Gå til innhold
Svein

23.09.05: En vindfull dag i Sunnmørsalpane

Det er 4712 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Anbefalte innlegg

En smule våt september har gitt få turmuligheter. Men i dag var det klarvær og fønvind. Temperaturer på over 20 grader i lavlandet, men vindtett og lue var nødvendig på toppene. Frisk bris med økning til stiv kuling var siste varsel jeg hørte på morgenen.

Det ble en tur i de indre delene av Sunnmørsalpane, fra Strandamoldskreddalen. Høstfargene har kommet for fullt, ei flott årstid. Jeg gikk fra Instesætra ca kl 09.00, fulgte østsida av elva. Stooor vannføring gjorde at det ble problem å krysse når jeg skulle ta av opp mot Svartdalskjeften. Men jeg fant et sted det gikk noen lunde an uten å måtte vade. På vei opp mot Svartdalskjeften ser jeg at nordryggen mot Vasshornet bør være grei, så jeg legger ruta opp der. Vått, fuktig og bratt, men det går greit. Videre mot Tverrfjellet bestemmer jeg meg for å ta en tur utom en navnløs topp før jeg returnerer og klyver opp nordegga til Tverrfjellet. En smule spent etter å ha lest at ”Nokre vil like tausikring..”. Egga er grei å følge, litt smalt og luftig et par steder, men ikke verre enn at det går greit.

Jeg forkaster planer om å finne ei rute ned i sørsida og tar samme egg tilbake. Ved en varde (!), en beskjeden, nøytral men informativ varde skjønner jeg at det går an å gå ned mot Svartdalsvatnet. Og slik blir det :)

Neste topp blir Litlehornet, fra toppen får jeg en positiv overraskelse: Hjørundfjordutsikt. Smørskredtindane panorama har jeg også videre mot Sikholfjellet. Vindkastene har nå økt på og jeg mister balansen et par ganger. På vei ned nordegga får jeg igjen ly for vinden, og tar også turen utom Tverrdalsnipa. Instesætra nås etter 7 timer sammenhengende gange, med lomma full av nye topper.

Legger ved "kartbilag"

Skjult lenke - logg inn for å se den

post-283-133474400126_thumb.png

Vis rapporten i Turkartet

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bra skiterreng ja, lang adkomst. Snakka med en kar som hadde hytte på Instesætra, veien bruker å åpne fra ca 15-25.mai. De brøyter ikke. Så det kan være bra turer når snøgrensa har krøpet litt oppover. Tverrfjellet er nok hakket for vass for meg som vintertur, i alle fall siste 100m. Men fin sommertur selv om det var litt vått og sleipt :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Ser at jeg må låse eksponeringen for å få overgangene bra.... :roll:

Anbefaler deg å se litt på software. Har blitt diskutert før. Jeg fikk også sånne skråstilte overganger om jeg brukte Photoshop, men med Canon Photostitch gjør jeg ikke det. Det er sikkert mulig å få dem bort i Photoshop, men jeg synes det er plundrete.

En annet software som jeg holder på å eksperimentere med er Pixaround, som gjør at man kan zoome osv på bildene. (Brukes mye av eiendomsmeglere).

Mvh Kjell Iver

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takk, skal se litt på det. Har brukt photostich et par ganger tidligere, men denne gangen brukte jeg automate-funksjonen i photoshop. Om manuell sying av bilder blir bedre har jeg ikke prøvd...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Takk, skal se litt på det. Har brukt photostich et par ganger tidligere, men denne gangen brukte jeg automate-funksjonen i photoshop. Om manuell sying av bilder blir bedre har jeg ikke prøvd...

Jeg bruker bare den enkle stitcheren i Photoshop (Photomerge tror jeg). Denne kan til en viss grad kompensere for manglende lik eksponering, men det vil aldri gi noe særlig godt resultat. Manuell kontroll av kameraet er tryggest, bruk liten blenderåpning og finn en passende lukkertid for den retningen du skal ta i. Manuell fokus er også å anbefale hvis det går bra på kameraet (det gjør ikke det på mitt Fuji E550). Da går det kjappere å ta bildene og man unngår også den lille eksponeringsforskjellen som ulikt fokus gir.

Unngå å ta med for mye av forgrunnen (dvs. det fjellet du står på) hvis du bruker enkle stitchere som Photomerge.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Var innom desse toppane på ein tur med "losbov" for et par sommerar sidan. Litlehornet var virkelig en positiv overraskelse! Veldig fin utsikt til og være ein såpass liten topp i forhold til alle dei mektige naboane!

Synes forøvrig at egga på Tverrfjellet var artig terreng. Akkurat nok luft til at ein kunne få litt sug enkelte plassar, samtidig som ein var godt innanfor grensa til taubruk!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, jeg var spent på egga til Tverrfjellet. Mye greiere enn jeg hadde forberedt meg på ved å lese fotturboka.... Et punkt i nedre del på egga som kanskje var luftig 2+, men her fant jeg på returen en enklere mulighet. Så taubruk er ikke noe å snakke om på den egga :wink:

Du har ikke gått opp/ned Tverrfjellet fra motsatt side?? Var egentlig tenkt på å gå ned der, men hadde litt begrenset med tid. Ble derfor ikke forsøkt.

Enig om Litlehornet :wink: En annen beskjeden nabo, Allskredhornet, har også bra utsikt. Spesielt mot Norangsdalen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

hahahaha svein eg må berre skratte. kjente kjære turar. friflex og eg gjekk her og vasa for eit par år sida ja. men lure på om der ikkje ligge ein liten topp på søregga for Tverrfjellet.... ser den tydelig blant anna frå hesten/skruven området. usikker på primærfaktoren her men......veit ikkje kor det er å gå opp frå andre sida men har studert det på avstand og det ser ut som overkommelig.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Det er 4712 dager siden det var aktivitet i denne tråden. Det er fullt mulig å svare, men du kan jo vurdere å starte et nytt emne?

Opprett en konto eller logg inn for å kommentere

Du må være et medlem for å kunne skrive en kommentar

Opprett konto

Det er enkelt å melde seg inn for å starte en ny konto!

Start en konto

Logg inn

Har du allerede en konto? Logg inn her.

Logg inn nå

 • Lignende innhold

  • Av Þróndeimr
   Gårdene på Skår med fjellet Skårasalen ovenfor sett fra Lekneset

   Var så heldig å få være fjellfører på Sunnmøre fire dager på rad da været var på sitt beste i slutten av september. Alle turene gikk til Store Brekketinden (1578m), ett fjell som ligger like ved den mye mer kjente Slogen øst for Hjørundfjorden. Sammenlignet med Slogen er Brekketinden ett mer krevende fjell. Mens selve turen opp til Slogen fra Øye egentlig ikke byr på så mye mer enn mange høydemeter til beina byr Brekketinden på både lang avstand, mange høydemeter, isbrekryssing, krevende klyving og litt enkel teknisk klatring. For min del ble dette en virkelig flott avslutning på førersesongen. Av rundt 30 førerturer til høyere fjell i Jotunheimen i juli, august og september gikk 25 av de i elendig vær. Siden jeg kom hjem fra Canada i juni hadde jeg fått brukt shortsen på kun en tur, fram til disse fire turene. Været var knallbra samtlige dager og jeg fikk trygt ført ti gjester til en topp som kan skryte på seg en av de bedre utsiktene i Sunnmørsalpene.


   Slogen sett fra Sæbø
   Kart over rutene jeg gikk

   Jeg brukte Langsæterdalen og Babostaddalen som start alle fire dagene. Ett annet alternativ er å gå fra Øye og opp til Patchellhytta, da blir turen kortere i avstand men med 400 høydemetre mer enn å starte fra de to andre dalene. Etter min mening er det finest å gå opp fra Langsæterdalen. Geithornet, Slogen, Vellesæterhornet og Brekketindene ser alle svært så spisse og spektakulære ut mens man går innover denne dalen. Å gå fra enten Habostadsætra eller Liasætra er to kilometer kortere, men byr ikke på slike spektakulære omgivelser som Langsæterdalen. Hver av turene var på fra 16.5-18.5km med rundt 1200 høydemeter. Det som er fint med turen opp Store Brekketinden er at den byr på mye variert fjell, man får god bekjentskap med type sti-i-dalen-vandring, stor ur, løs ur, isbre og spennende klyving i utsatt lende. På illustrasjonen nedenunder ser du detaljene videre mot selve toppen med de tre største utfordringene man møter fra man forlater breen og opp. Det ble brukt tau over breen da man forserer flere større sprekker som enda ikke hadde kommet helt frem. Det lå fortsatt mye snø på breen etter den kalde sommeren. Videre opp ble det brukt tau på tur opp og ned de tre utfordringene som du ser i illustrasjonen. Det ble også sikret med tau hele veien opp fra 2+ hammeren til toppen.
   Nysetvatnet med Store Brekketinden til høyre


   Slogen og Sørlige deler av Brekketinden   Bildet ovenfor tok jeg fra en pinakkel (klatring grad 5/6) like sør for selve toppen. Store Brekketinden ligger til høyre i bildet. Normalruta opp til toppen går fra skaret og rett opp på venstre side. Fra skaret og opp er det ca 60 høydemeter til toppen, men det er her de største utfordringene ligger. Bildet under er tatt ved Skaret med utsikten nord og vestover. Pinakkelen bildet overnfor er tatt ifra ligger til venstre i bildet.
   Klyvinga og klatringa opp siste stykket


   Panorama fra toppen


   Slogen (1564m) og Jakta (1588m) bak.


   Folk på toppen av Slogen


   Stien til Patchellhytta i Langsæterdalen. Slogen til høyre.
  • Av tshansen
   I dag startet ferien! Pakker bilen, har med utstyr til alt fra dagsturer til mange dager i fjellet. Begynner med å kjøre oppover mot Måløy, tenkte å gå Hornelen i morgen. Derfra går turen videre innover i Sunnmørsalpene. Jønshornet, Kolåstiden, Slogen, osv står på lista, men alt avhenger av vær og forhold.
   Jeg har en måned fri, så jeg kjører litt på vær og lyst. Så Innerdalstårnet, Besseggen osv er også mulig jeg kommer innom. Er det noen som har gått i områdene siste dagene? Er det stinn brakke med turister/fjellfolk på det mest populære plassene? eventuelt snø? Noen som har vært på skålatårnet? 
   Har litt lyst å gå den nye Via Ferrata i Åndalsnes, men tipper her er stor pågang nå i begynnelsen? 
   Vi sees i fjellet  
    
  • Av Isak Knutsen
   Navn: Topptur i Sunnmørsalpene i strålende vær!
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2017-05-11
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   For mer innhold, sjekk ut kanalen min "Skjult lenke - logg inn for å se den"


   Skjult lenke - logg inn for å se den
  • Av Isak Knutsen
   For mer innhold, sjekk ut kanalen min "Norwegian Adventures"
  • Av Isak Knutsen
   Navn: Topptur med ski i Sunnmørsalpene
   Kategori: Medlemmenes egne videoer (friluftsliv)
   Dato lagt til: 2017-04-20
   Innsendt av: Skjult lenke - logg inn for å se den

   Da er en ny video akkurat ute på den nylige opprettede Youtube-kanalen min (Norwegian Adventures). Denne gangen er jeg på topptur midt i Sunnmørsalpene. Jeg anbefaler å ta en titt på videoen over og abonner gjerne på kanalen.
    


   Skjult lenke - logg inn for å se den
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

×

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.