Jump to content

Lars Erik Moen

Aktiv medlem
 • Posts

  50
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Lars Erik Moen

 1. Hei. Mitt beste tips er å bruke en god turbukse, gjerne i bomull og gjerne med lufting i sidene. Med i sekken har du en lett regnbukse med hel glidelås på beina. Jeg synes det er mer behagelig å gå med bomullsbukse. Skallbukse blir ofte klamt når det er varmt. Synes også der er bortkastet å slite ut dyre skallbukser i fint vær. God tur.
 2. Norrøna bommulsjakke fra veit ikke når. Kjøpte denne på loppemarked i 2001, da var den allerede ganske velbrukt. Hyttenøkkelen til tidligere eier lå i lomma. Tror den må være kanskje 30 år gammel, basert på logoen. Kanskje noen som veit? Fungerer fortsatt fint selvom jeg har sydd litt her og der. Kom over en moderne variant av denne men den blir ofte hengenede igjen hjemme.
 3. Må nok kanskje prøve bruktmarked, for eksempel finn
 4. Sjekk ut boka Kanopadling i Norge av Øystein Køhn. Boka inneholder beskrivelser av 77 forskjellige padleruter i Norge. Køhn beskrive også kanotyper og gir råd og veiledning om padleteknikker, padling under forskjellige forhold og turplanlegging. God tur.
 5. Hei. Jeg har hatt veldig gode erfaringer med bruk av staver. Var først veldig skeptisk men så kjøpte jeg noen billige staver fra Macenzie på XXL til en NPL tur for tre år siden. Ble veldig avhengig av stavene etter kort tid og de holdt hele veien fra Meråker til Nordkapp. Fordelene er slik jeg ser det: Får brukt armene til noe, lettere å gå i oppoverbakker, kjekt ved forsering av bekker og elver. Har flere ganger reddet meg fra stygge fall kan brukes som teltstang. Stavene fra Macenzie var de billigste jeg fant men de var robuste og holdt hele veien. Hadde jeg hatt lette staver i karbon så hadde disse knekt etter kort tid. Jeg har flere ganger stukket stavene ned i ura og bøyd dem skikkelig men så har jeg bare bøyd dem tilbake igjen. Stavene er teleskopiske og det er nok en fordel når man pakker dog kanskje allikevel det svakeste punktet. Bruker stavene som teltstang når jeg har med six moon design Lunar solo teltet mitt. Stavene er nå pensjonert men når jeg skal handle nye blir det solide teleskopiske staver i aluminium. Enkle grep uten fancy stramming er best etter min mening. God tur.
 6. Hei. Jeg kjøpte disse i 2mm. Har også et par i 1mm men de synes jeg er litt tynne. De har vært utrolig slitesterke. Brukte disse på hele NPL, Gikk først 110 mil på ski med Alfa skisko deretter resten til fots, da også med Alfa Fjellstøvler. Gnagsårsokkene er fortsatt like hele. Har en kompis som fikk en allergisk reaksjon med disse, selv har jeg aldri merket noe.
 7. Hei. Jeg løste problemet ved å bruke et par gnagsårsokker fra Ezefit. God tur
 8. Mulig disse gutta her har gjort det: https://norgetilfots.no/2021/
 9. Her er mitt bidrag til denne tråden. På bildet ser dere sekk(Sierra Designs Flex Capacitor ), liggeunderlag(Exped Synmat UL M), telt(Six Moons Design Lunar Solo) og sovepose(Rab Neutrino 400) for 3-sesongsbruk. Totalt 3.3 kg. Med litt annet utstyr og mat for 3 dager ender dette opp på behagelige 8 kg. Kan sende hele pakkelista mi hvis noen er interessert.
 10. Hei. Tidligere brukte jeg bare en bukse på tur. Buksa skulle tåle alt av vær og det ble ofte en dyr gore-tex greie. Etterhvert satt jeg igjen med utslitte goretex klær som kun hadde effekt som vindtett plagg. Etter å ha prøvd mye forskjellig har jeg landet på en mix-løsning: Bruker nå alltid en Ikke vanntett turbukse så lenge det er fint vær eller ikke regner mye. Det kan være en bommulsbukse (Norrøna) eller en syntetisk variant (Lundhag). Gjerne med lufting på sidene. Hvis det regner kontinierlig eller det er mye våt vegetasjon jeg skal gå igjennom så tar jeg på en veldig lett regnbukse, gjerne da gore-tex. Har ofte brukt en Bitihorn med glidelås hele veien slik at den er lett å få av/på. Denne veier nesten ikke noe og tar heller ikke mye plass. Fordeler slik jeg ser det: - En vanligturbukse tåler litt fuktighet og tørker fort igjen når været blir fint. - Jeg synes også det er mer behagelig å gå med en bomullsbukse enn en gore-tex bukse. Goretex blir fort klam hvis det er varmt. - Goretex er gjerne dyre greier. Jeg synes det er unødvendig å slite ut gore-tex'en når det ikke er dårlig vær. God tur
 11. Hei. Jeg har prøvd forskjellige løsninger men har kommet fram til dette: - Høye fjellstøvler med gore-tex som jeg bruker i terrenget. - Joggesko med god demping som jeg bruker når jeg går langs grusvei eller asfalt. Her er det sikkert like mange meninger som det finnes sko-typer. Jeg har møtt folk som har gått NPL med terrengløpesko og som synes det funka bra. For min del har det vært veldig greit å kunne bytte ut de stive fjellstøvlene med joggesko når jeg går langs asfalt eller grus. Jeg er etterhvert fan av goretex fordi det holder deg tørr. Problemet mitt med goretex er at det går hull på membranen etter noen titalls mil. Halvhøye fjellsko har jeg prøvd men da mangler det alltid to cm når du skal forsere en bekk. God tur
 12. Hei. Jeg bruker en slik. Jeg har skåret av 10 cm av skaftet. Trenger ikke skrapen. KISS (Keep It Stupid Simple)
 13. ¨Har dette teltet som jeg kjøpte til NPL tur i 2018. Teltet var med fra Lindesnes og til Meråker der jeg parkerte skia og bytta til et lettere telt før jeg fortsatte til fots. Dette teltet haqr jeg bare brukt vinterstid. Er fornøyd med teltet. Det er litt stort til en person men perfekt til 2 stykker og kanskje litt lite til tre stykker med utstyr (har ikke prøvd med 3). Jeg bruker nesten alltid bare den ene inngangen men det kan være greit med en på hver side hvis det er dårlig vær. Tenker at på et vintertelt så trenger man ikke fancy muligheter for panoramautsikt. Jeg legger igjen innerteltet når jeg bruker dette vinterstid. Har etterhvert kommet fram til at eneste grunn til å bruke innertelt er for å unngå mygg. Teltet har snøklaffer, noe jeg er veldig fornøyd med. Det er bra med barduner og disse har refleks. I det hele er det mange gode detaljer på dette teltet. Pluggene som følger med har jeg aldri brukt. Jeg har kjøpt 12 stk 50 cm snøplugger og 6 stk swizz piranha bardunfester. Dette sammen med skia er nok til å få god forankring. God tur
 14. Jeg har vurdert kanotralle. Dette blir nok mer solid men jeg ville helst ha noe lettere og mindre.
 15. Jeg hadde en kombinert vinter/sommer/høst tur. Brukte ski og pulk i Sør-Norge og opp til Meråker, derfra videre til fots. Jeg opprettet en side på FB for turen i 2018. Søk på "Bit for bit, bilde for bilde". Jeg startet på en ny vintertur i 2020, Denne ble ikke helt som jeg hadde tenkt, avbrutt pga korona-situasjonen og sykdom men jeg har gått to korte etapper og skal fullføre når jeg får tid. Søk på "Norge på langs vinteren 2020". Har ikke hund selv og har ikke erfaring med hund på langtur med de trenger mye næringsrik mat. Bikkjer kan være følsomme for endring av for-type. Jeg hadde med meg kart for ca 1/5 del av ruten underveis. Hadde også DNTs planleggingskart. Resten av kartene sendte jeg til og fra post i butikk. Det fungerer greit men husk at posten kan være treg noen ganger så send i god tid. Du bør postlegge minst en uke før du beregner ankomst til et sted. Jeg hadde også hele norgeskart på mobil lastet ned på telefonen og brukte dette mye. Solcelle kan fungere veldig bra når du har sola i ryggen kan panelet henge på sekken hele dagen gjerne i kombinasjon med en powerbank. Du bør teste ut solcellene først. Noen fungerer bra og andre fungerer dårlig er min erfaring.
 16. På radio-topptur til Storkollen i lier
 17. Hei. Jeg er stadig på tur og bruker mye kniv. Jeg lager også kniver selv og får endel tilbakelemdinger fra brukerne. For min egen del så går jeg alltid på tur med en helt vanlig tollekniv, 75 mm blad. Denne er god til det aller meste. Hvis det er bålsesong så har jeg i tillegg med meg en foldesag. Det optimale ville være å ha en god foldesag og en øks men jeg dropper ofte øksa på grunn av vekta. Tidligere gikk jeg alltid rundt med en stor Strømeng kniv. Denne kan som det sies brukes til det meste, dog kan den ikke etter min mening erstatte en god øks og jeg ble til slutt lei av at den hang å dingla i beltet, tung var den også. Det siste året har jeg laget flere kniver av typen "Hunter" etter en Brusletto modell. Først synes jeg ikke noe om denne kniven men kundene vil ha den fordi den, som de sier, kan brukes til det meste. Skal du skjære brød så trenger du ikke å skjære deg en runde rundt, slik som med 75mm tollekniven. Jeg lager endel samekniver etter en Mikkelsen modell som har total lengde på ca 26 centimeter, alstå 5,5 tommer . Denne kniven er etter min mening ganske optimal som turkniv. Du kan hugge opptenningsved med den, sløye, slakte, skjære biff, brød, ost, brie, smør og alt mulig. Det blir ikke så lett å kløyve ved med den, da må man opp i machete størrelse eller helst øks. Etter min mening blir det å velge kniv "hver si løst" som vintapperen sa, han drakk mens de andre sloss. God tur.
 18. Hei. Jeg gikk denne turen i 2018. På den turen satset jeg på å kjøpe mat underveis. I Starten hadde jeg med meg rasjoner for en uke. Samtidig kjøpte jeg mat på DNT hyttene. På denne måten klarte jeg meg bra gjennom fjellene i SørNorge uten å måtte ta avstikkere ned i bygda for å handle. Etter Tyin var det kortere mellom butikkene (3-7 dager) helt til jeg kom til Sulitjelma. Fra Sulitjelma til Narvik pakket jeg mat for 10 dager. Etter Narvik ble det også langt mellom butikkene og jeg måtte pakke mat for en uke av gangen. Hvis du skal holde deg mest mulig i ødemarka så kan det bli langt mellom matbutikkene. Selv om du ikke vil planlegge i detalj så kan det være greit å bestemme seg på forhånd for etapper som varer i +- en uke. Et tips er å gå på google maps og søke på matbutikker. Da får du en god oversikt over hvor du kan handle mat. Min erfaring er at hvis du pakker mat for mer enn en uke så blir sekken veldig tung. Jeg liker å pakke lett og har brukt mye tid på å komme fram til en pakkeliste der sekken er så lett som mulig uten at det går utover komforten. Man bør spørre seg for hver ting man putter i sekken om den tingen erf nødvendig. Når det gjelder hva du skal handle av mat så vil jeg anbefale mest mulig tørrmat og mat med mye kalorier. Kjøp potetmos, havregryn, smør, sukker, iste-pulver, rosiner, sjokolade. Så kan du unne deg en hamburger når du kommer til en bygd. Det kan være lurt å ha et par poser med real turmat i reserve. God tur og lykke til.
 19. Hei. Jeg har laget et hjulsett-konsept til pulk som ser ut til å fungere greit. Kravene til denne løsningen har hovedsaklig vært vekt og plass, deretter så må det være funksjonelt og pulken må kunne styres. Jeg begynte å tenke på dette da jeg planla å gå NPL fra nord til sør og trengte en løsning for å få med meg pulken gjennom Nordkapptunellen. Etter å ha sett på diverse andre forslag og løsninger så bestemte jeg meg for å lage min egen variant. Lagde først noen prototyper før jeg var fornøyd. Løsningen er tilpasset min egen pulk, og skal man bruke den på andre modeller så må det tilpasses for den enkelte modell. Hjulsettet gjorde jobben sin og jeg kom meg greit gjennom tunellen. Løsningen har også vært god å ha ved transport til/fra tog/buss/fly. Hjulsettet er laget av: - listverk i ask (solid materiale), kryssfiner, 100mm sparkesykkelhjul, svingbart nesehjul fra Clas Ohlson, diverse treskruer, hjulbolter som er borret inn i akslingen, epoxylim. - Lister og kryssfiner er skrudd og limt sammen med epoxylim, hele konstruksjonen er "malt" med epoxy lim og tynnet i rødsprit for å bli vanntett. Konseptet har noen svakheter som bør fikses men det kan kanskje forumet finne bedre løsninger på. - Svingbart nesehjul er for dårlig. Hjulet holdt ut men all gummien på hjulet ble spist opp. - Hvis de store hjulene kan tas av så blir det enklere å pakke hele greia ned i pulken - Har ikke langtidstestet løsningen. Kravet var at den måtte fungere i ca 10 km med fullastet pulk og det gjorde den. - Har en drøm om å lage alt i karbon. God tur
 20. Foreslår at du prøver sitron-te. Framgangsmåte: Kok opp en kjele med vann over et bål: Skrell en sitron og skjær i biter. Putt sitronbitene oppi kjelen sammen med en god del sukker og la dette trekke noen minutter. Dette er knallgodt til alle årstider. Sukkeret kan muligens erstattes med noe sunnere, har aldri prøvd.
 21. Hei. Her er et bilde av pulken med telt og bedding oppå. Helt på toppen er et skiseil i tillegg. Tror ikke jeg ville pakka noe høyere enn dette. Som du ser så er beddingen ganske dominerende oppå pulken og det kan bli et problem hvis du får mye vind. Jeg prøver å pakke så kompakt som mulig og legger de tunge tingene i bunnen av pulken for å sikre stabiliteten. Jeg har ikke hatt noe problem med stabiliteten på denne. Maten er pakka i dagsrasjoner på ca en kg som er lette å fordele rundt i bunnen av pulken. Som du ser så er jeg ikke i nærheten av å utnytte kapasiteten i selve pulken. Kunne godt ha droppa beddingen og lagt sovepose og underlag inni selve pulken, men her har jeg lagt det oppå av gammel vane. Hvis man pakker selve pulken full så vil den nok rage minst en halvmeter over bakken. Egentlig er pulktrekket for stort for mitt bruk, jeg bruker sjelden all plassen. Anbefaler en pulksekk. Veldig kjekt å kunne dra fram dunjakke, termos og niste litt kjapt. På denne turen hadde jeg med meg flere ting som jeg kunne lagt igjen hjemme, skiseil, isbor ,2kg kamerautstyr og pilkeutstyr, tilsammen 10 kg som strengt tatt ikke var nødvendig og som bidro til at det var tungt å dra dette gjennom løs snø. Et tips er at man tester pulken sin i løs snø med forskjellig last, da får man et tall på hvor mye man kan putte oppi før pulken blir en brøyteplog. God tur.
 22. Hei. Jeg har en Delta Force 135 som jeg er ganske fornøyd med. Kompisen har en Expedition Tour 170 som jeg av og til misunner. Vekta på Delta Force135 er ganske rå, hvis du tar deg råd til den. Du sparer to-tre dagsrasjoner med mat på vekta i forhold til standard med glassfiber. Når jeg sier at jeg av og til misunner 170'en til kompisen er det fordi jeg synes den er bedre i løs snø. Lengre meier betyr bedre flyt. Etter min mening bør man være gjerrig også når man pakker pulk. Ekstra vekt endrer fort på egenskapene. Jeg har både telt og bedding oppå 135'en, det stikker litt ut men går greit. Du kan ha med deg 300 liter i en 135 pulk og det er ganske mye. I 170'en er det overflod av plass. Jeg hadde tidligere fjellpulken, og jeg opplevde ofte at den velta. Det har ikke skjedd så ofte med Delta'en. Skulle jeg kjøpt pulk en gang til så hadde jeg nok kanskje gått for 135 pulken igjen, mest pga størrelsen. 170 pulken blir veldig stor om du skal transportere den i fly eller bil. God tur.
 23. Hei. Dra til Stjørdal og følg DNTs rutenett østover. DNT har hytter langs ruta hele veien her. Alternativt ta toget til Meråker eller buss til Stugudalen og gå mot Stjørdal. En uke burde være god nok tid. Sjekk ut.no for oversikt over løyper og hytter. God tur.
 24. Hei. Jeg har god erfaring men Helsport Fjellheimen Superlight 2 (1.6kg) til sommerturer. Har gått NPL med dette teltet og har derfor fått en god langtids test i allslags vær vår, sommer og høst. Dette er et tomannstelt og er man alene har man veldig god plass. Jeg har også et Ringstind Superlight 1-2 telt (1.0 kg) men det bruker jeg ikke så mye. Ringstind 1-2 er et flott telt men etter min mening så blir komforten redusert av at det er veldig lavt under taket. Det er plass til å sove der, men ikke god plass til å snu seg, kle på seg eller lage mat. Fjellheimen Superlight 2 har godt takplass og god plass i forteltet til å lage mat. Et alternativ er Ringstind Superlight 2 som har litt bedre plass under taket. Helsport Fjellheimen Superlight 2 har gått ut av produksjon og er erstattet med et annet telt men akkurat nå har de dette og Ringstind Superlight 2 i Helsport sin outlet. God tur.
 25. Kompisen min og jeg kjøpte hhv Rab Neutrino 400 og 600. Begge er strålende fornøyd. God tur.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy