Gå til innhold

Tessatroll

Moderator
  • Innholdsteller

    2 690
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    43

Tessatroll vant dagen sist Juni 19

Tessatroll hadde mest likt innhold!

4 følgere

Om Tessatroll

  • Bursdag 15. juli 1981

Profile Information

  • Gender
    Female

Nylige profilbesøk

6 703 profilvisninger

Bokmerker

  1. Skarvheimen vinter 2019
    Skarvheimen vinter 2019
    Takk for skryt. Ja, jeg er enig det er alt for sjelden man får høre/lese om folk på langtur med grønlandshunder, eller med andre polarhunder for den del. Dessverre er vi nok ikke så veldig mange som driver med det, til tross for inntrykket man kan få i sosiale medier. De fleste som driver med hundekjøring også de med renrasede polarhunder, fokuserer på løpskjøring og langdistanse. Friluftsentusiastene er det alt for langt i mellom.
    Jeg er heldig og får kjøpt fett/nyretalg fra storfe på det lokale slakteriet. Jeg kjøper en stor plastbakk på omkring 15 -20 kg om gangen. Deler den opp i mindre biter som jeg har i fryseren og supplerer med etter behov. For alle som ikke bor i nærheten av et slakteri så kan frysedisken på dagligvarebutikken være et sted å leite. Velassorterte butikker har gjerne pakker/poser med svinespekk til salgs. Om du er heldig har de kanskje også ister av svin tilgjengelig. Ister er merkbart billigere enn spekk. Ister er innvollsfettet, spekket er det fettet som ligger mellom musklene og skinnet. Om du ikke finner det i butikken så kanskje de er villige til å bestille for deg.
    Væsketilførsel funker best gjennom foret, enten som helt oppbløtt tørrfor, råfor av kjøtt eller som smaksatt "suppe". Mine hunder viser svært liten interesse for rent vann om vinteren. På tur har jeg sluttet å ha med skåler til hundene. Åtte ulike skåler blir så uhåndterlig å holde på med. Foret får de rett på snøen og så blander jeg suppe i en kraftig 10-12 liters murerbøtte som jeg har med på sleden. Da blander jeg en halvliter eller mer til hver hund. Jeg bruker da varmt/lunket vann som jeg blander noe smakfullt oppi. Det aller meste funker som smakstilsetting; tørrfor, råfor, egne middagsrester, potetmospulver osv. Hundene er kronisk sultne på tur og setter pris på det meste. Når blandingen er ferdig går jeg fra hund til hund på langkjettingen og lar dem drikke. Jeg står ikke så lenge ved hver hund, men går heller frem og tilbake et par ganger så jeg er sikker på at det blir nok til alle.
    Bøtten får fort et mat/fettlag inni, men det går ganske greit i kulden. Olje unngår jeg for det synes jeg er mer grisete å holde på med. Når jeg pakker sleden har jeg snøpluggene oppi bøtten for å utnytte tomrommet. Og utover turen har jeg søppelpose og lignende oppi bøtten også. Tørrfor foretrekker jeg å pakke i porsjonsposer pr hund/dag. Da er det raskt å fore, og raskt å holde oversikt over at det er nok hundemat også til siste dag på turen.

  2. Den store hva ser du på youtube tråden
    Den store hva ser du på youtube tråden
    Ikkje You Tube, men NRKs arkiv....husar enormt mykje bra.
    I dag har eg sett portrett av Kongen av Sassen, HIlmar Nøis. Fantastisk program!
    Synes dog at portrettet av kvinna bak kongen er kanskje vel så interessant. Ei byame med tæl og humor, Helfrid Nøis. 
    Skjult lenke - logg inn for å se den
    Skjult lenke - logg inn for å se den

  3. Den store hva ser du på youtube tråden
    Den store hva ser du på youtube tråden
    .......og når ein først er i det arktiske hjørnet.
    Arne Nævra lagar jo stort sett berre fine program, men dette synes eg skil seg ekstra ut. Wrangeløya med sine bebuarar og deira sin spesielle måte å omgås på er herleg å sjå.
    Nokre av naturscenene når havisen kjem er heilt vanvittige.  Anbefalt!
    Skjult lenke - logg inn for å se den

  4. Reperasjon av Gregory ryggsekk
    Reperasjon av Gregory ryggsekk
    Hvis det er kun coatingen og ikke stoffet som er slitt kan du muligens få utvidet levetiden litt ved å legge på et nytt lag med coating bestående av 50%/50% blanding av baderomssilikon og løsemiddel. Mange anbefaler whitesprit som løsemiddel, men jeg har best erfaring med swix skirens, søm gjør at blandingen tørker litt fortere. Blandingen strykes på med malekost. Prøv gjerne på et lite område først.

  5. Pakkpose og hengekøye
    Sygalskap - DIY hengekøye og pakkposer
    Da er steget tatt inn i den skumle DIY-verden. Etter en del trening med symaskinen i form av å sy julenisser, julesokker og elghoder kom det til slutt noen pakker fra extremtextil i posten. 
    Planene er mange, motivasjonen er høy, men selvinnsikten er lav. Jeg har det med å haste litt i svingene og ikke tenke meg om. Det blir derfor fort sydd kanter på retten som egentlig skulle vært på vranga, og det hender jeg starter i feil ende. Sprettekniven har nok nesten vært i bruk like mye som symaskina selv foreløpig. 
    Meen, det har da kommet noe ut fra baksiden av maskina som kan brukes i friluftslivet framover allikevel.
    Først ut var pakkposer. Forholdsvis enkelt sier de som har peiling. Brukte noen poser jeg har liggende fra før som utgangspunkt for design, og døste foran youtube i noen timer for å finne den beste framgangsmåten. Målet her var pakkposer i god størrelse som tåler en regnskyll. Ikke dønn vanntette i første omgang. 

    Stoffet er silikonbelagt polyester, 75g/m2 2nd choice fra extremtextil. Veldig greit stoff å jobbe med. Ikke for glatt og tynt, slik jeg fryktet. Var bare å dure det gjennom symaskina som en gal. 
    Videre brukte jeg 20mm airloc-klips og en 20mm D-ring. Båndet er et polyesterbånd på 20mm. Brukte vel ca 55-60 cm til hver pose. 
    Klipte opp stykker på 50*145cm. Det ga ferdige poser på omtrent 45*70cm. Fin størrelse syns jeg, og et morsomt førsteprosjekt. 


  6. Bar/snacks
    Selvlagde energibarer
    Bjørnebrød, Svalbardkaka, Snickersbarar og daddelbarar er favorittar her i hus. 
    Link til bjørnebrød og svalbardkaka ligg i innlegget over her frå Helhaug. Eg finn ikkje att link til snickersbar, så her kjem oppskrifta: 
    Snickerskake
    - 2,5dl sirup
    - 1dl sukker
    - 1 glas peanøttsmør
    - 1dl kokos
    - 1liter corn flakes
    - 1ts vaniljesukker
    - 100g peanøtter
    - 2 plater lys kokesjokolade og 2ss delfiafeitt til sjokoladelokk.
    Smelt sirup, sukker og peanøttsmør i ein kjele. Bland inn kokos, corn flakes, vaniljesukker og peanøtter. Brei utover i ei bakepapirkledd form (28 x 20 cm). Sett kaldt til det er stivna. Smelt sjokolade saman med delfiafeitt og fordel oppå kaka.
    Link til nydelege, naturleg søta Skjult lenke - logg inn for å se den
     

  7. Lufttørker og oppskrifter
    Lufttørker og oppskrifter
    Jeg har god erfaring med å tørke gryteretter ala pasta bolognese - lag kjøttsausen som vanlig (men med minimal bruk av fett... mindre fett --> bedre holdbarhet) og tørk denne i varmluftsovn eller mattørker på matpapir.
    Når sausen er tørr kjøres den i kvernen på kjøkkenmaskinen og knuses i småbiter. 
    Ha i poser og vakumer. Holdbarheten  er  6 måneder eller så....
    Jeg fant mye inspirasjon hos Andy Howell som sier at lufttørkeren er den viktigste turutstyret han har kjøpt:
    Skjult lenke - logg inn for å se den
    Skjult lenke - logg inn for å se den
     

  8. Langtur Nordkalotten og Finland, trenger råd ang transport
    Langtur Nordkalotten og Finland, trenger råd ang transport
    Hei Tørris,
    jeg tror det är nästan bara Skjult lenke - logg inn for å se den i Nord Finland som bjuder till buss.
    Jörg

  9. ØK: Planleggingskart evt detaljkart Nordkalotten
    ØK: Planleggingskart evt detaljkart Nordkalotten
    For min egen del så trengte jeg kun kartet over Kilpis og kjøpte dette til 18 Euro Skjult lenke - logg inn for å se den
    Dette er da et fullt brukbart turkart.
    Jeg har ingen erfaring med oversiktskart, men snøscooterkart i 1:400 000 er kanskje kjekt? Skjult lenke - logg inn for å se den
    Onlinekart for Finland kjenner du til? Skjult lenke - logg inn for å se den
    Vanlig kartoversikt Skjult lenke - logg inn for å se den
     

  10. Billig tørrmelk, Nido
    Billig tørrmelk, Nido
    Jeg kjøper 5 kg skummet (spray)tørrmelk fra salandia.de. Ca 340 kr inkl. frakt , mao. ca kr 70,-/kg. Rask levering med DHL (eneste fraktalternativ). Med 75 g/liter får du da 66 liter til ca kr 5.30/liter.
    Jeg lager bla. yogurt/drikkeyogurt av tørrmelka (se bilde 1). Jeg er diabetiker så jeg siler den ferdige yoghurten maksimalt for å få ut mest mulig av mysen ("whey'n") ettersom det aller meste av laktosen (melkesukkeret) finnes der.  Jeg er ikke laktoseintolerant, men det er vel ingen som trenger laktose uansett...
    Skulle gjerne kjøpt Norske Normilk's sin tørrmelk av helmelk, spesielt for cheddaren jeg lager, men de selger kun til storkunder (25 kg's sekker, 850 kg's paller).  Kjenner du noen som kjøper i i pallevis fra Normilk, og som kan selge meg en sekk..?
    Norske Norganic/Økoland kunne bestille inn en sekk til meg fra Tyskland (økologisk, fra Bohlsener Muehle), men den ville kommet på kr 3.500,-...(kr 140,-/kg)
    Så, jeg leter videre. Fant idag en tysk butikkjede (Metro) som selger 25 kg's sekker med "Nordmilch Vollmichpulver" (26% fett) for ca 91 EUR (inkl. 7% tysk OMS). Det blir ca  kr 35,-/kg. Hvis tørrmelk av helmelk også skal blandes ut 75g/liter, så betyr det altså at en liter  helmelk kommer på på  kr 2.70  .  (Mot kr 18,- i norsk butikk... ) Men, da må jeg vente til våren, når jeg skal til Tyskland igjen med bobilen. Nærmeste Metrobutikk ligger i Kiel.
    Hvis noen finner et bedre tilbud, i Norge, Sverige, Danmark eller Nord-Tyskland, så gi meg gjerne beskjed.
    P.s. til Sigri
    Hvis du kan klare å få til en handlevogn hos iHerb  på under 1.8 kg (4 LBS), og over rundt 320 kr, får du den fraktfri. Tilbudet gjelder for den tregeste fraktvarianten (3-4 uker). Og, selvfølgelig, hvis du samtidig klarer å holde den under kr 350,- så slipper du jo også norsk moms og fortollingsgebyr.  Husk at det er Tollvesenets valutakurs for den uka som vare ankommer som gjelder, ikke kursen den uka du bestiller og betaler. Urettferdig, men Tollvesenenet har bekreftet at det er slik. Jeg forsøker derfor å holde meg meg godt under kr 350,- (helst ned mot kr 330-340,-)






  11. Hardangervidda
    Hardangervidda
    En fin tur.  Gå inn på "godtur.no". 
    Kjør til Synken ved Mår.  Parker der.  pris kr 50 pr døgn, og kjøp fiskekort til kr 650, pr uke.. 
    Følge stien oppover Mårshallene, og gå mot Holken.  Mot Holken er en ingen sti før du har passert myra og begynner oppstigningen.  Ikke følge bekken, følg i stedet høydedraget til venstre.  Der går det sti helt frem. 
    Når du kommer til Holken er det teltplasser til høyre for utoset, men du kan også gå over bekken, krabbe opp ura og følge stien på høyre side.  Legg også merke til mange dyregraver.  Ved Innoset er det en fin teltplass. 
    Ønsker du å gå videre følg stien mot Viktjønn.  Herfra kan du f eks gå til Melrakkvatnet og gå videre mot Øvre og nedre Gunnvaldstjørni ++.  Derfra kan du gå mot stien fra Lågaros og følge den mot Mårbu og ta båt derfra til Synken.
    Om du ønsker mer info kan du sende meg en PM

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.