Jump to content
a_aa

Er Android-emulator og navigasjonsapp OK for turplanlegging?

Recommended Posts

Bruker appen Locus Map Free (https://www.locusmap.eu/) på mobilen (Moto G4 Plus) til både å planlegge og spore turene som jeg tar i områder der jeg ikke er særlig kjent.

Men jeg synes planleggingsjobben blir knotete med mine tykke fingrer på den lille mobilskjermen. :)  Jeg ønsker derfor å gjøre dette ved å kjøre appen på PC med velkjente grensesnitt og kart, og deretter overføre gpx-filer til mobilen når ruten er ferdig snekret. Og da må jeg vel til med en eller annen emulator for å få kjørt appen på PC-en.

Noen som har gode eller dårlige erfaringer med noen slike emulatorer brukt til å kjøre navigasjonsapper for Android? Gode råd å komme med? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 timer siden, Anders_G skrev:

Hva med å koble til en mus på mobilen/padden din? Da slipper du å bruke unøyaktige pølsefingre :)

Det samme ved å kjøre Teamviever på mobil og Pc og overta styringen av mobilen fra Pc. 

Bruker det masse mot mutterns mobils osv når hun trenger hjelp til et eller annet i en eller annen app...

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 timer siden, gramjeger skrev:

Under planlegging før turen og analyse etter turen bruker jeg Viking (https://sourceforge.net/projects/viking/). Men under selve turen er Locus Map gull til både navigering og endring i planene for ruta.

Takk! Vet du om det er mulig å trikse det til så man kan bruke Eniro-kart i Viking?

9 timer siden, Anders_G skrev:

Hva med å koble til en mus på mobilen/padden din? Da slipper du å bruke unøyaktige pølsefingre :)

Takk! Antar du mener via BT? Moto-en min har to store svakheter; null kompass og bortimot ikke-fungerende BT... Men den begynner vel snart å bli på tide å skifte ut, kjøpte den for 2 1/2 år siden - får se om noe skjer på cyber monday eller januarsalget :) 

4 timer siden, Espen Ørud skrev:

[...] kjøre Teamviever på mobil og Pc og overta styringen av mobilen fra Pc [...]

Genialt! Dersom jeg får det til på høvelig vis da... Da kan jeg til og med slippe å flytte over ruter, jobber jo rett på mobilen med PC-som fjernkontroll og TV-en som skjerm?

Edit: Det gikk nesten, og var veldig lovende - men meldingen med bitteliten tekst som sa "Denne enheten støtter kun skjermdeling" forklarte hvorfor jeg ikke fikk noe respons når jeg klikket med musen, utover en blå stor peker på mobilskjermen for å markere det. Men denne løsningen skal jeg definitivt teste på en ny mobil, når jeg finner det for godt å skifte ut Moto-en :) 

Edited by a_aa

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 timer siden, a_aa skrev:

 

Takk! Antar du mener via BT? Moto-en min har to store svakheter; null kompass og bortimot ikke-fungerende BT... 

Bluetooth eller USB vil fungere. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 timer siden, a_aa skrev:

Takk! Vet du om det er mulig å trikse det til så man kan bruke Eniro-kart i Viking?

Eniro-kart er jeg ikke sikker på, HVORDAN den støtter. Men Kartverkets topo-kart funker helt fint (https://sourceforge.net/p/viking/wikiallura/Maps/#norway). Skal jeg på en lengre tur starter jeg ofte med å laste ned div .gpx-filer fra ut.no/fjellforum.no osv. Så åpner jeg dem i Viking og klipper og limer sammen de delene som passer, og fyller ut tomrommene imellom ved å zome inn på kartet fra Kartverket. Til slutt laster jeg ned DEM-laget og legger på høyde (https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Viking). 

De ferdige .gpx-filene legger jeg i Dropbox, og åpner dem i Locus Map på mobilen den veien. På tur kan en da lett se om en er på riktig vei, og har gode muligheter til å finne alternative ruter mens man er på tur.

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minutter siden, Tor-Erik-L-77 skrev:

@Ivan Lé Hjelmeland Du må lage et nettbasert planleggingsverktøy for turer - en naturlig forlenget arm til din Topokart app 😊😁 

Støtter @Tor-Erik-L-77! Det hadde vært helt genialt! "Kopier" gjerne konseptet til Lommekjent. Det var veldig bra når det fungerte. Da hadde du hatt en unik pakke som mange vil være villige til å betale abbonement for.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 • Similar Content

  • By horisont
   Jeg har laget en side med mine erfaringer i bruk av turkartapper for mobiltelefon (ment for en side for nybegynnere, men er interessert i erfarne turgåeres erfaringer også). Kom gjerne med andre erfaringer som svar! Det finnes ingen "ordentlige" tester ute på nettet av dette.
    
   Både nybegynnere og erfarne turgåere har de siste årene fått et nytt og veldig praktisk hjelpemiddel: turkart på mobil!
   Der man før har måttet lese ut av papirkartet hvor man er hen, kan man nå enkelt gå inn på mobilen sin og se hvor man er til enhver tid.
   GPS kan selvsagt avhengig av terrengforhold ikke fungere 100%, men min egen erfaring etter snart to års bruk er at dette virker minimum 99 % av tiden. Da med veldig nøyaktige stedsanvisninger. Noen få ganger har det skjedd at den viser feil, men da har det sagt seg selv at dette ikke kan stemme.
   Setter man mobilen sin over i flymodus og kun har på GPS-funksjonen (heter ‘Sted’ på noen mobiler) med offline kart, bruker mobilen lite strøm og varer lenge. Har du samtidig med powerbank på tur er du veldig godt dekket mot at batteriet går tomt.
   Hvis mobilen mot formodning skulle slutte å virke mens du er på tur, kan du uansett ta fram turkartene du har med deg. Husk at om du er på tur i høyden eller i ukjent område bør du uansett ha med deg et fysisk kart som reserve. Dette får du tak i hos den lokale turistforeningen, på bokhandel - eller du kan skrive ut fra nett.
   For noen nybegynnere er fysisk kart noe de ikke har eller kan tenke seg å ha med seg på tur – mens de uansett har med seg mobiltelefonen - da er turkart på mobil en ekstra god ting å ha tilgjengelig!
   Husk at om man har noen hjemme som liker å følge med på hvor man er f eks i Endomondo, vil de ikke ha muligheten til det hvis flymodus er satt på. Da kan man f eks «logge seg på» en gang i timen for å vise hvor man er. Disse vil selvfølgelig uansett ikke ha mulighet til å følge med om man er i et område uten mobilsignaler.
   «Vanlig» GPS har selvsagt vært tilstede i flere år, men så lenge man har smartmobil mener jeg at man kan droppe dette. Og da særlig i tørt og fint vær. For mange er det uansett ikke aktuelt å kjøpe inn GPS, mens ‘alle’ samtidig har en velfungerende mobiltelefon som kan tas i bruk.
   Det er selvsagt en fordel å ha en telefon som er mer eller mindre vanntett, og kan brukes ute uten bekymringer – men i tørt og fint vær er dette ikke noe tema.
   Å bruke mobil med våte fingre er enda dessverre ganske så umulig – her har nok vanlige GPS-enheter en fordel. Om vinteren er det en fordel å ha mobilen nært kroppen for å holde den varm.
   Høydekurver i kart vises som koter (streker). 20-meters-kote betyr f eks at det er 20 høydemeter imellom hver strek. Har du mobilkart med stor zoom kan det vise helt ned i 5-meters-koter.
   Jeg har på de ulike appene sett på hvor god spor-funksjonen er (innspilling av ruter / GPS-spor). Er det enkel import og eksport av GPS-spor, både egne og andres? Har appen automatisk opplasting til Dropbox eller lignende?
   Hvordan føles det å zoome i kartene, går dette raskt?
   Er det enkelt å laste ned kart til offline bruk, og er kvaliteten bra?
    
   Enkel vurdering av ulike apper
    
   Telefon brukt: Sony Z5. Operativsystem: Android
    
   Norgeskart
    
   Norgeskart har lenge hatt en klar ulempe: kartene man laster ned forsvinner etter to uker. Nå har de tilgjengelig en pro-versjon som koster 40 kr pr år hvor man får beholde kartene man har lastet ned – det er denne jeg har på min mobil.
   Erfaringen min er likevel at dette ikke er stabilt. Det har skjedd at alle kartene jeg har lastet ned plutselig har forsvunnet. Lignende har alle sporopptakene jeg har gjort også forsvunnet.
   Nedlasting av offline kart er rimelig enkelt. Men selve funksjonen har en håpløs funksjon: du må ha mobilen oppe med Norgeskart visende for at nedlastingen skal skje. Ringer f eks tlf og tlf blir brukt til noe annet, må du senere åpne appen og fortsette nedlastingen da. Irriterende. Norgeskart har tilgjengelig flere typer temakart over ulike deler av Norge som de andre appene ikke har.
   Zooming av kart går fort unna så lenge de er lastet ned. Kartene ser litt uklare ut – noe som er merkelig, og et klart minus med Norgeskart.
   Av en eller annen grunn har Norgeskart ikke det alle bruker klart mest på førstesiden: still inn kartet på der du er nå! Her må du først trykke på et ikon før du får dette valget opp, noe som føles veldig unødvendig. Strek som viser avstand vises kontinuerlig, noe som er bra.
   Det er ikke mulig å laste opp eller ned GPS-spor fra Dropbox eller andre tjenester, noe som er et minus. Her må du gå via Norgeskart sin egen kartportal, som for øvrig er et flott tilbud.
   Innspilling av spor og merking av punkter fungerer fint med appen – bare husk å overfør disse til web-tjenesten før de kanskje forsvinner.
   Norgeskart har med andre ord mange mangler – og kan ikke helt konkurrere med Locus Pro og Mytrails - men er likevel en flott app, som ikke minst er norskprodusert! Vi får håpe den blir løpende forbedret – potensialet er jo der.
    
   Locus Map Pro – Outdoor GPS
    
   Pro-versjonen av Locus Map koster ca 60 kr å laste ned (engangskostnad). Dette er en app med veldig mange funksjoner.
   Zooming i nedlastede kart går fort unna, og kartene ser bra ut. Innspilling av spor fungerer flott og er veldig stabil. Det er fort gjort å koble til din egen Dropbox-konto for både å eksportere og importere spor. Uansett hvilken zoomgrad du har vises det en strek som viser avstander på kartet. Veldig bra!
   For tiden har Locus en funksjon kalt ‘Live sporing’ i Beta-versjon. Det hadde vært morsomt å ha muligheten til å følge familiemedlemmer på tur "live" med ordentlige turkart. Dette er jo mulig i dag med Endomondo, men kartene der er virkelig håpløse utenfor bebodde områder – så jeg gleder meg til å teste ut dette med Locus.
   Totalt sett er Locus Map Pro en veldig bra app med få mangler. Den har også mange muligheter som jeg enda ikke har testet ut.
   Minuset er (i likhet med andre apper) at det er noe vanskelig å laste ned kart. Kart for Norge ligger ikke klare, du må inn på Locus-butikken og legge dem til (gratis). Begrensningen på 5000 kartblad hvert døgn gjør også at det tar tid å laste ned større områder. Men når alt dette er gjort har du en suveren følgesvenn på tur!
    
   Mytrails
   Mytrails er den appen hvor bruk av nedlastede kart føles best ("smooth"). Zoomingen går utrolig raskt – og kartkvaliteten på skjermen virker rett og slett bedre enn f eks Norgeskart. Pro-versjonen koster en engangskostnad på ca 30 kr.
    
   Heller ikke i Mytrails er det spesielt enkelt å laste ned kart, men etter mye trykking fram og tilbake vil nok de fleste klare det. Det er ikke noe begrensninger i kartblad for hvert døgn – en klar fordel i forhold til f eks Locus. Strek som viser avstand er på plass.
   Eksport og import via Dropbox (eller andre tjenester) fungerer flott – du har muligheten til å sette opp at nye spor automatisk lastes opp etter at de er lagret. Innspilling av spor er stabil og nøyaktig. Totalt sett er Mytrails en veldig bra app.
    
   Viewranger
   Viewranger går etter det jeg skjønner for å være den beste turkart-appen tilgjengelig – blant annet brukt av diverse redningsteam. Den har suverent mest nedlastinger av turkart-appene jeg har sett. Denne har jeg likevel ikke testet av en enkel grunn: du må betale over 1100 kr for kart over Norge! Dette er da samme kart som Locus, Mytrails og Norgeskart har gratis tilgjengelig for alle.
    
   Endomondo
    
   Endomondo er en flott aktivitetsapp for å spille inn dine turer. Her kan du følge med «live» hvor vennene dine er hen (de må da ha påslått mobilsignaler og være innenfor dekning). Kartene som brukes holder imidlertid kun mål i bebodde strøk. I terrenget viser de så godt som ingenting. Dette er synd – siden ordentlige kart hadde gitt appen en ny dimensjon. Men dette er kanskje ikke meningen?
    
   Geoviewer – «Hele Norge rett i lomma»
    
   Ved å bruke ca 5 gb lagringsplass på telefonen din kan du ha hele Norge rett i lomma – med høy kvalitet! Hvis en f eks er ute på kjøretur og lurer på hva ‘det fjellet’ heter, eller hvordan terrenget er bak den knausen - er Geoviewer perfekt å ha tilgjengelig.
   På fjellturer og andre turer i naturen er Geoviewer også en perfekt turkamerat. Appen er veldig stabil og feiler sjelden.
   Du har ikke tilgjengelig kart med zoom ned på 5-meters-koter i Geoviewer. Slik at om du er i en bymark med stier på kryss og tvers – er det bedre å bruke en av de appene hvor dette er mulig, siden det er begrenset med hvilke stier som er tegnet inn. Det vises ikke hvor langt en kilometer er i kartet, men du har muligheten til å måle avstander.
   Du har muligheten til å laste ned kart i normal og høy kvalitet – her anbefaler jeg at du laster ned kart med den beste kvaliteten. Du laster ned fylkesvis. Du kan ikke spille inn eller se GPS-spor med Geoviewer.
   Som på andre turkartapper: selve installeringen av kartene er ikke av de enkleste. Det anbefales å bruke pc som ‘mellomstasjon’, og klippe og lime dem inn i en bestemt folder – for deretter å legge dem til i appen. Men når du har gjort det har du en super og gratis app på telefonen.
   Geoviewer finnes også i en pc-versjon. Her kan du finne områder fra hele Norge, med den zoomen du selv vil – og laste ned kartet til din pc som jpg. Veldig praktisk.
    
   Lage turkart på nett
   Norgeskart har en veldig flott funksjon ved at alle kan gå inn på internett og lage sine egne turkart til nedlasting som pdf. Her kan du velge om kartene skal ha målestokk 1:25000 eller 1:50000. Kartene får rutenett over hver kilometer og blir flotte kart. Har du tilgang på fargeprinter kan du med andre ord skrive ut turkart over hele Norge.
   Avslutning
    
   Totalt sett har det de siste årene vært en rivende utvikling innen mulighetene man har for å skaffe seg sine egne turkart – både på mobil og som utskrift.
   Det er en del jobb å sette opp appene – men når du har gjort det har du et fantastisk hjelpemiddel på tur.
   Selv bruker jeg Geoviewer mest på fjellturer og kjøreturer, mens den ikke blir så mye brukt på nærturer. Den siste tiden har jeg vekslet imellom Locus Map Pro og Mytrails på alle turer – siden de har kart med 5-meters-koter ser man mer av terrenget på kartene på disse appene. I tillegg spiller jeg inn rutene jeg går med disse appene. Hvis dette hadde vært en test hadde disse to appene vært vinnerne - med Mytrails som en knepen nr 1.
   Norgeskart har mange mangler – men har helt klart potensiale til å ta opp kampen mot disse om det satses på utvikling.
    
   En ting jeg selv ønsker, er at man kan få tilgang på mobil (gjerne ved å betale) til Norges mange ulike turkart som kommuner og friluftsråd har gitt ut på papir. Dette er ikke mulig i dag, noe som er synd.
    
   Karakterer i Google Play pr mai 2016:
   Locus Map Pro: 4,8
   Mytrails: 4,5
   Norgeskart: 4,4
   Viewranger: 4,2
   Geoviewer: 4,0
    
   Det finnes selvsagt mange flere lignende apper der ute – men det er disse som jeg har hatt tid til å teste. Jeg har heller ikke prøvd appene på Apple-produkter, men vet at Geoviewer og Norgeskart i hvert fall er tilgjengelig til disse. Jeg er usikker når det gjelder de andre appene og Apple.
  • By Lindap
   Hei.
   Jeg har en telefon av type Samsung Galaxy S4 Active (Android). Jeg har installert appen iMarka på den og nå også nylig GeoViewer. Begge 2 virker ikke på min telefon, av uklare grunner.
   I appen iMarka kan jeg laste inn forskjellige kart fra Skiforeningens område. Jeg kan se dem på oversiktskartet. Men når jeg forsøker å zoome inn, zoomer den bare inn på midten, omtrend der jeg bor. Jeg kan f. eks. ikke zoome inn på Mikkelsbonn i Vestmarka, som jeg brukte som test.
   Når det gjelder GeoViewer, klarer jeg ikke å laste inn kartene direkte fra telesonen. Jeg har kopiert dem inn fra PC-en. Deretter kan jeg i appen selektere de 3 kartene og klikke på V-tegnet øverst. Deretter crashen appen. Har prøvd flere ganger, med 1 kart og med flere kart, men jeg får bare opp en app med svart skjerm.
   Hvem vet om en god app med turkart som fungerer på en Samsung Galaxy? Gjerne i området rundt Oslofjorden og Nordmarka.
  • By Kristoffer Myklebust
   Hei!
   Vi skal planlegge en rekke små turer i lokalområdet. Disse skal vi merke, sette opp gjerdeklyvere, reparere/drenere stier, og ikke minst promotere.

   Første steg er å presentere de forskjellige turene og områdene de berører for grunneierene og bydelsutvalg.
   Ved å bruke www.lommekjent.no kan jeg enkelt plotte inn rutene med frihånd på en pc, kunne legge til kommentarer/hendelser, finne ut lengden på turen, følge høydeprofilen osv.
   Man kan også lagre turen og presentere den for alle som ønsker å se den. Dette fungerer bare i nettlesere.
   Det virker som om www.lommekjent.no ikke har hatt mye aktivitet siden 2013.
   Kan noen bekrefte eller avkrefte tilstanden til www.lommekjent.no ?
   Ønsker veldig gjerne andre tilgjengelige løsninger hvor man kan plotte inn rutene på frihånd, og aller helst om dette finnes i enn appløsning også.
   Takk for svar.
  • By Mr.MountainLurk
   Hei
    
   Har en LG G3 telefon. Har nettopp roota den, og installert Cyanogenmod 12.
    
   Det jeg lurer på, er om noen har noen tips eller erfaringer for å få mest mulig ut av batteriet når jeg er på tur. Alle forumtråder jeg finner ang. batteri og android basererer seg på hverdagsbruk, men det jeg er ute etter er mer en dedikert "turmodus".
    
   Det jeg ønsker å få til er at batteriet skal kunne vare lengst mulig når jeg er på tur, og bruker telefonen kun til å sjekke gps/kart, samt at det er kjekt å få inn sms.

   Funksjoner jeg tenker på:
   Skjerm kan få ned oppløsning, og gjerne bli sort-hvit om det hjelper.
   Når jeg mister mobildekning, så trenger ikke telefonen søke etter dekning hele tiden, kanskje bare hver halvtime eller sjeldnere.
   Prosessorkraft osv. kan godt skrus ned
   Kan godt bruke en egen "Launcher" for å få til dette med oppløsning og sort/hvit.
    
   Funksjoner jeg allerede kjenner til er:
   Lysstyrke
   Skru av mobildata
   Endre mellom "ytelse", "balansert" og "strømsparing" i Cyanogenmod innstillingene
   Enkel bruk av batterisparere som "Battery saver" som setter bakgrunnsprosesser i dvale
    
   På forhånd takk =)
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy