Gå til innhold
  • Bli medlem

Noen som har klatret Pissis i Chile?


Haakon

Anbefalte innlegg

Annonse

Regner med at du mener Pissis i Argentina? :)

Jeg tviler på at mer enn en håndfull nordmenn har vært der. Jeg har ikke vært der men en kompis av meg fra Østerrike har stått på ski ned Pissis. Han valgte hardcore varianten ved å sykle inn/ut av fjellet fra Fiambala. Si fra når du har kommet såpass langt i planleggingen at du har mer konkrete spørsmål så kan jeg formidle kontakt.

Hvis du mot formodning skal inn fra den Chilenske siden så har jeg de aktuelle Chilenske 1:250.000 kartene frem til grensen.

Jeg regner med at du har sett info'n på de "vanlige" steder:

http://www.andeshandbook.com/cerro.asp?codigo=80 (klikk på "Rutas publicadas: Normal por nevero norte" oppe på høyre side for rutebeskrivelse, bilder, tidsplan m.v.)

http://www.summitpost.org/mountain/rock/151943/pissis.html

http://www.summitpost.org/mountain/rock/154151/pissis-east.html

Forøvrig er svensken Janne Corax (se Summitpost.org) mannen å spørre. Han er p.t. i Tibet men i desember skulle han være hjemme igjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Ja, jeg mener selvfølgelig Argentina....

Men vi er anbefalt å bestige fjellet fra Chile-siden, visstnok greiere rute.

Vi er en gjeng som skal på "rundtur" Aconcagua - Ojos del Salado og vurderer nå også å få med oss(meg) det tredje høyeste fjellet, altså Pissis.

Problemet er at det er meget lite informasjon om fjellet på et forståelig språk (ikke Spansk...), og jeg begynner å tro at det ikke har vært noen Nordmenn der før, har i allefall ikke funnet eller hørt om noen.

Men takk fopr tipset ditt, jeg får forsøke å få tak i Janne når han er tilbake. Litt sent men...

Vurderer eventuellt Tres Cruses eller Bonete.

Håkon

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Haakon,

Dette er Petter. Den KLART beste boka om Andes er

John Biggar, boka heter "The Andes - A guide for climbers"

Se http://www.andes.org.uk/andes-guidebooks.asp#The%20Andes%20-%20A%20Guide%20for%20Climbers

Ogsaa http://www.andes.org.uk/andes-information-files/6000m-peaks.asp

Petter

ps: Jeg har fremdeles en "mug" fra The Roadhouse til deg...

ds

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei Petter! Takk, den evige hjelper....

Jeg skal bestille boka med en gang. Underlig det der, det er jo usedvanlig vanskelig å finne info om Pissis... Akkurat nå vet jeg ikke engang hvor mange dager jeg må regne....

Den Talkeetna Roadhouse-muggen, ja! Kan ikke du varsle meg når du er i Oslo neste gang, kanskje vi kan ta en kaffekopp og prate fjell samtidig?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Biggar er autorititeten på Andesfjellene som sådann, men han skriver veldig lite om de enkelte fjell. Boken hans er glimrende for å få oversikt over samtlige 6000metere i Andesfjellene men det er ikke noe særlig detaljer om de enkelte fjell. Såvidt jeg husker skrev han 1 side om Pissis og ingen detaljert rutebeskrivelse, slik at du finner mer info på summitpost og andre steder på nettet. De har boken hans på Nomaden i Oslo i tilfelle du har lyst til å se den først.

Det er svært få som bestiger Pissis hvert år så det enkleste er nok et googlesøk på ekspedisjonsrapporter og så kontakte de som har vært der direkte.

Jeg hadde vegret meg mot en ulovlig grensekrysning for å bestige Pissis fra Chile. Man kødder rett og slett ikke med de militære i Chile. På den annen side må dere uansett søke de militære om tillatelse til å klatre Ojos fra Chile, og det er godt mulig reglene har blitt endret i forhold til å kunne ta en kjapp tur over grensen og bestige Pissis men jeg hadde ikke satset på dette. Det var for øvrig ingen som snakket engelsk da jeg var med og søkte om en lignende tillatelse for 2 år siden så her får dere et problem. Vi måtte uansett vente 4-5 dager i Santiago før tillatelsen forelå. Jeg har inntrykk av at de fleste bruker et guidefirma til å ordne papirene og dette blir vel sikkert løsningen for dere.

Det enkleste er å ta alt fra Argentina, som riktignok ikke er så utviklet/vestlig som Chile og enda færre snakker engelsk, men dere slipper ihvertfall masse "red tape".

Skal bli spennende å se hvordan det går med dere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg har som sagt ikke vært i akkurat dette området men siden jeg har et håp om å bestige både Ojos og Pissis en dag har jeg en del Chilenske kart til mer eller mindre permanent utlån. De Chilenske kartene, herunder 1:50.000 kartet for Ojos, har jeg i original. Sender deg en epost om dette.

Jeg vet hvor man får tak i Argentinske kart over Pissis elektronisk. (Sender deg en link). Det var disse en kompis av meg benyttet for et par år siden. Men de Argentinske kartene er både dårlige (feil høyder/kvoter osv) og originalkart i farger er vanskelige å få tak i. Det er ikke noe kartforretning i Mendoza og som regel må man til en statlig butikk i Buenos Aires.

De Chilenske kartene er som regel bedre og mer troverdige, men også her må man innom den offisielle kartforretningen i Santiago for å få tak i dem. Dessverre finnes det ikke Chilenske kart over den Argentinske delen av fjellene.

Etter det jeg har hørt nøyer de fleste seg med dårlige Argentinske kart, eventuelt utskrift fra Google Earth, supplert med bilder fra nettet som viser hvilken av toppene som er høyest. Uansett blir man tross alt kjørt til foten av fjellet av en kjentmann og derfra sier veien seg selv.

Jeg skal forresten ned dit i midten av desember. Årets tur blir en eller to 5-6000 metere, sannsynligvis i området fra Marmolejo i sør til Olivares i nord. Vi bestemmer oss for hva det blir i siste liten og etter å ha hørt om hvor mye vann det er i elvene i år.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 4 måneder senere...

Sverre Aarseth ser ut til aa ha vaert foerste nordmann paa Pissis, se her:

http://www.ast.cam.ac.uk/~sverre/web/pages/pissis.htm

Forovrig en imponerende solo-bestigning i beste pioneer stil.

Saa med det faar Lyngve, Haakon og Erik K ta til takke med 2.plass og delt 3.plass :)

Tur-rapport fra vaar Pissis-bestigning finnes foresten her:

http://distantpeak.com/cms/story/194/monte-pissis

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.