Gå til innhold
 • Bli medlem

Memento mori

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  2 997
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  236

Memento mori vant dagen sist 24. april

Memento mori hadde mest likt innhold!

4 følgere

Om Memento mori

 • Rang
  Gammel Ringrev

Profil

 • Min blogg 📰: http://www.tur1.net

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 • Interests
  Friluftsliv, foto, fisking, igloobygging, løypekjøring, Turskøyting
 • Sted
  Hole

Nylige profilbesøk

12 682 profilvisninger

Bokmerker

 1. Norges største teltsamling?
  Hvilke telt har du i samlingen din?

  Nå har jeg brukt rimelig mye tid (og penger) på å komme fram til at det perfekte teltet ikke finnes. Alt må sees i sammenheng med type tur og selvsagt hvor mange som skal huses. Men det har vært moro å skaffe seg teltene, sette dem opp innendørs og gå skikkelig gjennom dem. Akkurat nå sitter jeg kanskje med en av Norges største private samlinger moderne telt: 😂

  1. Bergans Super Light Dome 2
  2. Bergans Helium Expedition Dome 2
  3. Bergans Helium Dome Expedition 3
  4. Big Agnes Flying Diamond 6
  5. Exped Orion Extreme 2
  6. Fjellräven Akka R/S 3
  7. Helsport Fonnfjell Superlight 2
  8. Helsport Ringstind pro 2
  9. Helsport Reinsfjell SL 2
  10. Helsport Reinsfjell X-Trem 2
  11. Helsport Fjellheimen 3 Camp
  12. Helsport Fjellheimen X-Trem 3 Camp (nettopp solgt)
  13. Helsport Snøhetta 4 Camp
  14. Helsport Børgefjell 4 Camp
  15. Helsport Lavvo (husker ikke hvilken)
  16. Hilleberg Unna (nettopp solgt)
  17. Hilleberg Soulo
  18. Hilleberg Enan
  19. Hilleberg Kaitum 2 GT
  20. Hilleberg Keron 4
  21. Nanok Montis 2
  22. Terra Nova Laser Photon Elite
  23. ... og så er det et par til som jeg ikke husker i farta.... 

  Jeg har jobbet meg gjennom alle teltene, gitt dem poeng ut fra hva jeg vektlegger... Så nå begynner det som virkelig er tøft... å redusere samlingen til rundt 6 telt... 😅
  Skulle du lure på hvordan jeg vurderer enkelte telt i listen min så får du ta kontakt så skal jeg svare etter beste evne. Men som med så mye annet vil det være min subjektive oppfatning du da får 😊


 2. Topokart
  Offline kartapp iPhone?

  Appen til @Ivan Lé Hjelmeland Er verdt penga! Beste topokartappen til iPhone. I tillegg tar han imot tips til forbedringer og ny funksjonalitet og får det implementert raskt. Ingenting å lure på 😊


 3. Lofoten
  Turtips og Telting i Lofoten/Vesterålen

  Tja... Jeg tror det er litt ulikt hva man definerer som overfylt. Dersom man må ha 3 km til nærmeste telt så er nok Lofoten nå om dagen problematisk. Men om man går utenom de mest typiske stedene (Reinebringen, Kvalvika, Ryten, Unstad - Eggum, Hauklandsstranda, fjelltoppene Mannen, Glomtind, Tjeldbergtind for å nevne noen) og ellers beveger seg minst 15 min unna bilvei så tar det gjerne en time eller tre mellom hver gang du ser folk. 

  Et par konkrete tips er Strømøyvatnet via Andopen på Flakstadøya, Smortvarden i Valberg, Trolldalen i Valberg (fine fiskevann), inn Olderfjorden på nordsida og videre til Botnvatnet og / eller andre vatn øst for Olderdalen (vel oppe der treffer dere neppe folk, på de andre turene må dere regne med å hilse på folk på stien innimellom). Ellers er fjellområdene mellom Kringlebotnvatn (Gammen) og Valbergsdalen på Vestvågøy relativt lite besøkt. Kommer bevisst med korte tips siden dere neppe blir så lenge i områder. 

  Til andre friluftsfolk som er skeptiske til Lofoten om sommeren: Det er enormt mye folk langs veiene og på de mest kjente plassene men jeg har stort sett til gode å dele teltplass med andre, så lenge jeg går minste en halvtime fra veien. Det er utrolig vakkert her tross noe kronglete kjøring før du får tatt føttene i bruk. God tur! 


 4. MSR xgk tider
  Koker vann på 9.5 minutter istedenfor 3.5

  På MSR sine nettsider står det at den velkjente MSR XGK EX brenneren deres skal koke en liter vann på 3.5 minutter med riktig type brensel. Etter å ha forsøkt å koke en liter vann på full flamme, med både bensin og Coleman, med to ulike kjeler, så ender jeg alltid opp med 9.5 minutter.

  Brenneren er nesten helt ny, og jeg har dobbeltsjekket at ingen rør og kanaler er tette. Flammen er stabil og blå når jeg koker, og det er null vind i området. Jeg sørger også for at flaska alltid har godt med trykk, og at brenneren er godt forvarmet.

  Jeg hadde regnet med at det skulle ta en smule lenger å koke enn hva de tilsier, men ikke nesten ti minutter! Dette er jo en av de kraftigste brennerne på markedet, som blant annet brukes til snøsmelting på Mt. Everest, og jeg ser jo folk på YouTube koke tilsvarende mengde vann på under fire minutter i kaldt vær.

  Er det noen som vet hva som skjer?


 5. Synken buss
  Trenger tur-alternativ
  1 time siden, gramjeger skrev:

  Dere kan jo ta Krossbanen opp fra Rjukan, gå til Helberghytta og videre til Kalhovd. Kan gjøres på 2 dager eller 3 eller 4 ;-) Buss T/R Rjukan-Oslo er også helt ok.

   

  1 time siden, Heriks skrev:

  Eller for å bidra med litt synsing så er det vel mulig med buss/taxi fra Rjukan til Skinnarbu, båten inn til Mogen og gå tilbake via Stordalsbu - Kalhovd - Helberghytta - Rjukan. Om man ser for seg en tur på 3-4 dager, alt etter hvordan man ønsker å ordne overnatting og etappelengde.

  Og skulle en se at distansen blir lang/tiden for knapp så går Kalhovdbussen fra Synken 16:30 og passerer Kalhovd på vei til Atrå man, ons, fredag. På forespørsel kan den ta deg helt til Mæl (kl 17:50) hvor du kan hoppe på bussen til Oslo. 

  Jeg har brukt buss hjemmefra (1t øst for Oslo) til Synken. Det tar litt tid, men det fungerer og gir stor frihet i forhold til rutevalg da en ikke er avhengig av retur til parkert bil. 

  NB! Sjekk Visitrjukan eller noe sånt for å være sikker på tidene. Jeg vet at det har/skal være endringer på transportør Oslo-Rjukan og om det har påvirket samarbeidet mellom de aktuelle transportørene bør sjekkes. Dumt å stå på vidda uten transport.


 6. Primus Oring
  Primus Omnifuel o-ringer

  Tror ikke du finner denne dimensjonen hos Biltema.

  Det er nok denne du skal ha:

  (Logg inn for å se skjult innhold)


 7. Bretting av stenger
  Dårlig kvalitet på strikkene i Dac-stenger?

  Vintertelting er hardere på strikkene, siden de mister elastisitet i kulda. Mine tidligere "brudd" har oppstått i kulda. Som Marius Engelsen nevner lenger opp, så bruker Fjellreven annet strikk. Det er også min erfaring at dette holder godt. Selv pleier jeg å kappe stengene litt på teltene mine for å få duken litt lenger ned mot bakken, og jeg lar det nok bli litt mer slakk i strikkene enn originalt. Enkelte produsenter har veldig stramme strikker, synes jeg. 

  En annen sak er hvordan man legger sammen stengene. Hvis man deler stanga på midten først, og så bretter dobbelt nedover, så vil man få veldig press på strikkene i siste brett. Om man derimot starter i en ende og trekker ytterste ledd et stykke ut før den brettes nedover, så flytter man slakken med seg hele veien, og det blir ingen steder med ekstra stor påkjenning. 


 8. Msr hjelp
  Liquid fuel adapter til MSR Whisperlite

  Hei

  Forsøk [email protected] som er MSR sin europeiske representant. Fikk kjempeservice etter å ha fått et par hakk i teltstengene mine.


 9. Kald pølse i kald thermos
  Ut på tur i overgansalderen og alt...

  Ullnetting. Livet før og etter :) elles mange gode råd over her.

  Eit prinsipp er å tenke varmekonservering, framfor å skulle opparbeide den gang på gang. Altså kle på deg ved pause FØR du frys osv. 

  Om du skulle bli kald er det likevel råd å hente. Springmarsj rundt teltet før du legg deg (å legge kald kropp i kald sovepose er nesten som å legge ei kald Pølse i en kald thermos og forvente den blir varm). Varmeflaske hjelper deg å varme opp posen.

  Tynne sokkar eller generelt tynn bekledning i posen gjer at du, føresett at du er varm og god når du legg deg, fortare varmar opp posen, evt ved hjelp av varmeflaske. Når pose er varm, gjer tynn ull/sokk/bekledning at du ikkje isolerer ute varmen. 

  Så framfor å tenke masse tøy i posen å kle av etterkvart som sveitt, kan det mange ganger vere lurt å tenke omvendt. Litt mindre tøy, få hjelp av ei flaske om du ikkje heilt greier varme opp posen med kroppsvarmen din, og evt spe på med fleire tynne lag der det trengs (typisk pulspunkt). Knevarmerar, pulsvanter, balaclava, noko ekstra under rompa (varmeskjørt/varmejakka til dømes), ekstra fotpose på bein (glid att varmejakka og stapp føttene inn i den) osvosv


 10. Feil!
  Trangia med gassbrenner, vinter.

  Bruker Trangia-kjøkken med Trangia gassbrenner til både matlaging og varme i telt på vinterturer. Om du bruker vintergass fra Primus er ikke temperaturen et problem før den nærmer seg -30 grader.. Det er også relativt trygt å bruke i telt, siden det står stødig, det er vanskelig å komme borti flammen, og det er ingen fare for å søle med drivstoffret.


 11. Kart
  Norgeskart og wtracks

  Hi,

  I'm probably 'reinventing the wheel' here, but I have been using wtracks for a while to make and edit gps tracks. (

  (Logg inn for å se skjult innhold)

  )

  I find that the maps available by default lack detail in mountain areas (place names, DNT cabins, etc.) and have wanted to use the 'topokart' from Statens Kartverket. 

  I found out today that you can add additional maps via the maps editor (

  (Logg inn for å se skjult innhold)

  ), then adding the following:

  image.png.f53ec2ee7b0612b1a07ef2c1da8e98f2.png

  The full url is: //opencache.statkart.no/gatekeeper/gk/gk.open_gmaps?layers=topo4&zoom={z}&x={x}&y={y}

  (note: without 'http:' at the beginning)

  Alternatively, I think that I have the option of sharing the map that I have added if anyone is struggling with this method.

  This map is MUCH nicer for editing tracks in Norway than any of the other options in wtracks.

  Again, I appreciate that anybody who is interested in GPS use may have figured this out already, but I thought that I would share in any case ;)

  -George


 12. Flott kniv👍
  Den ultimate turkniv finnes den

  Enda en fin knivmaker-video, håndlagd denne gang:

   


 13. Popuptelt Øystein Bache
  Noen ganger er det kjipt med pluggløse telt....

  Det er det lille, grønne til høyre i bildet 🤓

  20180711_213045.jpg


 14. Rødspritbrenner etterfylling
  Skoleturer og rødsprit brennere

  Se videoen her:

  (Logg inn for å se skjult innhold)


 15. Knyting av sko
  Alternativ til snøring av sko/støvler

  (Logg inn for å se skjult innhold)

  (Logg inn for å se skjult innhold)


 16. Ringstind 2 i vind
  Telt til bruk i vindutsatt høyfjell
  4 timer siden, endred skrev:

  Jeg brukte et Hellsport Ringstind SL 2 på reinsjakt nå i høst. Der brakk teltstangen og et bardunfeste røk i noen kastevinder. Var meldt 12-15 m\s.. Synes det egentlig var ganske dårlig. Burde vel tåle mer til tross for at det er et SL?

  Hva skal man kunne forvente av sånne telt?

  Jeg er ny med Ringstind Pro 2 og er ikke helt imponert. Generelt er det vanskelig å få stramme vegger som ikke blafrer i vinden. 

  Verre våknet jeg til en overraskelse i Troms i august, meldt regn som istedet ble sterk vind. Dårlig valg av teltplass, flatt og fint da. 😂

  Målinger i nærheten sier at jeg opplevde typisk 12-15 m/s med maks litt over 20m/s.

  Det ser kanskje tålelig greit ut her men jeg jeg valgte ta det ned når det ble verre. Vinden presser hele teltet mot bakken og det blir ikke noe takhøyde igjen til å være i. Bare et spørsmål om tid før teltstanga knekker/bøyer seg i neste kast.

  Mitt neste telt skal helst tåle litt mer. 

  (Logg inn for å se skjult innhold)

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   


 17. Badger pakkvolum
  Wm Badger Meget stor dunpose

  EB12F7B0-0C2F-4D06-965D-98140DEB7D3D.thumb.jpeg.d43dd50a757a8a815c69f4693ecfdf8f.jpeg

  Tok et bilde av posen når den er i transporttrekket. Utrolig hvor liten en sovepose av dun med høy fillpower kan bli. 


 18. Letteste gåstaver
  Lengde på gåstaver+
  15 minutter siden, Memento mori skrev:

  Ser ut som jeg har de som er lettest av de justerbare fortsatt

  Mine veier 302g på egen vekt.

  (Logg inn for å se skjult innhold)

   Har vel anbefalt de her tidligere. Kjøpes direkte fra produsent.


 19. Solotelt
  Jakten på det perfekte soloteltet!

  Mulig dette blir et langt innlegg, men med bakgrunn i alle sommerens teltdiskusjoner, så har jeg tenkt å forklare litt om mine egne valg i jakten på det perfekte soloteltet.

  Å velge solotelt kan oppleves som vanskeligere enn å velge et større telt. Ved å velge solotelt (les gjerne også 1 mannsstelt) så blir det en del kompromisser. Her er det en del man bør tenke godt igjennom ift hva man vil ha. Mulig jeg ikke har gjort en god nok jobb i forkant, slik at «jakten» tok kanskje lengre tid enn den burde gjøre. Men på en annen side så har en del praktiske erfaringer turer også betydning for valg og konklusjon. For min del har jeg testet ut flere av disse «kompromissene». Dette gjelder mine krav til vekt, lengde, høyde, kvalitet, pris, areal, fortelt/ikke fortelt, solid inner/mesh, service fra leverandør, etc.

  Selv om kravspesifikasjonen har vært i forkant, så kan behovene endre seg etterhvert. Dette kan være egenerfaring, nye løsninger, nye funksjoner og ikke minst ift hvilken tur man skal på. For meg så finnes det ingen perfekt løsning på Solotelt uten at det går på tvers av enkelte «krav» og kriterier.

  Kriterier jeg tidligere ikke har vektlagt, har med erfaring fremstått som viktigere underveis i prosessen. Et eksempel på dette er plass i forteltet. Her tenkte jeg først at det det holder med plass til bagasjen. I ettertid ser jeg at mulighet for fyring i forteltet betyr mye for min del. I tillegg har enkelte kriterier igjen mistet betydning.

  Jeg setter pris på at du kan sette opp et solotelt nær sagt hvor som helst. Man trenger ikke store arealet. Det har gjort det enklere å finne plasser hvor man kan sette opp teltet, spesielt i områder der vi vet det er få teltplasser å finne. Å lete etter teltplasser når man er sliten og sulten er ingen favorittøvelse. Hadde det ikke vært for akkurat dette kravet, så kunne flere tomannstelt også fungere som et meget godt solotelt. I allefall innenfor mine krav til akseptabel vekt.

  Jeg vet det finnes mange amerikanske alternativer til de teltene jeg har prøvd ut. Vektmessig så er det nok mye å spare. Men når det kommer til stykket så har servicen til Helsport og hjelp fra Sømhuset bidratt til å favorisere Hilleberg og Helsport.

  Jeg kan prøve å forklare de valgene jeg har tatt og hvorfor jeg har havnet på nåværende løsning. Nåværende løsning synes jeg er genial for mitt bruk. Og leser du videre er det kanskje greit å ha med seg at det er langt mere telting vår, sommer og høst enn vintertelting.

  Dette blir litt overordnet forklaring mtp lesbarheten. Hvert telt burde egentlig fått en ordentlig og systematisk teltrapport, men igjen handler dette kun om egne valg og preferanser. Andre kan vektlegge noe helt annet.

   

  Mitt første telt, som solotelt var Hilleberg Nallo 2GT. Ikke et utpreget solotelt i den forstand, men glimrende som basecamptelt og ikke minst ha mulighet til å ta med et barn en gang i blant. Dette er en klassiker hos Hilleberg og er et telt jeg ikke har klart å kvitte meg med. Jeg liker Nallo 2GT godt både som sommer- og vintertelt.

  Ulempen for min del er vekten om sommeren. Den er til å leve med, men siden jeg kjøpte dette teltet så har det kommet mange gode og lettere alternativer.

  Et alternativ til Nallo jeg ville teste ut var MSR Carbon Reflex 2. Selvstående, lettere og to sideinnganger skulle erstatte Nalloteltet.

  Teltet ble en nedtur sammenlignet med Nallo. MSR CR2 er selvstående, har et bra pakkvolum og lav vekt, men det krevde større areal ift egnet teltsted. Noen steder er det krevende å finne plass nok. I tillegg ble jeg ikke begeistret over å måtte slå opp innerteltet først. I uvær var det ingen favorittøvelse. Mesh i innerteltet ble vel luftig i sterk vind. MSR CR2 virket simplere enn Nallo, og valget var enkelt. Heller ekstra vekt og Nallo, enn MSR CR2. Teltet ble solgt.

  Jakten på et lettere solotelt startet for alvor da vi planla å gå deler av Kungsleden i Sverige for noen år tilbake. Det var nå rotet virkelig skulle starte😊

  I tillegg ble det et mål om å bli lettpakker.

  Big Agnes Fly Creek Platinum 2 kom jeg tilfeldig over på finn.no til en billig penge. Og dette var en lettpakkers drøm. Lykken var stor. Selvstående, meget lett og relativt god plass til en person. Det var nesten slik at man ikke kunne vente til vinteren var over før teltet skulle testes. Når våren kom ble teltet tatt med til skogs utenfor Trondheim og på fjelltur nord for Årefjellene. Teltet ble raskt solgt på Finn igjen.

  Mine viktigste grunner til salget, var at det ble for luftig (for høy avstand mellom bakken og teltduk, samt myggnetting i innertelt).  

  I tillegg kunne jeg styre meg for frontinngang, samt løsning med å slå opp innertelt først. Teltets beste egenskaper i mine øyne var vekt, det trengte liten plass og et hadde et fantastisk lite pakkvolum.

  Gode råd var dyre.  Nå sto jeg uten telt. På denne tiden var de mest aktuelle teltene Helsport Ringstind og Akto. Ringstind var uaktuell, mens Akto ga liten vektbesparelse mot areal. Hilleberg lanserte så både Enan og Niak. Jeg var ikke helt keen på å betale fullpris for disse teltene. Men begge var jo høyaktuelle alternativer, selv om det var lite brukererfaringer å hente.

  Nå skulle vi på en lang vandring på Kungsleden og vi skulle bo i telt. Basecampliv med fisking, fotografering og leirliv var uaktuelt. Vi skal gå langt. Vekt måtte prioriteres. For å gjøre en lang historie kort, så kom jeg over et tilbud på et rødt Hilleberg Enan med 600 duk, som jeg takket ja til. Teltet ble testet, og funnet godkjent som vandringstelt.

  Det ble en perfekt løsning på denne turen. Meget raskt å sette opp, «god plass» (eller plass nok), tålte vind og uvær, trengte lite areal, etc. Jeg opplevde i tillegg Enan som lunt og godt. Til en lengre vandring var dette et fantastisk solotelt. Jeg har ingenting å utsette på teltet til dette formålet med unntak av lufting. Jeg skulle ønske Hilleberg hadde spandert på seg en høysittende ventil tilsvarende den på Akto. Til tross for mesh på kortsidene så opplever jeg teltet som veldig lunt. Men med tanke på dannelse av kondens så kunne jeg tenkt meg mere luftgjennomstrømming. I tillegg kunne jeg tenkt meg at det hadde vært enkelt å ta ut pinnene/stengene på kortsidene når man pakker ned teltet.

  På Kungsleden hadde vi med oss en Tarp på deling. Den fungerte meget godt sammen med Enan. Dette er en løsning jeg har gjenbrukt senere.

  Teltet er beholdt, men jeg velger gjerne andre løsninger hvis det blir større grad av basecamp, leirliv og fisking.

  Og det er her kompromissene slår til for fullt. Å dra med seg Enan på fisketur i Børgefjell, Lierne, Tydal og Meråker når man skal ha med seg mer utstyr, og at det i tillegg kan bli noen timer med teltliv i påvente av bett, matlaging, etc, så ønsket jeg å teste ut andre muligheter som har bedre plass til mine 190 cm.

  Da kom turen til Helsport Trolltind. I utgangspunktet et fantastisk telt. Trengte liten plass, det var lett, det hadde lite pakkvolum og jeg fikk teltet til en meget god pris.  Det så ut som en soleklar løsning for meg (men da uten fortelt …). Etter en tids bruk så var det klart at med mine 190 cm, så var teltet altfor kort for min del.  I tillegg likte jeg ikke løsningen med å ta med våte sko og klær inn i teltet. Etter en telttur i Tydal hvor det regnet inn frontinngangen og hvor vinden blåste teltduken inn mot føtter og sovepose så fikk teltet tommelen ned. Trolltind ble solgt på Finn. Her var det flere ting jeg burde ha tenkt gjennom på forhånd, men uansett fikk jeg prøvd teltet. I tillegg ble teltet kjøpt brukt og solgt brukt.

   

  Omtrent samtidig fikk jeg tak i et Helsport Reinsfjell Superlight 2 fra Helsport. Litt usikker på om jeg turde prøve flere Helsport telt. Kunne kanskje komme til å like det. Og da med stor fare for å få stempelet Helsport Mafian 😊 hengende over seg.

  Men endelig et telt som var et fullgodt alternativ til Nallo. Flott vekt, flott størrelse, selvstående, to innganger, god plass til å lage mat i forteltet, meget gode luftemuligheter, etc. I ettertid har Helsport sydd på ekstra pluggfester på kortsidene og langsidene. De ekstra pluggfestene løste det jeg anså som de største svakhetene med teltet.

  For min del er nå Reinsfjell et fullgodt alternativ til Nallo GT2. Bruker det gjerne med tur på barna når det blir mye utstyr som skal med. Har full tiltro til SL duken og har ikke hatt noen utfordringer med tanke på holdbarhet og kvalitet.

  Har ingen betenkeligheter med å ta med meg dette teltet på fjellet i store deler av barmarksesongen. Ser og hører andre erfaringer, men kompenserer heller med valg av mer «beskyttet» leirplass hvis det skulle være behov for det.

  Så her ble det kun et stort men! Reinsfjell er ikke det soloteltet man ønsker å bruke på steder hvor det knapt er teltplasser.

  Kravene til et solotelt fremstår nå tydeligere for min del enn slik jeg tenkte tidligere. Vekt er ikke like viktig lengre. Det er heller andre løsninger og egenskaper som blir viktigere.

   

  Kamp mellom Soulo og Unna

  En lengre diskusjon om Unna og Solulo ble startet. Holder en knapp på Soulu fremfor Unna pga forteltet, og til tross for vekta.

  Og plutselig var det et billig Soulotelt på Finn. Soulo ble kjøpt inn. Det måtte jo prøves. For et herlig telt. Ved å kneppe ned innerteltet så har man et palass til å lage mat i. Det står fjellstøtt. Liker måten å feste duken på også. Plugg hjørnene, sett i stengene og vipps så er teltet oppe. Men det har en klar ulempe i andre sammenhenger. Har man nok areal å sette opp teltet på, så er det bare 200 gram lettere enn Nallo og da har man mye mere plass.

  Det gir litt å tenke på. Men jeg kan leve med å ha begge teltene og bruke de til hver sitt bruk. Denne tanken holdt jeg på inntil Finn serverer et Unnatelt. Unna kom til gjengjeld med to innertelt (et solid og et mesh). En ny mulighet åpenbarte seg for Unna sin del vs Soulo. Er det en mulighet å sy om innerteltet på Unna (redusere bredden)? For Unna med større fortelt ville vært et meget godt alternativ til Soulo.

  Nå hadde jeg muligheten. Sist vinter snakket jeg med både skotter, amerikanere og andre. Kan noen ta et slikt oppdrag? Både ja og nei. For noen var det uaktuelt. De som kunne ta oppdraget var så kostbare at ideen gikk i vasken. En ting var prisen på jobben, mens det andre var fortolling, frakt, etc, som kommer i tillegg. Det ble bare med tanken. Å sy selv var totalt uaktuelt.  I juni fikk jeg høre om Sømhuset. En rask telefon og avtalen var i boks. Meshteltet skulle sys om. Og det skulle være klart til årets langtur i Tydal😊 Vi var enige om å ta inn ca 30-40 cm.

  Når Unna kom i retur fra Sømhuset ble teltet satt opp på stua. Jeg så raskt at dette var en meget god løsning for min del. Unna med fortelt!

  Teltet ble tatt med på årets langtur, og det fungerte utmerket. Her er det plass til bagasje og annet utstyr, god liggelengde, raskt oppsett, etc. I tillegg var det aldri problem å finne egnede teltplasser, etc. I tillegg slår Unna lettvektsalternativene på bunnduk.

  Når jeg i tillegg skiftet barduner, kom vekten ned i 1,9 kilo. Endelig et solotelt som blir en mer varig løsning. I tillegg kan man skifte ut pluggene, men jeg liker V-pluggene til Hilleberg. De har god kvalitet og sitter bra. De veier 11 gr. pr stk. Jeg kan spare 72 gram med å velge 6 grams plugger i stedet. Men jeg tror jeg kan bære de 72 grammene i noen år til😊

  Var alt bare fryd og gammen? Nei. Jeg ønsker meg nå et solid inner som er sydd om på samme måte. Det er fortsatt trekkfullt med myggnetting i innerteltet når vinden raser gjennom Tydalsfjella selv om teltet står fjellstøtt.

  Når jeg kom hjem ble Solulo solgt.

  Min teltbeholdning består nå av Enan, Unna (modifisert), Reinsfjell 2 og Nallo GT2. Alle med klare og definerte bruksområder for min del. Overkill? Kanskje. Men det kan jeg leve med.

  Jeg har også brukt Unna på vintertelting. Enkelt oppsett er en fornøyelse, men jeg savnet et stort fortelt når det gjelder vintertelting.

  Ser jeg andre solotelt som alternativer for min del? Ikke med det første. Tarptent og Big Sky – Kanskje? Men da mister jeg servicen til Helsport og Hilleberg (Sømhuset). Det vil jeg ikke være foruten.

  Med Unna som teltvalg så får dette også konsekvenser for valg av sekk. Jeg preferer 65 literen.  Dvs at «de tre store» vil veie omtrent 4,6 kilo. I enhver lettvektdiskusjon så er det mer enn det som er nødvendig. Min enkle konklusjon er at jeg er villig til å bære denne vekten, for å få ønsket komfort. Basevekt vil da ligge på mellom 10-11 kilo før mat og fiskeutstyr.

  Jakten på Solotelt endte ikke med at jeg ble Lettpakker, men jeg har en sekk som er lettere enn før. Og det er jo godt for noe. Også andre justeringer er gjort i sekken. I tillegg har jeg en teltløsning som møter de fleste av kravene som jeg har.

   


 20. 2.3 kg overnattingstur
  Lettpakking - 2.3 kg totalvekt for en overnatting

  25EFB092-14BD-40B4-B4E7-4D199BC850D3.thumb.jpeg.661783dafc6299662c8c9d4d6968c795.jpegI tråden til @Kjellis om nakkeproblem og FFLVT18 lettvektstreffs tråden til @Blaser kom jeg på at jeg skulle ta en liten testpakking for å se hvor langt ned jeg kunne komme med det jeg hadde i hus og det ble 2.3 kg inkl mat og en full gassboks😀C52634F9-AECD-4869-9646-6DB8CB291329.thumb.jpeg.8601fc240711dfc3b24f8fbf8527a45d.jpeg

  Det er med EE quilt til -12 grader long/xwide, 2.1x2.7 meter Zpacks Cuben tarp, 8 stk msr Carboncore plugger, neoair reg, evernewkjele med siliconleppe, SEA to Summit 20L(68 gram) sekk, platypus drikkeflaske 1 liter, light my fire skje, brs3000 brenner, bic lighter og litt dopapir. Mat er real til frokost og Adventure food til kvelds. Bytter jeg ut tarpen med teltet blir det forsatt godt under 3 kg tipper jeg.  

  Med så lett oppakning kan du komme deg ut på tur selv om helsa ikke spiller helt på lag. 

  Edit: Det er inkl en gassboks med 100 gram gass. 


 21. Magnetisk nordpol misvisnig
  Justering av misvisningskompass

  magneticdeclination.com har oppdatert misvising til ei kvar tid. 

  Å nytte utrekning frå eldre kart basert på at det er opgitt at misvisinga aukar eller minkar med so og so mykje per år vert unøyaktig, då endring i misvisinga diverre ikkje går føre seg i jamn takt. 

  Dette har eg styra mykje med mtp turar i terreng der det ikkje finnast kart. 

  Ikkje eingong GPSen innstilt med referanse magnetisk nord gav så nøyaktig/korrekt kurs som å nytte kompass der kursen var stukke med GPS referanse true north og så justert med oppdaterte tal frå magnetic declination.com når eg var på Grønland i fjor. 


 22. Bra om fiskestenger
  Valg av fiskestang

  Vanskelig å si med så mange fiskestenger å velge mellom og så mange ulike områder å fiske i. Så for å være litt generell er mitt tips å starte med en "alroundstang" med passende snelle og snøre som vil fungere de fleste steder. Så når du får mersmak på fiske kjenner du litt mer til hva du skal se etter. 

  En stang som fungerer bra til sluker, spinnere og duppfiske er gjerne beregnet på sluker 5-20 gram (Stenger oppgis i lengde og vekt på sluker de kaster best). Kjenner best til Shimano sine stenger, og der vil jeg si en stang med slukvekt 7-21 gram. Med en slik stang kaster du greit med sluker ned til 6-7 gram, de er gode med sluker på 12 gram som kanskje er det som fungerer best de fleste steder, og du kan kaste både dupp og tyngre sluker uten at stanga blir for spinkel.

  Lengden er litt smak og behag og avhengig av hvor du vil fiske. For små vann og der det er skog rundt vannet er kortere stenger best, og på store åpne vann der du gjerne vil kaste lenger er lengre stenger best. En god alrounder vil være 9 fot. Gjerne 8 om du ofte ferdes i skog og fisker i små vann, eller opp til 10 fot i høyfjellet og store vann. PS: Kortere stenger er ofte lettere å kaste med for den som ikke er så erfaren, og er litt mer presis på kortere kast.

  For en 8-10 fot stang som kaster sluker opp til 20-25 gram passer det best med en snelle i størrelse 2500. Noen bruker andre tall, så for f.eks. abu 30 snelle kan være passende.

  Angående vekt og styrke, så er gjerne en rimelig og tung stang mer robust enn en dyrere og lettere stang. Samtidig er det gjerne slik at lette, og kostbare, stenger gir en bedre følelse under fisket og ikke minst så er de mye mer behagelig å fiske lenge med om gangen. En god kombinasjon av lett vekt og styrke er Shimano sine Beastmaster stenger. Speedmaster er lettere og bedre å fiske med, men ikke like robust om den behandles litt røft.

  Så min anbefaling er en stang på 9 fot med kastevekt 7-21 gram og 2500 snelle. Tre ulike alternativ avhengig av pris kan være (Bruker Shimano alternativer, men tilsvarende stenger fra andre merker kan være like bra):

  1. Forcemaster BX 270 ML 9 fot 7-21g, Sahara/Nasci 2500 snelle - rimelig og god kombinasjon.

  2. Beastmaster CX S.T.C 270/300 ML 7-21g, Ultegra 2500 snelle - Transportvenlig, robust og meget god kombinasjon på tur.

  3. Speedmaster BX 270 ML 7-21g, Stradic 2500 snelle - Lett og en drøm å fiske med for den som fisker mye og ofte. NB: Speedmaster og Forcemaster er mer robust.

  Alternativt om du vet du ferdes mest under skogen, og vil fiske i små vann er en stang 8 fot 2-15g kastevekt og 1000 snelle.

  Ta gjerne en kikk på ulike fiskesett, og se om du finner noe som frister. Om du ikke fisker ofte kan jeg nevne at det er overaskende hvor bra mange billige sett kan være. 


 23. Oslo Bergen
  Til fots mellom Oslo og Bergen

  Heisan!

  Ser at flere er interessert i detaljert beskrivelse av en vandre-trase mellom våre to største byer.

  :D Vår tur startet i Oslo via Tryvann, pause i Sørkedalen og første overnatting på Løvlia i Nordmarka etter 8 timer.

  Pause 2. dag: Norderhov kirke og Museum

  2. overnatting: Hovinkoia

  Pause 3. dag: Grønnknutkoia

  3. overnatting: Krødern Kro og Motell (toppsuiten)

  Pause 4. dag: Noresund

  4. overnatting:Høgevarde

  Pause 5 dag: Toveseter (her sluttet Eirik & Eirik sine hyttebokskriblerier - se innlegg over)

  5. overnatting: Haglebu

  Pause 6 dag: Sverigesetri (via en snarvei over fjellet til Dalabu)

  6. overnatting: Dalabu (beste selvbetjente hytte syntes vi)

  Pause 7 dag: Langedrag

  7. overnatting: Dusehesten

  Pause 8 dag: Torsetlia

  8. overnatting: Ulvelilegret (meget spartansk)

  Pause 9 dag: ingen

  9. overnatting: Rauhellern

  Pause 10 dag: Sandhaug

  10. overnatting: Hadlaskard

  Pause 11 dag: Fagradal

  11. overnatting: Stavali (herfra og til Bergen skal du ha gode knær)

  Pause: ingen

  12. overnatting: Kinsarvik Camping

  Ferje over til Kvanndal, buss til rett før Fyksesund bro (livsfarlig å gå på en smal riksvei 7 langs Hardangerfjorden). Seigthseeingbåten Peer Gynt inn til Botnen innerst i Fyksesund. (denne båtens rutetider fåes ved å kontakte turistinform på Norheimsund, båten går nemlig ikke så ofte) Herfra bratt opp til dagens pause ved Hamlagrø.

  13. overnatting: Høgabu, via Li (Alexander Grieghytta er ikke åpen for privatpers.)

  Pause 14. dag: Vassenden nedenfor Kvitingsvatnet

  14. overnatting: Bjørkheim Motell ved riksvei 7 helt innerst i Samnangerfjorden - etter 13 km på asfalt

  Pause siste dag: Gullfjelltoppen (ta av fra riksvei 7 ved Gullbotten Turistheim - bratt stigning)

  Fra Gullfjellet gikk veien ned til Unneland og opp til "Vidden" og Ulriken og ned til Bergen.

  Vi bodde på DNT hytter hver natt og medlemskontingenten tjente vi inn bare etter et par netter. Sekkene veide 10 og 14 kilo - vi hadde som mange andre i fjor sommer noen herlige dager - kun 3 timer med regn i løpet av 14 dager, og godt og varmt vær. Vi hadde selvfølgelig med oss klær for all slags vær fjellet kan by på - men det gikk mest i shorts og bavac-trøyer, så sekkene var nok noen kilo unødvendig tunge selv om vi ved Høgabu kl. 01 på natten måtte trekke på oss stillongs, ullundertøy og regntøy. Sovepose, liggeunderlag (for varme sommernetter under åpen himmel) og lakenpose - en liten primus og noe mat/snacks og drikke som vi handlet inn underveis var fint å kose seg med på dagens pauser. Dagsetappene ble 7-9 timer, unntaket var etappen fra Rauhellern via Sandhaug til Hadlaskard på 13,5 timer.

  Jeg har hørt om folk som har gått på asfalt langs Hardangerfjorden til Norheimssund over Kvamskogen, ned til Trengereid og Sørfjorden ved Osterøy og via Indre Arna og opp Byfjellene til Fløyen. Denne siste biten er nok en flott tur, men distansen før dette, på mange asfaltmil er drepen) Tror vi valgte en fornuftig og variert og stort sett den korteste veien, synd at vidda ble forsert så alt for fort.

  Arnt J. Cederholm


 24. Skrim
  Første tur

  Et annet alternativ i Vestfold er Raudberen/Kopa. Bommet betaling der. Begge vannene har lett adkomst direkte fra bilvei og flere gode plasser til lavo.

  4FBAA09B-F522-4432-8BF3-12F5AE5F3153.thumb.jpeg.0b6de91f2e51f7032d85690c98e4dabe.jpeg

   

  Eller så er svartangen også et fint alternativ, bommet betaling opp der også. Flere fine plasser til lavo.

  F2117FE2-78C4-4239-8975-F248B2B00CB7.thumb.jpeg.1987eb645dc4d313e5dc97ee0e9b6d38.jpeg


 25. Telt speck
  Nytt telt - Trenger tips

  Vet det har vært mange telt-tråder her i det siste, men trenger litt innspill da jeg er på jakt etter nytt telt til to. Bør ha god plass til to voksne, hund og gjerne to barn innimellom.

  Teltet skal primært brukes på høyfjellet, 1200-1400 meter ved fisketurer og andre turer. Noen turer på rundt 600 meter, samt i skjærgården kan også forekomme.

  Kriteriene er som følger:
  - Lett. Maks 1.7 kilo. Skal bæres opptil flere kilometer i gitte tilfeller
  - Pakkvolum under 4 liter + stangpose
  - Vil brukes mest i April, Juli og Januar (Også aktuelt senere i Februar + mars)
  - Må ha topp ventilasjon for de varmeste dagene. Helt uaktuelt å ikke kunne ligge inne å se ut når det er varmt. Bør ha mulighet for 360 graders utsikt på varme dager 
  - God ventilasjon med ventiler både oppe og nede, på alle sider
  - Minimum 13.000 i vannsøyle
  - Robust bunnduk som ikke er glatt, slik at Hyperliterunderlagene våre ikke sklir
  - Stort fortelt. Helst to, samt tre innganger slik at en alltid er i le for vind. Forteltet må ha plass til minimum pulk og gassbrenner for snøsmelting
  - Må takle minimum 30 m/s i kastene
  - Minimum 16 barduneringspunkter
  - Må være lunt og godt for bruk i Januar. Stormmatter er en stor fordel
  - Må ha minimum 270 lengde for å unngå kontakt mellom sovepose og innertelt
  - Bør ha minimum 147 takhøyde for god klaring ved sitting på Exped Chairkit LW
  - Yttertelt og innertelt må kunne slås opp i samme operasjon
  - Viktig at teltet ikke har for stort fotavtrykk slik at det kan slås opp på den minste knaus i Lofoten
  - Bør være rødt for å ta seg best mulig ut på bilder
  - Stort fortelt 

  Sliter litt med å velge så tar i mot tips med stor takk! 🤡😂


×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.