Gå til innhold
  • Bli medlem

Avstanden: Oslo - Jotunheimen


Gjest Anonymous

Anbefalte innlegg

Jeg så nylig utallige tyskere og nederlendere på Vestlandet, og noe sier meg at de fikk det de ville ha.

Ja så, da må du ha vært heldig og fått sett noe som har blitt sjeldent. Gjestetallene i Sørnorge fra akkurat dette markedet er nemlig sørgelig dårlige i år. Og dette kan du bare tro meg, det har jeg tall på (jeg jobber med dette, skjønner du).

Og en grunn - ved siden av det dårlige været i mellomeuropa som ikke særlig fristet til nordenturer i år, er at tilbudet i reiselivsbransjen i Sørnorge har vært det samme i de siste tiårene. Folk har sett og opplevd det. Det kommer ikke noe nytt og spennende.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Svar 61
  • Opprettet
  • Siste svar

Mest aktive i denne tråden

Mest aktive i denne tråden

Men debatten har sporet av - for å komme tilbake til poenget til starteren av debatten, så vil nok Jotunheimen alltid ligge der det ligger, og Oslofolka kommer nok ikke til å slippe helgekøene eller lange dagsetapper for å komme seg til herrligheten.

Noen fordeler må det jo ha å bo i distriktene.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Har du nylig sett på kartet hvordan f.eks. Hurrungane er blitt oppdelt i høyfjell innenfor og dalførene utenfor nasjonalparkgrensene?

At du finner ett eksempel betyr ikke at din påstand om at det ikke finnes fjellbjørk og daler innenfor nasjonalparker, er rett. Man kan ikke la hele landet bli en nasjonalpark heller.

Helt sant, men hvor lenge vil de være det? Ifølge din egen teori lenger oppe blir det da på høytid å omgjøre de til nasjonalpark.

Jeg er tilhenger av å ha en god del vernede områder, ja, men jeg mener absolutt ikke at områder som ikke er vernet må bli ødelagt. Faktisk er det mange mennesker som liker å holde det pent rundt seg. Og områder der det er hytter, mennesker, veier osv. kan være veldig fine. Tviler på at noen ønsker å ødelegge disse. Kapitalismen er ikke slik at den fratar folk muligheten til å bruke huet, skjønner du.

Nei, og innen skogen er borte, vil de lure menneskene sikkert ha oppfunnet en kunstig måte å framstille oksygen på for å opprettholde luften sin gassammensetning.

Kjempefint. Kanskje de finner opp biler som ikke forurenser og roboter som går i butikken og vasker klær også. Glimrende!

Og så lenge det finnes ekstremister på utbyggingssiden må det også finnes ekstremister på vernesiden, slik at det hele skal kunne gå opp i en noenlunde grei kompromiss.

Et alternativ til disse ekstremistene (f.eks. deg) er nyanserte mennesker (f.eks. meg).

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjestetallene i Sørnorge fra akkurat dette markedet er nemlig sørgelig dårlige i år. Og dette kan du bare tro meg, det har jeg tall på (jeg jobber med dette, skjønner du).

Jada, de tallene har alltid gått opp og ned, og er avhengig av svært mange faktorer. Det samme gjelder for øvrig temperatursvingninger. Ingen grunn til panikk.

tilbudet i reiselivsbransjen i Sørnorge har vært det samme i de siste tiårene. Folk har sett og opplevd det. Det kommer ikke noe nytt og spennende.

Tror ikke folk nødvendigvis alltid er ute etter noe nytt og spennende. Mange foretrekker å gjøre en ting man liker gang etter gang. F.eks. liker du å gå fjellturer år etter år. Jeg elsker å ta de samme båtturene på Sørlandet hver sommer osv. osv. Mennesket trenger vel så mye stabilitet og fundament, som en rivende utvikling og kaos. Når det er sagt kan jeg godt gjenta at det alltid vil være et forbedringspotensiale. Trist at du ikke har noen forslag til forbedring, du som jobber i bransjen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Et Hurra for Tom! Hvorfor er ikke alle som ham? Da ville ikke bare Norge, men hele verden vært et paradis...

En verden med rasjonelle mennesker ville kanskje ikke vært paradis, men utvilsomt et bedre sted enn det er i dag. Jeg skjønner du er tom for argumenter, siden du nå tyr til usakligheter...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det er trist at du ikke forstår, Tom. Turistene vil ha taubane på Bitihorn og snøscooterløiper i utmarka.

Tror nok heller flertallet av turistene vil oppleve stillhet og vakker natur. De skrullingene som vil dingle i taubaner og spise treretters middager på fjelltopper pleier heldigvis å feriere i andre land, som f.eks. Tyskland.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tror nok heller flertallet av turistene vil oppleve stillhet og vakker natur.

Helt feil, Tom. De vil ha opplevelser i naturen, og de vil ha de lett tilgjengelige. Du må ikke gå ut ifra bobilturistene og de få som vanderer eller sykler gjennom det fagre Norge, nei, du må ta utgangspunkt i bussturistene, Tom. Det er de det blir penger av. Resten har bare med seg maten fra Tyskland, telter vilt og fisker i havet. De legger ikke tilbake en krone mer enn nødvendig her oppe.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Så disse bussturistene som i alle år har vært henrykt for å se norsk natur i f.eks. Geiranger, Lofoten og Nærøyfjorden er plutselig over vinteren blitt drittlei og synes dette er skikkelig dølle saker? Nei, ha litt is i magen, Julia. De tallene kommer til å gå opp igjen. Hvis ikke får man sette inn markedsføringen mot mennesker som vil være den type turister vi ønsker til Norge. Det må da finnes flere enn fete mellomeuropeere som kan ha glede av dette vakre landet.

Og til deg som sikkert ser på meg som en grisk og hensynsløs kapitalist: Nei, jeg vil ikke at de skal få det som de vil dersom de ønsker ubegrenset med taubaner ol. Men noen kan de få.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Det var ikke meningen å starte en "krangel" med mitt innlegg! Det er jo givende å se at temaet har startet en diskusjon, selv om den egentlig har sporet noe av ..... ;)

La turistene være velkommen, men ikke la griske kommuner få bygge taubaner og restauranter på annenhver fjelltopp her i landet.

Dessuten, når kapitalister og grunneiere begynner å "sikle" etter mer penger, i allerede belastede turistområder, går det ofte rett vest!

Disse stedene blir som hyttebyer og pengemaskiner i et allerede overbelastet området og ødelegger vel egentlig den idyllen mange søker etter i norsk natur ..... nemlig stillhet, uberørte områder og avkobling fra stress og mas.

Rune.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Beitostølen ER allerede ødelagt.

Ikke helt enig med deg der Julia. Beitostølen er alvorlig tettpakket med hytter i alle varianter, men stedet har en enorm verdi for svært mange. Det samme gjelder Hemsedal, som fortsatt bygges ut i raskt tempo.

Jeg tenker på alle dem som setter pris på avkobling i komfortable hytter og preparerte bakker. Som gjerne bor i byen og har behov for å gjøre noe annet en stund. Jeg er en av dem, og har en plan om å være skiboms i Hemsedal ei hel uke kommende vinter (spørs om jeg får det til... ;)). Vi trenger noen slike morsomme steder med massevis av aktivitetstilbud. Jeg liker også å ta meg en skikkelig fest etter en lang dag i bakken, men afterski og full pakke, og dette er det gode muligheter for på slike steder. Lenge leve Beitostølen, Hemsedal og tilsvarende steder! ;)

Misforstå meg rett; jeg er glad i urørt fjellterreng, men har ingen betenkeligheter med å bygge ut enkelte konsentrerte områder. Du kan jo bare kjøre noen få minutter forbi Beitostølen, så er du ute i den gode gamle urørte fjellheimen :)

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Men så til det som egentlig er saken. Hørte nettopp Børge Brende promotere villmarksturisme voldsomt på TV. Jeg er helt enig i at vi har fryktelig mye fin natur i Norge og at det er greit å tjene litt cash og skaper noen arbeidsplasser rundt det. Bussturistene er greie sånt sett. Tror ikke de skaper noe særlig belastning på de virkelige urørte og fine stedene.

Problemet er hyttefolket. De beslaglegger svære arealer de egentlig ikke bruker og skyver andre mennesker effektivt til side. I kjølvannet av hyttebyggingen kommer golfbaner og slalåmbakker og private veier og parkeringsplasser som også tar fryktelig mye plass.

Den privatiserte sonen mellom der folk bor og naturområdene blir stadig større. Det beste eksemplet på dette er jo sørlandskysten hvor det mange steder er umulig for vanlige mennesker å bevege seg ned til kysten overhodet på grunn av alle de private installasjonene. Etterhvert som flere og flere oppdager kvalitetene i fjellet så vil vi trolig få den samme utviklingen her.

Vi ser allerede hvor mye plass 4 millioner nordmenn trenger når de skal ha hytte på fjellet. Jeg tør ikke tenke på hvordan det blir når 400 millioner EU-borgere vil ha det samme.....

Bjørn

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tom, forbli sakelig her. De tar mye plass, nemlig der hvor hyttefeltene ligger og tar enda mer av fjellbjørkeskogen :D .

Og til et tidligere kommentar fra deg hvor du påpeker at vi har jo jaktkvoter, så det var ikke så farlig med hytteutbygging i beiteområder av villrein: Tom, nå har det allerede vært minst en sesong da det ikke ble delt ut noen kvoter på Vidda, og slik vil det forbli dersom ikke stammen tar seg kraftig opp igjen. Ingen dyr - ingen kvorter.

Torgeir: Tidligere var det riktig at du måtte bare kjøre et kort stykke, så var du gjennom Beitostølen. men Beitostølen har nå strakt seg helt opp til Garli og nesten forbi. Du må så og si forbi Bitihorn for å legge Beitostølen bak deg. Det er ikke spøk lenger.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Julia,

jeg mener at jeg er saklig. Hvis du flyr over Norge ser du enorme ubebygde områder, og du ser svært lite til parkeringsplasser og golfbaner.

Men det hadde vært en fordel om du ikke kom med feilaktige omlysninger om hva jeg angivelig skal ha sagt. Jeg har ikke sagt meg likegyldig til hytteutbygginger i beiteområder. Men sannheten er jo at reinsdyrene fortsatt har ganske godt med plass å boltre seg på. De er vanligvis tilpasningsdyktige dyr, så det går seg nok til hvis ikke utbygningene blir for store (noe jeg i likhet med deg er imot). Du sier at det ikke er delt ut kvoter i år...Flott, da hadde jeg rett i at kvoteordningene fungerer.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Tom

Vær vennlig og les det jeg skriver før du erklærer deg uenig.

Poenget mitt er at byggingen av Golfbaner, slalåmbakker, hyttefelter osv foregår i randsonen til fjellet. De virker dermed som et stengsel.

Det er riktig at det er fryktelig mye øde områder i norge, men mengden ødemark reduseres i et ganske raskt tempo. Det burde være lov å være bekymret for en utvikling før den har kommet for langt. Venter vi til halve fjellet er bygget ned av villmarkskåte EU.borgere er det for sent. Den prosessen er irreversibel.

Bjørn R

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


Annonse


×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.