Gå til innhold

Ingstadcreek

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  127
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

1 følger

Om Ingstadcreek

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. De er ikke veldig langt unna en eller annen form for "riksveg" , men jeg tror de var ganske alene i området. Det er flusst av plasser å lande i området for slike fly så jeg tviler litt på at det er en mye brukt flyplass rett ved teltet deres. Ser ikke spor av andre heller på oversiktsbildene fra drone. Men igjen, det er lett for oss å sitte i våre stuer å kritisere, det er både grisekaldt og en psykisk påkjenning å sitte i et telt gjennom vinteren. Det skal vi har respekt for. Så får det være med tabber og småjuks med bananer etc. De gjør noe de fleste andre ikke gjør. de er ute i naturen uansett vær og vind.
 2. Uten å at jeg refererer spesielt til denne serien vil jeg likevel si at TV2 ikke er særlig etiske og kritiske til hva de sender og hvorledes de vinkler. kanelens vinkling av ulvedebatten i Norge er et eksempel på det. Nok om det. Selv har jeg sett hele serien og synes det er fint å se så mye fin natur. Når det gjelder hytte og jakt vil jeg langt på veg la tvilen komme dem til gode. Kanskje veldig naivt, men jeg tror kanskje ikke de har tenkt så langt. De har nok ikke tenkt på det selvsagte, nettopp at man ikke kan bygge der man vil og når man vil. Det synes selvsagt for de fleste. Om de skulle ha tenkt på oppdagelsesrisikoen så er det nærliggende å tro at de måtte skjønne at lokale myndigheter var klar over deres tilstedeværelse. Når man ser på serien, vil man se av sporene på vannet at det lokale flyselskapet var der langt oftere enn det som ellers gis uttrykk for i serien. Når alt dette negative er sagt, så er det likevel tøft gjort å være ute i naturen over tid, og under de tempraturforhold man opplever i Canada gjennom vinteren. Ikke minst også - tross all flytrafikk - den ensomheten man skal leve gjennom. Det er en fysisk påkjenning man skal være spesielt skrudd for å leve igjennom.
 3. Hei Her må jeg bare protestere heftig. Jeg har benyttet akkurat dette teltet en hel del, sist på min siste ekspedisjon de nordlige deler avCanada over 4 uker. Sammenlikningsgrunnlaget mitt er Helsport, Bergans og Fjellreven. Kvaliteten holder mål, og ser ubrukt ut etter å ha satt det opp og tatt det ned uttallige ganger. Det forekommer ikke lekkasje i sømmene og luftemulighetene er gode. Som man kan se av videoen er myggnettingsfunksjonen genial, og sammen med tett bunnduk (som kan åpnes) utgjør dette et helt tett telt med hensyn til mygg & knott. Det kommer godt med på tundraen. Pakkposens utforming er den beste jeg har hatt på noe telt. Den eneste bakdelen er at disse funksjonene betyr mer vekt, men jeg har heller en kg mer enn et telt der mygg & knott trenger inn fra alle kanter. Neste gang jeg reiser til Canada er dette teltet garantert med!
 4. Ja, det var med frysninger på ryggen og en uvirkelig opplevelse. Mye kartstudie, samtaler med indianere, Tundra Tom Faess, studie av Pelsjegerliv, Ingstads egne fotografier og forsøk på logiske slutninger. Samt litt hell. Men alt i alt er bokens beskrivelser korrekte. Ekornets barnebarns barnebarn bråker der fremdeles, og tro det eller er.....en flokk ulver holder til like i nærheten! Den snek rundt leiren vår! Og Jervvatnet......joda, vi støtte på jerv på selveste griseryggen. Med stor andakt besiktiget vi stedet!! Til slutt.....det er en vakker plass.
 5. Vi fant Helges Tundracamp! Det er en stund siden vi kom hjem. Sandy Lake ekspedisjonen var - som flere sikkert allerede vet - vellykket på alle måter. Deltagerne Sandy Lake ekspedisjonen som bestod av Roy Kvamme, Christian Sverdrup Engelschiøn, Peter Sverdrup Engelschiøn, Harald Sollund, Erling Sagneskar, Åge Svinøy, Thomas Pedersen og Jan M Akre fant Helge Ingstads vinterkvarter beskrevet i siste delen av Pelsjegerliv. Funnet Funnet er et resultat av et godt teamarbeid mellom alle deltagerene. Letingen er fundamentert på 5 års grundige studier av beskrivelser i Pelsjegerliv, samtaler med kjentfolk, diverse bøker som beskriver livet ved østenden av Store Slavesjø, og pelsjegerlivet der. Videre har vi studert kart over området, sammenholdt med billedmaterialet og Pelsjegerliv. På denne måten har vi samlet og studert materialet fra Helge Ingstad og hans familie med annet materialet og dannet oss et bilde av relevant leteområde. Vi vil nå samle vårt materiale og lage en grundig beskrivelse som med tiden vil publiseres på en egen nettside som vil bestå som en dokumentasjon for prosjektet, og forhåpentligvis til glede for andre villmarksintresserte . Dette kommer vi tilbake til senere. Allerede nå har vi imidlertid en bønn til de som måtte ønske å oppsøke stedet; La stedet forbli som det er, ikke etterlat søppel og sørg for minst mulig slitasje på stedet. Som de fleste vet, så fant Stein P. Aasheim, Vegard Ulvang og Eirik S Ingstad hytta ved Elgsjøen for en del år tilbake. Dette stedet har mistet sin mystikk og sjarm gjennom stor slitasje og forsøpling av nordmenn. Dette håper vi ikke vil skje med Helges Tundracamp. Turen Vi vil komme tilbake med en nærmere beskrivelse av turen ved en senere anledning. Men av høydepunkter vil vi kort nevne; Vi fant tidligere omtalte Gus Daoust Toll - Shack på østenden av Sandy Lake. Vi fant Phil Daoust Line - Shack i Snowdrift River. Vi møtte en flokk av etterkommere etter ulvene som drev på i området rundt Helges Tundracamp, det var kun 3 km fra Tundracampen. Vi møtte moskus, jerv, ørn og bjørn. Vi fikk lake trout på 7.5 kg, gjedde på 10 kg samt masse harr. Foruten harren fikk vi aldri fisk på under 1 kg, her var alle fisk store og fete! Vi hadde Aurora Borealis nesten hver kveld, og en natur en villmarksmann bare kan drømme om. Hjemme For alle var det godt å komme hjem til famile og venner, men suget etter Canadas villmark kommer fort tilbake!
 6. Kort sagt: Ally v.s Pakcanoe. 16.5 fot begge. Vi var 4 Styk om å kjøre snowdrift med Ally og Pak og felles for oss alle mener vi Pak er klart bedre. Pak leveres med 1 mm tykke forsterkninger. (Kjølstriper= under alle langsgående rør - totalt 5 kjølstriper. Det er tynnere forsterkninger over esingrørene. Alle forsterknningene er sveiset på og er permanente. Det er PVC film uten innvendig forsterknnig. Rivstyrken er i duken, og duken blir ikke sterkere av at noen deler av den er dobbel, slik man etter mitt skjønn - og erfaring - MÅ gjøre på en ekspedisjon. Pak har D - ringer montert på endene like over vannlinjen for feste av tay. alle rammedelene er elokserte for å beskytte mot korrosjon - og du blir ikke svart på hendene. Spantene festes til esingene med låsbare klips, og løsner ikke like lett som på Ally, der du må stripse i tillegg. Pak leveres med pakksekk inkludert, og er med på å bidra til økt vekt ift til Ally der vekten er oppgitt uten sekk på deres nettside (så vidt jeg forstår). Ref spm ovenfor: 1. Pumpe kan du legge igjen hjemme, det tar to sec å blåse opp kamrene 2. Du spiller ingen rolle om ett eller alle kamrene punkterer - jeg har ikke opplevet punktering men padlet uten at de er blåst opp. Kamrene bidrar imidlertid til stødighet hvis du får vann i kanoen. 3. Du øker vekten på Ally når du tar med sekken - samt legger på forsterkninger - vektforskjellen er kanskje der men vi skulle jo ikke gå milevis på land. 4. Vi opplevet det som VELDIG mye enklere å sette sammen Pak. Ally var et slit, og vanskelig å få til å passe ordentlig på alle 4 allykanoene. dvs rørene ikke ville ligge der de skal ligge på sidene og "plastdingser" stakk ut på sidene og ble utsatt for slitasje når vi traff stein på siden. (vanskelig å forklare) 5. Tross lik lengde fikk vi plassert mer bagasje i Pak, samt på en bedre måte. Dette blant annet fordi Pak er rettere i baug og akter, mens ally er avrundet. 6. Plasten virker mer beskyttet mot skruer og skarpe kanter i Pak, spesielt i baug og akter. 7. Pak kan pakkes mer kompakt. 8. Pak har langt finere finish. Bruk: Vi hadde tre runder med lapping av Ally (i tillegg til å etterforsterke), og ingen med pak Allys sekk er vesentlig bedre å bære, men begge er likevel pyton. anbefaler å kjøpe allysekk med bæremeis og putte pak oppi:) Under løfting over grunner og steiner ramler spantene lett av på Ally - til stor irritasjon. til tider ble det mye ordning og fiksing for å sette sammen kanoen undervegs. Manøverring i vann - ikke særlig forskjell, bortsett fra når Allyen begynner å ramle sammen, fordi du ikke gidder å sette den sammen etter hver bæring. Pak satt sammen hele veien. Som nevnt, synes Pak bedre å laste. Nå ser dette nok ut som om jeg er ikke så lite subjektiv, mulig det, men jeg har nå prøvet begge kanoene og opplever det slik:)
 7. hei. Jeg var i yellowknife i 2010 og i sommer. Begge ganger har jeg padlet i snowdrift river. Vi kan ta en prat da jeg har mange råd og tips. Når det gjelder hund så prat med sverre hovind.
 8. Hei. Nå har jeg padled Ally ned Snowdrift River og Pakcanoe ned snowdrift River. konklusjonen er soleklar: Pakcanoe er overlegen på alle og absolutt alle områder! Ikke nødvendig å gå i detalj.
 9. Da begynner vår neste tur å nærme seg. Noen som har vært i området siden sist? Lander på Sandy Lake (16 juli), Snowdrift river sin kilde, og like ved Whitefish Lake. Her skal vi tilbringe noen uker før vi tar bena fatt og går inn på tundraen og plassen der Helge tilbragte ett år i telt (siste delen av pelsjegerliv) Siste uken padler vi på Snowdrift River forbi Ingstad Creek og nesten ned til Eileen River. Blir en fantastisk tur på 6 uker. (www.ingstadcreek.net) Vi har hatt en god del utskiftninger i mannskap i løpet av planleggingen av denne turen. Det er ulike årsaker til det, men vi har nå satt sammen ett team av dyktige villmarksentusiaster og er sikre på at teamet er så godt som noe. Avreise Christian, Roy, Erling, Jan M, Peter og Thomas reiser fra Gardermoen 13 juli, og blir borte i 41 dager. To uker etterpå kompletteres gruppen med Åge og Harald ved vestenden av Sandy Lake. Flyruten er som forrige gang, dvs via London og Calgary til Yellowknife. Det er en reise som tar ca 24 timer med lange stopp i London og Calgary. Vi ankommer Yellowknife samme dag kl 21.00 lokal tid, der vi tar hotellbussen til Hotel Explorer. Siste forberedelser I Yellowknife gjøres de siste forberedelser, dvs mat og resten av utstyret. Restutstyret må handles på litt forskjellige steder og vi har denne gangen valgt å leie en van for å transportere folk og utstyr rundt. Viktige steder i Yellovknife er Canadien Tire, Walmart, en stor kiwigrønn matbutikk nær Wallmart, Overlander Sports, og stedet du kjøper jakt og fiskekort som ligger 2 minutter fra Arctic Sunwests floatbase i gamlebyen. I tillegg til dette må du besøke Wildcat Cafe og Bullocks Bistro. Ut på tundraen Påfølgende tirsdag flyr Arctic Sunwest og vår faste pilot - Dean Carter - oss ut til Sandy Lake sin østbredde. Dette er Sandy Lake sin kilde og er et nabovann til det mer kjente Whitefish Lake. Like ved landingsplassen kan man finne Gus Daoust sin shack, også kalt Gus sin "Toll - shack". Historien sier at han hadde fyllt opp bua med sprit som han byttet bort til pelsjegerene når de var på veg tilbake fra tundraen og tilbake til Snowdrift (Lutselke) og Fort Reliance for å selge skinnet hos Hudson Bay Company og andre pelshandlere. RCPM satte visstnok opp en hytte ikke langt fra Ingstad Creek for å overvåke denne virksomheten. Helge Ingstads tilknytning til Sandy Lake. I boken Pelsjegerliv fremgår det at Helge passerte Sandy Lake på sine turer fra tundracampen øst for Sandy Lake. Han forteller at han reiste østover og kom snart til "Sandsjøen" og deretter over vanskillet. Helge reiste nok flere ganger denne ruten. Det var nemlig ruten fra slavesjøens østlige bredde og over Pikes Portage til Whitefisk Lake og jaktområdene bortenfor. Det er kanskje ikke rart siden det var flere pelsjegere i området på den tiden. F.eks holdt hans gode venn Pierre Lockhart til på veststiden av Whitefish Lake. Han er også nevnt i Pelsjegerliv. Videre holdt Gus Daoust til på eskerene mellom Sandy lake og ned til Beaverhill lake, dvs på Boomerang og Beewick eskerene. Også Clark Croft jaktet i området ved Beaverhill lake. Endelig jaktet også Gus sin bror, Phil i området Norwegian Lake, via Eileen lake og til Sled lake. Man kan jo også spørre hvorfor et vann er benevnt Norwegian lake der langt inne på tundraen. Med alle disse jegerene rundt på tundraen kan man jo tenke seg at de innimellom hadde kontakt med hverandre. Vårt opphold på Sandy. Vi kommer selvsagt til å besøke legendariske Gus Tollshack, men også ta en tur over vannskillet til Whitefish lake. Deretter skal vi bevege oss sakte men sikkert over til vestenden av Sandy Lake - en avstand på ca 2 mil. Vannet skal inneholde grov ørret! Litt etter Harald og Åge sin ankomst vil vi starte ny leting etter Helges tundracamp, det vil innebefatte nærmere undersøkelse av stedet vi fant på forrige tur, samt gransking av hele dette dalføret. Vi er nemlig rimlig sikre på at det må være dette området Helge tilbragte ett år alene. Siste uken på tundraen. Siste uken på tundraen skal vi tilbringe på Snowdrift River og gjenoppleve de samme vakre elvestrekningene som på forrige tur. Sluttpunktet er Wolf Creek, som jeg har omtalt med en historie under nyheter. Under turen kan du følge oss på "følg oss"
 10. Forsøker å blåse liv i denne. Noen som har vært i området siden sist? jeg skal over sommeren 2013, men da lenger opp og inn på tundraen. Lander på Sandy Lake, Snowdrift river sin kilde, og like ved Whitefish Lake. Her skal vi tilbringe noen uker før vi tar bena fatt og går inn på tundraen og plassen der Helge tilbragte ett år i telt (siste delen av pelsjegerliv) Siste uken padler vi på Snowdrift River forbi Ingstad Creek og nesten ned til Eileen River. Blir en fantastisk tur på 6 uker. (www.ingstadcreek.net)
 11. Hvordan gikk denne turen, er spent på om den ambisiøse tildsplanen var gjennomførbar.
 12. Sandy Lake 2013! Ingstad Creek Expedition 2010 stoppet ikke utfartstrangen. På strekket mellom Eileen River og Siltaza Lake går elven i 3-4 kmt. Det er få stryk i elven og vi fant fort ut at det var gunstig og sosialt å binde to kanoer sammen og la seg drive nedover elven. Men strekket ned til Siltaza Lake var også slutten på turen i villmarken. Jan M, Bjørn M, Christian og Peter begynnte derfor å prate om ikke dette måtte gjøres igjen. Vi var enige om at vi ikke skulle kopiere turen. Vi hadde forflyttet oss mye på denne turen. Det var ikke spesielt slitsomt med unntak av dagene på tundraen som var preget av tunge bører, mye knott og enda mer svette. Der på Snowdrift River ble vi enige om at vi skulle være mer stedbundne på neste tur, og heller ta turer ut fra en fast basecamp. Vi ønsket oss også et bedre fiske enn vi hadde hatt på Snowdrift River. Gjedde er riktignok en undervurdert matfisk, men vi er tross alt ørretfiskere! Tanken fallt dermed fort på Eileen lake Tent Lake, eller Sandy Lake og har nå bestemt oss for at Sandy Lake bør være et bra sted å være. Også dette er Helge Ingstads gamle jaktmarker sammen med indianerene. Sammen med Villreineterne hadde han jo krysset Sandy Lake på deres vei til Lynx lake og Thelons kilder. Sandy Lake er også et flott sted å legge basecamp for kortere ekspedisjoner rundt på tundraen, ikke minst er det kort vei over til sangnomsuste Whitefish Lake, med sine enorme aurer. Hvem reiser denne gangen? Fire av deltagerene på Ingstad Creek Expedition er en del av en gammel turgjeng. Da vi padlet nedover Snowdrift River eller satt ved leirbålet om kvelden og hørte ulven i liene snakket vi mang en gang om at resten av gjengen burde vært med på denne turen. Det var derfor klart at også våre gamle turkamerater må inviteres til å være med. To av dem lot seg hurtig overtale, dermed er det klart at også Carl Petter og Esteban skal være med på neste tur. Men også Harald Sollund fra The Ingstad Creek Expedition 2010! ville være med på en ny runde. Dette er en selvsagt deltager, og Roy Kvamme fra Eidsvoll blir med som hans makker. Dermed har vi en komplett gruppe villmarkinger!
 13. Fantastisk! Du må ha en god tur, så ses vi på Sandy Lake 17 juli 2013
 14. prøv linken som står under navnet mitt, vet ikke hvorfor den andre ikke virker
 15. Vi har lagt ut noen filmer fra turen på www.ingstadcreek.net Håper det rykker i reisefoten!
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.