Gå til innhold
  • Bli medlem

Spm om toppturer


Franz

Anbefalte innlegg

Hei,

Jeg bor i Oslo og er interessert i å ta toppturer med Snowboard. Har aldri tatt topptur før, men stått mye på snowboard. Har noen spm i den forbindelse:

-standartips om toppsturer

-hvor det er bra å stå

-tips ang sikkerhet/skredfare (er det topper man kan reise til uten å ha skredfareerfaring?)

Tar gledelig imot alle tips :?:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 2 uker senere...
Annonse

I Vest-Jotunheimen ja...

Du kan jo følge traséen til Tinderittet, fra like under Nordre Dyrhaugstind og ned til Turtagrø... 1200 høydemetre, se http://www.tinderittet.com/

Det går også an å kjøre ned fra Store Ringstind, men da går store deler av turen på bre med det sikringsbehov det medfører.

På begge turer kan det være en fordel å gå på truger opp hvis det er mye løssnø, men på Dyrhaugsryggen er det ofte avblåst og hardt.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Torgeir: Det er vel og bra at man i utgangspunktet vær sikret på bre, men hvor mange beveger seg i tau på Ringsbreen i mai? Ikke mange. På fine dager er det dessuten så mye spor på breen at ved å følge disse traséene så er man rimelig trygg. Jeg har vært to ganger i området, begge ganger flotte maidager med stappfullt av folk. Jeg så ikke et eneste taulag eller noen som sikret på noen som helst måte.

Jeg vet at det er fy fy å snakke om å gå usikret på bre, men noen ganger, noen steder er realitetene noe helt annet.

Du kan jo også ta deg inn til Spiterstulen. Traséen til Galdhøpiggrennet gir deg også bra med høydemetere.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Merkelig argumentasjon må jeg si. Man må jo nesten vurdere sikring selv, og ikke se så mye på hva andre gjør eller kan ha gjort. Og da er det vel greit å opplyse om at det faktisk er en bre på mye av nevnte tur.

Vi har vel sett ras som går over "ferske" skispor og elveis som har brutt sammen da sjettemann kom...sikkerhet basert på hva andre ukjente gjør blir litt saueflokk for meg...

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må si at jeg støtter Morten her. Hvis det går en løype over en bre full av sne i mai, så er nok denne sikker nok. Vi tar alle ulike grader av risiko på ulike områder. Å kjøre bil frem til der turen starter er det farligste. Jeg synes det er veldig fint at Morten tør å si hva han mener om saken, uten å leke politisk korrekt barnehagetante. Jeg synes også Morten tidligere har bidratt til interessante og nytenkende diskusjoner rundt brevandring sommerstid.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For all del...jeg ser ikke noe prinsippielt galt i å gå på bre uten sikring om man finner forholdene riktige. Og bilturen er helt sikkert farligst selv med sikring :lol:.

Det var heller ikke det jeg mente. Men hver mann får vurdere forholdene der de er når de er der.

...foresten var ikke mai nevnt før Mortens innlegg..

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Jeg må si at jeg støtter Morten her. Hvis det går en løype over en bre full av sne i mai, så er nok denne sikker nok.

Det kan allikevel lønne seg å vurdere skisporene på breen, og ikke minst der hvor en tydelig kan se senkninger i snøen pga av sprekker som er snøfylt.

Jeg får fortsatt vondt i magen når jeg tenker tilbake på den gangen kona og jeg gikk oppover den vanlige ruta på Leirbreen fra Krossbu som sikter mot skaret mellom Saksa og Veslebjørn. Like før dette skaret, dreide vi mot sør og tok sikte på ryggen mellom Veslebjørn og Skeii. Det var masse skispor opp denne bakken og opp til ryggen, men sporene krysset også en tydelig senkning på breen like før en kom inn på fjellet. På sommerstid er det en stor bregleppe akkurat der. Jeg vurderte det som sikkert siden så mange andre hadde gått der. Det var såpass bratt at vi hadde tatt av skiene og gikk de siste metrene til fots. Kona er ivrig og vil opp på ryggen og går rett foran meg. Akkurat i senkningen trår hun igjennom med den ene foten :lol: og jeg griper tak i henne av refleks. Jeg dytter henne over på oversiden av den gjemte sprekken. Selv brukte jeg skiene som bro og krabbet over på de. Heldigvis viste det seg at sprekken ikke var så dyp (2-3 m.). Den var fylt av snø litt nedenfor kanten og det var åpning ut til ene siden, så det ville nok ha gått bra dersom vi hadde falt nedi. Men det ga en solid støkk i hjertet!

Nå gjør jeg fortsatt som de fleste andre, og følger skisporene til andre over breene. På store Ringstind gjorde vi akkurat som Morten nevner lenger oppe, trasket i sporene til mange andre opp breen. Der var det imidlertid spor overalt, og alle gikk over store søkk i snøen hvor de store sprekkene kan sees på sommerstid. Vi så heller ingen som gikk i tau der, noe jeg forøvrig aldri har sett på vårskiturer. Breene er stort sett trygge på denne årstiden, selvsagt med forbehold om snømengde.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Gjest Anonymous

Regel nr 1 ved brevandring:

Følg ALDRI andre sine spor utan tanke på eiga sikring. Ein kan aldri vite korleis isen er under snøen, og ei snøbru kan revne midt i eit taulag eller ein time etterpå. Det tyder ikkje at ein ikkje kan følgje andre sine spor på bre sjølvsagt, men ein lyt ta seg fram som OM ingen andre har gått der før mtp sprekkvurdering etc.

NÅr det gjeld Ringstind, så skal det vere sagt at eg aldri har gått i taulag der på ski. Eg har alltid vurdert det som forholdsvis sikkert. Men no har eg alltid gått dit tidlegare på vinteren enn mai. Var oppe ein tur forrige helg. Veldig hardt og forblåst, men fin tur likevel. Sette av skia 20 meter under toppen og gjekk siste m isøks. Er nok litt meir behageleg å renne ned att i slutten av april (ikkje så hardt)...

Gooood tur :?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Regel nr 1 ved brevandring:

Følg ALDRI andre sine spor utan tanke på eiga sikring. Ein kan aldri vite korleis isen er under snøen, og ei snøbru kan revne midt i eit taulag eller ein time etterpå.

Viktig å tenke på! Det var nettopp det vi fikk erfare på breen nord for eggen mellom Veslebjørn og Skeii (jfr innlegget lenger oppe). Sporene så sikre ut, og det var ennå frost i snøen, men allikevel tråkket vi gjennom.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

NÅr det gjeld Ringstind, så skal det vere sagt at eg aldri har gått i taulag der på ski. Eg har alltid vurdert det som forholdsvis sikkert. Men no har eg alltid gått dit tidlegare på vinteren enn mai. Var oppe ein tur forrige helg. Veldig hardt og forblåst, men fin tur likevel. Sette av skia 20 meter under toppen og gjekk siste m isøks. Er nok litt meir behageleg å renne ned att i slutten av april (ikkje så hardt)...

Gooood tur :?

Sikkert litt tullete å generalisere som jeg gjorde. Selvsagt bør man gjøre egne vurderinger og ikke bare gå fordi det er spor der. Ville bare påpeke realitetene, at de finnes en del breer i de populære områdene hvor så og si alle går uten tau om våren. Det er realitetene, om det er fornuftig vet jeg ikke. Breulykker i forbindelse med slike turer virker imidlertid ikke å forekomme veldig hyppig.

Når det gjelder det med mai Tora. I den høyden som de fleste av Jotunheimens breer ligger (over 1500 moh), er snømengdene størst i mai, avsmeltingen har vært liten og den avsmeltingen som er medfører sikkert at snøbroene styrkes ved at den våte snøen fryser. Jeg er enig med deg at mai kan være skummel når den er på sitt varmeste, i solhellingene hvor snøen kan bli blaut og gjøre snøbruene svake, men en vanlig mai dag etter en frostnatt gir vel breforhold trygge som noen.

Det med spor var kanskje litt dumt, det finnes jo folk som går på de rareste stedene, det ville kanskje vært bedre å nevne de vanligste traseene. På f.eks. Leirbreen, Smørstabbreen og Ringsbreen.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • 1 år senere...

Noen her som har erfaring med topptur til galdhøpiggen med Snowboard? Tenker fra Spiterstulen og med truger opp på toppen.

Hvordan er breene en paserer? kan man unngå dem? rasfare?

Tenker først og fremst på perioden april- starten av mai når været og snøen blir noe mer stabil.

Noen forslag til andre nedkjøringer i området når en først er der?

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Brodern gikk på truger med snowboard når vi var der påsken for snaut to år siden. Passerte knapt noen bre på vei fra Spiterstulen. vi fulgte en litt annen trasé enn sommerruta opp. Andre nedkjøringer i området: Fra Leirhøe og Styggehøe mot Visdalen. Fine nedkjøringer. Mange mindre nedkjøringer rundt f.eks. Tverråbrean.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.