Gå til innhold

rypehund

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  28
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om rypehund

 • Bursdag 23. okt. 1955

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. rypehund

  Friluftsliv - truet kulturarv

  Jeg startet min friluftslivskarriere da utstyret besto av flanellskjorte, bomullsanorakk og en gammel uniformsbukse. Flanellskjorte ble iskald når den ble våt av svette, bomullsanorakken ble gjennomvåt av den første regnskuren, og plaggene tok et døgn åtørke. Sekken var en gammel grå Bergans, med skinnremmer som bar all vekt på skuldrene. Å få en anatomisk sekk med hoftebelte var en åpenbaring. Å få tynne, fine ullplagg rett mot kroppen en nytelse. Og skalljakken, med Gore Tex var, om den ikke holdt alt den lovte av vanntetthet og pustbarhet, også en fantastisk opplevelse. Poenget er: jeg ser ikke for meg å gå tilbake til «barske glæder», ved å bytte bort disse tekniske nyvinningene, for å praktisere et mer autentisk friluftsliv. Når jeg møter mine venner så forteller jeg naturligvis om de fine turene jeg har hatt, hvor stor fisk jeg fikk, hvor mange ryper jeg så, hvor mange kg multebær jeg plukket osv. Og selv om det ligger en blanding av mestringsfølelse, helsehensyn, spenning, høsting, «flyt-følelse», estetisk nytelse, så er det jo også en glede å dele dette med andre. Om dette er bare ren entusiasme eller selveksponering tør jeg ikke konkludere på. Poenget her er at jeg tror ikke det finnes endimensjonale motiver bak ens friluftslivsaktiviteter, det er sammensatt. Og jeg er skeptisk til at noen motiver skal være mer legitim eller autentisk enn andre. Ut på tur, sier nå jeg.
 2. rypehund

  Monsen, Monsen og Mattis

  Det er to viktige forskjeller på en packraft og en kano. For det første, en kano er lang, slik at den ene enden hvor man boarder kan være landfast, og den andre enden er flott. Du beveger deg fra den landfaste delen til den andre endenog skyver deg fra land. En packraft er pass kort at dette er vanskelig. For det andre, i en kano sitter du ganske høyt slik at du har større bevegelighet i farkosten, i en packraft sitter du i bunnen av båten og har ikke mye rørslerom når du først har satt deg. Begge disse tingene gjør det vanskeligere å komme seg inn og ut av en packraft i forhold til en kano. Men når du først er kommet deg flott og har satt deg der du skal sitte, er det nesten umulig å velte. Så hvordan broder Monsen klarte det kunststykket er mer av en gåte. Eneste forklaringen er at båten ikke var tilstrekkelig oppblåst, da blir den ustabil og henimot uhandterlig. Monsen og co kunne slik sett ha viet et halvt program til what to do and what not to do with a packraft
 3. rypehund

  Monsen, Monsen og Mattis

  Klart det, bare man har nok luft i båten og litt balanse, uten at jeg er noen ekspert Men det letteste er vel å entre den fra en strand eller lignende. Nå framgår det jo av serien at Monsen & Co ikke er redd for å bli våt på beina, for ikke å si opptil midjen, så da er det forsåvidt ikke noe problem hverken å komme seg oppi eller ut av packraften. Men hvis man vil være sånn noenlunde tørr så er det en utfordring. I en kano kan man bevege seg til den delen som flyter,, og komme seg flott, det er vanskelig i en packraft. Men når man er kommet seg på vannet, og før man skal i land, så er det en nydelig opplevelse!
 4. rypehund

  Monsen, Monsen og Mattis

  Enig i den observasjonen. De halvkilosørretene hadde vært et fantastisk råstoff å sukkersalte/grave, eventuelt speke. 3-4 dagers godgjøring, så hadde de fått en variasjon i kosten som virkelig hadde slåttut både havregryn og plukkfisk!
 5. rypehund

  Monsen, Monsen og Mattis

  Flott å se gutta i feiende fart nedover strykene i packraft. Men jeg synes bildene viste to poeng ganske godt. For det første at packraften må være blåst skikkelig opp. Dersom de ikke er det bli de håpløs å padle i, og det skal ingen ting til før de velter. Min erfaring, på finnmarksk flatt vann er at vannet ofte er kaldere enn lufttemperaturen slik at lufta trekker seg sammen. Derfor må man gjerne etterfylle luft. Hadde blåseventilen vært mulig å nå fra sittestilling i båten haddde det vært supert, men slik de er konstruert, må man faktisk på land for å gjøre dette. Det andre poenget er kanskje packraftens største svakhet; de er aldeles håpløs å komme seg oppi og komme seg ut av når man ligger på vannet. Det aller beste er dersom man kan legge til en sandstrand, men det er ikke mange slike ved et fjellvann. Så jeg vil tippe at årsaken til den velten vi så i programmet var 1: fordi båten ikke var skikkelig blåst opp, og 2: fordi det er ganske vanskelig å kommme seg opp i den når den ligger på vannet. Men godt å se et slikt program mens vi venter på de 2-3 månedene vi har muligheter for å bruke dem her nord
 6. rypehund

  termometer

  Har noen tips til et godt turtermometer. Det bør tåle en trøkk/kunne ligge og slenge i en sidelomme uten å knuses, helst digitalt slik at temperaturen kan avleses raskt. Kvikksølv er vel heller ikke noe en har lyst til å ligge og flyte omkring. Helst kunne måle i registeret +25 til -10.
 7. rypehund

  batteri til gps

  Er det noen som har tips/synspunkter på hva som er de beste batteriene til Garmin gps 62cxs Det er da snakk om oppladbare AA-batterier
 8. rypehund

  rypehund

 9. rypehund

  3-14grams stang, eller 7-21grams for fjellfiske

  Jeg har den stanga du nevner og bruker den i hovedsak til å fiske fra min packraft, hvor kastelengde ikke er så kritisk, og der fungerer den bra fordi man kan pakke den kompakt. Men jeg har også en minitele 270 som kaster adskillig bedre. Poenget mitt er at jeg kan pakke begge disse stengene inn i samme transporttube. Det er faktisk også plass til to små haspelsneller og i denne tuben. Jeg liker disse stengene, jeg synes de er utmerket å kaste med, men jeg har hatt problemer med at leddene har låst seg i utstrukket tilstand, og da faller jo mye av poenget med teleskop bort, for å så det mildt
 10. rypehund

  Dun/Primaloft jakke

  Mens vi snakker om primaloft-jakker. Er det noen som kan anbefale en type hundelufter- jakke som også kan brukes som byjakke i -5-+5 graders alt-muligvær. Jeg har en Arcteryx-jakke med primaloft-for som har tjent meg trofast til slik kombibruk i 10 år, men som nå er i ferd med å sprekke opp i mansjettene. Den er sannsynligvis gått ut av sortementet til Arc*, jeg klarer i hvert fall ikke å finne den noen steder, og det er ingen typebetegnelse på den. Den er ganske stiv og har en høy stiv krave som dekker halsen godt, uten hette. Noen som vet av noe lignende?
 11. Det er mye godt som kan lages av det man høster i naturen, og av de virkelig gode tingene man kan lage av fin fjellørret er rakfisk. Så langt har jeg bare spist denne delikatessen hos noen kompiser, men jeg vurderer å starte litt produksjon sjøl. Så er det jo sånn at man kanskje ikke får et høvelig antall emner til å åpne bøtta for å legge ned, og da kan det å hive fisken i fryseren inntil så skjer, være et alternativ. Så spørsmålet til den kunnige forsamlingen her ute er: er fisk som har vært frosset egnet til å legge ned til raking?
 12. rypehund

  Alta

  Jeg får bare gratulere med et godt valg (jeg er kanskje litt inhabil, siden jeg jobber der du skal studere) Temperaturen på de utfluktene dere skal på vil kunne variere mellom -30 og +30, alt etter årstidene. Nå har jo klima-endringene også gjort seg gjeldende her, så også innenfor en periode på noen dager kan temperatur og vær forøvrig variere ganske mye. Om du vil velge en 3-esongers sovepose med en lettere sommerpose inni, eller en god vintersovepose blir en smakssak. men bare en 3-sesongers- pose blir for lett. Gass-brenner vil være grei nok i sommer og høsthalvåret, men hvis du ikke vil satse på primus, tror jeg nok multifuel-brennere vil være kjekk å ha.om vinteren. For øvrig vil jeg anbefale deg å ta kontakt med universitetet, så blir du henvist til noen som kan gi deg gode råd om utstyr.
 13. rypehund

  Tur til stabbursdalen

  Stabbursdalen er lang, og det er mange rutevalg. Det er tre hovedinnfallsporter: nederst i dalen, ved Stabbursnes, øverst fra Stiila eller Østerelvdalen, eller midt på fra Sennalandet, for eksempel. Okselv. Alle disse stedene går det turstier/kjerreveier inn. Så er det spørsmål hva man skal gjøre der. De fleste vil gjerne fiske, og det er flotte muligheter både i Stabburselva (nederste halvdel er lakseførende, og her trenger man kort), og i vannene langs vassdraget. En fin tur på 7-10 dager er å starte i den ene enden og gå ut den andre, med sideutflukter til vannene langs dalen. God tur!
 14. rypehund

  Holdbarhet på fisk i bøtte?

  Et lite tips til: jeg forutsetter at du vasker fisken godt og sørger for at det ikke er noe slogrester i fisken før du leger den ned. Likevel vil det utskilles en del væske som legger seg i bunnen av bøtta. Dette er en bakteriekultur av dimensjoner, så du bør sørge for å tømme ut dette med et par dagers mellomrom. Et annet poeng som kanskje står i motsetning til det første jeg skriver her er at i følge mikrobiologer bør naturlige hinner bevares så mye som mulig, DVs blodrand og bukhinner. Disse beskytter mot bakterieinntrenging. For min del har jeg ikke fulgt dette rådet, jeg synes det er greiest å gjøre fisken skikkelig ren med en gang. Men vitenskapen sier altså det motsatte.
 15. rypehund

  Holdbarhet på fisk i bøtte?

  Jeg vil tippe at dette avhenger av i hvert fall tre forhold: 1)hvor lang tid tar det før du sløyer fisken og får den kjølt ned til lagringstemperatur, 2) hva er lagringstemperaturen: 2-3 grader kan gjøre stor forskjell, 3) hvor lenge/hvilken temperatur har du i transporten fra lagringstemperaturen til fortæring, evt frys, eller annen konservering. Jeg har erfaring for at det går fint å lagre fisk i en plastbøtte i 2-3 grader (i rennende smeltevann rett fra en snøskavel) i 4-5 dager. Dette er fisk som er sløyd innen en time etter at den ble tatt opp, og lagret kaldt innen 3-4 timer. Vel kommet ned av fjellet er fisken deretter blitt lagt ned til rakfisk og/eller stekt som fersk fisk.
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.