Gå til innhold

Fjellvåk

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  106
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Fjellvåk

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Bare ikke tro at de går rett frem
 2. Det pleier å være tungt å gå utenfor løyper i Pasvik. Ofte synker man helt ned. Men det kan jo hende du er heldig og det er hardere snø. Jeg ville satsa på å følge løyper og ta det som en bonus hvis det er hardt nok til å gå utenfor løype uten svømme.
 3. Har du sterke hunder ville jeg styrt unna Baggen. Hos meg har både strikken i beltet røket (to ganger, ene gangen nesten nytt, andre gange gammelt og slitt), spenna på siden av beltet røket og to strikk-kobbel (ryker der strikken er sydd fast). Og jeg har ikke spesielt store hunder (26 kg). MR-kobbel sin strikkline røk også ganske fort i strikken. Den kan jo byttes ut, men jeg har ikke gjort det. Det ble kasta. Manmat sin strikkline er solid, men den med hanefot på har en svakhet akkurat der hanefoten er sydd på. Den røk etter 5 mnd bruk. Men selve lina er noe av det beste jeg har brukt, så til en hund anbefaler jeg den. Zero DC hoftebelte er veldig godt og solid.
 4. Men frysetørket vom er ikke et fullfor, så å bruke det som eneste næringskilde i 11 uker er ikke bra. På korte turer har det sikkert ikke så mye å si, men på 11 uker ville jeg gitt et fullfor og evt brukt vom som energitillegg. Og frysetørka vom har stort volum. Det er like vanskelig å frakte med seg på lange fjellturer som stor vekt
 5. De eneste stedene jeg er usikker på å overnatte ute er i marka nærmest byene. Der kan det være noen gutteturer med mye alkohol, som det er ubehagelig å campe i nærheten av. På fjellet og langt inni skogen er det bare hyggelige folk man møter. Av begge kjønn Eneste dyret jeg har møtt som har vært en trussel, har vært sau hehe. Søyer som passer på lammene sine kan stange en stakkar ganske hardt, men farlig er det vel neppe. Det er ikke helt sant. Jeg har opplevd elg som truende to ganger. En gang kom jeg mellom elgku og kalv ved et uhell, og en gang kom jeg rett mot en brunstig okse på en smal sti. Men begge situasjonene ble rolig og kontrollert løst av å rygge rolig tilbake (og snakke til elgen, men om det hadde noen betydning vet jeg ikke). Samtidig har jeg utallige møter med elg som bare er positive. Den ser undrende på meg og jeg nyter synet av dette flotte dyret, før vi trasker hver vår vei. Jeg bor midt i tetteste bjørneland, men allikevel er sannsynligheten for å i det hele tatt se bjørn veldig liten. Og enda mye, mye mindre for å komme i en truende situasjon med bjørn. Så de skremmer meg ikke vekk fra å overnatte ute, selv om jeg stadig ser spor og møkk etter dem på sommerstid Bjørn holder seg stort sett unna folk, og de fleste steder i landet finnes det ikke bjørn i det hele tatt Nå nei, noen reell fare for dyr eller folk i skog og fjell er det ikke. Å dette å slå seg eller skade seg er vel eneste reelle risikoen ved å gå alene. Men man kan ikke garantere seg mot alt Start med korte turer med bare en overnatting og velg deg ut et fin plass langt nok fra folk til at du ikke blir forstyrra og nært nok til at du har muligheten til å gå hjem om det ikke blir en god opplevelse.
 6. Da jeg jobba på DNT-hytte i Trollheimen var det en del som løpt trekanten der (Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta). Noen løp alle tre hyttene på en dag (det er rimelig heftig og ikke noe for den normale mosjonist), men de fleste tok to overnattinger, noen en. Alle tre hyttene er betjent i høysesongen.
 7. Hva mener du med å kjefte på da? Når jeg hører kjefte på ser jeg for meg en lang seanse hvor man forteller noen alt som er galt med heftig stemmebruk. Innen du er ferdig med det vil hunden for lenge siden ha glemt hva du begynte å kjefte for og bare bli usikker på deg. Kort og presis korreksjon som er tilpassa hunden trenger ikke å være galt. Det er, etter min mening, fornuftig å fortelle hunden hva som er galt, akkurat som vi forteller den hva som er rett (gjennom ros og belønning). Men det er noe med hvordan det gjøres. Å korrigere valper som tisser inne er bare ufint uansett. Å korrigere valper som tisser inne fordi man ikke har lufta dem ofte nok syns jeg er direkte stygt gjort. De kan ikke fysisk holde seg.
 8. Jeg har ikke erfaring med lengre turer enn 2 uker, og bare 1 uke med hund, men kan jo si min erfaring med kløv. Jeg syns den sitter relativt bra på bildet. Litt høyt opp i halsener den, men de skal jo ikke trekke i kløven, den er festa der for å ikke skli bakover. Men jeg har to kløver. Togo fra seleverkstedet og den der (og en fra Kennel til forrige hunden min, men den var virkelig elendig). Her kan du se litt om min og andre sin erfaring med Nonsto Amundsen kløven og Togo. Når du skal gå såpass lang tur ville jeg definitivt gått for en god kløv, som sitter stabilt, uten alt for mye dill som det er på Nonstop sin. Det er mange som er fornøyd med Laika sin også, men den har jeg ingen erfaring med. Jeg ville gått for Togo kløven til Seleverkstedet, men de er dyre. Ang hundemat, så ville jeg vent henne til å spise tørrfor før turen. Fryktelig kjedelig om hun ikke vil spise den første uka, før hun blir for sulten. Høyenergitørrfor (litt avhengig av hunden om du trenger høyenergi, men du skal gå lenge og lange dagsetapper med kløv og har en hund som kan være småspist) og ha med litt frysetørka vom for ekstra energi og evt som smakstilsetning om hun er sær på spisinga. Men det er dyrt ja. Og det har ganske stort volum, så du må vurdere energitilskuddet opp mot pakkmuligheter. Du får regne litt på hvor mye hunden din vil spise i tørrfor hver dag. På 11 uker må du vel proviantere i hvert fall en gang i løpet av turen eller to. Fisker du mye? Til deg selv blir du mok nødt til å i all hovedsak gå for tørka mat. Enten ferdigopplegg som Real Turmat eller begynne å tørke selv.
 9. Herlig tur Var det oppkjørte/merka løyper hele veien?
 10. Jeg går mye med valpene i ulendt terreng, utenfor sti. Utfordrer dem på gradvis vanskeligere terreng å ta seg fram i. Lar dem jobbe med å finne en måte å komme over bekker, opp skrenter osv selv uten å hjelpe dem. Bortsett fra det gjør jeg ikke noe spesielt. Utstyr får de på når de trenger det, ingen spesiell tilvenning, og å ligge ved bål blir fort en naturlig ting. Ingen av mine har vært redd bål (bare pass litt på lange haler og flammer - de tenker ikke alltid på bakparten sin). Beste tilvenningen til turlivet er å være på tur Jeg har ikke hatt mine mer enn noen uker før de får være med på de første teltturene. Da går vi ikke langt, bare et par-tre km rusling hvor valpen tumler løs rundt. Da er valpen passe sliten til vi setter opp teltet, og ro i leiren kommer ganske naturlig. I starten får den surre rundt løs, etterhvert lærer den å stå bundet når vi kommer fram. Bare ta med valpen på tur, så blir den vendt til turlivet helt av seg selv
 11. Jeg har begge, og er ikke i tvil om at det blir en togo-kløv til når yngstemann er stor nok. Togo er solid, store kløvvesker og ligger veldig stabilt. Nonstop ligger også stabilt når den pakkes med lite volum og helt nøyaktig lik vekt, men med en gang man fyller kløvveskene godt oppi volum (og det gjør man fort, for de er ikke så veldig store), så blir de veldig ustabile. Den har gode justeringsmuligheter, plata under er sikkert med på å stabilisere, men den gjør også at hunden ofte blir gående lenge og være våt på magen etter vassing. Spennene på plata er også godt beskytta, en god ide, men ekstremt irriterende i praksis. Spennene er omtrent håpløse å åpne. Fryktelig vanskelig tilgjengelige og værre blir det med kalde fingre. Nonstop har litt bedre lukkeløsning på kløvveskene enn togo, men det er en bitteliten detalj i forhold til ulempene. Togo er veldig solid og holder i årevis. Nonstop har jeg ikke hatt lenge nok til å si noe om slitestyrke.
 12. Takk for flott turrapport Det er et nydelig område!
 13. Fjellvåk

  Alta

  Om du skal studere artisk friluftsliv der, så vil du både trenge en god vintersovepose og en brenner som kan brukes i mange kuldegrader Nå er selvfølgelig det studiet endra mye siden jeg gikk det for mange år siden, men jeg vil tro de fortsatt lærer bort et variert friluftsliv midt på vinteren (les studieplanen nøye, så får du vel en anelse?), og midt på vinteren blir det skikkelig kalt
 14. Det er like farlig for hund som for mennesker :/ Har kjent flere hunder som har blitt smittet. Noen har kommet seg etter behandling, noen har blitt avlivet etter misslykkede behandlinger
 15. Så lenge hunden er godt trent og vant med underlaget, så vil jeg si hunder kan gå langtur alle steder mennesker kan gå Potesokker bør selvfølgelig med i kløven i tilfelle de blir sårbeinte, og vet man at hunden har litt sarte poter, så bruker man sokker forebyggende når det er snakk om fleredagersturer. Men jeg har aldri opplevd at hundene mine ikke klarer å gå med kløv når jeg klarer å gå med stor sekk En del steder i Rondane har skarpe stein som kan være harde på hundepoter, men da putter man på sokker. De fleste steder er det helt greit, men litt steinete, underlag. Det er ikke noe problem å gå med hund med kløv der. Vær obs på at det ikke er alle turistforeningshytter som godtar hund, så det kan være greit å basere seg på helt.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.