Jump to content
IGNORED

Vintertur på Dovrefjell


Aleksander Jacobsen
 Share

Recommended Posts

Har begynt å planlegge vinterens mini-ekspedisjon, og det ser ut som at valget denne gangen faller på Dovreplatået. Varighet 8-9 dager, med start og avslutning på Hjerkinn stasjon.Har siktet meg inn første uka i februar. Er lei av å dra pulk i djupsnø opp fra tregrensa, så denne gangen vil jeg starte på høgfjellet. Tenkte å ta toget, så slipper jeg å bekymre meg for nediset og strømløs bil når jeg kommer tilbake. Det ser ut til at denne turen blir solo, noe som selvsagt gir utfordringer i forhold til sikkerheten. Har tidligere vært på turer på og rundt Snøhetta, og inn til Storskrymten fra Lesja. Denne gangen har jeg lyst til å favne et mye større område.

Tenkte å gå inn mot og gjennom Svanåtindene, og videre til Aursjøhytta. Deretter tilbake i retning Åmotdalshytta og nordsiden av Snøhettamassivet og ned Stroplsjødalen. Totalt 12-13-ish mil (på kartet). Satser på å gjøre ca 15 km/dagen. Baserer meg på telt. Kanskje en natt eller to på hyttene underveis. Google gir meg ikke veldig mange treff på ukeslange vinterturer i området, så jeg tenkte å forhøre meg her på forumet. Tar gjerne imot tips på rutevalg, campsites og forbehold jeg bør ta underveis. Er fullstendig klar over de direkte forræderiske forholdene på Dovrefjell vinterstid:-)

 

Dovrefjell-vintertur.thumb.jpg.22775c9bff346cb729ffd290bac70101.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hei

Har gått i Dovrefjell både vinter og sommer. Vinterturen gikk vi av på Kongsvoll (sjekk om toget stopper her - og sikre sig at de ren faktisk losser pulk og ski av bagasjevognen! Det gjorde de fint for oss - men i en snøfonn langt uten for plattformen. Men vi da tak i det hele.

Turen fra Kongsvoll opp på fjellet går da opp over, men ikke urimelig bratt og vi teltet noe før Reinheim hytta i Stropsjødalen i liten kuling, lite le der.  Levegg stod som markant snøvarde flere dager senere da vi returnerte, stadig i blest.

Avblåst og avblåst?? Der var meterdyp snø dette året og vi talte med noen som kom fra Åmotdalshytta. De hadde gått i løssnø til livet igjennom et skar som skal passeres. Dett kan jo bli tungt solo med pulk, så sjekk snøforhold. 

På Reinheim kom sent på kvelden estisk/tjekkisk? -husker ikke- team inn. Begge steder går folk på ski. Det blåste stadig snøfokk. Og det var det mest uansvarlige jeg noen gang har sett til fjells for ca. 1 time senere kom de 2 siste jenter av teamet inn fullstendig nedfrosne og apatiske - kunne knapp ta ytterklær av og satt apatisk noe borte fra ovnen inntil hytteverten fik noe varm mat i de. Lederne var bare gått i forveien og gjorde INTET for å hjelpe de - det vi og hytteverten. Neste morgen blåste det stadig og snøfokk. Lederne bablet bare om Snøhetta -de ville på topptur. Hytteverten var diplomatisk og frarådet. Jeg var mer kontant og sa det var idioti for det er jo bratte stup på "baksiden" av Snøhetta. Men de forsvant altså ut i fokket. Vi gikk en annen vei og hørte så ikke mer til dem, men så heller ikke noen etterlysninger, så de har vel klart sig.  På tilbaketuren var mine votter ved å forsvinne i blesten, så man skal passe sig i Dovre! Og så er der altså moskusen - men det er en annen historie fra sommerturen. 

Elgen

DSC00702.thumb.JPG.77b022572d0af9f7b42ac1c3a45aad28.JPG

Link to comment
Share on other sites

Hytteverten på Reinheim kunne fortelle om store snømengder i Stroplsjødalen ja, så det har jeg i bakhodet. Værskillet mellom nord/sør går ved Snøhetta, så dette er noe å tenke på hvis man skal legge returen på nordsiden. Jeg sparer meg glatt for høydemetrene opp fra Kongsvold legger heller ut fra Hjerkinn. Hvis jeg tar bilen, tror jeg Grønbakken er det greieste utgangspunktet. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy