Jump to content

StigK

Aktiv medlem
 • Posts

  136
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by StigK

 1. Helsport sine Gimle 2+ eller Gimle 2 light er ikke av de letteste, ikke et telt for ekstrembruk, men du verden så fint med innvendig takhøyde på 145 cm. Tror kanskje jeg ville unngått full storm på snaufjellet med dette teltet, men har aldri hatt noe problem i vind med min Gimle 2+ i Femundstraktene. Jeg fikk etter hvert nok av telt som har maxhøyde innvendig på 95 cm. Må en tilbringe mange timer i teltet i ly for drittvær er det veldig greit å kunne sitte oppreist uten å ha taket i hodet. Jeg bærer gladelig den ekstra vekten økt takhøyde nødvendigvis medfører.
 2. Jeg led valgets kvaler i vår med tanke på hvilken Ally jeg skulle velge. Min padleerfaring er omtrent lik null, jeg kommer til å padle stort sett alene, men vil ha mulighet for å kunne ta med en kompis. Jeg har ikke hund. Jeg vil nok i all hovedsak befinne meg på flatt vann. Når jeg sammenliknet 15,5 - 16 og 17, så er det ikke svært mange centimeterene forskjell med tanke på bredde. For meg ble det som ble avgjørende med tanke på valg, faktumet at jeg stort sett kommer til å padle alene - og at jeg ønsker meg noe som er mest mulig retningsstabilt. Valget falt på en 15,5. Har fått prøvd meg i kanoen en snau uke i Jyltingsmarka i sommer, og jeg må si meg veldig fornøyd. Kanoen virket litt vinglete til å begynne med, men dette ble bedre etter hvert som jeg ble tryggere i farkosten. Forsøkte med vilje å velte og ble overrasket over hvor mye som skal til før den faktisk går rundt, men også like overrasket over hvor lite som skal til. Glemte meg litt ved ombordstigning ved ett tilfelle og gikk ombord som om det skulle være en robåt, og da gikk hele greia rundt. En erfaring rikere på den måten Er som sagt veldig fornøyd med valget, og regner med mange turer i tiden framover.
 3. Jeg laget meg enkelt og greit et exel-regneark til akkurat det du beskriver. Må vel innrømme at jeg ikke bruker det så veldig flittig for hver tur, men det kan gi meg en pekepinn på hvordan vekten på sekken blir. Min erfaring med dette er at det har lett for å havne ting i sekken som ikke har kommet med i beregningen, og da blir ofte vekten deretter.....
 4. Det er mange som har påpekt de ulike egeskapene for superundertøy/syntetisk og ull. Etter min mening er det såkalte superundertøyet rent treningstøy og lite egnet for friluftsliv på grunn av allerede nevnte egenskaper. Det er nok de som har en misoppfatning av at superundertøy er synonymt med supervarmt. Til friluftslivsbruk er det kun ull som gjelder for meg. Bruker fleece ved behov for litt ekstra isolasjon i leir og ved lav aktivitet.
 5. Det finnes jo ørret i Femunden, men det er nok størst sjans på den når en fisker fra båt. Dersom dere legger inn en dagstur eller to til vannene som ligger i området som er avgrenset av Femundens østbredd og veien som går fra Femundsenden til Elgå, vil det være gode sjanser for både ørret og røye. Sølvkroken spesial i kobber og rødt er bankers når det gjelder sluk, men det kan være like bra med mark og dupp også. I vannene på østsiden av veien mellom Femundsenden og Elgå er det stort sett bare abbor, gjedde og harr. God tur og skitt fiske.
 6. Kom hjem fra vannene i Jyltingsmarka i dag, altså litt sør for selve nasjonalparken. Når det var opphold og lite vind (noe det var lite av), slo mygg og knott til i et antall som gjerne er representativt for femundstraktene. Det ser ikke ut til at en kald vinter har tatt knekken på jævelskapen. Med et greit myggmiddel reduseres plagen til et nivå de fleste klarer å leve med.
 7. StigK

  Gimle 2+

  At gimle har fast bunn i forteltet, beror nok på litt misvisende bilder fra Helsport. Bunnen i forteltet er kun sydd fast til ytterduken i veggen som har "panoramavindu." Det vil i praksis si at denne bunnen kan være ganske så "slarkete" og er mulig å brette til side. Slett ingen hindring for maur og andre småkryp å komme inn i forteltet. Jeg har faktisk vurdert å skjære vekk bunnduken på min Gimle. Ut over det at Gimle har en slags bunnduk i forteltet, er nok den største forskjellen kontra Gimle light at lightversjonen ikke har det store luftevinduet i forteltet med myggnett og at duken på light er adskillig tynnere og virker litt "gjennomsiktig." Tror allikevel ikke at light-duken er dårligere av den grunn, men den slipper nok igjennom en del mer lys, noe som jeg for min del ser på som et mulig irritasjonsmoment med lyse netter og tidlig soloppgang da jeg helst vil sove.
 8. Hiver meg på denne tråden da jeg også er av den "impulsive" arten fra mjøsområdene. Har også ligget i tankegropa et drøyt år med tanke på packraft, og lurer på av de som kanskje vet om det ville være hasard eller veldig strabasiøst med ruten fra Käringsjøen som mange tar med kano?
 9. Rikelig med sigaretter, eller ei sur pipe som er i konstant bruk.
 10. StigK

  trenger telt

  Det hadde kanskje vært enklere å komme med anbefalinger om du hadde gitt litt mer opplysninger om under hvilke forhold du skal bruke teltet. På høyfjellet? På lange turer? Hvor mange personer? Er vekt viktig? Hva med takhøyde og plass i eventuelt fortelt? Dersom plass og takhøyde er viktige kriterier og vekt mindre viktig, kan du jo sjekke ut teltene til Holmeslet. Kanskje ikke de mest hensiktsmessige teltene for høyfjellsbruk på vinterstid, men du verden for en komfort det er med Holmeslet telt. www.holmeslet.no
 11. Noen har vært inne på at bålet virker noe overdimensjonert. Selv har du tydeligvis funnet ut av at ventilasjon er alfa og omega for å få bålet til å oppføre seg sånn noenlunde. Ut i fra bildene kan det se ut som om veden kan ha vært det største problemet. Til bål i lavo er det ingen fordel med for grov ved. Den veden som vises på det første bildet ser ut til å være best egnet til en god gammeldags vedovn. Forsøk med pinneved/kløyve veden til mye mindre biter og heller legge på bålet oftere. Det var iallefall noe som reduserte røykproblemet i min lavo, en Varanger 4-6.
 12. Jeg holdt opp å røyke i to og et halvt år. Savnet egentlig aldri sigarettene på fisketur, og ikke snuste jeg heller. Fikk derimot 25 ekstra kilo å bære på, så nå røyker jeg som før igjen
 13. Jeg har en Helsport Svadalen. Selv om den i ymse tester har fått kritikk for ikke å ha topp dunkvalitet, er jeg i bunn og grunn ganske så fornøyd med den til vår-sommer-høstbruk. Den er litt bredere enn vanlig standard og 210cm lang. Den veier 1,6kg og tar ikke allverdens plass i komprimert tilstand. Ikke helt avskrekkende pris heller.
 14. Bare en liten kommentar til linken til HeatPal på finntorget. Ser at det er Friluftsmagasinet som selger denne til en pris jeg mener er hinsides. Jeg kjøpte min HeatPal på Clas Ohlson til 995,- altså omtrent tusenlappen å spare.
 15. Sett kurs for Femundstraktene. Kjør forbi Drevsjø, ta av veien mot Elgå. I området på østsiden av Femunden som er begrenset av Femundens østbredd og veien mellom Femundsenden og Elgå, ligger det en rekke helt greie fiskevann. Både i skogsterreng og på snaufjell. Gytefredinga starter 15. sept.
 16. Skal dere telte på tidlig vår, høst eller vinter ville valget mitt utvilsomt vært Backwood. Jeg var eier av lavolight, og denne er en drøm vektmessig sett. Jeg synes imidlertid at det ble så mye kondens på at den sjeldent ble brukt med tiden, og etter hvert solgt. Jeg er også eier av en Holmeslet Riverside. Ren luksus hva plass angår, men den er tung i ryggsekken. En Backwood vil nok også merkes i sekken. Jeg for min del verdsetter komforten med god takhøyde og tumleplass, at jeg gladelig bærer dette. Nå har jeg de siste par årene bare brukt Riverside på vinteren, og da transportert i pulk. Har investert i en Helsport Gimle 2+ som 3-sesong "solo"-telt, og sparer en del vekt i forhold til Riverside. Dersom dere ikke skal telte på vinteren, kunne kanskje Gimle 4 med innvendig takhøyde på 165cm gi bra plasskomfort for 2. Tror ikke dere på noen måte vil bli misfornøyd med Backwood heller.
 17. Jeg skal ikke være påståelig, men tviler på at du finner noen impregnering som gjør dine joggesko vanntette. Dersom det ikke er noen "pusteevne" vil du jo bli våt på føttene av svette uansett. Det som kommer nærmest det du ser ut til å ønske deg er såkalte "sealskinz". Husker ikke i farten hvor jeg så dette sist, men går ut i fra at de fleste sportsforretninger kan skaffe slike.
 18. StigK

  Femund Family 6-8

  Siden du skal ha med både bord og stoler, hunder og kokeplass og varmekilde, er kanskje Valhall fra Helsport mer størrelsesgunstig? Valhall kan også brukes med Helsport sin vedovn.
 19. StigK

  Helsport Gimle

  Jeg er stolt og fornøyd eier av Gimle 2+ har hatt dette teltet et par år. Takhøyden på 145cm er skikkelig luksus. Vekten er nok et minus med tanke på lange vandringer, men vil man ha luksus i form av takhøyde og god plass er vel vekt prisen en må betale. Bruker dette teltet alene i barkmarksesong. Er nok også plass til to personer i dette teltet, men ser for meg at jeg kunne komme til å ønske meg litt bedre plass i forteltet. Gode luftemuligheter ved at hele åpningen til innerteltet har myggnett, samt at det er "panoramavindu" med myggnett i forteltet. Ikke et telt for vinterbruk. For min egen del vurderer jeg å klippe/skjære vekk bunnduken til forteltet og heller anskaffe footprint. Har ingen problem med å anbefale dette teltet for 3-sesong bruk.
 20. StigK

  femunden

  Tipsplanen på denne turen virker litt ambisiøs på meg. Det er slett ikke umulig at det lar seg gjennomføre, men da tror jeg det skal gåes hardt. Bare for å korrigere litt, så går ikke båten til Langen. Den går til Synnervika. Fra Synnervika er det om lag 3-4 km å gå på grusvei. Har ikke gått nevnte rute selv, men om dette var en tur jeg skulle gå bare for å gå (uten fiske og rekreasjon på veien) ville jeg lagt inn en dag til i tidsplanen. Det er mye stenrammel og morenerygg opp og ned i Femundsmarka som gjør ruta litt lengre og tyngre å gå enn hva man kan få inntrykk av på et kart. God tur
 21. Skal du unngå folk, er det vel neppe traktene rundt Femunden/Isteren som er stedet å legge turen til. Allstyrende mye øde elvestrekninger i forbindelse med Isteren er det vel heller ikke. Sømåa kommer inn i Isteren nord i sjøen. Gløta kommer inn i sørøst fra Femunden, og så begynner Femundelva ved Isterfossen. Det øvrige er vel helst for bekker å regne.
 22. Er stolt og fornøyd eier av Riverside. Bruker den hovedsaklig på vintertid og er særdeles godt fornøyd. Teltpluggene som følger med er ikke særlig "vintervennlige", og har selv anskaffet helsport sine snøplugger på 50 cm som fungerer bra. Teltet tåler mer vind enn man skulle tro ut i fra høyden. Har ingen betenkligheter med å anbefale Riverside.
 23. Disse store teltene med ståhøyde krever litt å fyre opp, men om du ikke skal ut i telt på svarte vinteren vil du nok klare å få en god lunk med holde en heat-pal gående. Bruker selv en slik i mitt Holmeslet Riverside på vintertid og det gjør absolutt nytten. Femund Familiy burde også kunne være et interessant bekjentskap,....
 24. Sjekk ut Holmeslet Taiga. Kjempemessig plass. Kan fyre bål eller med ovn. Den første meteren av ytterveggen fra bakken og opp er tilnærmet loddrett, noe som tilsier en mye bedre plassutnyttelse enn tilsvarende gulvflate i lavo.
 25. Her skal jeg ikke påberope meg å være noen ekspert, men jeg kan jo alltids ha en formening. Det kommer mye an på hva slags preferanser man har når det gjelder komfort, vekt osv. Litt etter hvilke modell er vektforskjellen på 4-6 kontra 8-10 i underkant av 2 kg når det gjelder ytterduken. En 4-6 har en stanghøyde på 255cm, mens en 8-10 har stanghøyde 300cm. Det vil si at du kan stå oppreist på et litt større område i den største. Når det gjelder gulvflaten er en 4-6 manns 400cm i diameter, mens 8-10 er 470cm. De 70 cm ekstra i diameter gir en øket gulvflate på 4,5m2, noe som tilsvarer gulvflaten i et 4 manns fjelltelt. Med 3 mann og ei bikkje på tur får dere helt sikkert grei plass i en 4-6 manns. Går du opp i størrelse til 8-10 vil fjerdemann og bikkja ha god plass, mens dere vil ha omtrentlig danseplass når dere er 3 stykker.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy