Gå til innhold
  • Bli medlem

Ørretfiske med sluk om våren/i kaldt vann.. tips?


janterje

Anbefalte innlegg

Hva slags metall/farger skal man bruke i kalde vann? Hva slags teknikk skal man bruke?

Jeg har inntrykk av at ørreten står dypt og beveger seg lite en periode etter at isen har gått. Man skal derfor fiske sakte etter bunnen.

Har fått tips om at sildesluker alla Jensen eller Atomsilda kan fungere bra. Har i tillegg hørt at man kan prøve pilketeknikk i dypere partier med disse.

Hadde vært veldig moro å få en "vårørret" på sluk - har fisket i flere vann rett etter at isen har gått - men har aldri fått noe på sluk. Mark ser ut til å fungere mye bedre.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse

Nå er dette et ganske langststrakt land med til dels store forskjeller, som f.eks. lavland og myrtjønner til høyfjellet og månelandskap. Ørreten ser ut til å kunne tilpasse seg og trives nesten overalt.

Våren kommer jo først til lavlandet og de skogkledde områdene. Mark og søkke eller mark og dupper som er statiske under vann er ofte sikre kort (gjerne med fri line). Fluefiske kan også være veldig spennende hvis man klarer å følge med på hva som klekker. Slukfisket er kanskje litt verre å bli helt klok på såpass tidlig. De førstnevnte kan man fiske utrolig sakte, og det er kanskje derfor de er såpass effektive til denne årstiden. Står fisken dypt så må man få sluken ned til den. Har fisken begynt å trekke inn mot grunna og varmere vann så må du få sluken dithen. Det gjelder altså å finne ut hvor fisken står, eller hvor du tror den kan stå, for å øke oddsen for kontakt. Det som har slått meg er at sluken må fiskes sakte, og de rykkene som du gjør av og til på innsveivinga om sommeren må være litt mindre harde. Hvorfor? Fordi sluken immiterer en liten fisk. Noe svømmende som er skadet. Og er det kaldt i vannet så er det ikke mye krefter igjen i den kroppen. Så da er vi inne på slukens bæreevne. Som du nevner, så er sildesluker fine til dype vann, nettopp for de synker fort. Men hvordan er det med de når du sveiver inn sakte? Her kan det kanskje lønn seg å velge en sluk med større bæreevne (mer profilerte flatere sider) og heller la den ta sin tid på å synke ned for så å kunne sveive den inn i et rolig tempo. Man kan også fiske over flere vannlag på denne måten hvis man teller sekunder (eller bare teller) fra når sluken treffer vannet til du begynner innsveivinga. For å illustrere litt om bæreevne så kan jeg ta fram 2 av mine favoritter for stooor ørret; Lillauren 20g og Storauren 45g. Ut ifra vektene så skulle man trodd at Storauren synker som sementstøvler, men siden den er såpass brei, flat og tynn kontra sin lettere (i vekt) kamerat, så har den et ganglag som er mye høyere i vannet, gitt at man holder samme tempo på innsveiving. Og da kan man fiske den ganske grunt i greit tempo, eller ganske dypt i roooolig tempo. ;)

Fargevalg er også utsatt for lokale variasjoner. Det som er bankers i ett vann kan være helt ubrukelig i den neste. Tror ikke det er så viktig som hvordan sluken beveger på seg. Allikevel kan man driste seg til å si at man kan ta utgangspunkt i været, tid på døgnet og sikten i vannet. Tenk deg de mest ekstreme forskjellene. Så tenk deg hva du tror fisken oppfatter av det som skjer. Om natta så er det oftest best med en mørk sluk som gir best silhuett mot overflata. Om dagen, når fisken typisk står noe dypere og kjøligere, så må du nok ha en sluk som blinker mer. På våren bruker jeg en Sølvkroken som er grønn/svart med sølv bak (og den har litt flash i grønn/svart overgangen). For meg fungerer den godt til tidligfisket. Har prøvd den senere også, og tatt fisk på den, men ikke like mye. Da er det sølv/kobber/gull som gjelder. Merket er ikke like viktig, bare du forstår hvordan sluken går i vannet.

Altså;

1. ganglag

2. farge

Verdt å nevne; små spinnere kommer dypt pga høy vannmotstand. Miniwobblere er utrolig effektive etter glupsk ørret. Ulempen er at du ikke klarer å få dem like langt ut som sluker. Fordelen er at du må leke snikende ullteppe og i beste fall kan ende opp med et spennende, visuelt fiske på kort avstand fra land.

  • Liker 1
Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.