Gå til innhold
saander

Tips til topptur på ski, men har alltid hatt vonde alpinstøvler

Anbefalte innlegg

Hei,

Har alltid vært veldig glad i å være ute og på fjellet, men alltid på føttene. Men jeg har den siste tiden fått en drøm om å skaffe meg randoneski og begynne å dra mer nytte av vinteren vi har i Norge. Har aldri vært noe glad i langrenn, men tenker at dette er kanskje noe for meg. Har tidligere stått mye på ski i skianlegg, og synes det er kjempegøy, problemet ligger i at jeg har alltid slitt med å finne gode sko. Har strengt tatt aldri hatt gode sko, og har måtte tatt mange pauser for å hvile føttene under en dag i bakken.

Er veldig plattfot og har brede føtter, så må finne noe som passer til mine føtter. Prisen er ikke så nøye, da jeg vet at dårlige sko ødelegger hele opplevelsen. Tenker heller at jeg kan spare litt på ski/binding og heller legge mest i skoene. 

 • Noen andre som har slitt med samme problemer og funnet en løsning?
 • Hva vil dere anbefale av utstyr? Spesiallagde sko?
 • Er det stor forskjell på vanlige alpinstøvler og toppturstøvler?

Har også et annet spørsmål. Dere som har hund og drar på toppturer på ski, har dere med hunden? Isåfall hvordan løser dere dette? Har selv en hund på 45kg og tenker at det kan fort bli skummelt med tanke på stålkantene på skiene og dyp snø, derfor tenker jeg at den må da være hjemme.

 

Takk på forhånd!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Det finnes mange brede skomodeller fra ulike merker. Forskjellige randoneesko har ulik passform ift volum, vristhøyde, bredde, og hvor de er bredest. Skoens gåutslag (mye-lite) og flex (stivhet) bør også passe tenkt bruk (skikjører, kjørestil, og skivalg).

Dersom alpinsko generelt er en utfordring for dine føtter, er min anbefaling å oppsøke en sportsbutikk som har dette som fag. De kan da velge riktig sko til deg og også kan tilpasse skall og såle. Alternativ 2 er å ta den helt ut og besøke Surefoot, etc.

Endret av Terka

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Har hatt vonde randostøvler siden 2012. Har også litt bred fot, og skoene kjentes litt for smale ut. Vondt på lange turer.

Har fått laget to par ortopediske såler til støvlene, det ble ikke bra. (Og koster mye).

Varmetilpasset flere ganger, hjalp ikke.

Det som ble løsningen var altså å få skoen blokket ut (hadde minimal effekt i seg selv alene), varmetilpasse lineren på nytt og overdrive mengden tørkepapir i sokkene der skoen klemte OG på motsatt side av foten. DA fikk forfoten fred, og endelig kan de brukes.

Finnes altså mye man kan gjøre, men finn helst en sko som passer da 😁

En på jobben kjøpte noen Scott randostøvler, komfortable «gammelmannsstøvler», han har også bred fot, og har pleid å kjørte barfot i scarpastøvler. 

 

Jeg har vel kommet fram til at man bør ta seg god tid på å finne skikkelige støvler, disse kan man ha nesten hele livet ut. Ski og bindinger kommer og går, mens støvlene består :) (Det var ingen fasit, bare min erfaring).

Kanskje støvlene ikke er stedet man bør spare mest mulig vekt, så har man en sko som kan brukes til litt solide ski også? 🤔🤷‍♂️

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Marius Engelsen skrev (19 minutter siden):

En på jobben kjøpte noen Scott randostøvler, komfortable «gammelmannsstøvler», han har også bred fot, og har pleid å kjørte barfot i scarpastøvler. 

F.eks. Scott Cosmos III har mye volum og 103.5 mm bredde.

Jeg har prøvd sko på 99 mm som er blokka ut i det uendelige og fortsatt ikke passer og sko på 99 mm som passer rett på (jeg har bred fot, høy vrist) => Sko må prøves.

Smal lest på sko er normalt opp til 98 mm bredde, normal lest er +/- 100 mm, og bred lest typisk 102 -106 mm. Alle skobredder er oppgitt for mondo 26.5, og samme skomodell er noen mm mindre/større i bredden om man går ned eller opp i skostørrelse.

Marius Engelsen skrev (32 minutter siden):

Kanskje støvlene ikke er stedet man bør spare mest mulig vekt, så har man en sko som kan brukes til litt solide ski også? 

🤔🤷‍♂️

Stiv sko på myke ski er ingen god kombinasjon, da tas all flex opp i skia. Samme med myk sko på stiv ski, da går allt i skoen.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Terka skrev (21 minutter siden):

Stiv sko på myke ski er ingen god kombinasjon, da tas all flex opp i skia. Samme med myk sko på stiv ski, da går allt i skoen.

Ahh, da har jeg lært noe nytt i dag.

Jeg trodde at kraftigere sko alltid var bedre, men man kom unna med lettere og mykere sko med en lettere og mykere ski.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av Borge_Oslo
   Hei!
   En kompis og jeg skal neste helg til Vrådal i Telemark. Har noen turtips til oss?
   Vi ser for oss å ha en basecamp og så legger vi inn to gode dagsturer til fots i området rundt Vrådalen. Varighet på dagsturene kan være 4-8 timer t-r, tenker jeg
   Takknemlig for alle tips!
  • Av Terka
   Det har vært en del Skjult lenke - logg inn for å se deni det siste. Mine tanker er at det er jo litt opp til hver og en og bidra med å skrive turraporter selv av den typen man selv liker å lese, ...så her er min turrapport nr 2.
    
   Det hele begynte med denne meldingen tirsdag kveld:
    

   Hvem? Hvor? Topptur eller skiheis? Litt pinging att og frem så var jeg i utgangspunktet med, gitt at jeg fikk tatt fri fredag og vi kjørte litt lavbudsett ift  bolig og mat.
    
   Torsdag kl 17 fikk vi avklart hvem som kjørte og ca 17:15 var vi på vei. Det var strake veien til Sognda,  og etter fem og en halv time inklusiv handling på Nesbyen så var vi fremme der vi skulle bo rundt elleve på kvelden. Skjult lenke - logg inn for å se den har forøvrig fine leiligheter og vi fikk en god pris.
   Etter en kjapp inkvartering så var det litt mat og vurdering av fredagens tur. Skjult lenke - logg inn for å se den, vindretning og temperatur ble vurdert og kart studert. 
    Valget falt på Frudalshesten: Ca 10 km t/r,  1000 høydemeter, og fornuftig terreng (iflg besrkivelsen så skulle det være mulig å unngå terreng over 30 grader helling.), 10 m/s vind og -10 grader meldt på toppen.

   Turen torsdag starta fra parkeing li ke ved innkjøringa før Frudalstunellen, deretter var det bare å labbe bortover. Ferdig tråkka spor et stykke gjorde at det gikk lett og raskt innover Frudalen. 

   Etterhvert ble det mer og mer flatt lys, og dårlig sikt og kart og kompass var fremme jevnlig. Bratthet på terreng ble også vurdert og vi gikk i 25-35 gradeders terreng opp fra Frudalsbotn.

   Etter litt leting så fant vi til slutt toppen (tror vi), og det var på tide å kjøre ned igjen.

   Flatt lys gjorde at det var null sikt ift terrengvariasjoner og helling, så vi fulgte mer eller mindre det vi så av sporene våre fra vi gikk opp. 
   "Jeg blir jo sjøsjuk av dette!" "Jeg følte jeg skeld nedover med underlaget, men så stod jeg jo ihelt i ro" Flatt lys og snø gjørt mye med skifølelsen, og bildet nedenfor er etter at terrenget forsvant under skituppene og jeg stupte fremmover og landa med hodet nederst 😄

   Nede igjen etter fire og en halv time på tur var de to andre klar for ny tur, mens jeg kjente det var nok for i dag. Kjapp matpause på i leiligheten så rakk de en tur i skogen og i ei glenne med 40-45 graders helling oppunder Torstadnakken og ned igjen før det ble mørkt.
    
   Etter ny runde med vurdering av Skjult lenke - logg inn for å se den, og vær ble lørdagens turvalg ble Eggi (Sogndalseggi) med 1100 høydemeter stigning og start rett fra leiligheten. 

   Nydelig vær i starten, gav håp for en fin tur denne dagen.


   Desverre så merka jeg at en influensa som ble avrunda tidligere i uken pluss gårsddagens tur gjorde at det reiv godt i lungene for min del. Og etter ca 5 km valgte jeg å returnere før vi kom inn i skredfarlig terreng slik at de andre to kunne fortsette. Jeg kunne ha fortsatt, men følte meg usikker på egen kapasitet denne dagen, og da var det greit å gjøre denne vurderingen før terreng, forhold og vær ville medføre at alle tre måtte snu samtidig pga meg.
   De to and fortsatte opp. Fint vær opp, tåke på toppen, flatt lys ned igjen, og en time senere så var det fint vær igjen. Det var to slitne karer som kom tilbake til leiligheten. Snøen oppover var mye tyngre å tråkke spor i denne dagen.
    
   Søndagen var det meldt regn nede i Selseng, storm på fjellet og enten stengte fjelloverganger eller kollonekjøring. Vi avventa derfor å beslutte hva vi skulle gjøre til vi våkna søndag.
   Søndagsmorgenen våkna vi til våt og tung snø som ramla ned, og det ble klart at vi måtte ha en kjapp tur til. En telefon til utleier og vi fikk beholde leiligheten til kl 14 i stedet for 11:30 som man egentlig skal være ute før. Ny runde med vurdering av Skjult lenke - logg inn for å se den og vær, og vi beslutta at vi skulle holde oss i stor grad i leside og ikke veldig langt opp over tregrensa.
   Valget falt på Soleisete og opp mot Svarteholten.

   Vi var først på parkeringa, og mens vi gikk oppover så så vi at det kom flere biler. De fleste snudde og dro igjen, men etterhvert kom det flere som parkerte og dro ut. (Vi møtte flere av dem mens vi kjørte ned igjen.) Det var våt og tung snø nederst, tung snø med gjennombruddsskare oppå og nysnø oppå der igjen i midre parti, og jevnt lag med løssnø med vindpakka topplag/crust øverst i terrenget.

   Finfin nedkjøring denne dagen, dog litt smale ski for føret. "Alle de lokale har jo ski som er dobbelt så breie som våre!" ble litt syrlig kommentert fra en av de i turfølget. Og det stempte jo ift mine vurderinge også. Jeg valgte å ha med lett utstyr for å kunne henge på de andre oppover, mens plankene ble liggende igjen hjemme. Dårlig valg ift snømengde og snøtype! 😄
   Detetter bar det rett tilbake til leiligheten for å skifte og vaske ut før vi heiv oss i bilen hjemmover. Å statrte søndagen med en skitur gjorde at vi passerte over Hemsedalsfjellet etter at kollonekjøringa var avslutta, og det gikk strake veien til vi var østpå kl 18 søndag kveld.
    
   Oversiktsbilde over turene vi valgte denne helga, Sogndalen skal definitivt besøkes igjen.

    
   En liten obs til slutt:
   Skjult lenke - logg inn for å se den gir fin informasjon for plannlegging før tur, men vurder alltid snøskedfare lokalt underveis på selve turen. Det kan være store lokale forskjeller.
    
    
    
  • Av Aurivillii
   Ser at det er flere på forumet som filmer med drone.
   Kjøpte en DJI Mavic Pro 2 for et drøyt år siden. Har relativt lite flytid, og har stort sett brukt drone til foto.
   Sist vinter testet jeg Active Tracking mode på en topptur. Jeg har forstått det slik at Mavic Pro 2 (i motsetning til forgjengeren) skal holde samme høyde i forhold til objektet den følger.
   Dette fungerte ikke i praksis når jeg testet funksjonen. Prøvde å la den følge meg på tur ned fra fjellet.
   Har jeg misforstått noe?
   Legger ved en link til filmsnutt. Skjult lenke - logg inn for å se den
    
  • Av Terka
   Noen her inne som har erfaring med G3's Findr ski og kan dele sine erfaringer/vurderinger?

   Jeg vurderer modellen med 86 mm midtbredde som "mellomski" mellom langturskia på 68 mm midtbredde og "kjøreskia" på 107 midtbredde. Alle med randoneebinding.
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.