Jump to content
IGNORED

Telt for solo/2p hiking


Filippo
 Share

Recommended Posts

Hei! Jeg nettopp registrerte meg på forumet fordi jeg fant masse god innhold her, så prøver jeg å stille et spørsmål.
Jeg har ganske god erfaring i hiking, men mesteparten dagens-tur. Jeg reiste i Svalbard for sommerferie og hadde en 2-dagens tur på fjellene som gjorde meg helt forelska i å sove ute. Jeg er derfor på jakt etter mitt første telt. I de siste tre ukene har jeg sett på hundrevis av forum-innhold, reviews, og youtube-videos. O en av de videoene sa mannen "If you have come this far, you are probably deep in the rabbit hole trying to find your next tent to buy", og det er akkurat meg nå. Jeg har nå en god idé av det jeg anser som et "perfekt" telt for meg, men selvsagt ingen telt krysser alle punkter og jeg har nå "analysis paralysis" fordi jeg vil ikke kaste bort tusenvis av kroner med et feil kjop. Håper dere kan hjelpe meg med dine erfaringer.

Jeg forventer å ta turer enten alene, eller sammen med én til, så ser særlig på 2- eller 3-p telt. Selv om jeg forventer å turer mest i vår/sommer/tidlig høst, jeg kan tenke meg å gå ut også i vinteren når jeg får litt mer erfaring. Én ting som jeg vil ha er et telt som tåler (veldig) sterk vind (jeg setter pris på å kan føle meg trygt i Norges vær som kan endre seg raskt). I min perfekt verden, teltet har 250x140 cm bunnen, 105-110 cm takhøyde, er freestanding, har inner- og yttertelt som settes opp sammen, og veier rundt 3kg (jeg skal bære teltet selv også på 2p turer). Som sagt, noe som klarer alt dette finns ikke (så langt jeg kan se).

De beste approksimasjonene jeg kunne finne, og de teltene jeg ser mest på nå er:
- Hilleberg Staika:  har meget gode størrelser, men veier jo 4kg. Det er kanskje litt tungt?
- Hilleberg Allak 2: vekt er flott, men er også mindre romslig enn Staika, med ikke-rett sider. Oppleves det som trangt?
- Allak 3: er fantastisk romslig og med helt ok vekt, men kanskje det blir såpass stort at det blir vanskelig å finne plass f.eks i skoga?
- Helsport Reinsfjell 2/3 pro: 2-versjonen er kanskje litt trangt for 2p med bare 120cm. 3p-versjonen har flott størrelse, men 130cm ytre takhøyde blir før mye når det blåser hardt? Evt. Superlight 3 er 115 cm takhøyde med 105 inne, så det burde være bra, men er litt redd for at "superlight" versjonen ikke er så reistent mtp materialene og vær?

De er de største spørsmålene jeg har. Andre forslag og alle innsatsene er velkomne! Takk på forhand. (og beklager for skrivefeilene).
Filippo

Edited by Filippo
Link to comment
Share on other sites

Det er en del andre viktige parametere du burde ha med i vurderingen din ut over at teltet skal tåle mye vind, feks:

  • Hvilket terreng du har tenkt til å ferdes i
  • Hvilket type vær du planlegger gå ut i
  • Hvor viktig er et stort fortelt, spesielt når du har med noen eller når du er på vintertur

Jeg ville ikke vært for bekymret for kraftig vind om du planlegger turene dine godt. Om du vet at du skal ut i tilnærmet ekstrem-vær er det en annen sak.

Om økonomien tillater det kan du vurdere 2 telt siden du neppe vil finne noe som krysser av på alt som du selv sier. Et 3 sesongs av den lettere typen som du bruker alene eller til nød 2 og et 4 sesongs som kan brukes om vinteren og/eller med flere.

Jeg har f.eks et Ringstind 2 Superlight som jeg bruker alene, som også tar 2 personer. Det bruker jeg på vår/sommer/tidlig høst. Så har jeg faktisk et eldre Ringstind Pro 4 sesongs som jeg bruker på vinteren. Når samboeren har vært med har jeg brukt et Robens Goshawk 2 telt som har noen finurlige løsninger og større fortelt, Vet ikke om det krysser av for alt på listen din men det skal tåle 30 m/s i gjennomsnittsvind og er definitivt et telt du kan "bo" i. 

Hidden Content

 av teltet

Skulle jeg kjøpt et frittstående telt nå hadde jeg nok gått for Exped Orion som varmtvann nevner, sansynligvis et godt allround telt. Husk at du skal ha et godt liggeunderlag + sovepose også. Sover du dritt blir turen kjip uansett hva slags telt du har.

 

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar!

 

@varmtvann Jeg tok en titt på Exped Orion, men flere sier at det ikke er stabil i vind; se f.eks review her fra Ann Therese 

Hidden Content

. Hun sier at hun måtte bytte 8 pole-deler. Jeg har også leste flere andre review om teltene fra Exped, og noen har bra erfaringer mens andre dårlig. Se f.eks. denne her 

Hidden Content

 og spesielt det Stevedo og Petrops skriver på side 2.

Det virker ut som Expeds kvalitet på telt er ganske ustabil, og det er ikke er betryggende. Jeg er helt ok i å bruke mye penger, men vil ha kvaliteten på samme nivå.

@northern_fov Tusen takk for forslag om Robens; det ska jeg sjekke ut. Når det gjelder det du spør om, jeg skal bruke telt her i Norge, og det mener nesten alle typer terreng. Forrige helg tok jeg et telt fra en kollega og gikk på marka, sett opp teltet i skogen. Terreng var mesteparten store stein med 2-3 cm muse over. Der var litt vanskelig å få pluggene inn, men klarte etter litt tid. Jeg har planer å sette opp telt på fjellene, på gress, kanskje på stranda av og til. Jeg skal ikke gå ut hvis værmelding er super dårlig, men det kan skje at vær blir dårlig raskt og uten varsel her i Norge, spesielt mtp vind. Et stort fortelt er noe bra, men akkurat nå ikke på min prioriteringslista 

Link to comment
Share on other sites

@FilippoFilippovelkommen til forumet! 

Er du lang/stor ettersom ønsket inneholder en størrelse på 250 cm x 140 cm? Er ikke så mange telt som tilfredsstiller et slikt krav. 

Hvis du primært skal på tur alene, men ønsker mulighet for plass til to ville jeg sett på 2p telt. 

Hvir viktig er kravet om selvstående telt? 

Link to comment
Share on other sites

Tusen takk, @ost! Hyggelig å bli med på forumet.

Jeg er ikke så stor, en vanlig 178cm. Jeg skrev om 140x250 bare fordi forrige helg tok jeg en kollegas telt ut for å prøve. Det var en gammel Mountain Hardwear Hammerhead 2, som er 249 langt og 146 bredt (max). Det var veldig romslig og komfortabel å "bo" i, og jeg var glad i den ekstra lengden for å ha noe rot og sånn der :)

Kravet om selvstendighet er etter min mening litt viktig. På den ene sida, de fleste tunnel telt har max høyde på inngangen men så går det ganske ned langt inn i teltet, noen som begrenser brukbar plass hvor man kan sitte opp uten å bøye seg. Dome telt virker mer romslige ut. På den andre sida, tunnel telt er vanligvis veldig lenge skyldes fortelt rett foran inngangen. Når teltet er 4m+ langt, kan det være vanskelig å finne nok plass i naturen, tenker jeg? Pluss noe fordeler med dome telt (to innganger, sterkere mot vind...), gjorde meg å tenke selvstendige telt er bedre for en uerfaren telt-gåer som meg eheh.

Men jeg er veldig åpen for andre meninger :)

Link to comment
Share on other sites

Hei, har hatt kuppeltelt med kryssende stenger siden 2002. Har forsøkt med tunnell men ender opp med å bruke kuppelteltene. Har ett til sommerbruk hvor store deler av innerteltet er i myggnetting. Fantastisk bra når det er varmt. Teltet er med to innganger og symmetrisk det vil helt likt på begge sider om man skal være to. Men ingen telt er perfekte og jeg har fått en ganske stor samling etterhvert.

Tore

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy