Gå til innhold
  • Bli medlem

Skulderstropper på sekken


Smurfepia

Anbefalte innlegg

Har nå en sekk hjemme til prøving. Gregory deva 80 pro størrelse S. 

Lurer på skulderstropper, hvor langt under armen bør de gå? Eventuelt ikke gå? Sekken passer egentlig greit, skulderstropper legger seg fint over skulderen. Men føles litt korte. De går ikke langt under armen, og f.eks solbrillefeste er ganske langt opp, nesten helt oppe ved skulderen. Men kanskje Gregory har korte skulderstropper? 

Noen som har erfaring, vet hvordan skulderstropper skal være? På youtube er de fleste langt under armen🙄

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Det finnes nok ikke noen fasit på spørsmålet. Om man er komfortabel med å bære sekken er det viktigste :) Det er dog ikke kun skulderstroppene som avgjør hvordan sekken bæres på skuldrene. Rygglende på sekken og strammerne fra toppen av sekken og ned mot skulderpartiet (husker ikke hva de heter?) spiller også vesentlig inn.

En ganske kjent regel for å justere storsekk skikkelig:

1) Løsne opp de ulike bærereimene (hofte, skulder og de over skuldrene)

2) Få sekken på ryggen og plasser der du ønsker å ha den på hofta, stram så hoftebeltet.

3) Stram skulderstropper så de sitter greit og sekken kommer tett på ryggen, men ikke for mye til at mye av belastningen flyttes vekk fra hoftepartiet.

4) Stram reimene over skuldrene - Ikke veldig stramt, disse skal bare holde sekken på plass så den ikke svaier.

Om sekken føles "feil" ut etter dette må du sannsynligvis også justere rygglengden på sekken først. De aller fleste moderne storsekker kan dette.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Når du har fulgt oppskriften til @sneakyowl, så skal du kjenne skulderstroppene mot forsiden av skuldrene/øverste del av brystet, ikke toppen av skuldrene. Disse stroppene holder sekken inntil ryggen din og skal ikke bære særlig vekt. Hoftereimene bærer mesteparten av vekta (og hvis de er fine, så er du nesten i boks). så...

1 hour ago, sneakyowl said:

1) Løsne opp de ulike bærereimene (hofte, skulder og de over skuldrene)

Lastjusteringsreimene (har ikke noe etablert ord på norsk, men en direkte oversettelse fra "load adjusters" er ikke så gal), der for å dra toppen av sekken nærmere ryggen. De har varierende effekt etter hvilken sekk det er og hvor mye du har i den, men når du strammer dem, så er det et lite, men merkbart skifte i tyngdepunkt. Bør løsnes og strammes hver gang lasten endrer seg.

Om skulderstroppene er lange eller korte spiller liten rolle med mindre de er så korte at de hindrer bevegelse. Gnagsår i armhulene høres svært ubehagelig ut.

Solbrillefestet fikser du med nål, tråd og elastiske bånd som finnes der garn og sysaker selges.

  • Liker 2
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Du har ganske mye å justere på stroppene/lengde på rygg, plata der er er festet med borrelås og lett å justere. Solbrillefestet på min havner på fremsiden av skulderen.

Her er lenke til deres retningslinjer for tilpasning, desverre viser de ikke justering av plata/innfestning på ryggen, men det er selvforklarende egentlig. https://eu.gregorypacks.com/no-en/fit-and-sizing/fit-and-sizing.html

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...

Er helt enig i det som er nevnt over her. Bare ønsker å tilføye at man kan bruke skulderstroppene og lastesreimene i et samspill for å fordele vekten på forskjellige måter.  


-Dersom man slakker på skulderreimene og etterstrammer på lastereimene, så vil mer av vekten bæres på hoftebeltet.

-Gjør man "motsatt" - altså slakker på lastejusteringsreimene, og strammer inn på skulderreimene (og så tar inn slakken på lastesreimene igjen til slutt) så tar man mer av vekten fra hoftene og opp på skuldrene. 


Poenget mitt er at man bør absolutt ha en sekk som passer - men at man kan gjøre individuelle tilpasninger, eksempelvis på en lengre tur der man vil veksle litt på hvor det "påkjennes" mest.

Et annet tips eller "tilpasning" er å klipse av hoftebeltet helt i terreng som går oppover. Dette fordi man gjør større utslag i hoftene når man går oppover enn når man går fremover og det stramme hoftebeltet da vil hindre hoften i å gjøre dette utslaget. Man lener seg dessuten mye mer fremover når man går oppover slik at vekten kommer mye mer oppover på skuldrene uansett. 

Endret av masjstovel
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.