Gå til innhold
  • Bli medlem

Alpene 14-22.07 - del I akklimatisering


morten

Anbefalte innlegg

Lenge siden sist

Jeg følte egentlig ikke at jeg hadde tid til denne ferien, men flybillettene var allerede kjøpt, et effektivt pressmiddel i grunnen, og da jeg satt på flyet var det i grunnen også deilig å legge bokstress og pliktturer i norske fjell bak seg.

Turen forløp udramatisk på et Ryanair fly fra Torp til Bergamo (ved Milano). Litt utfordrende var det å holde seg under 15kg bagasjegrensen med telt, tau og breutstyr, men det gikk på et vis.

Å komme fra regntunge Skrautvål til det norditalienske slettelandet hvor gradestokken etter hvert passerte 35 grader var en overgang i seg selv, men det fikk i alle fall fart på feriefølelsen. Ferie er å gjøre / oppleve noe annerledes er det noen som sier, og slike temperaturer er vi ikke akkurat bortskjemt med oppe i Valdres.

I en liten Fiesta stampet vi oss vestover på motorveien mens klimaanlegget blåste som best det kunne. Vi tømte lommene i et par italienske motorveibomstasjoner som fikk mange norske bomstasjoner til å virke beint ut snille. Det var ikke mye å se til "storfjellene" i nord pga. varmedisen, men vi nærmet oss ubønnhørlig og etter noen svinger på sideveien fra Aosta opp mot Cervinia fikk vi for første gang øye på monumentale Matterhorn (Cervinio i Italia) høyt høyt der oppe.

Vi møtte Henrik som kom på motorsykkel og overnattet på campingplass halvveis oppe i dalen.

Dag 1 - innsjekk på Theodulushytte og akklimatiseringstur til Kleine Matterhorn 3883 moh.

Første dagen kjørte vi opp til Cervinia (som har stor gratis parkeringsplass i forbindelse med taubaneanleggene), gjorde noen små innkjøp og kjøpte tur/retur billett opp til Rosaplatået (3500 moh. 26 Euro tur/retur) - 3 ulike baner tok oss fra 2000 og opp til 3500.

Fra taubanen var det kun en kort rusletur i brekanten på råtten sommersnø ned til Theodulushytta på ca. 3300 moh, hvor vi hadde bestilt plass.

Theodulusbreen er til de grader dominert av diverse skiheiser og hele omtådet myldret av alpinister. Heiser og baner fra både Sveits og Italia florerte.

Vi gikk en rolig runde opp til Kleine Matterhorn mens vi nøt utsikten mot Matterhorn, Weisshorn, Zinalrothorn, Grand Combin, Dent D'Herens, Mt. Blanc, Breithorn og mye mye annet fint.

Ca. 3900 nådde vi første dagen, og litt hodepine ble det på hytta om kvelden, men vi klarte oss fint.

Dag 2 - Tur til Pollux 4091 moh.

Dag nr. 2 var det klart for sprenge 4000 grensa. Tor Erik som etter hvert har vært på mange av de enklere 4000 m toppene hadde ikke så veldig mye igjen i området, men valget falt på Pollux, en topp som iflg. føreren skulle være enkel, men fra Theodulus er det litt lang anmarsj.

Vi gikk først opp til sadelen nord for Kleine Matterhorn og så under sørflanken på Breithorn hvor vi måtte et godt stykke ned før foten av Pollux. Ved Pollux fulgte vi egentlig bare sporet til andre og endte etter hvert opp på sørvestryggen. Et litt luftig klatreparti overrasket oss noe. Det var imidlertid forsynt med kjetting og bolteringer, som så ofte i Sveits. Men kø og flaskehals blei det. Noen breiale amerikanske guider som hadde med seg nybegynnerklienter brukte et par evigheter. I tillegg var dem ikke spesielt høflige, snek i køen og greier. Amerikanere! Men omsider ble det de beskjedne nordmennene sin tur, greit opp, litt klønete med stegjern, og laaangt ned, men tross alt veldig lett. Tipper grad 3 uten kjettingene og noe lettere ved bruk av disse.

Etter "klatringren" kom vi opp på en liten fortopp med madonnastatue og greier på 3993 moh, før en stadig smalnende snøegg førte opp til toppen på 4091 moh.

Utsikten mot Castor, Liskamm og de nordvendte brefallene var herlig.

Returen i råtten snø, til dels en god del høydemeter opp igjen, gjorde noen av oss riktig så slitne, og hodepinen var nok litt mer til stede enn dagen før.

Dag 3 - Tur til Breithorn 4165 moh. (og midttoppen 4159 moh.)

Dag 3 valgte Henrik å slappe av mens jeg og Tor Erik gikk en mindre akklimatiseringstur på Øst og Midttoppen på Breithorn. En lett tur, men med litt ekstra høydemeter når man starter på Theodulushytta i stedet for Kleine Matterhorn. Om østtoppen var lett og full av folk, var det ikke noe mindre fint for det. Midttoppen var bestykket med en herlig kvass snøegg som får Glittertind til å blekne og utsikten var stadig like fin.

Dagen ble avsluttet med transport til Chamonix hvor vi endte opp på Camping Mer du Glas, en helt grei camping (27 euro for 3 personer / natt, varm dusj uten tillegg og gratis internettmaskiner som konstant var opptatt etc.)

Artikkelen fortsetter her:

https://www.fjellforum.no/index.php?app=forums&module=forums&controller=topic&id=9325

post-3-133474480144_thumb.jpg

post-3-133474480153_thumb.jpg

post-3-133474480164_thumb.jpg

post-3-133474480176_thumb.jpg

post-3-133474480183_thumb.jpg

post-3-133474480192_thumb.jpg

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.