Gå til innhold
børt-erik

Svea 123R -vanskelig å slokke

Anbefalte innlegg

Jeg har nettopp testet en ny Svea 123 R (gave til junior - finnes det bedre bursdagsgave til den oppvoksende slekt?).

Det går greit å få fyr på den, men regulatoren går tregt. Den er også vanskelig å stenge. Når regulatoren er vridd helt mot høyre kommer det fremdeles en liten flamme, som en stearinlysflamme. For å stenge den helt må nøkkelen vris så hardt at den nesten bøyes. Det skal ikke mye mer kraft til før nøkkelen sier takk for seg.

 

Primusen har stått med bensin på tanken et par timer før den ble prøvekjørt. Jeg har lest at veken trenger tid for å trutne. Er tålmodighet løsningen for at primusen skal bli lettere å regulere? Trenger den smurning eller annet vedlikehold for å bli lettere å regulere?

 

Hvilken erfaring har dere forresten med varmeregulering? Er det mulig å kjøre varme for småkoking, eller er Svea en primus med av/på funksjon? Jeg har også en Nova som er brenner veldig godt på lav varme og som egner seg godt for småkoking og matlagining som krever svakere varme.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min(e) er slik. Ikke slik at nøkkelen nesten bøyer seg, men den gjør det. For øvrig ingen problemer allikevel, det lekker ikke bensin fra brenneren.

 

:)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Min også av og til. Antar at det er litt bensin igjen mellom lukkeventilen og dysa som må brenne ut. Merker det spesielt dersom jeg ikke fyrer på fullt noen sekunder før jeg stenger. Ikke dra på mer enn normalt, den skal slukke etter hvert uansett.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk for raske svar. Dette var beroligende. Jeg har vært på jakt etter en tilnærmet idiotsikker primus som junior kan bruke. Svea skal jo være vedlikeholdsfri og lett å bruke. Så tenkte jeg på scenariet med brekt reguleringsnøkkel - det er jo en rimelig vital del som kan svikte. Vi får prøvekjøre litt mer før han sendes ut på egenhånd.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Dersom nøkkelen brekker kan man jo bruke ei tang. Ofte blir tanken veldig varm når man kjører lenge på lavbluss. Da vil man oppleve at flammen øker selv om man skrur ned. Det er trykket i tanken som driver primusen, og jo varmere den er, jo større er trykket. Selv bruker jeg min Svea mest til raske oppkok av vann. Primusen bør heller ikke få kjøre seg helt tom for drivstoff. I tanken er er det en veke som kan bli skadet slik at primusen fungerer dårligere.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

At regulatoren går tregt har kanskje å gjøre med at grafittpakningen er ny og strammet til litt hardt. Her er et bilde som viser innsiden av brenneren (i alle fall en som er bygget helt likt):

 

 1281856291-stovie_bits_034_opt.jpg

(Hentet fra Skjult lenke - logg inn for å se den )

 

Den grå pakningen som sitter (litt feilplassert) på spindelen er myk, og vil deformeres/tyte ut mot sidevegger og inn mot spindelen når mutteren som står imot fra utsiden strammes. Det er dette som tetter og hindrer drivstoff fra å lekke ut der spindelen stikker ut. Nå som pakningen er ny vil den nok sitte ekstra tett mot spindelen og gi litt motstand mot denne når den roteres, men dette går seg helt sikkert til. Hvis ikke kan du prøve å lette forsiktig på mutteren som står rundt spindelen, men pass på at det ikke oppstår lekkasjer.

 

Det eneste som kan hindre at drivstofftilførselen stenges er dårlig tetting på flaten hvor spindelspissen møter hullet til drivstofftilførselen. Det kan kanskje ligge litt smårusk på spindelspissen som hindrer at du får stengt brenneren helt. Høyt trykk i tanken vil gi mindre slingringsmonn for urenheter i kontaktflaten til spindelen, så du merker kanskje at problemet med stenging er størst når den har gått en stund? Siden rusk i tanken ikke vil bli sugd opp av veken skal det nok mye til før noen store partikler kommer til og hindrer at spindelen får stengt brenneren, så jeg tror ikke du skal bekymre deg for at dette skal bli noe større problem.

 

Det eneste jeg har lest om av risiko med denne brenneren er overoppheting. Om tanken overopphetes vil (forhåpentligvis) sikkerhetsventilen i tanklokket slippe ut litt overtrykk i form av bensingass. Denne vil antenne og skape en flammekule, så dette er sikkert ikke så gøy. Ventilen er der kun for å hindre at hele saken går i lufta. Vær dermed litt obs på hvor tanklokket peker. Tror forøvrig ikke dette er noe man skal bekymre seg over, men for å være sikker kan det kanskje være lurt å sørge for tilstrekkelig lufting rundt tanken (unngå eksterne vindskjold som står tett rundt brenneren f.eks). Pass forøvrig på å ta ut justeringsnøkkelen etter at effekten er justert, denne blir glovarm om den får stå i for lenge.

 

Jeg synes denne funker kjempefint til småkoking, men blir fort litt ustødig med tunge gryter. Lykke til med bruken, tror nok junior kommer til å få det fint med denne :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av andy2
   Hei.Jeg har en primus (av merket Primus) for å skru på gassboks, fra tidlig 2000-tallet. Den er todelt; en del som skrues på gassboksen, så selve brenneren (med tenner) som skrues fast på den nederste gassboksdelen. Se bildene for forklaring. Disse to delene skrues sammen ved å skru på en liten bolt med et altfor lite hode. Og nå har dette hodet knekt. Med det resultat at bolten sitter igjen i gjengene, og jeg får ikke de to delene til å holde sammen. Se rød ring på bilde 1. Primusen kan ikke brukes da kjelen vil velte av.
   Har noen:
   1. Tips til å få ut den lille bolten? Tror den er for liten til skrueuttrekker ("grisepikk"). Hvis ingen andre tips, så får jeg forsøke å bore den ut.
   2. Tips til å få tak i ny skrue/bolt for å erstatte den som er knekt, og som passer i gjengene?
   Jeg vet jeg kan kjøpe ny brenner, men det er noe med å reparere det man er fornøyd med. Jeg har kontaktet Primusshop.no, men de kunne ikke hjelpe med deler.Noen her inne med tips og erfaringer? På forhånd takk for svar :-)  • Av Nicolai Strand
   Hei!
   Vet at det har blitt skrevet noe om tretjære på forumet før, men jeg synes ikke at prosessen ble besvart detaljert nok og jeg sitter igjen med noen spørsmål. Har ikke lyst til å begynne å påføre tjæra på sålen før jeg er sikker på hva jeg driver med.
   kjøpte forresten biltema sin tretjære
   Her er det jeg lurer på:
   1: Hvor stor varme skal man ha på jernet mens man varmer tretjæra inn?
   2: Når etter at man har varmet inn tretjæra skal man tørke av tjæra, og hva skal man bruke for å tørke av tjæra?
    
   3: Skal man tørke av mens det enda er varmt eller vente litt til det avkjøles?
   4: Skal man gjøre noe mer etter at man har tørket av overflødig tretjære? Skal man skrape av noe med en sikle etter ha tørket det av?
    
   Det jeg er ute etter er kort og greit en litt mer detaljert beskrivelse av hele prosessen.
   Takk for svar på forhånd!
    
  • Av _K._
   Hei! 
   Jeg står mellom å kjøpe Trangia 27-4 HA eller 27-4 UL stormkjøkken. Hvorfor burde jeg velge det ene fremfor det andre?

   Takk for hjelpen!

   k.
  • Av Scouthen
   Jeg har fått hånden på en Optimus 111t som har stått ubrukt og lagret i snart 20 år. Ubetydelig brukt innen det. Jeg trenger tips på hva jeg må ta hensyn til før oppstart. Det er vel noen pakninger mm som har blitt for gamle? Er redd for å ødelegge noe, så har ikke prøvd den enda. Det er en oring på pumpa. Den er sotete under brenneren, men det er vel bare forvarming som er årsak til? Ingen bruksmerker eller synlige defekter og den ser helt ny ut. Takker for tips!
  • Av Chris B.
   Etter en tur i fjor forsvant brenselflaska mi med tilhørende pumpe. Derfor er jeg dessverre nød til å kjøpe en ny. Problemet er at jeg finner ingen butikk som kun selger pumpe, kun brenner med flaske/pumpe sammen. Jeg trenger både pumpe og ei flaske så kan godt være pakke, men brenner har jeg. Brenneren er en primus omnifuel. Noen som kan hjelpe? 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.