Jump to content
IGNORED

Varme i lavvo


MagneKr
 Share

Recommended Posts

Hei alle friluftsmennesker.

For å få hele familien med på overnattingstur kjøpte jeg tidligere i år lavvo. Dette har vist seg å bli en stor suksess, og vi håper å få til mange turer nå utover høsten, og vinteren.

For å øke komforten, og såles sjansene for mange turer, ser jeg at det vil bli behov for å skaffe varme i lavvoen. Trenger således gode tips på hva som fungerer best.

Et lite problem jeg har, er at jeg ofte ferdes i fredede områder, og som ikke tillater sanking av ved. Er derfor interessert i noe som benytter annet brensel.

Tips mottas med takk.

Bogg:

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Hei alle friluftsmennesker.

For å få hele familien med på overnattingstur kjøpte jeg tidligere i år lavvo. Dette har vist seg å bli en stor suksess, og vi håper å få til mange turer nå utover høsten, og vinteren.

For å øke komforten, og såles sjansene for mange turer, ser jeg at det vil bli behov for å skaffe varme i lavvoen. Trenger således gode tips på hva som fungerer best.

Et lite problem jeg har, er at jeg ofte ferdes i fredede områder, og som ikke tillater sanking av ved. Er derfor interessert i noe som benytter annet brensel.

Tips mottas med takk.

Bogg:

Hidden Content

Kjøp deg en slik sak. Varmer godt og er snill på drivstoffet.

Hidden Content

Link to comment
Share on other sites

Alternativt en 'Heat Pal' som går på T rød. Pod:en ovan går på parafin tror jeg. Podden er vel en mer kraftfull ting, men hør att mange er fornøjde med heat pal:en, som jeg tror er lettere.

Andre alternativer er fyring på bakke, i fyrings-boks (plåtboks som kan slås sammen), eller teltovn. Disse slokkner når du ikke fyrer.

I vår lavvofamilie har vi ordnet oss slik: tykk cellplast liggunderlag med dunfylte oppblåsbare expeder oppepå, da den verste kulden kommer underifra. Gode soveposer, og en diger vattert fjellduk til kos. Teltovn, en Fibistyle Zeltovn 3 - en fantastisk ting, men som bruker ved. Fungerer dog fint med pulk, de jeg tar lavvo, ovn og fyringsved. Vi fyrer å ibland med vanlig parafin-primus, som faktiskt varmer veldig bra.

Dersom det sluter med vedfyring i noen form: lag noen oksygen-inntak langs bakken. Da får du fint trekk, og mindre risiko for røyk i lavvoen.

Link to comment
Share on other sites

Jeg fant en Parafinkamin (pottebrenner) på finn.no som ble gitt bort. Ribbet den for alt unødvendig og sitter igjen med selve brennkammeret, regulator, og litt av understellet. Litt sveisejobb og en lengde med takrenne så fikk jeg en Kjempegod parafinovn med pipe til ca 300kr. Da har jeg fått tak i samme type tut som er på forsvarets multifulovn som passer på jerrykanner. Og hurtikobling beregnet på båtmotor kjøpt hos biltema. skal gi 7-8kw = litt over ett døgn på full guffe på ei kanne. Nå behøver man jo ikke å ha den på fult da :)

Fordeler med pipe er at man kan lukke topphatten helt rundt pipa (ekstra rør i større diameter i gjennomføringa så ikke duken tar skade av varmen) *

Og viktigere, ingen avgasser inn i teltet. Like rein i nesa etter ei natt er behagelig. Jeg er tilbøyelig til å kalle det trygt å sove med uten fyringsvakt men det må nesten hver enkelt bedømme selv.

Om man vil prøve noe sånt selv så er jeg litt usikker på hva som lønner seg å gå for av pottebrenner og vekebrenner. Jeg tror pottebrenneren er mindre følsom for å stå litt skeivt og den er en del lettere da det som regel er smijern rundt vekene. Kanskje andre veit mer om dette? Det er ihvertfall pottebrenner i forsvarets ovn.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet ikke om det er særlig praktisk, men i mangel av ved/brenne har jeg dratt med en kubbe fra Europris. Veier 1 kilo og brenner tre timer. Lite røyk og noe varme.

Men nesten like koselig som et skikkelig bål.

(Men da ligger ofte røyken i høyde med nesetippen, og det blir ikke mye varmer pga lufting.)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Myriameter
   Nå som kulda kommer krypende kan det være greit med fyring i teltet...eller som her, en hjemmesnekra lavvo. 8 knappeduker, rengjort for muggsopp. Stang fra gammel reklamevimpel av aluminium. Noen meter med paracord til barduner og leftover plugger. I gjennomføringen av rør fra brenner brukte jeg metallgitter og brannteppe i hodeåpning på en av dukene.
   Brenneren ble laget av tre større tørrmelkbokser...dobbel vegg i brenneren med passende hull for god trekk/ forbrenning. Denne er og kjekk å ha med på tur når bålforbud. Med hull i kransen er det bare å sette kjelen rett på. Veier drøye halvkiloen. Med kammer to over blir det mer trykk i trekken, så brenner bra. Til røyksamler og pipe ble det brukt en burk av stål(aluminiumen smeltet...selvfølgelig) og spirorør. Treleddet med tilhørende koblings stykker. Best på kvist og mindre vedkubber...til nøds pellets i metallgitter-innsats. Effekten i stikkflammen ved utgangen av pipa er på samme nivå som en rocket burner. (Selvfølgelig mest tøft med brølet det å fyre for kråka)
   Pakket i stor og mellomstor skips sekk og totalt 20 kg. Så greit som her ved Femunden en første frostnatt, ikke langt fra bil. 10 kalde i teltet ila natta ga godt med rim på duken innvendig. Men da dette er bomull, drypper det ikke så lett. Og stoffet er tykt nok til å holde greit på varmen, samt det å kunne tåle en gnist.
      • By tesk
   Jeg var i kontakt med Helsport for å få kjøpe en ny topphatt til min Varanger 8-10 camp etter at jeg hadde brent den originale. 
    
   Ble enig med en hyggelig dame hvilken topphatt jeg skulle kjøpe fra hjemmesiden til Helsport

   Hidden Content
   Siden min lavvo har innvendig regulering valgte jeg produktet «Topphatt 8-10, innvendig regulering»
   Til min store overraskelse var det en lang pakke som kom i posten. Topphatt med spiler? Jeg har ikke spiler i den originale topphatten. Noen som vet hva jeg bør velge for å få en topphatt uten spiler, men MED innvendig regulering?
    
    


  • By Franke
   Helsport Lavvo ovn:
   Slenger ut mitt inntrykk av lavvo ovn.
   Tungt, men jaggu er det deilig å kunne lage mat, både oppå og inni, holde seg varm, eller veldig varm ( alt ettersom hvordan du fyrer), mulighet for å tørke våte klær og unngår at det blir klamt og fuktig inne.
   Denne investeringen angrer jeg ikke et sekund på. 
   - tungt, ca 15 kilo 
   -stort volum
   - noe kostbart
    
   + alt er glemt når den er varm og vi sitter i
   bar overkropp, med taco i hånden😊
    
   Terningkast: 
   vekt: 3 av 6
   volum:3 av 6
   komfort:6 av 6
   pris:5 av 6
    
   (edit: Bruk en klosett kost til rengjøring, puttes inn i et pipe element.)
    
   Noen bilder lånt fra Helsport sine sider.
    


  • By LitekH
   Hei! Ønsker å få isolert pipen som går gjennom innerteltet i min Helsport lavvo. Har noen prøvd å pakke inn pipen i brannteppe? Ser at de tåler 550 gr. C men lurer på om det er nok. Teppet er i glassfiber og silikon og ønsker ikke å få giftig gass eller andre problemer. 
   Fint hvis noen har testet ut dette og kan gi meg en tilbakemelding.
  • By Familie-camperen
   Hei allle! Har en Helsport Nordmarka 6 lavvo, med bunnduk. Skulle gjerne hatt en innerduk til lavvoen, for å unngå for mye kondens etc. Ser ikke ut til at produsenten lager innerduk til denne modellen. Noen som har noen tips til hvodan dette kan løses, event. om andre produsenter lager innerduker som kan passe til seksmanns-lavvoen fra Helsport Nordmarka? 
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy