Gå til innhold
  • Bli medlem

Haakon

Aktiv medlem
  • Innlegg

    405
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

Nettsamfunnsomdømme

80 Good

Om Haakon

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Hilleberg Akto er konge!
  2. Nordmann døde på Aconcagua! Er det non som vet hva som skjedde?
  3. Skjønner du ikke poenget? Les innlegget mitt en gang til..... Kilian var usedvanlig godt forberedt, især akklimatiseringsmessig.
  4. Nesten riktig. Men med distinksjonen at det er Løke som er den største synderen her. OG at de fleste nok skjønner risikoen, mer altså blir trigget av Løke. Jeg tror også at alle/de fleste er informert om faren ved for rask oppstigning. Problemet er at mange ikke vet hvor grensen går. Tro meg, jeg har møtt mange slike folk på til dels meget høye fjell, de tror de er tøffere enn folk flest og lukker øya for at de muligens ikke er det. Akklimatisering er komplekst. OG: jeg har møtt mange svært dårlig forberedte og dårlig informerte folk Folk kan gjerne sette sitt eget liv i fare for min del, Løke også. Men på høye fjell innebærer det ofte konsekvenser og store farer for redningsmannskaper, venner eller sherpaer som må redde stakkaren. Min bekymring er for alle andre han setter i fare, ikke Løke. Men altså: Å jazze opp til rekordjakt er ikke spesielt smart. Jeg har for øvrig sendt en av Løkes kontakter linken til denne diskusjonen, det kunne ha vært meget interessant å få direkte kontakt med han her og høre om han i det hele tatt forstår eller bryr seg om problematikken. Jeg sitter klar....
  5. Du har ikke skjønt poenget; Løke markedsfører/skryter av sine "fantastiske" hastighets-"rekorder" opp fjellet og promoverer altså "prestasjonen" å bestige høye fjell hurtigst mulig. Altså at han jazzer opp til å bruke lite tid akklimatisering. Hva han i virkeligheten gjør vet jeg ikke. På mine turer har vi en saying; "siste mann til neste camp har vunnet....". Tvert mot filosofien til Løke.
  6. Kjenner du til tilpasning til høyde, høydesyke og akklimatisering? Det er det jeg snakker om her. Løkes "prestasjon-skryt" blir garantert lest av mange som ikke aspirerer på K2, men lavere fjell. Jeg har drevet høydeklatring i 30 år derav mye som guide og jeg kjenner miljøet på pulsen. Dessverre er det blitt utbredt en idé (i alle fall blant ikke-klatrere) om at du er tøff/sterk/kjekkas om du klarer å klatre høye fjell fort. Jo mindre erfaring, jo verre er det, det er mange som ikke skjønner fysikken i og farene med høydesyke. Heldigvis avtar denne forkvaklede ideen med økende erfaring, men jeg regner Løke inn i denne "lite-erfaring-kategorien" og det er trist at slike skal få spalteplass for idiotideen sin. Med den økende kommersialiseringen som vi ser, er det nå blitt alt for enkelt å kjøpe seg en enkel tur opp de værste fjell, noe Løke har gjort. Og mulighet til å overstyre guide/ekspedisjonsleder, for de tenker $$. At Løke skal få masse spalteplass på å promotere at det er tøft å være rask opp fjell, er rett og slett forkastelig. Husk at det er mange andre (og lavere fjell) fjell enn K2, og mange idioter, det VET jeg. Han kan gjerne risikere livet sitt selv for min del, men her både inspirerer han andre til et race, samtidig som han også kan sette evt redningsmannskaper i fare. At "skrytet" hans generer penger og det evt er en av motivasjonene, gjør jo saken enda være.
  7. Nei. Rekorder har det vært skrytt av, også hastighet, men alle jeg husker har hatt eksepsjonell akklimatisering i forkant. F.eks. er det flere om har satt "rekorder" som har vært på toppen flere ganger rett i forkant, og som altså derved har akklimatisert seg meget bra. Det har ikke Løke gjort, han har brukt normal oppstigningsregime. Og skrytt av det. Og: om det har skjedd gjør det ikke hans "prestasjon" noe bedre; at andre er idioter er like ille.
  8. Enig. Men Løke setter også potensielt andres liv i fare ved å jazze opp til rekordjakt, det er sikkert mange nok idioter som er med på den galeien der.
  9. Tøys. Han ønsker å være helt og være "flink", jeg gir han det motsatte.
  10. Frank Løke skryter også i år (som i fjor) å ha besteget et fjell på «rekordtid». Jeg var irritert på han i fjor (på Everest) og er enda mer irritert i år. Mannen driver å markedsfører «det fantastiske» i å bestige et av verdens høyeste fjell på raskest mulig måte (bestiger på rekordtider), noe som kan anspore andre til det samme; å utfordre seg selv til å presse grensene for forsvarlig akklimatiseringstid. Gud bedre. Alle ansvarlige høydeklatrere vet at å pushe seg oppover svært høye fjell fort kan resultere i alvorlig høydesyke. Om han gjorde dette kun for seg selv hadde jeg ikke brydd meg, men det gjør han ikke. Han breker om denne fantastiske rekordfarten sin hele tiden og skjønner kanskje ikke at han med det kan anspore andre til å delta i dette racet. Mange klatrere dør av høydesyke hvert år, oftest på grunn av dårlig akklimatisering, oftest pga for rask avansement opp høydefjell. Litt av et forbilde? Han gjorde det samme på Everest. Undertegnede har vært på mange høye fjell rundt om i verden, også som guide og bl.a. 14 ganger på Aconcagua og har sett flere sørgelig utfall av overmot/Løke-syke. Dette vet han, og han er selv heller ikke immun; i en artikkel skrev han sågår at han har ligget og spydd i teltet, et soleklart høydesyke-symptom. Dårlig forbilde, Løke! (og legger igjen søppel på toppen gjør han også; han gjør et poeng av at han har lagt igjen sin "Borat-truse" på toppen av K2; patetisk) https://www.dagbladet.no/kjendis/nadde-toppen-pa-rekordtid/76704986
  11. Om det er nok snø, er det en fantastisk flott tur. Men du må ha kontroll på snøsmelting og broer og snøbreer etc. Evt. utlagte DnT-bro. Husk også på logistikken om du drar helt til Osa/Ulvik, noe jeg anbefaler. Regner med at du da tar off. kommunikasjoner tilbake til Hallingskeid. Om du ønsker en virkelig latmannstur, kan du overnatte etter 2-3 timer på Øvre Grøndalshytta (Ulvik Fjellstyre), en nydelig beliggende hytte. Du kan ha god tid, jeg har gått den turen mange ganger, og den seneste datoen var 12 juni! Jeg har masse å formidle, så om du er seriøs på turen kan du gjerne ringe/kontakte meg, så kan jeg øse av min "visdom"....
  12. Nordmarka Nord-Syd! Mylla-Maridalen. Litt bæring mellom vannene.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.