Jump to content

vidarvale

+Sponsor
 • Posts

  103
 • Joined

 • Last visited

About vidarvale

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

vidarvale's Achievements

 1. En tur som jeg har hørt omtalt, og som jeg selv har på listen er Hjerkinn - Rondvassbu (Otta). Opplegget er da å parkere bilen på Otta så ta toget til Hjerkinn. Følger så DNT stiene sørover mot Rondvassbu. Det går buss fra Spranget ved Rondvassbu og ned til Otta. En bør få med seg Rondeslottet eller en av de andre toppene i nærheten. Har en tid så kan en legge en tur oppom Snøhetta fra Hjerkinn før en setter kursen sørover. (turen kan selvfølgelig gjøres andre vegen)
 2. Høvringen og Smuksjøseter er et godt utgangspunkt for tur på veien til Ålesund, med direkte avkjørsel fra E6. Det er stier i alle retninger, vidder og flatt terregn dersom dere legger turen nordover, og et flott fjellterregn i andre retningen. Et annet alternativ er å ta av før Otta ved Mysuseter og gå inn mot Rondvassbu.
 3. Min erfaring er at du skal ha mange år på baken før bilturen blir noen annet en en transportetappe, nesten uansett hvor fin naturen. Utsikt fra bilvinduet i fart er for voksne, for barn er det stoppene som teller! De nasjonale turistveiene har ofte noen sneisene utkikkspunkt/ rasteplasser som kan være verdt å vurdere. En fergetur er er et "herk" i det daglige, men i feriemodus kan det være et lite fjordcruise som kan toppes med is og/eller sveler.Dersom dere ikke er har prøvd en gondoltur så er det en mulighet i Loen eller på Strandafjellet (men sjekk prisene først, de kan være irriterende høye). Vurder å dropp Geiranger, og gå for fergen Stranda-Liabygda og så videre mot Valldal og Trollstigen. Bruk Gulesider eller Naf reiseplanlegger; legg inn Bergen som start og Trollstigen som endepunkt, og så fyller du inn via-punkt etter beste ønske.
 4. Søk på "morotur". (akka for møretur). Finst også som egen app.
 5. Sterkt inspirert av Torbjørn Ekelunds mikroekspedisjoner omtalt i boken «Året i skogen» i skogen så ble fjorårets julegave til min kone; tolv teltturer, en tur pr mnd. Vi er riktignok ikke helt i mål, ettersom vi fremdeles mangler desember, men vi har stor tro på at den går i boks også. Dersom du ikke har ordnet den viktigste julegaven enda, så er ideen herved luftet. Vedlagt er to forslag, første med 12 turer en hver mnd eller en litt lettere variant med 12 turer (da uten at det nødvendigvis trenger å være en pr. mnd). Som min kone uttalte; et forslag om telttur i januar hadde blitt blankt avvist, men en telttur i hver måned var en spennende utfordring. Vi hadde, før dette stuntet, aldri ligget i telt annet enn i sommermånedene. I de mørkeste månedene så er har hovedsaken vært campen og overnatting og mindre fokus på turen. Det eneste kravet vi stilte til teltplassen var at vi ikke skulle se ett lys eller høre en bil. Turrapport.pdf Julegavetips.pdf
 6. Jeg hadde en Devod hue som jeg var veldig fornøyd med, men den forsvant dessverre, så da var planene å sette den på ønskelisten til jul. Men så dukket denne artikkelen opp i Sunnmørsposten, nå kan en få en hue med jak-ull som etter sigende er 40% varmere og puster 66% bedre enn merinoull. Så da får min familie enn utfordring til årets julegave; en jak-ull hue.
 7. Jeg regner med at spørsmålet er relatert til planleggingen av turen(e), og da er ikke metode under til noe hjelp. Men for å bygge seg opp egen erfaring så kan følgende være en ide: 1 - merk et veipunkt (waypoint) på GPS og nullstill tripptelleren. 2 - når du har gått et stykke som du tenker er representativt for området så måler avstanden i luftlinje tilbake til punktet. 3 - Ved å sammenholde denne avstanden med tripptelleren så har du ekstra distansen. 4 - %økning blir da (ekstra distansen/ luftlinje distansen) x 100 En kan da velge om en vil nullstille tripptelleren og begynne på en helt ny begrening. Eller forsette og ta nye beregninger senere med lenger avstand og da forhåpentligvis bedre datagrunnlag.
 8. Ålesund Oljeklede Ona Softrain - kjempe solid, pottetett, men med glidelås i siden (hel lengde) for lufting. Vær oppmerksom på at den er å få i to utgaver; en standard og en med glidelås i sidene og formsydde knær. Den har en flosset innside som gjør den behagelig, men også varm. Jakken er kort og har en dårlig hette, jeg kjøpte et sett for noen år siden, men byttet inn jakken. Buksen gjør imidlertid nytten når det står på som verst med stiv kuling, sludd og regn. Synes å huske at størrelsene var litt underlige, min sier faktisk Small om det var kun denne buksen som var feilmerket eller om det er en "system feil" vet jeg ikke. (jeg er 182 cm).
 9. Inneklemt soldag... Yr melder om sol fra skyfri himmel, men kun i dag, resten av uken ser begredelig ut. Høst på nordvestlandet; det kan gå lang tid for en slik dag kommer igjen,men en vet aldri.. Pakker sekken, en tur innom jobb noen timer og med en god timesaldo på avspaseringerskontoen og en grei sjef så bærs det til fjells. Det er flere topper å velge mellom i nærområdet, men valget faller på Sprovstind på Ørskofjellet. Tar den korteste veien opp alpinanlegget i god driv opp på Sandfjellet (1065m) så er dagens trim også i boks. Fra denne toppen er det litt ned før siste kneik opp til Sprovstinden (1194m). Nå går det i rusle temp, nyter fjellet, solen og naturen rundt. En lang pause med niste, kaffe og sjokolade på toppen, før en begynner på turen ned igjen, i sneglefart - har ikke noe hast med å komme ned i bilen. Full uttelling av en solskinnsdag. I
 10. Stavgåerne er ofte veldig overbevist om stavenes mange fordelere og med tildeles misjonere fremstilling, så har jeg ved flere anledninger vært på nippet til å bli med. Men for en tid siden lese jeg et innlegg fra en lege som anbefalte og ikke begynne med staver før en eventuelt får problemer med balansen. Hans innfallsvinkel var at staver "sløver" ned balanseferdighetene, og de er det viktig å holde i trening så lenge som mulig. De fleste av vil med årene få dårlige balanse og det er ikke ikke ønskelig å fremskynde den prosessen. Personlig så "kjøpte" jeg den begrunnelsen, så nå er stavinnkjøp lagt på is, forhåpentligvis for lang tid.
 11. Sea to Summit har tre av disse lakenposene, hvor den ene hevdes å "booste" temeraturen med 8.3 grader, den andre med 14 grader. I tillegg har de en fleece variant som de hevder er den varmeste av de tre. Men her turde de ikke å dra strikken lenger og oppgir ikke noe tall, men den burde da være en god del høyere enn 14 grader. Noe som selvfølgelig er bløff... Jeg har en Helsport fleece lakenpose som jeg har hatt nytte av, men dette er selvfølgelig veldig subjektivt. Denne vil jeg tro er vel så god som Sea to Summit variantene, prisen er overkommelig og et godt alternativ å prøve ut. Er du i tvil om det varmer nok, så er det en god ide ta med noen varmeputer i backup, så slipper du å fryse gjennom hele natten.
 12. Trådstarter spør om superlight versjonen, og der har jeg ingen erfaring siden jeg havnet på Pro versjonen, men dersom spørsmålet ditt går Fonnfjellteltet som sådan: I tillegg til et Fonnfjell så har jeg et Unna telt, og begge har åpningen på langsiden, noe som jeg setter veldig høy pris på.En 90 graders tørn, og snart er morgenkaffen klar, trenger ikke å gå ut av soveposen engang. Og med en stoltrekk på liggeunderlaget så kan du sitte i teltet med kjempegod utsikt. Jeg hadde noen gamle teltstenger liggende som jeg har brukt til baldakin løsningen. Denne har jeg ikke fått prøvd ut annet i lett yr, og da hadde den absolutt sin misjon. Men jeg er uskikker på hvor vannet tar veien dersom regnet øker på. Håper vedlagte bilder viser hvorfor jeg foretrekker åpning på langsiden.
 13. Uten å kommentere dagslengdene som sådan så vil jeg gjerne slå et slag for å ikke dele etappene i helt like lengder, men å legge inn en "hviledag" med en halv eller 3/4 etappe. Hvilken dag dette er bør være bestemt på forhånd; da har en noe å se frem til, som en moral-booster. Samt at får laddet opp til resten av turen.
 14. Jeg har kun noen få overnattinger i mitt Fonnfjell telt; bla. en rundt 0 grader med sludd, en på høyfjellet med noen få plussgrader og en Vestlandsk sommernatt med to siffret antall grader. Ikke på noen av turene erfarte vi (2 personer) noen uhumskheter med lufting/ ventilasjon. Men sant skal sies; vi gjorde ingen vitenskapelige tester eller grundige undersøkelser heller. Så jeg er nok ikke rett personen å gå i polemikk om Helsports ventilasjons løsninger. Men skulle det vise seg at Helsport har bommet så har jeg muligheten å åpne litt på sidedørene.
 15. Superlight utgaven har myggnetting kun i øvre del av innerdøren, mens en i Pro versjonen har netting i hele døren. Dette gjorde at jeg gikk for Pro, da etter mye frem og tilbake. Ved å rulle opp baldakinen, åpne innerdøren og med lukket myggdør så har en levlige forhold og god utsikt selv i de verste mygg/knott områdene. Med pro eller superlight så kan en åpne litt på en eller begge av sidedørene for å bedre luftingen. Dette dersom det skulle være hold i utsagnet at luftingen er dårlig. Så langt så har jeg ingen erfaring med at dette er tilfelle. Jeg har ikke mange nok netter i teltet til at jeg vil trille noen terning, men så langt angrer jeg ikke på investeringen.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy