kvitknekt

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  198
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  1

kvitknekt last won the day on Oktober 23 2016

kvitknekt had the most liked content!

Om kvitknekt

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Bergen

Nylige profilbesøk

799 profilvisninger
 1. Hvilke fotposer?

  Det er gjerne to grunner til at man blir våt i klærne om vinteren. Den ene er svette, og den andre er når snøen utenpå smelter pga kroppsvarme. Hvis tanken din er at fotposene skal brukes når du er i ro, trenger de ikke være vanntette. Hva med noe slikt? https://www.oslosportslager.no/produkt/exped-down-booty-wb-snosokkerfotposer-dunsokker-24941.aspx
 2. Gå etter vekt på sovepose?!

  Eneste som kanskje kan være relevant med dagens teknologi, er om noe er helt hårreisende. Hvis to soveposer med omtrent tilsvarende spesifikkasjoner, men hvor den ene er mye lettere enn den andre. Det er ganske stor forskjell på vekt på de ulike materialene. Dun av lav kvalitet veier en del mer enn dun med høy kvalitet (ved samme temperaturgrenser). Tykkere og mer slitesterke materialer veier mer enn tynne. Skal ytterstoffet være vanntett veier det som regel mer. Lengde og størrelse på glidelåser har også noe å si hvis du skal høvle av de siste grammene. Jeg tror også at hvis du handler varer hos de større produsentene, vil temperaturgrensene være ganske riktige. Men du må også tenke på at folk er forskjellige, og hvor nært temperaturgrensen du vil være komfortabel. EN13537 er en standardisert test. Om temperaturgrensene den produserer kanskje ikke passer deg personlig, er det i alle fall samsvar mellom de ulike soveposenes spesifikasjoner.
 3. Det er bortimot umulig å ha et telt som passer til alt. Hilleberg har jo nettingtelt du kan bytte ut innerteltet med. Kanskje Helsport skulle ha tilbydd det samme? Det er varmt inne i teltet når solen står og steker på duken. Jeg tilpasser med å sove uten sovepose eller på annen måte justere isolasjonen.
 4. Ingen anelse, da jeg aldri har fyrt med primus inne i teltet.
 5. Uten å ha noe særlig erfaring fra mange andre telt, fungerer denne løsningen bra for mitt bruk. Det er lufteluke i toppen ved fotenden som vist på bildet over, og i toppen ved forteltet. Luften kommer da gjerne både fra undersiden av ytterteltet i fotenden, og gjennom ventilasjonen der, strømmer inn gjennom ventilasjonsluke i innerteltet tilsvarende den på toppen av ytterteltet, går gjennom mesh-en på døren og ut ventilen i forteltet. Luftgjennomstrømmingen får også hjelp av varmen du produserer inne i teltet. Duken jeg har, som er en light duk og ikke superlight, støyer ikke i det hele tatt. Den er ganske "myk" og tøyelig, så den slår ikke i vinden. Det er selvfølgelig viktig å sette opp teltet stramt.
 6. Jeg har et Helsport Rondane Light 3. Dette er nesten helt likt Fjellheimen bare litt lavere. Samme plassering og størrelse på ventiler, og jeg har aldri hatt problemer med konsens. Teltet har blitt brukt hele året og i absolutt all slags vær (foruten full storm). Plassering av telt og vindretning har kanskje noe å si. Jeg setter alltid opp teltet med vinden fra fotenden.
 7. Hva har du lest nå ?

  Jeg har nettopp lest gjennom denne. Den er kanskje litt rettet mot barnehage og de ansatte der, men det er en veldig fin bok som kommer med mange gode eksempler på leker å gjøre utendørs med barn
 8. Hvor vantette skal hansker med gore-tex være?

  Det er litt viktig det @fiskekongen sier. Trykk presser vann gjennom. Hvis vaskevann-testen er positiv, kan det rett og slett være at du presset vannet gjennom da du lagde snøballen.
 9. Dun eller syntetisk sovepose?

  Jeg har samme erfaring som de over her. Opplever for mye fukt og kondens på vinterstid. Mye av dette er fordi jeg bor og er mest på tur på vestlandet, hvor luftfuktigheten gjerne er høyere. Om sommeren har jeg dunpose ned til omtrent null. Om vinteren eller i "skulderperiodene" bruker jeg syntet. Det er jo litt bakvendt, siden det er om vinteren vektbesparingen hadde vært størst. Men, men, viktigst for meg er tryggheten om at dunet ikke plutselig skulle kollapse i løpet av natten midt oppå fjellet. Skjer det på sommeren er det ikke like stor krise som på vinteren. Det koker nok ned til erfaring. Jeg trenger mer erfaring med overnatting vinterstid, og det er kanskje bedre luftfuktighet på høyfjellet og på østlandet enn rundt Bergen.
 10. Hva har du i lommelerka?

  Jeg er veldig glad i en god Whisky, og etter å ha prøvd mange forskjellige typer, kom jeg over denne. Da har det bare blitt denne. Synd den ikke er å få på polet i Norge.
 11. 2017 - hva skal du ?

  2017 ser veldig uklart ut for mitt tilfelle. Det blir mye skole nå i vår, og med kjæreste i Tyskland må man jo påspandere seg turer dit. Jeg skal fokusere på å få utnyttet helgene så godt som mulig. Til sommeren må jeg finne meg en jobb, og må kanskje flytte ut av Bergen for å få noe jeg vil trives med. Jeg håper også å få til en langtur i løpet av sommeren, men det er dessverre umulig å planlegge noe nå. 2017 er et år for meg med mange store og spennende utfordringer.
 12. GOD JUL

  🎄 GOD JUL 🎄
 13. Bacheloroppgave i Barnehagelærer

  Tusen takk for tilbakemeldinger @Imp! Jeg har tidligere jobbet i 2 år i en friluftsbarnehage, så litt erfaring har jeg. Men det er jo så mange måter å gjøre dette på, og det er det jeg vil se på i oppgaven min Jeg skal legge til de barnehagene i listen min. Det blir nok en 3 - 5 barnehager i hvert fylke, tenker jeg.
 14. Bacheloroppgave i Barnehagelærer

  Det blir nok ikke måling i barnehagene, men heller bare å referere til artikler som allerede har forsket på dette. En bacheloroppgave er nok ikke omfattende nok til å gjøre mye kvalitativ undersøkelser. Begge deler. I starten i alle fall. Jeg må egentlig vente å se hvilke svar jeg får. Men jeg antar at jeg vil legge mest vekt på trendene, eller hva som er normalt, og så heller ta ut et par ytterpunkter som spesielle eksempler på hva som er mulig å få til.
 15. Hei folkens! Jeg har kommet så vidt igang med bacheloroppgaven min som jeg skal skrive på nyåret. Jeg har tenkt å skrive om friluftsbarnehager, og prøve å få til en form for "oppskrift" på hva som er mulig og/eller hvordan denne type barnehage drives. Fokuset blir på hvordan få med de minste barna, og på helsegevinst og naturkjennskap/-tilhørighet dette gir. I den anledning lurer jeg på om dere har tips til barnehager som er gode på friluftsliv, og som jeg kan sende avgårde et spørreskjema til, i januar. En annen ting jeg gjerne vil ha hjelp til er formulering av spørsmål, eller bare innspill i hva jeg burde ta med. Hvis noen av dere vet om gode bøker eller artikler som dekker noe av dette hadde det også vært helt supert!