Gå til innhold
Kikut

Innvollsorm i ørret

Anbefalte innlegg

I "mitt" fiskeområde er det et titalls vann fra 500-800 moh hvor det finnes bra med ørret. Det lokale fiskelaget har gjort en god innsats med kultivering og utsetting av fisk etter den sure nedbøren på 80 -og 90 tallet. Imidlertid har gode yngleforhold og manglende tynningsfiske gjort at det i flere vann nå er "tusenbrødre", med fisk på "hvert" kast. Sjelden stort mer enn 75-150 gram i størrelse. Det som er verre er at fra ca midten av vassdraget og nedstrøms finner vi innvollsorm i fisken. Disse tynne, oransje ormene som ligger innkapslet i en gjennomsiktig hinne. Hver fisk har som regel 1-2 av disse, andre har mange og virker dertil i dårligere kondisjon. Jeg har trøstet meg med at denne typen orm ikke skal være farlig for mennesker og at den ikke setter seg i kjøttet. Det siste har jeg imidlertid fått motbevist nå, da vi i helga dro opp et stort eksemplar på rundt kiloen. Den hadde en enkelt innvollsorm, men den var til gjengjeld godt plantet i kjøttet og måtte skjæres ut.

Mine spørsmål er:

-Er det noen andre her på forumet som har erfaringer de vil dele vedrørende dette?

-Hvordan smitter denne ormen? Er det en "mellomvert?" Hva er beste måten å kvitte seg med fiskeslo på? Jeg har begynt å grave det ned.

-Finnes det en måte å få bukt med problemet på? Vil det kanskje begrense seg ved tynningsfiske og reduksjon av bestanden?

Jeg har en mistanke om at vi har å gjøre med måkemark: Skjult lenke - logg inn for å se den

Andre tanker om temaet? Når jeg googler temaet virker dette å bli et stadig større problem i Sør-Norge.

Uansett, trygt eller ikke, særlig apetittelig er det ikke å spise denne fisken. En trist sak.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

jada har sett makk i ørret mange ganger, og der er nok måsemakken du refererer til, måsejæveln som drit makk i fiskevannan. det og grave ned slog er ikke dumt, min bestemor sier til meg at slogen skal graves ned og måsen må skytes. mye god kunnskap hos den eldre generasjon:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Terje Engø
   Det ser ut til å bli en sommer med lite snø på vestre del av Hardangervidda. Det betyr mye mat til ørreten og feit ørret om et par måneder.
   Jeg skal som aktiv i DNT sørge for at det også i år blir arrangert ørretdager på Stavali. Her er dere alle velkommen, enten dere trenger råd om hva fisken biter på, eller hvor dere finner fisken dere vil ha.... mange små eller noen store eller kanskje en veldig stor!
   Har laget en artikkel om Stavali som inneholder mye info for dere som har interesse for fiske. Skjult lenke - logg inn for å se den

  • Av 2_o'Clock_Man
   Er det noen som har forsøkt å helle dyreblod i hullet ved isfiske? Jeg har prøvd, dog uten resultat (enda). Mener å ha hørt historier om at dette har effekt. Skulle tro det ville pirre fisken til å hugge.
    

  • Av UTE avdelingen
   Navn: Ørretfiske og fjelltur - fem døgn i Austheiane
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2017-11-08
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Tove og huskien Kiro får fem fine døgn i Austheiane. Ørreten biter og Tove finner vannet hun har drømt om. 


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av UTE avdelingen
   Tove og huskien Kiro får fem fine døgn i Austheiane. Ørreten biter og Tove finner vannet hun har drømt om. 
  • Av Olympos72
   Hei,
   Vi er en kameratgjeng på fem som vil dra på fem dagers fisketur i fjellet på 10/08-2017, og valget står mellom Hardangervidda og Femund. Vi har vært i Dagali for en del år siden med middelsbra fangst resultat, men fantastiske natur opplevelser. Er det noen av dere som anbefaler noen av de stedene overfor andre? I hovedsak er vi interessert i fjellørret, og har tenkt å bruke sluk, spinner, mark og fluer. I tillegg lurer jeg også på hva dere synes om huskelista her, og eventuelt om dere ser noen vesentlige ting som vi absolutt måtte ha oss med. Vi alle har erfaringer fra fiske og jakt, dog noen varierende grad oss i mellom, men greit å ha flere synspukter på dette.
   Lista jeg har er
   Kart og kompass
   Første hjelpsett, extra batterier, powerbank
   Garmin Oregon håndholdt gps
   To sett med ull undertøy
   Tynn fleece som mellomplagg
   Regntøy
   Pustende, lette bukse og jakke
   Myggjager-håndholt (har ikke prøvd dette før, så det blir første gangen)
   Mygghatt med netting
   Telt, underlag, sovepose
   Kniv og liten brettbar sag, flere lightere, hyssing, tynn tau
   2 par sko; Lette fjellstøvel (Arctreryx boa mid eller hva den heter med gtx) og lette lave sko (nesten joggesko type, men litt røffere for fjellbruk, noen forslag?)
   Mat, kjeler osv
   To fiskestenger, to sneller, og masse sluk og spinner bl.annet aura flake i ulike størrelser, jensensild, martin spinnere, og spesial sluken
    
   Selv er jeg ganske fjellvant og har over 30 års erfaring som jeger, men jeg tar i mot alle bidrag med stor takk da jeg ikke er Norsk selv, og det kan være ting som dukker opp på fjellet som man ikke er klar over. 
    
    
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår.