Jump to content

Rusten Optimus 111T


Hege P.

Recommended Posts

Naboen hadde liggende en real rustholk av typen Optimus 111. Stillebrenner, høyreratt. Eneste merking på kassa er "Optimus International". Etter lukta å dømme har det vært parafin på tanken. Naboen forteller at han sluttet å bruke den for noen år siden fordi "den lekker over alt!".

Jeg ble nyskjerrig og ba om å få kikke på den. Etter å ha fylt på en skvett parafin og pumpet trykk ser det ut til at den kun lekker ett sted. I brenneren. Trodde først at det var rundt dysa. Det fiser ut noen flammer langs gjengene. Skru til litt, og det virket tørt der etter en ny trykktest. Men det piplet ut parafin et sted under indrebrennerskall, selv med stengt regulering. "Røret" som det indre brennerskallet tres ned på virker sprukket, og det virker som det er derfra det lekker. Et par raske prøvefyringer viser også gule flammer med et snev av "heimevernbål".

Denne matkokemaskinen bærer preg av dårlig vedlikehold og ukyndig bruk, likevel mener jeg at den har potensiale til å gjenoppta sin fordums skjønnhet. Litt lakk og kjærlig pusling bør hjelpe bra. Og kanskje en ny brenner? Om det kan skaffes for en rimelig penge?

Jeg har nemlig planer om å overtale naboen til å selge meg denne falmete skjønnheten. Om den kan reddes uten å koste meg mer en de man kan få kjøpt hos Forsvarsbrukt.no. Hva skal man gi for en brenner, tro? Ny eller brukt, bare den er i orden. :)

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Høres ut som det kan være en 111T kanskje, i og med at det er stillebrenner med høyreratt. Skulle være mulig å skaffe ny brenner på ebay vil jeg tro.

Hva med bilder av prosjektet? ;)

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ser man det, jeg mente 111T i forrige post, ser jeg skrev feil :oops:

Men den der var jo misbrukt til gangs, lite vedlikehold tydeligvis. Ser ut for at det blir en jobbing for å få den tilbake til fordums prakt.

Når jeg tenker meg om, har sikkert Finn Hjelmerud løse T-brennere til salgs.

http://www.finn.no/finn/torget/tilsalgs/annonse?finnkode=34560315

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeg er faktisk usikker på om jeg orker å sette i gang. Utseendet fikser jeg greit, men ny brenner? Når jeg allerede har en glimrende 111 fra før? Og vet at jeg kan kjøpe en brukt av samme type som på bildet til en fin pris, og i god stand? Nei, det måtte i så fall være om naboen fant ut at jeg bare kan få "skrotet". Han har jo gitt den opp selv, det ser vi jo. Fikser ikke jeg den, så gjør nok ikke han det heller. ;)

Link to comment
Share on other sites

Hvis du får brenneren av naboen er det jo greit, men hvis han vil ha betalt for den, er det bedre å kjøpe en som er i bedre stand. For ca 800 kr får du en som er i brukbar stand, ser at løse brennere selges rundt 3-400 kr.

Og din gamle 111 er jo ikke stillebrenner, du burde hatt en slik også ;) Disse 111-ene har en tendens til å formere seg :)

Link to comment
Share on other sites

Har lyst på en stillebrenner også, ja, men ikke denne. Jeg vil i alle fall ikke betale for den. Da han snakket om lekkasjer så jeg for meg å bytte ut pakninger og sånne småting. Må jeg ha ny brenner kjøper jeg heller en komplett og overhalt 111 med stillebrenner fra Forsvarbrukt.no til ca. 800,-. Da er det som regel bare litt kosmetikkjobb før den er som ny igjen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg fikk rustkassa, så med tid og stunder får jeg vel tak i en brenner til den.

Uansett kan jeg jo bruke tank og reguleringsnøkkel (som også har dysenøkkel til T-brenner, pumpenøkkel, og fastnøkkel til pakkboksmutteren) som reservedeler til den andre. Men jeg begynner nok i ledige stunder å plukke primusen fra hverandre og pusser litt, så får vi se hvor vi havner. :)

Link to comment
Share on other sites

Da har du prosjekt å holde på med i ledige stunder.

En "111-guru" fortalte meg en gang at T- og C- brennere hadde en tendens til å gå varm ved bruk av parafin, det var når tanken begynte å bli tom. Da begynte brenneren å brenne med gulere flamme og gå varm, noe som førte til at brennerene kunne sprekke eller at slagloddingene ble flytende. Jeg fikk ikke noe forklaring på hvorfor det var sånn, men jeg har lagt merke til at min 111T brenner med gule flammer like før tanken er tom.

Han sa videre at ved bruk av bensin var ikke dette et problem, derfor har jeg begynt å bruke bensin på min 111T og C.

Link to comment
Share on other sites

Har hørt om det der, ja. Min bror fotalte om en "sånn der forsvarets 111" der loddingene smeltet og det begynte å se skummelt ut. Han vet ikke hvem av typene det var, tror jeg. Men han er meget skeptisk til 111 -primuser nå.

Link to comment
Share on other sites

Slik jeg forstod det var det som tidligere nevnt ved bruk av parafin dette oppstod og ved bruk av for store gryter og kjeler. Jo bredere kjeler en bruker, jo mindre plass blir det for varmen å slippe ut mellom primuskassen og kjelen, varmen blir da inne i primuskassen og vil varme brenneren godt opp. Med vanlige turkjeler med normal størrelse opp til rundt 2 liter tror jeg ikke dette er noe problem.

I forsvaret har det vært mye hard og til dels misbruk av primus av ukyndige folk, mye av grunnen ligger nok der også tenker jeg :)

Link to comment
Share on other sites

Kjenner til det der med for store kjeler, ja. Blant annet kan man skade lokkpakningen, slik at det kan oppstå lekkasje der. Gjelder vel alle primuser av denne typen. Er ekstra påpasselig når jeg bruker lille 8R. :)

Link to comment
Share on other sites

Fordelen med "Stor kjele" som i lav men stor diameter er at den fanger mer varme før den slipper ut på sidene. Men sikkert greit å være obs på dette med varme på primuser som 8r og 111. Med tanken under eller i slange bør det ikke være noe stort problem.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy