Jump to content

PI

Aktiv medlem
 • Posts

  86
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by PI

 1. Sårpleie, hvis det ikke er tid til å varme vann og vaske hendene skikkelig. Mindre vekt å bære et par engangshansker enn å bære nok sprit og såpe til å være sikker på å få rene hender i felt.
 2. Space blanket? Det spørs jo litt hvor mye sikkerhet du ønsker å ha, men tenk over hva som skjer om du skulle være uheldig og brekke leggen i ei ur. Et lag folie gir ikke noe isolerende luftlag, du har det kalde regnet på utsiden av folien rett mot huden. Noe som helt sikkert holder regnet borte sammen med ei tynn, lett boblejakke med hette kan være greit å ha med? I hvert fall hvis du løper alene? Selv om du har dekning og kan ringe etter hjelp med en gang kan det fort ta noen timer før det kommer hjelp, det er ikke sikkert det nærmeste helikopteret er ledig... ~400 gram ekstra er ikke så mye, og da har du fort gitt deg selv mange timer ekstra før nedkjøling blir et problem. Jeg har prøvd skikkelig nedkjøling på tur, og det var ikke noe gøy. Det går vel greit å feste ei jakke i stroppene bak på vesten?
 3. Takk for at du delte! Historier som dette er viktig å få ut, så vi alle husker å ha sunn respekt for naturkreftene på tur, og hvor viktig det er å ha sikkerhetsutstyret i orden!
 4. Svarene i tråden ble omtrent som forventet, at det finnes mye som er bedre kvalitet og/eller lettere, men ikke noe bedre til samme pris. Jeg endte på en Helium 600 XL til 2999,- fra Hekta På Tur. Takk til Bjarne for lenke til billig butikk!
 5. For min del blir standard Sveabreen for kort, den er bare 190 cm. Det står ikke noe om lengde på helsport outlet, så jeg må anta det er standard. Føler uansett på meg at helsport er et dårligere merke enn WM eller ME når det kommer til soveposer, selv om jeg ikke har prøvd noen av dunposene deres i felt. Prisen var jo nydelig, men likevel...
 6. arcticboots: Ja, det er flott å kunne handle lokalt, men dessverre er det få butikker som har de store størrelsene inne som lagervare, i hvert fall her i Trondheim. Noen ganger er det upraktisk å være lang!
 7. Takk, Naturmannen! Det ser ikke ut til at de har lang utgave, men jeg har sendt dem en forespørsel.
 8. Martin: Ja, men jeg ville ikke sette prisen helt fremst, dunpose tenker jeg skal være noe jeg ikke kjøper så mange ganger i livet. Og jeg så at ultralite var betydelig lettere, men også betydelig dyrere. Helium har jeg funnet listet til 3000,- mens Ultralite er listet hos Oslo Sportslager til 5700, det blir en tusenlapp per hundre gram. Takk for tipsene uansett!
 9. Martin: Summerlite virker som for lett og spinkel for mitt bruk, jeg ser etter tre-sesongspose, og da vil jeg ha nakkekrage. Ultralite ser ut som en nydelig pose, men igjen ser jeg at det koster en tusenlapp å spare hundre gram. Jeg har mye mer å hente andre steder i utstyrsparken, dessverre.
 10. Bjarne: Talon-posen ser ut til å ha mindre og billigere dun enn Helium for samme vekt totalt, men jeg noterer meg at den butikken hadde en meget god pris på Helium-posen!
 11. Den så fin ut, men jeg er enig i at prisen er stiv. 2000 kroner ekstra for å spare 200 gram blir nok litt for mye for meg. Litt bedre dun i den enn i ME-posen, og full-lengde glidelås. Skal huske på den om ME blir for trang, jeg har lyst til å finne et sted jeg kan prøve posen før kjøp.
 12. Jeg skal kjøpe dunpose, og det er noen år siden jeg fulgte med her på forumet. Selges det noe bedre enn Mountain Equipment Helium 600 som tresesongs sovepose nå for tiden? Jeg er 193cm, så 200 cm lengde eller mer er nødvendig. Nedre komfort-temperaturgrense bør være en plass mellom -5 og +2, jeg skal bruke den i fjellet sommer/høst. Naturligvis ønsker jeg lav vekt og pakkvolum, men alt under 1.2 kg er akseptabelt. Jeg ønsker å kjøpe i Norge på grunn av leveringstid og at jeg vil ha norsk kjøpslov i rygget på et såpass dyrt produkt.
 13. Jeg har med meg en enkeltmannspakke og et trekanttørkle for å stanse store blødninger. Dette er livreddende førstehjelp ved store kuttskader. Annet enn dette har jeg med sånt som gjør det mulig å fortsette turen etter bittelitt uflaks: - Sportstape - Plastertape (kan teipe igjen sår med den, nesten like bra som steri-strips/leuko-strips) - Paracet, Ibux og Imodium (fire av hver) - Plaster - Servietter til sårvask (skrubbsår og sånt) - God pinsett - Engangshansker - Et par små kompresser som REs nevner
 14. PI

  Ryggsekk igjenn

  Teorien er at du lener deg fremover når du går med sekk, for at det totale tyngdepunktet for kroppen med sekk skal være rett over føttene. Om de tunge greiene er pakka nederst i sekken må du lene deg mye lenger frem enn om du har de tunge greiene på toppen.
 15. Jeg har gått mye på ski i området sørøst for Sølen, og kjenner også området i øst fra Sølensjøen. Det er vinterbrøytet vei inn fra Rv. 217 til parkering ved Gravåsen, derfra kjøres det løyper innover mot fjellet. Terrenget er flatt eller slakt hellende helt inn til fjellet. Det er mulig å gå rundt fjellet uten noen skredfare (lavinfara), men vil du på toppen er det naturligvis en annen situasjon. Det er ingen skredfare om du går midt i dalen mellom Tissvola og Sølen, den er over én kilometer bred. Med start og slutt på parkeringsplassen ved Gravåsen anslår jeg rundtur i skredsikkert område, over tregrensen, til å være ca. 41 kilometer. Det vanskeligste terrenget er nok vest for Sølen, der går skogen høyt opp. God tur!
 16. Nå ble jeg plutselig inspirert, og bestilte noe greier selv: 10.0m Seamtape for coated fabrics, 22mm Prod. nr. 70224 - 0,50 EUR/m - 5,00 EUR 2.0m Ripstop Nylon tent fabric silicone coated, 65 g/sqm, 2nd choice Color:red Prod. nr. 70772 - 4,90 EUR/m - 9,80 EUR Dette burde gi meg 6-8 pakksekker i diverse størrelser. Til lukking i toppen tenker jeg å bruke billige lastestropper fra ikea eller biltema, og rullelukking. Bilder kommer kanskje i løpet av sommeren, om jeg får sydd sammen noe greier. Frakt fra tyskland kosta €8,60 for en ordre på rundt halvkiloen, så totalprisen blir vel som én liten STS pakksekk på XXL...
 17. [Hidden Content] Denne tyske nettbutikken har temmelig bra utvalg. Har ikke brukt den selv ennå, men hører flere andre som har handla der, blant annet Erin, som sydde Den ultimate vinterturjakken.
 18. 62s har høydemåler og kompass i tillegg til GPS. 62st har kommer i tillegg med noen kartpakker.
 19. Ta med en hvilken som helst mobil på tur, og et par ekstra batterier: 1. Ta opp dekselet på mobilen din og sjekk serienummeret på batteriet 2. Tast inn serienummeret på en pris-søke-side som for eksempel kelkoo 3. Bestill et par-tre batterier fra billigste leverandør. 4. Lad alle batteriene før du drar på tur 5. Kos deg med ukevis med standby! Jeg gjorde nettopp dette trikset til kameraet mitt. Har kjøpt et kompaktkamera som ikke bruker standardbatterier, så for å ha strøm på tur tar jeg med tre batterier ekstra. Kosta meg under 200 kroner!
 20. Glødetemperatur er mer enn 500 grader. Se på dette fargekartet for varmt stål, for å se hva fargene tilsvarer i temperatur: [Hidden Content] Teltovner er lette og sveiset sammen av tynne stålplater, de får en helt annen overflatetemperatur enn tykkveggede støpejernsovner med stein-innsats som brukes innomhus. Jeg mener å ha sett at mye av det som lages som teltovner er i rustfritt nettopp på grunn av dette.
 21. Det står forøvrig mer om temaet i primushjelpetråden
 22. 111 T er en multifuel-modell, men du må bytte dyse i den for å kunne brenne noe annet enn parafin. De aller fleste 111 T i landet har parafindyse, fordi de har fortid i forsvaret, og fordi det var det absolutt vanligste i privat bruk den tiden 111 ble produsert. Vil du ha tak i andre dyser kan du sikkert få det fra han karen her: [Hidden Content]
 23. Klarlakk tror jeg ikke fungerer så bra på kart. Denne sprayen påstår å legge et plast-belegg på overflaten, og at det er tøyelig. Det må være her fordelen ligger, vanlig lakk er jo sprø og vil sprekke opp om du bretter kartet. Jeg har brukt kontaktpapir for å beskytte kart, men det blir tunge kart av det. Edit: reparerte linken
 24. Smelting av aluminium kan fort skje på både bål og primus. Stålbøylene på optimusen min får ofte farge som tilsvarer at de holder 800 grader, det er nok til at aluminium renner bort. Spesielt interesserte kan jo kikke på fargekartet for varmt stål, for å se hva fargene tilsvarer i temperatur: [Hidden Content]
 25. Den pulken er uansett så tung at en liten kilo til ikke gjør noe forskjell. Skaff noen gamle barneski i glassfiber og fest dem under pulken som meier. Det gir mye sikrere glid enn å prøve å gjøre gammelt tørt treverk vanntett og glatt nok til å fungere på tur. Vil du prøve å gjøre det skikkelig er vel trikset å brenne inn tjære i treverket, så å polere etter beste evne med fint sandpapir og glide med noe billig voks. Om treverket trekker vann kan du lett få kjempeproblemer med ising, i tillegg til at det blir ekstra tungt.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy