Gå til innhold
 • Bli medlem

HakonJ

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  299
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  4

HakonJ vant dagen sist 17. juni 2014

HakonJ hadde mest likt innhold!

Om HakonJ

 • Bursdag 14. april 1988

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Sted
  Trondheim

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Jeg har eid begge disse brennerne (eller, riktignok den eldre coleman-versjonen som heter Peak 1, fra 80-tallet). I vind synes jeg Svea 123 er noe bedre, men den er likevel ikke kjempegod i vind. Ville anbefalt vindskjold til begge to om det er vind av betydning. Når det gjelder effekt/koketid er Coleman en soleklar vinner. De er ca like raske å fyre opp, men det tar litt tid før Svea 123 når full effekt. I tillegg er maksimal effekt større på Coleman. Den er også stødigere med kjeler/gryter på, og har større tankvolum. Selv solgte jeg Coleman-brenneren fordi jeg verdsetter enkelheten og
 2. HakonJ

  HakonJ

 3. Mine kriterier for vinterbrenner: - God nok drivstoffkapasitet (>3-4dl). Det går med mer drivstoff på vinteren, og fylling er i tillegg mer knotete enn på sommeren. - Relativt høy effekt (>2000W oppgitt). Slik at snøsmelting/vannkoking skal gå raskt nok ved behov. - Pålitelig og reparerbar i felt. Brenneren er viktigere på vinteren, dermed vil jeg ha en jeg stoler på og som er enkel å reparere om noe skulle gå galt - Må gå på parafin. Jeg er feig og risikoavers. Faren for brannulykker reduseres med et mindre flyktig drivstoff, men ulempen blir at drivstoffsøl ikke for
 4. Hvordan er slitestyrken (sammenlignet med silnylon)? Med et telt til 7000 ønsker man i alle fall at det varer en stund!
 5. Jeg kommenterte egentlig generelt på tarp som løsning i uvær, og burde kanskje heller sitert ditt første innlegg. Du mente @Nordhauk var bastant som påstod at tarp var ukult i uvær, men da snakker han vel ikke nødvendigvis kun om sikkerhet? For å få til et tarpoppsett som (kanskje) er like stormsikkert som et egnet telt, må man altså ofre det meste annet slik jeg ser det, og det er ikke spesielt kult. Kan være greit å ta med i vurderingen for trådstarters del.
 6. Med 50-60cm takhøyde i en spiss i midten, og alle sidene festet langs bakken (uten noe form for fast inngang?) tror jeg 2-3 værfaste dager blir rimelig stusselig, selv om oppsettet tåler været greit. Ingen mulighet til å sitte oppreist, og en duk som konstant blafrer/trykker mot kroppen. Når alle sidenekantene må klistres helt mot bakken begynner vel kondens å bli et problem også. Er vel ingen tvil om at telt er det mest praktiske og komfortable når det kommer til vind i høyfjellet. Jeg kjøper argumentet med lite vindfang, men ville fortsatt stolt langt mer på et telt laget for høyfjellet.
 7. For meg er det ikke effekten som i hovedsak gjør Svea 123 lite attraktiv til vinterbruk, men tankvolumet. Det er på litt over 1dl. Til vanlig vinterbruk, og spesielt med 2 personer, må man altså fylle tanken opptil flere ganger per dag.
 8. Flammespredningen er nok minst like god som på overnevnte Optimus Vega og Primus EasyFuel. Bruker den ofte til steking, og har ikke opplevd at varmen er spesielt sentrert i forhold til andre brennere. Merkbart bedre enn en typisk toppmontert gassbrenner.
 9. Har hørt det samme, men hva er egentlig grunnen til dette? Dess lavere du stiller effekten, dess lengre unna dysa havner nåla, så nålas påvirkning bør vel bli mindre når du justerer ned effekten? Har også hørt at det hjelper å ta ut nåla og sette inn på nytt slik at den står lavere i brenneren. Er ganske fort gjort, så det er kanskje verdt et forsøk om man sliter med effektjusteringen.
 10. 1. Propellflylyden er varemerket til 123'en 2. Du trenger ikke gjøre noe som helst. Når brenneren er avkjølt vil du uansett ende opp med undertrykk i tanken. Bare husk å utligne trykket før bruk. 3. Den skal være utmerket å simre med, men det er litt treghet i systemet, så du ser ikke effekten av justeringen før etter et par sekunder. Prøv deg forsiktig frem, skru ned litt og litt. På min kan jeg ha suppegryta stående på uten at det koker.
 11. En brenner som i og for seg ikke er spesielt moderne, men som alltid har vært svært populær, er Svea 123. Den kom på midten av 50-tallet, og det virker nesten som om populariteten har tatt seg litt opp igjen de siste årene. Har sett en del tråder om den her på Fjellforum. Den fikk innebygget rensenål etter hvert, og går nå under navnet Svea 123R eller Optimus Svea Climber. Effekten er ikke like rå som de mest moderne brennerne, men den er likevel langt mer effektiv enn Trangia-brenneren. Synes det er bedre å lage mat på denne enn de kraftigste brennerne, rett og slett fordi effekten kan ju
 12. At det stort sett bør gå helt fint. Vurderer det selv i år. Rundt Volsjøan og Rølvoltjønnan kan det være litt snaut med trær og le. Ved Røa, Revsjøen, nedre/midtre deler av Mugga og Grøtådalen er det masse skog. Dette er områdene jeg har erfaring med. Bare husk finmasket myggnetting (mot knotten)
 13. Jeg kaller det bare ekstrempakking, enten det er den ene eller andre veien. Like sprøtt begge deler
 14. Kan anbefale Staffan Lindstrøms fluefilosofi om du synes alt utstyret blir avskrekkende. Han binder enkle og funksjonelle fluer, med relativt få materialer. Han har mange gode fluer, men spesielt CdC Døgnflueklekker og CdC Caddis er to fluer jeg kan anbefale fra ham (dette er mine tolkninger, så de er nok ikke 100 % lik hans fluer, men gir likevel et greit nok bilde på stilen): Enkle og rufsete, men dette er blant mine favoritter. De gir livlige og gode/riktige avtrykk i vannflata (som jeg har mer tro på enn at selve fluekroppen skal se mest mulig korrekt ut). Staffan har sk
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.