Gå til innhold

vidarvale

+Støttemedlem
 • Innholdsteller

  99
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om vidarvale

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Sterkt inspirert av Torbjørn Ekelunds mikroekspedisjoner omtalt i boken «Året i skogen» i skogen så ble fjorårets julegave til min kone; tolv teltturer, en tur pr mnd. Vi er riktignok ikke helt i mål, ettersom vi fremdeles mangler desember, men vi har stor tro på at den går i boks også. Dersom du ikke har ordnet den viktigste julegaven enda, så er ideen herved luftet. Vedlagt er to forslag, første med 12 turer en hver mnd eller en litt lettere variant med 12 turer (da uten at det nødvendigvis trenger å være en pr. mnd). Som min kone uttalte; et forslag om telttur i januar hadde blitt blankt avvist, men en telttur i hver måned var en spennende utfordring. Vi hadde, før dette stuntet, aldri ligget i telt annet enn i sommermånedene. I de mørkeste månedene så er har hovedsaken vært campen og overnatting og mindre fokus på turen. Det eneste kravet vi stilte til teltplassen var at vi ikke skulle se ett lys eller høre en bil. Turrapport.pdf Julegavetips.pdf
 2. vidarvale

  Ull eller annen lue?

  Jeg hadde en Devod hue som jeg var veldig fornøyd med, men den forsvant dessverre, så da var planene å sette den på ønskelisten til jul. Men så dukket denne artikkelen opp i Sunnmørsposten, nå kan en få en hue med jak-ull som etter sigende er 40% varmere og puster 66% bedre enn merinoull. Så da får min familie enn utfordring til årets julegave; en jak-ull hue.
 3. Jeg regner med at spørsmålet er relatert til planleggingen av turen(e), og da er ikke metode under til noe hjelp. Men for å bygge seg opp egen erfaring så kan følgende være en ide: 1 - merk et veipunkt (waypoint) på GPS og nullstill tripptelleren. 2 - når du har gått et stykke som du tenker er representativt for området så måler avstanden i luftlinje tilbake til punktet. 3 - Ved å sammenholde denne avstanden med tripptelleren så har du ekstra distansen. 4 - %økning blir da (ekstra distansen/ luftlinje distansen) x 100 En kan da velge om en vil nullstille tripptelleren og begynne på en helt ny begrening. Eller forsette og ta nye beregninger senere med lenger avstand og da forhåpentligvis bedre datagrunnlag.
 4. Nå er det vel ikke vanskeligere at man legger inn linken til det aktuelle bildet og ber om hjelp til å lokalisere stedet. Da har du ryggen fri...
 5. vidarvale

  Regnbukse som holder tett

  Ålesund Oljeklede Ona Softrain - kjempe solid, pottetett, men med glidelås i siden (hel lengde) for lufting. Vær oppmerksom på at den er å få i to utgaver; en standard og en med glidelås i sidene og formsydde knær. Den har en flosset innside som gjør den behagelig, men også varm. Jakken er kort og har en dårlig hette, jeg kjøpte et sett for noen år siden, men byttet inn jakken. Buksen gjør imidlertid nytten når det står på som verst med stiv kuling, sludd og regn. Synes å huske at størrelsene var litt underlige, min sier faktisk Small om det var kun denne buksen som var feilmerket eller om det er en "system feil" vet jeg ikke. (jeg er 182 cm).
 6. vidarvale

  Hvor har du vært på tur i dag?

  Inneklemt soldag... Yr melder om sol fra skyfri himmel, men kun i dag, resten av uken ser begredelig ut. Høst på nordvestlandet; det kan gå lang tid for en slik dag kommer igjen,men en vet aldri.. Pakker sekken, en tur innom jobb noen timer og med en god timesaldo på avspaseringerskontoen og en grei sjef så bærs det til fjells. Det er flere topper å velge mellom i nærområdet, men valget faller på Sprovstind på Ørskofjellet. Tar den korteste veien opp alpinanlegget i god driv opp på Sandfjellet (1065m) så er dagens trim også i boks. Fra denne toppen er det litt ned før siste kneik opp til Sprovstinden (1194m). Nå går det i rusle temp, nyter fjellet, solen og naturen rundt. En lang pause med niste, kaffe og sjokolade på toppen, før en begynner på turen ned igjen, i sneglefart - har ikke noe hast med å komme ned i bilen. Full uttelling av en solskinnsdag. I
 7. Stavgåerne er ofte veldig overbevist om stavenes mange fordelere og med tildeles misjonere fremstilling, så har jeg ved flere anledninger vært på nippet til å bli med. Men for en tid siden lese jeg et innlegg fra en lege som anbefalte og ikke begynne med staver før en eventuelt får problemer med balansen. Hans innfallsvinkel var at staver "sløver" ned balanseferdighetene, og de er det viktig å holde i trening så lenge som mulig. De fleste av vil med årene få dårlige balanse og det er ikke ikke ønskelig å fremskynde den prosessen. Personlig så "kjøpte" jeg den begrunnelsen, så nå er stavinnkjøp lagt på is, forhåpentligvis for lang tid.
 8. vidarvale

  Ekstra varme: Lakenpose, dunklær eller lett sovepose?

  Sea to Summit har tre av disse lakenposene, hvor den ene hevdes å "booste" temeraturen med 8.3 grader, den andre med 14 grader. I tillegg har de en fleece variant som de hevder er den varmeste av de tre. Men her turde de ikke å dra strikken lenger og oppgir ikke noe tall, men den burde da være en god del høyere enn 14 grader. Noe som selvfølgelig er bløff... Jeg har en Helsport fleece lakenpose som jeg har hatt nytte av, men dette er selvfølgelig veldig subjektivt. Denne vil jeg tro er vel så god som Sea to Summit variantene, prisen er overkommelig og et godt alternativ å prøve ut. Er du i tvil om det varmer nok, så er det en god ide ta med noen varmeputer i backup, så slipper du å fryse gjennom hele natten.
 9. Trådstarter spør om superlight versjonen, og der har jeg ingen erfaring siden jeg havnet på Pro versjonen, men dersom spørsmålet ditt går Fonnfjellteltet som sådan: I tillegg til et Fonnfjell så har jeg et Unna telt, og begge har åpningen på langsiden, noe som jeg setter veldig høy pris på.En 90 graders tørn, og snart er morgenkaffen klar, trenger ikke å gå ut av soveposen engang. Og med en stoltrekk på liggeunderlaget så kan du sitte i teltet med kjempegod utsikt. Jeg hadde noen gamle teltstenger liggende som jeg har brukt til baldakin løsningen. Denne har jeg ikke fått prøvd ut annet i lett yr, og da hadde den absolutt sin misjon. Men jeg er uskikker på hvor vannet tar veien dersom regnet øker på. Håper vedlagte bilder viser hvorfor jeg foretrekker åpning på langsiden.
 10. vidarvale

  Lengde på dagsetapper

  Uten å kommentere dagslengdene som sådan så vil jeg gjerne slå et slag for å ikke dele etappene i helt like lengder, men å legge inn en "hviledag" med en halv eller 3/4 etappe. Hvilken dag dette er bør være bestemt på forhånd; da har en noe å se frem til, som en moral-booster. Samt at får laddet opp til resten av turen.
 11. Jeg har kun noen få overnattinger i mitt Fonnfjell telt; bla. en rundt 0 grader med sludd, en på høyfjellet med noen få plussgrader og en Vestlandsk sommernatt med to siffret antall grader. Ikke på noen av turene erfarte vi (2 personer) noen uhumskheter med lufting/ ventilasjon. Men sant skal sies; vi gjorde ingen vitenskapelige tester eller grundige undersøkelser heller. Så jeg er nok ikke rett personen å gå i polemikk om Helsports ventilasjons løsninger. Men skulle det vise seg at Helsport har bommet så har jeg muligheten å åpne litt på sidedørene.
 12. Superlight utgaven har myggnetting kun i øvre del av innerdøren, mens en i Pro versjonen har netting i hele døren. Dette gjorde at jeg gikk for Pro, da etter mye frem og tilbake. Ved å rulle opp baldakinen, åpne innerdøren og med lukket myggdør så har en levlige forhold og god utsikt selv i de verste mygg/knott områdene. Med pro eller superlight så kan en åpne litt på en eller begge av sidedørene for å bedre luftingen. Dette dersom det skulle være hold i utsagnet at luftingen er dårlig. Så langt så har jeg ingen erfaring med at dette er tilfelle. Jeg har ikke mange nok netter i teltet til at jeg vil trille noen terning, men så langt angrer jeg ikke på investeringen.
 13. vidarvale

  Dagens bilde, med muligheter for bildekritikk/tips

  Vinteren på hell, ikke skiføre og ikke skoføre, men OK for en trugetur. Og siden truger er heller uvanlig her i området, så hadde jeg all plass for meg selv. Vinteren har vært så som så for oss som søkner til ytre distrikt på nord vestlandet,så her i forrige måned så kjøpte jeg meg et par truger - det skulle jeg ha gjort for mange år siden. Det var bare å spenne de på seg å labbe avgårde, tilsynelatende uten behov for noen tilvenning eller teknikk. Anbefales på det varmeste. Bildene er fra Ørskogfjellet og Høgsvora i bakgrunnen.
 14. vidarvale

  Hjelp til å lage en god tur for turist fra utlandet

  Romsdalseggen, jeg har ikke førstehåndskunnskap om snøforholdene der, men et rask søk på nettet antyder at det er farbart fra 1. juni, da med snø i noen partier. Busstransport og der av hovedsesongen starter 1.juli. For mer info om Romsdalen og Åndalsnes sjekk romsdal.com Trollstigen er enda vinterstengt, men de jobber med saken: http://www.andalsnes-avis.no/nyheter/2017/05/03/Nå-brøytes-Trollstigen-14676120.ece Trollstigen er en del av veien mellom Valldal og Åndalsnes, og en tur tidlig i sesongen med flere meter høye brøytekanter er virkelig imponerende. Veien inn til Geiranger er også vinterstengt, så du må sjekke at den er åpnet før du legger i vei. Kjører du i ytre strøk så er en solnedgang fra en fjelltopp i den ytterste fjellrekken med fri utsikt mot horisontene sterk å anbefale. Det går minst en tursti til enhver topp i hele fylket, sjekk på morotur.no Tur infoen på denne siden ligger også ut på en meget god app; "morotur", anbefaler å laste ned denne dersom dere er i området. Da gjør det veldig enkelt å ta en tur på sparket. Som bilturist i Norge så bør en sjekke nasjonale turistveger og om det er verdt å ta en omveg. (som du kanskje allerede har gjort)
 15. vidarvale

  Rep av sykkelsko

  Sikaflex! Det kan brukes til det meste, finnes i flere varianter og er fleksibelt. Noe som vil være essensielt ved liming av sko, selv om sålen kjennes helt stiv. Det er vel å anta at hadde skoene blitt levert til en skomaker så han brukt lim. Limtypen er vel en yrkeshemlighet...
×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.