oksen

Aktiv medlem
 • Posts

  218
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Oksen

 1. For alt jeg vet er det helt riktig som du sier og at jeg har misforstått. Jeg har ikke kompetanse innenfor bakterier, men forstod det slik dengang at en eller få bakterier var nok, og et kjapt søkt på nett gav meg indikasjon på at det var så ☺️
 2. Har det fra dialogen med helsevesenet. FHI skriver "bare noen få bakterier er nok til å forårsake diarésykdom" på sine nettsider under emnet campylobacteriose, så om det er en eller tre bakterier som skal til spiller vel kanskje ikke så stor rolle 😀
 3. Den vanligste infeksjonen er ifølge FHI campylobacter. Jeg klarte å bli smittet av denne på høyfjellet hvor jeg drakk fra det jeg trodde var trygge vannkilder. Viser seg at selv én bakterie er nok til å gjøre deg syk, og denne kan stamme fra f.eks fugleskit. Etter dette investerte jeg i en Katadyn befree, og filtrerer alt vann jeg finner i naturen. Billig forsikring sett mot plagene man fikk.
 4. Har hatt noen dunjakker, og min erfaring er at de stort sett lar seg komprimere godt selv om de ikke er lettvektsprodukter. Selv min Mountain Equipment expedition med 450g dun vil jeg si er pakkvennlig sammenlignet med hvilken som helst syntet. Er bare å se på kompresjonstrekkene som følger med. Man trenger ikke å velge dyrt for å få en bra jakke heller har jeg erfart. Min mest brukte er en gammel Bergans gålå down, som du får for god pris på finn. Har også erfart at ei tynn boblebukse gjør at jeg kan halvere størrelsen på jakken uten å fryse, så dette er mitt beste tips! Jeg bruker 12cm skruer når bakken er frossen. Har uansett med øks, så den brukes som hammer. Kan være vrient å få de opp igjen, så sikkert greit med en skralle. Rødsprit soter mindre enn bensin og har tryggere flamme, men slipper bare ut 2 sekunder bensin fra brennerne mine som forvarming. Soter litt, men ikke voldsomt. Renser brenneren hjemme om jeg ser den trenger det. Må være veldig nøye på å ikke slippe ut for mye bensin til forvarming, for da blir det fort et inferno.
 5. Send epost til Isbjørn og spør. Min erfaring er at de gir veldig gode svar
 6. Jeg lar bare underlaget være inni chairkit, bretter over tre ganger den veien som pinnene legger seg naturlig og ruller det sammen. Fester nederst på sekken der man vanligvis fester liggeunderlag. Når jeg kommer fram åpner jeg glidelås på gløtt og bruker pumpesekk for å blåse opp. Veldig lettvint, men blir stort sett liggende hjemme pga for mye vekt/volum å drasse på når alt kommer til alt.
 7. Rago x-trem ligger midt i mellom de to prismessig,og er på papiret varmere enn de to andre. Rago posene til helsport har en fantastisk romslig passform, og du får plass til en tynn dunjakke under om du skulle ha behov for enda mer varme. Selv har jeg lillebroren winter som jeg bruker som vinterpose, og den holder mål i forhold til oppgitte temperaturgrenser. Skulle jeg kjøpt på ny ville jeg nok gått for x-trem for å få enda litt mer varme på de kaldeste dagene.
 8. Halite overbag pro er laget for formålet, og kunne kanskje være verdt å se på? Kombinert med en dunpose, f.eks warmpeace viking 600 eller 900, alt etter hvor kald man er, tror jeg dere vil få dekket behovet ganske bra til den skisserte prisen. Rago-serien som er blitt nevnt er også gode dunposer..
 9. Fjellreven har et veldig flott 3-manns telt som er en kilo lettere enn de som til nå er blitt nevnt. Det er brukt noe lettere materialer, men det er fortsatt et 4-sesongers telt som tåler høyfjellsbruk. Minuset er at det koster litt.
 10. Hvordan gikk det med lengden? Må du ligge diagonalt?
 11. Kjøpte et MSR Elixir som hadde oppgitt lengde til 223cm og fikk bare så vidt inn mitt Exped liggeunderlag på 197cm. Reell lengde var nok 200cm. Hvordan er Hubba? Kan se ut som veggene der heller utover på bildene jeg har sett og at det kanskje kan være litt lengre
 12. Veiledende priser på f.eks Helsport er rett og slett latterlige. Hvem gir 15.000 for et telt som stort sett ligger rundt 12 på andre nettbutikker, og med tilbud på 8000 med jevne mellomrom? Tror rett og slett det er opportunistisk prising, for da slår folk til med en gang de er på "Tilbud". Følelsen av å spare er en kraftig driver for kjøp 🙈
 13. Har selv både syntet og dun, og ville i 9 av 10 tilfeller gått for dun. Unntaket måtte være dersom det var høy sannsynlighet for å få våt pose og det ikke er noen tørkemuligheter. Skal du ligge ute senhøstes trenger du gjerne en komforttemperatur (tcomf) på -5 eller lavere, og da blir en syntetpose fort 20-30L selv om den kanskje ikke veier mer enn 1700g-2kg. Da trenger du en skikkelig stor sekk plutselig,mens en dunpose på -10 får plass i hvilken som helst sekk. Helsport, Warmpeace og Robens er tips på poser som ofte er romslige. Rab og Mountain hardwear er gjerne smalere mumiefasong. F.eks har helsport rago winter Long 85cm bredde og - 10komfort temp, og denne fikk jeg ny for 2700kr. Ser den inni mellom på finn til 2000 ish brukt. Oppleves veldig romslig for meg på 190cm og 95ish kg,og tror ikke den pakker stort mer enn 10L. Veldig fornøyd med denne, og holder hva den lover temperaturmessig er min erfaring.
 14. Warmpeace viking 900 burde være varm nok for en frossenpinne, samtidig som den verken er spesielt dyr eller voldsomt stor og tung å dra på. Cumulus Panyam 600 er lettere og mer kompakt, har bedre dunkvalitet, men bittelitt mer effort i innkjøp siden den må bestilles fra Polen. Blir gjerne en liten psykisk barriere som må overkommes når det gjelder kjøp fra utlandet vs norsk butikk.
 15. Trollhetta 4 har to fortelt, hvor det fremre er ganske så massivt. I det bakre får du plass til to storsekker pluss litt til. Det er også god takhøyde (til tunneltelt å være) gjennom hele teltet. Klymit har fordelen av takhøyde på 160cm. Generelt gjelder det å trekke fra 1 oppgitt antall liggeplasser. Klymit nærmer seg å være et reelt 4 manns.
 16. Cross canyon 4 er romslig til 4-manns telt å være, og har i tillegg god takhøyde. Koster heller ikke så mye.
 17. Er litt interessert i hvordan man løser dette med Lundhags og flere par sokker. Er det sånn at man vasser rundt i alt for store sko om sommeren for at man skal ha plass til vintersokker, eller lar de seg stramme godt inn sånn at de sitter bra også om sommeren?
 18. Tips til tørking av sovepose når man bor nordpå og ikke har nevneverdig sol før langt uti mars? 😀
 19. Vil tro orion 2 blir for kort for en på 193cm. Orion 3 kan også oppleves noe kort, se f.eks denne reviewen. Mulig reinsfjell er bedre? Er selv lang og har samme problem. Drømmeteltet hadde vært et soulo med allak 3 lengde, under 2,5kg. Akto er langt nok, men alt for lavt under taket. Samme gjelder Ringstind 2. Så langt er Tarptent scarp 2 det teltet som tikker av flest antall bokser for meg. Har du sett på dette?
 20. Oksen

  Lettvektstelt?

  Enig i at barduner burde fulgt med da disse er helt essensielle på telt av denne typen design. Er ikke en selvfølge at alle er kjent med dette.
 21. Oksen

  Lettvektstelt?

  Som fyren skriver selv var ikke teltet satt opp riktig. Scarp teltene ble forøvrig oppgradert i 2019/20 og har nå doble barduner som hilleberg. Hvis man leser på diverse engelske forums får man litt mer info om fordeler og ulemper 😀
 22. Oksen

  Lettvektstelt?

  Tarptent scarp 2 er også et telt i denne kategorien som virker spennende. Plass til to, og 115cm takhøyde eller deromkring. 1,7kg uten ekstra kryssende stenger og 2,3ish med. Med disse stengene er det et 4 sesongs telt som tåler en del snø på taket, og som står godt i vind. Tror det ligger på ca. 5000.
 23. Nå har XXL reward-tilbud på Bergans romsdal 3 til 2500kr
 24. Jeg synes nikwax er en vits for å være helt ærlig. Skal ikke lange stunden før ytterstoffet blir vasstrukkent. Tenker dog ikke å smøre over hele membran, men på litt plagsomme steder hvor jeg føler fukten trekker lett inn (typisk nede ved ermene, hetta og noen ganger skuldre). Er forresten ikke nyeste og dyreste skalljakke som skal herpes ☺️
 25. Blir det seende såpass pent ut at man kunne ha brukt det på utsatte steder på en skalljakke? Type hette og skuldre
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy