Jump to content

jakthund


Guest

Recommended Posts

Annonse

lurte på om noen hadde forslag til jakt hund, skal være stående!

 

Svaret på et slikt spørsmål blir: ja. Det blir som å spørre om anbefaling til en bil, med krav om den skal ha fire hjul.

 

Hva skal du bruke den til? Hvor mye erfaring har du? Skal den gå stort, trangt? Hva er viktigst: Viltfinnerevne eller løpslyst? Hvor stor skal den være? Skal du bruke den til kløving også? Og så videre ... fuglehunder.no er en bra side for stående fugehunder.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Jeg ville ikke brukt hunden til å apportere på duejakt. Hovedgrunnene til det er at det blir MYE skyting, og du vil ha trøbbel med å få hunden til å være helt stille når dueflokken slår seg ned.

 

Det virker som du er helt fersk når det gjelder fuglehund. Jeg ville derfor først bestemt meg for rase, og deretter kontaktet avlsrådet i raseklubben for mer veiledning. Det er MANGE som forhaster seg når de velger kull. Langt fra alle fuglehunder er brukbare, dessverre, og man må vite hvem man kjøper fra.

 

Grovt sett kan du velge mellom gordon setter, engelsk setter, irsk setter, vorsteh, pointer og munsterlander. Sistnevnte utgår for meg fordi de ikke hevder seg godt nok. Gordon settere (og til dels også engelsk settere) er dessverre populære raser også for folk som ikke jakter, noe som resulterer i at det parres på drittbikkjer (uten jaktlyst og standinstinkt), her må du derfor være nøye med valg av kull. Vorsteh utgår også for meg siden de kan være harde på hårvilt, og jeg gidder ikke å ha en fuglehund som jager rådyr og elg. Engelsk setter (som jeg har) er nok det sikreste valget i forhold til at du har mest å velge i (rasen er størst), og avlsrådet er veldig kompetent. Men du kan selvsagt også finne like gode hunder blant alle de andre rasene. Pointer er ofte et trygt valg hva gjelder jaktlyst og standinstinkt, men de har også lite hår og noen linjer kan fryse lett. Til gjengjeld slipper du pelsstell og potesokker.

 

... og dette er bare begynnelsen. Snakk med erfarne fuglehundfolk og hør hva de mener om rasevalg. Når du har bestemt deg for rase, kontakt avlsrådet i raseklubben og fortell dem hva slags egenskaper du er ute etter.

Link to comment
Share on other sites

Guest Srx (Ron)

Jeg har en blanding av Engelsk og Irsk setter. Veldig fornøyd så langt. Var egentlig ute etter Breton, men fikk blandingshund til bra pris.

Tenker på sikt å ta en hund til, da blir det Breton.

Link to comment
Share on other sites

Skal være en "universal" hund til sjøfugle, due gåsehud jakt, å rype jakt. Tror ikke engelsk setter passer da heller en pointer, hva tror dere?

Link to comment
Share on other sites

Hund på gåse- og duejakt er bare i veien. Man vil trolig få mer fugl uten hunden.  

For sjøfugljakt er det evt apportering som gjelder, men du finner neppe én hund som er bra til det, og samtidig er god på rypejakt.. Der du vil ha mest hjelp av en hund er på rypejakt, men vær forberedt på at det krever veldig mye jobbing for å få en god hund. Trening hver dag..

 

Jeg vil råde deg til å gå på biblioteket og låne et par bøker om fuglehunder. Der finner du alt du trenger om ulike raser.

Link to comment
Share on other sites

Tror ikke hunderasen du er ute etter eksisterer! Nærmeste er kanskje vorster. Men mitt klare råd er at du konsentrerer deg om en ting. Når du får hunden til å funke bra på rypejakt kan du evnt prøve den på andre ting også. Det beste vil nok være å slå deg sammen med noen som kan dette. Jakte for deres hund og lære om hvordan dette foregår. Så kan du skaffe deg en hund selv etterhvert.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Skal være en "universal" hund til sjøfugle, due gåsehud jakt, å rype jakt. Tror ikke engelsk setter passer da heller en pointer, hva tror dere?

 

Det du skal ha er en retriver, helst en "jaktlabrador". Nei-de er ikke "stående fuglehund" men de gjør alt det andre du ønsker og funker bra som "støtende fuglehund" på rype og skogsfugl.

Link to comment
Share on other sites

et ikke uvesentlig poeng er hvilken hund du skal ha de 330-350 dagene i året du ikke går på jakt.  Skal du ha en hund som skal være inne i huset, sammen med en familie evt små barn eller skal du ha en hund som står ute i en hundegård.  Skal du ha en turkompis som kan gå fri sammen med deg på fjellet, eller skal du ha en som du må ha i bånd når du er ute?  Et tidligere innlegg sammenlignet det å skaffe seg hund med å kjøpe en ny bil.  Jeg vil tro at avgjørelsen er like mye basert på irrasjonelle momenter.  Jeg har en Kleiner Munsterlander som er god i massevis for min jakt (men som jeg ikke ville drømme om å stille på jaktprøve med), som er en fantastisk familiehund (dvs rolig og avbalansert) og som er en trivelig kompis sammen med meg på fjellet året rundt.  Og når vi er på jakt så er det ikke slik at hun jakter "på det andre fjellet".  Den ideelle jakthund er i praksis et kompromiss mellom mange ulike egenskaper som gjør at du og hunden kan leve godt sammen alle dagene i året, og ikke en som scorer maks på en enkelt egenskap

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Gratulerer med hund. :) Den blir nok bra til rypejakt og kanskje annen fuglejakt, hvis genenne er der og du jobber bra med hunden.

Men en engelsk hund, er en spessialist på å finne en fugel og ta stand på fuglen og reiser greit. Deretter begynner problemene. Å stoppe hunden, kan være et problem for alle eiere av stående fuglehunder, men det er dressur! Så er det apportering og det går greit med en del trening på land. Værre er det i vann. Bl.a. vorsteth rasene er på lik linje med retriverrasene, når det gjelder apport fra vann og på land. De er lystapportører! De er normalt bedre i skogen, enn de engelske og nesten like gode på rypa. Så du burde ha valgt noe annet, men lykke til. :)

Jeg skrev ikke dette for å kritisere ditt valg, men et vennlig råd til andre, om å tenke seg godt om, i valget/vurdering av bruksområder og hunderase.

Til han som kommenterte over, om vorsteh som jager hårvilt, så er hans utsagn tull. En dressert vorsteh hund, jager normalt kun det jegeren jakter på. De fleste kontenitale fuglehunder, er allsidige, mens de engelske er mer spessialisert på "det å finne" fugl og ta "stand". I Storbritania bruker de andre hundraser til å apportere felt fuggel, som spaniels og rettrivere.

Link to comment
Share on other sites

Jeg glemte en ting: Pass deg for rasefanatikere, disse gutta som mener at det de selv har er det eneste som duger, og som nekter å innse sin egen rases svakheter.

 

Vorsteh bedre i skogen? Merkelig ... sitter og kikker litt på siste års NM skog, og jommen er det ikke engelske raser som dominerer den arenaen også. Faktisk totaldominans siste fem år. Det var faktisk ikke én eneste premiert vorsteh i finalen i 2012. Men jaktprøver er vel neppe noe bevis på jaktegenskaper, eller hva?

 

*humre*

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy