Jump to content
IGNORED

Brenner i lavvo


 Share

Recommended Posts

Har nylig kjøpt lavvo selv, og kan ikke se noe problemer med det. Jeg har kun testet ovnen til helsport der inne, men med tanke på bunnduk og innerteltet der ser jeg ingen problemer med noen brenner. Ha noe stødig som den står på, null stress. Usikker på varmeeffekten kontra en ovn er jeg, men det kan sikkert andre svare på. Lavvoen er jo høy:).

Spennende å høre erfaringer rundt dette, da en type primus veier endel mindre enn ovn:).

Link to comment
Share on other sites

Brannfaren er sikkert mindre i lavvo enn mindre telt på grunn av takhøyden.

Imidlertid antar jeg at karbonmonoksid-faren er omtrent den samme som lavere telttyper, i og med at co er tyngre enn luft og søker ned mot gulvet. Derfor vil uansett det å fyre med pipeløse varmekilder alltid gi en viss risiko for co ved ufullstendig forbrenning.

 

Her er en bacheloroppgave som har tatt for seg emnet med fyring i telt:

 

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Jeg har en slik brenner som henger på midtstanga, og skal være ca 20 cm fra gulvet. Da må jeg vel brette vekk bunnduken, eller tåler den varmen? Men tolker det slik at innerteltet kan være oppe når en fyrer med slik brenner?

Link to comment
Share on other sites

har brukt rundbrenner i lavvo, men gikk bort fra det og investerte i helsport lavvo ovn.  det blir litt for mye gnister ved rundbrenner selv om en hugger veden i fine "fliser".

 

rundbrenneren er ofte med på turer, men brukes da som bålplass..

Link to comment
Share on other sites

Når det gjelder brannfare er det ikke noen fare med å bruke bruke brenner/primus i lavoen når den står i midten av teltet, selv når det er innertelt. Da ser jeg bort fra eventuelle lekkasjer fra drivstoffet som alltid er farlig. For ikke å ødelegge bunnduken, finner jeg meg altid en flat stein å sette primusen på. Men du skal være obs på at bensin kan lage noen ganske store flammer når du fyrer opp dersom du er utrent med primusen. Tren på opptenning hjemme før du gjør det i teltet, og bruk den primusen du skal bruke om du har flere. Der er stor forskjell på hvordan de oppfører seg ved opptenning. MSR Whisperlite bruker relativt lang tid før bensinen når frem til brenneren fra flaska siden reguleringen er på selve flaska. Når jeg bruker denne har jeg alltid øret helt inntil primusen, og stenger så fort jeg hører det suse. Primus Omnifuel reagerer svært raskt fra ventilen åpnes til drivstoffet er i primusen. Når jeg bruker denne, åpner jeg ventilen en halv omdreining og holder åpent 1 sek eller 2 før jeg stenger igjen. Da er det som regel nok veske til å begynne å forvarme.

Personlig liker jeg best å bruke flybensin da dette brenner 'alene' slik som bensin, men er like 'rolig' som parafin/tennpasta med hensyn til flammer. Flybensinen brenner like godt i Whisperliten som i Omnufuelen. Skifte av dyse er ikke nødvendig.

Link to comment
Share on other sites

CO er ikkje tyngre enn luft.

Det har du rett i, Afe, beklager at jeg husker feil.

 

Uansett er ikke co å spøke med i telt. Det var vel Vegard Ulvang og Stein P Aasheim som beskriver i boka si om Sørpolekspedisjonen deres at det nær hadde gått katastrofalt galt på grunn av co-forgiftning under primusfyring i teltet.

Link to comment
Share on other sites

CO er farleg, ingen tvil om det. Men av alle åpne åpne flammer, er ein reintbrennande primus det tryggaste. Det er ufullstendig forbrenning som fører til CO. Så bål og stearinlys er langt større CO-produsentar, i alle fall i forhold til varmeeffekt. Det er dei som finn på å setje grillen inn i lavvoen, som avsluttar livet sitt i den same lavvoen.

Det er fyrst når ein kjøler ned flammene på primusen ved å setje på ein kjele med kaldt vatn eller snø, at primusen byrjar å produsere farleg mykje CO.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Myriameter
   Nå som kulda kommer krypende kan det være greit med fyring i teltet...eller som her, en hjemmesnekra lavvo. 8 knappeduker, rengjort for muggsopp. Stang fra gammel reklamevimpel av aluminium. Noen meter med paracord til barduner og leftover plugger. I gjennomføringen av rør fra brenner brukte jeg metallgitter og brannteppe i hodeåpning på en av dukene.
   Brenneren ble laget av tre større tørrmelkbokser...dobbel vegg i brenneren med passende hull for god trekk/ forbrenning. Denne er og kjekk å ha med på tur når bålforbud. Med hull i kransen er det bare å sette kjelen rett på. Veier drøye halvkiloen. Med kammer to over blir det mer trykk i trekken, så brenner bra. Til røyksamler og pipe ble det brukt en burk av stål(aluminiumen smeltet...selvfølgelig) og spirorør. Treleddet med tilhørende koblings stykker. Best på kvist og mindre vedkubber...til nøds pellets i metallgitter-innsats. Effekten i stikkflammen ved utgangen av pipa er på samme nivå som en rocket burner. (Selvfølgelig mest tøft med brølet det å fyre for kråka)
   Pakket i stor og mellomstor skips sekk og totalt 20 kg. Så greit som her ved Femunden en første frostnatt, ikke langt fra bil. 10 kalde i teltet ila natta ga godt med rim på duken innvendig. Men da dette er bomull, drypper det ikke så lett. Og stoffet er tykt nok til å holde greit på varmen, samt det å kunne tåle en gnist.
      • By tesk
   Jeg var i kontakt med Helsport for å få kjøpe en ny topphatt til min Varanger 8-10 camp etter at jeg hadde brent den originale. 
    
   Ble enig med en hyggelig dame hvilken topphatt jeg skulle kjøpe fra hjemmesiden til Helsport

   Hidden Content
   Siden min lavvo har innvendig regulering valgte jeg produktet «Topphatt 8-10, innvendig regulering»
   Til min store overraskelse var det en lang pakke som kom i posten. Topphatt med spiler? Jeg har ikke spiler i den originale topphatten. Noen som vet hva jeg bør velge for å få en topphatt uten spiler, men MED innvendig regulering?
    
    


  • By Franke
   Helsport Lavvo ovn:
   Slenger ut mitt inntrykk av lavvo ovn.
   Tungt, men jaggu er det deilig å kunne lage mat, både oppå og inni, holde seg varm, eller veldig varm ( alt ettersom hvordan du fyrer), mulighet for å tørke våte klær og unngår at det blir klamt og fuktig inne.
   Denne investeringen angrer jeg ikke et sekund på. 
   - tungt, ca 15 kilo 
   -stort volum
   - noe kostbart
    
   + alt er glemt når den er varm og vi sitter i
   bar overkropp, med taco i hånden😊
    
   Terningkast: 
   vekt: 3 av 6
   volum:3 av 6
   komfort:6 av 6
   pris:5 av 6
    
   (edit: Bruk en klosett kost til rengjøring, puttes inn i et pipe element.)
    
   Noen bilder lånt fra Helsport sine sider.
    


  • By Diger Jotne
   Prøver å finne meg et kokesystem som kan brukes året rundt over "alt". Nå drar ikke jeg på polar turer og slikt. Ikke flere ukers turer på vinter eller sommer, men det blir en del turer og ei natt her og der.`Lager gjerne mat som krever litt mere enn å koke vann.
   Så langt har jeg prøvd kvistbrenner, sprit brenner, vanlig bål og skru på gassboksen brennere. Fordeler og bakdeler er det med alt.
   Kunne tenke meg å kjøpe inn 1 multifuel brenner. Da har jeg uansett årstid og tempratur et system som funker. Så kommer jo da det store spørsmålet. Hvilken skal jeg da invistere i?
   For om jeg ser på Optimus så er det jo Nova, Nova+ og Polaris å velge mellom. MSR har et par Whisperlite og XD. Primus har også et par. Aliexpress har også osv.
   Noen som har noen innspill
  • By LitekH
   Hei! Ønsker å få isolert pipen som går gjennom innerteltet i min Helsport lavvo. Har noen prøvd å pakke inn pipen i brannteppe? Ser at de tåler 550 gr. C men lurer på om det er nok. Teppet er i glassfiber og silikon og ønsker ikke å få giftig gass eller andre problemer. 
   Fint hvis noen har testet ut dette og kan gi meg en tilbakemelding.
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy