vidarvale

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  93
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 1. Forskning: Stavgang avlaster ikke knærne.

  Stavgåerne er ofte veldig overbevist om stavenes mange fordelere og med tildeles misjonere fremstilling, så har jeg ved flere anledninger vært på nippet til å bli med. Men for en tid siden lese jeg et innlegg fra en lege som anbefalte og ikke begynne med staver før en eventuelt får problemer med balansen. Hans innfallsvinkel var at staver "sløver" ned balanseferdighetene, og de er det viktig å holde i trening så lenge som mulig. De fleste av vil med årene få dårlige balanse og det er ikke ikke ønskelig å fremskynde den prosessen. Personlig så "kjøpte" jeg den begrunnelsen, så nå er stavinnkjøp lagt på is, forhåpentligvis for lang tid.
 2. Ekstra varme: Lakenpose, dunklær eller lett sovepose?

  Sea to Summit har tre av disse lakenposene, hvor den ene hevdes å "booste" temeraturen med 8.3 grader, den andre med 14 grader. I tillegg har de en fleece variant som de hevder er den varmeste av de tre. Men her turde de ikke å dra strikken lenger og oppgir ikke noe tall, men den burde da være en god del høyere enn 14 grader. Noe som selvfølgelig er bløff... Jeg har en Helsport fleece lakenpose som jeg har hatt nytte av, men dette er selvfølgelig veldig subjektivt. Denne vil jeg tro er vel så god som Sea to Summit variantene, prisen er overkommelig og et godt alternativ å prøve ut. Er du i tvil om det varmer nok, så er det en god ide ta med noen varmeputer i backup, så slipper du å fryse gjennom hele natten.
 3. Trådstarter spør om superlight versjonen, og der har jeg ingen erfaring siden jeg havnet på Pro versjonen, men dersom spørsmålet ditt går Fonnfjellteltet som sådan: I tillegg til et Fonnfjell så har jeg et Unna telt, og begge har åpningen på langsiden, noe som jeg setter veldig høy pris på.En 90 graders tørn, og snart er morgenkaffen klar, trenger ikke å gå ut av soveposen engang. Og med en stoltrekk på liggeunderlaget så kan du sitte i teltet med kjempegod utsikt. Jeg hadde noen gamle teltstenger liggende som jeg har brukt til baldakin løsningen. Denne har jeg ikke fått prøvd ut annet i lett yr, og da hadde den absolutt sin misjon. Men jeg er uskikker på hvor vannet tar veien dersom regnet øker på. Håper vedlagte bilder viser hvorfor jeg foretrekker åpning på langsiden.
 4. Lengde på dagsetapper

  Uten å kommentere dagslengdene som sådan så vil jeg gjerne slå et slag for å ikke dele etappene i helt like lengder, men å legge inn en "hviledag" med en halv eller 3/4 etappe. Hvilken dag dette er bør være bestemt på forhånd; da har en noe å se frem til, som en moral-booster. Samt at får laddet opp til resten av turen.
 5. Jeg har kun noen få overnattinger i mitt Fonnfjell telt; bla. en rundt 0 grader med sludd, en på høyfjellet med noen få plussgrader og en Vestlandsk sommernatt med to siffret antall grader. Ikke på noen av turene erfarte vi (2 personer) noen uhumskheter med lufting/ ventilasjon. Men sant skal sies; vi gjorde ingen vitenskapelige tester eller grundige undersøkelser heller. Så jeg er nok ikke rett personen å gå i polemikk om Helsports ventilasjons løsninger. Men skulle det vise seg at Helsport har bommet så har jeg muligheten å åpne litt på sidedørene.
 6. Superlight utgaven har myggnetting kun i øvre del av innerdøren, mens en i Pro versjonen har netting i hele døren. Dette gjorde at jeg gikk for Pro, da etter mye frem og tilbake. Ved å rulle opp baldakinen, åpne innerdøren og med lukket myggdør så har en levlige forhold og god utsikt selv i de verste mygg/knott områdene. Med pro eller superlight så kan en åpne litt på en eller begge av sidedørene for å bedre luftingen. Dette dersom det skulle være hold i utsagnet at luftingen er dårlig. Så langt så har jeg ingen erfaring med at dette er tilfelle. Jeg har ikke mange nok netter i teltet til at jeg vil trille noen terning, men så langt angrer jeg ikke på investeringen.
 7. Dagens bilde, med muligheter for bildekritikk/tips

  Vinteren på hell, ikke skiføre og ikke skoføre, men OK for en trugetur. Og siden truger er heller uvanlig her i området, så hadde jeg all plass for meg selv. Vinteren har vært så som så for oss som søkner til ytre distrikt på nord vestlandet,så her i forrige måned så kjøpte jeg meg et par truger - det skulle jeg ha gjort for mange år siden. Det var bare å spenne de på seg å labbe avgårde, tilsynelatende uten behov for noen tilvenning eller teknikk. Anbefales på det varmeste. Bildene er fra Ørskogfjellet og Høgsvora i bakgrunnen.
 8. Hjelp til å lage en god tur for turist fra utlandet

  Romsdalseggen, jeg har ikke førstehåndskunnskap om snøforholdene der, men et rask søk på nettet antyder at det er farbart fra 1. juni, da med snø i noen partier. Busstransport og der av hovedsesongen starter 1.juli. For mer info om Romsdalen og Åndalsnes sjekk romsdal.com Trollstigen er enda vinterstengt, men de jobber med saken: http://www.andalsnes-avis.no/nyheter/2017/05/03/Nå-brøytes-Trollstigen-14676120.ece Trollstigen er en del av veien mellom Valldal og Åndalsnes, og en tur tidlig i sesongen med flere meter høye brøytekanter er virkelig imponerende. Veien inn til Geiranger er også vinterstengt, så du må sjekke at den er åpnet før du legger i vei. Kjører du i ytre strøk så er en solnedgang fra en fjelltopp i den ytterste fjellrekken med fri utsikt mot horisontene sterk å anbefale. Det går minst en tursti til enhver topp i hele fylket, sjekk på morotur.no Tur infoen på denne siden ligger også ut på en meget god app; "morotur", anbefaler å laste ned denne dersom dere er i området. Da gjør det veldig enkelt å ta en tur på sparket. Som bilturist i Norge så bør en sjekke nasjonale turistveger og om det er verdt å ta en omveg. (som du kanskje allerede har gjort)
 9. Rep av sykkelsko

  Sikaflex! Det kan brukes til det meste, finnes i flere varianter og er fleksibelt. Noe som vil være essensielt ved liming av sko, selv om sålen kjennes helt stiv. Det er vel å anta at hadde skoene blitt levert til en skomaker så han brukt lim. Limtypen er vel en yrkeshemlighet...
 10. Hjelp til å lage en god tur for turist fra utlandet

  I listen over fjellets "må besøke" plasser så kan jeg slå et slag for Romsdalseggen. Da har en Trollveggen og Trollstigen i nærheten. Men du bør legge inn en seanse med det aller beste av norsk natur også: å kunne nyte naturen uten noen rundt dere. Det er oftest det jeg hører fra fremmede, "vi gikk i timevis og traff ingen". Og skulle en treffe en sjel så blir det helt naturlig å stoppe og slå av en prat.
 11. Feste sykkellykt på hjelm uten feste

  Dersom du bruker selvklebende borrelås så er det tvilsomt om det holder i lengden. Etter flere borrelås-prosjekter som har feilet, så har jeg nå "standardisert" på den typen uten lim (for sying) og Casco kontaktlim. Med god rengjøring og tålmodighet til å vente til kontaktlimet er tørt før limer delen, så sitter det meste. Når det gjelder monteringen av hodelykt på sykkelhjelmen så holdt limet, men på humpete vei så mistet borrelåset av og til grepet. Dette er selvfølgelig avhengig av vekten på lykten. For min del så ble det å sikre den med et elektrikerer strips. Batteripakken er festet med borrelås bak på hjelmen, der var det større flater tilgjengelig og derav plass til mer borrelås, så den sitter. Jeg har lyset montert på hjelmen i hele mørkeperioden, så da blir det ett stips/ år...
 12. Trenger tips til brede sko med stiv såle

  Jeg har i årevis slitt med å finne sko som passer mine føtter, tverrplattfot med tilhørende utstikkene kuler og derav behov for en bred tåboks. Jeg har havnet på Alfa Tinde/ Bitihorn som de bredeste på markedet, men disse har gått ut av produksjon. På mange amerikanske nettbutikker så kan en spesifisere om en ønsker en "Wide" eller normal bredde. Jeg har forhørt meg på XXL og Gmax, men dette var helt ukjent for betjeningen der, og det er heller ikke noen referanser til dette på deres nettsider. Jeg tok derfor sjansen å bestilte et par Lowe fjellsko fra USA i Wide utgave. Nå kan det være at Lowe vanligvis er ganske smal, og at Wide da må ses ut ifra det, for skoen var alt for trang og helt ubrukbar for min fot. I min søken etter Wide utgaver så kom jeg over denne Adidas joggesko fra Torshov sport, som jeg også bestilte. Den satt som et skudd, her var Wide begrepet reelt. Men i min videre søken for en fjellstøver så havnet jeg hos Vandreskoen.no. De har faktisk noen modeller i både vanlig og Wide utgave, bla Meindl. Jeg bestille et par Meindl Island i Wide utgave, men de var heller ikke optimale. Men folkene på Vandreskoen hadde øyensynlig lang erfaring med folk med bred for, og de fortalte at de hadde mange kunder som sverget til merket Keen. Og de anbefalte meg sterkt å prøve Keen Duran, disse har en veldig bred tåboks, selv om de da ikke er merket som Wide. Jeg brukte disse skoen i sommer i England på Coast to Coast ruten (300km), og det blir sikkert flere Keen sko på meg i fremtiden. Neste gang jeg passerer Lillehammer så skal jeg innom butikken til Vandreskoen, og se om jeg kan finne meg en passende modell også for høyere og stivere fjellsko. Jeg trodde jeg hadde funnet løsningen når jeg kom over Wide / 2E begrepet, men det virker som hver produsent har sin egen definisjon,så da må en ut på leting igjen. (men jeg har et par Alfa fra restsalget liggende, så jeg er hjelpt en stund til..)
 13. Lett og kompakt regnjakke/bukse?

  Bergans Superlett Long Zip bukse er uovertruffen som en overtrekksbukse, dras på og av uten å måtte fjerne fjellsko/støvler først, mellom bygene så har en meget gode luftemuligheter. Glidelåsen som går fra i hele buksens lengde gjør at den ikke blir ultra kompakt. Ser du for deg et bukseskift så er det nok andre bukser som er lettere og mer kompakt, som beskyttelse ved et overraskende regnvær så er denne en vinner. (men husk det må være LongZip utgaven)
 14. Vandretur fra Geiranger til Reindalsseter

  Hei, du nevner ikke hvordan dere ferdes; kollektivt, en eller to biler? Jeg er ikke så kjent med fotturer som starter i Geiranger, og selv om det ikke er dette du direkte spør om så... En fin og overkommelig rute er: Grotli - Danskehytten - Reindalsseter - Veltdalshytten - Billingen parkering. Disse ruten er beskrevet på dnt/ ut.no. Dersom dere har to biler så parkerer dere en ene på Billingen, med kun en bil så må en sjekke bussrutene. I Geiranger så kan en ta en rundtur på fjorden, leie kajakk eller ta båten til Skageflå og så gå en 3 timers tur tilbake til Geiranger. http://www.geirangerfjord.no/fjordgardane Båten kan også droppe dere av i støa til noen av de andre fjellgardene, så kan dere ta turen oppover og returer med en av de senere avgangene.
 15. Tips til lett fjellbukse?

  Skal du ha en ikke alt for dyr bukse så burde du se på noen av Norheim modellene hos G-Sport/G-Max. I divisjon over så vil jeg anbefale en Lundhags Travers Pants - denne har lufteåpninger med relativ lange glidelås på lårene. Jeg har hatt luftemuligheter på de fleste av mine skallbukser, og var lenge på utkikk etter en tekstilbukse med glidelås på sidene. Det er flere merker som har glidelås på leggen, men denne Lundhags var den første jeg fant med åpning på låret. For å avkjøling så er det mye mer effekt å få litt trekk inn på lårene enn på leggene. Jeg bruker disse glidelåsene aktivt underveis for å regulere temperaturen, og det er ingen tvil om at det virker. (for ekstra effekt så fjernet jeg nettingen i åpningen). .