Jump to content

Gammeldags utseende primuser i ny produksjon


HannKatta

Recommended Posts

Annonse

Jeg har en Manaslu 96. Flott sak, god kvalitet, glimrende i bruk. Parafin, tennvæske. Aldri bensin!  :)

Da jeg kjøpte den av "Primuskongen" fikk jeg med ei flaske grønn parafin, og beskjed om at det var det eneste riktige å bruke. Jeg opplevde noe helt annet: Primusen sluknet etter ca. 15 minutter, og dysa måtte stikkes opp. Dette skjedde flere ganger, og jeg gikk lei. Tømte og skylte tanken og gikk over til tennvæske. Problem løst.

Jeg har også en eldre Optimus 00 som har samme brennertype. Denne har fungert flott i alle år på vanlig parafin, fritidsparafin og tennvæske. Jeg testet ut den grønne parafinen på denne etterpå, med tanke på at det muligens var den nye Manasluen som hadde rusk i systemet. Men optimusen fikk straks samme problem.

Jeg har ikke brukt "grønn guffe" på noen av mine primuser etter dette, kun tennvæske. Andre her inne har hatt samme problem, mens andre igjen synes "grønn guffe" fungerer bra.

Edited by Hege P.
Link to comment
Share on other sites

Den type primus har ikke reguleringsratt. Effekten reguleres ved å pumpe trykk, og avlaste trykk ved å løsne på lufteskruen på påfyllingslokket. Det er livsfarlig å regulere en primus på denne måten dersom tanken inneholder bensin. Bensindamp under trykk rett opp i et brennerhode med fyr på..

Edited by Hege P.
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Skal ikkje brukast bensin i messingprimusa såvidt eg har forstått. Eg har ein bastard høvik 41 tank med optimus brennar. Den fore eg med farga parafin. Satte den på for ei stund siå på arbeid. Lenge siå eg har hatt den i sving. Virke som den brenne da fint. Men hadde jo vært greit med ein ny manaslu og da.

Link to comment
Share on other sites

Ein ting eg har lurt litt på, skal det vera nødvendig å pumpa for å halda trykket etter at den er fyrt opp? Virke som om denne optimusbrennaren her helde trykket og ein må berre pumpa da opp dersom ein har regulert ned og vil ha da opp igjen. Hadde ein høvik brennar før. Der meine eg trykket falt sån at ein måtte pumpa avogtil, i tilegg varme optimus brennaren mykje meir. Eg like iverfall parafinbrennara mykje bedre enn moderne slangebrennara allerede og har ein slangebrennar tilsalgs.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Men korleis er brennaren "festa" til tanken er det koning eller pakning. Pakninga har ein tendens til å henga igjen når ein skrur av og på, men kanskje det ikkje er ett problem i praksis. Kva er ellers fordela, bedre lufteskrue kanskje? Er ikkje den heilt teita på min høvik 41 så dette jo trykket

Link to comment
Share on other sites

Man pumper opp arbeidstrykk, og gir et par pump av og til etter behov. Ved full tank (max 2/3 av tankvolumet, det må være rom for trykk), må man pumpe litt oftere siden det er lite rom i tanken. Under bruk blir tanken varm og bidrar til å holde trykk.
Brenneren kobles til tanken med gjenger og en blypakning. Når primusen skal brukes må brenneren først monteres. Under transport må brenneren tas av, blindpuggen settes på plass, og lufteskruen på tanklokket stenges. Da kan den fraktes med parafin i tanken. Primuskongen har noen gode videoer som forklarer bruken.

Det finnes også en liten messingprimus som KUN skal bruke bensin. Den har reguleringsratt, og sikkerhetsventil på tanklokket. Min favoritt: Svea 123R.

Slangeprimuser er praktiske de også, men med flere mulige lekkasjepunkter. Pakninger og sånt.
 

Jeg opplever også at blypakningen sitter igjen av og til når jeg skal demontere brenneren på Manaslu. Ser ut til at det helst skjer dersom jeg demonterer mens tanken er litt varm enda, og blypakningen mykere. Dersom jeg først løsner litt på brenneren, så skrur til igjen, for så å løsne den og ta den av, følger som regel blypakningen med. Men det er lurt å ha en reservepakning.

Edited by Hege P.
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Guest Mareng

Tennvæske fungerer overhodet ikke på min 111, jeg har prøvd Kemethyl sin, den brenner med gul flamme.

Det som fungerer optimalt er det produsenten selv anbefaler som drivstoff til slike primuser:

- Polar/Wilhelmsens chemicals (tidligere Unitor) sier at deres lampeolje er det aller reneste og beste produktet til dette. Den har jeg brukt mye av og den er bra! Fritidsparafinen er også bra, men det aller beste og reneste produktet er deres lampeolje. ("Primuskongen" har skrevet en påstand om at det er voks i såkalte lanpeoljer som tetter igjen primusen, denne påstanden er ikke korrekt).

- Kemethyl anbefaler sin fritidsparafin. Denne fungerer også svært bra! Har brukt mye av denne.

Se linken for sammenligning av 111C på polar lampeolje vs. kemethyl tennvæske:

 

Link to comment
Share on other sites

3 timer siden, Hege P. skrev:

Det finnes også en liten messingprimus som KUN skal bruke bensin. Den har reguleringsratt, og sikkerhetsventil på tanklokket. Min favoritt: Svea 123R.

Den er min favoritt også :) 

Jeg funderte litt på kjøpe meg en Manaslu 96 en stund jeg også, siden jeg liker å ha et utvalg av brennere med tydelig forskjellige egenskaper å velge blant. Manaslu 96 ville blitt min første parafinbrenner, og den er oppgitt med effekt rundt 2500 W og da ville den være noe helt annet enn Svea123Rs oppgitte 1400 W. Imidlertid opplever jeg at maxeffekten på Svea synes å være underestimert (gjorde noen overslag som antydet ca 1800 W) og jeg fikk en mistanke om at oppgitt effekt for Manaslu 96 var overestimert da jeg så denne videoen (som langt i fra holder vitenskaplige standarder, det må vel sies): 

For de som av ufattelige grunner ikke synes det er spesielt givende å se på videoer av susende brennere, stoppeklokker og kjeler med stadig varmere vann i flere minutter, kan jeg røpe at en halvliter vann ble kokt opp av Svea 123R på 3:30, mens Manaslu 96 brukte 4:50. Konklusjonen min ble at til tross for ganske stor forskjell i oppgitte egenskaper, så ble Manaslu 96 i praksis for lik min Svea 123R til at jeg ville inkludere den blant brennerne mine. Jeg er fortsatt uten en parafinbrenner :( 

 

Link to comment
Share on other sites

ser på primuskongen si sida at manaslu primus 121 har ein slags ventil eller ett eller anna der lufteskrua pleie vera. Lure på om da er ein sikkerhetsventil i tilfelle trykket vette for høgt. Kan ikkje komma på kva det ellers skulle vært. Er ein ekstra "ting" som ikkje er på min høvik 41 iverfall. Er på toppen av lokket oppforbi der lufteskrua er plasert. Litt krøkete forklart men håpe de forstår kva eg meine.

Link to comment
Share on other sites

Manaslu 96 er den minste av de tre Manasluene. Brenntid ca. 50 min. Ryggsekkvennlig. De to andre er jo større, og dermed tyngre.
Svea 123R begynner med lav effekt, men når tanken begynner å bli tom øker effeten voldsomt, og må reguleres ned til nesten stengt (min i alle fall). Samme med "broren" Optimus 8R (er ikke i salg lenger, men kan finnes på bruktmarkedet). Glimrende liten sak som av utseende ser ut som en Optimus 111 krympet i vask. Brenntid på Svea 123R og Optimus 8R på ca. 40--50 minutter.

Svea er veldig ryggsekkvennlig. På størrelse med en hermetikkboks på en liter. Går lett i sidelomma. Eller et lite kjelesett.

Ang. lufteskruer kjenner jeg bare Manaslu 96, men jeg trodde de var identiske utenom størrelsen?

Edited by Hege P.
Link to comment
Share on other sites

Hmm.. Dersom Manaslu 96 ikke har sikkerhetsventil (SRV), mens de to større har det, kan det ha noe med størrelsen på tanken å gjøre. Med samme materiale og samme produksjonsmetoder vil en liten tank tåle høyere trykk en en stor tank. Kreftene som materiale og sammenføyninger må motstå er direkte proporsjonale med overflatearealet som trykket presser mot. Dobling av areal er dobling av krefter ved samme trykk (grovt sagt). Så det kan hende at man for sikkerhets skyld (;)) har satt inn en sikkerhetsventil i de større tankene, men funnet det unødvendig i den minste? Bare en tanke ...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy