Jump to content

Isolert vintertelt


annepanne

Er du interessert i å bruke et innertelt som er isolert til vinterbruk. Øker temperaturen med 6 grader, veier 2 kg og har et volum på 20 liter.  

33 members have voted

 1. 1. Er du interessert i å bruke et innertelt som er isolert til vinterbruk. Øker temperaturen med 6 grader, veier 2 kg og har et volum på 20 liter.

  • Ja, både på vinterturer i Norge og andre turer.
   5
  • Ja, men bare til ekspedisjoner/lange turer i spesielt kaldt klima.
   3
  • Ja, men bare til basecamp bruk.
   9
  • Ja, dersom det hadde vært lavere av vekt og voulm.
   5
  • Nei, jeg pleier å dra på turer i minus 18 og kaldere, men har ikke problemer med kulda.
   11


Recommended Posts

Vi er en gruppe studenter på NTNU som jobber med et prosjekt hvor vi ønsker å forbedre ekspedisjonstelt. I denne forbindelse ønsker vi tilbakemelding fra polfarere og turfolk som har erfaring med bruk av telt.

Ideen vår er å bruke et nyutviklet materiale som har svært gode isoleringsegenskaper i innerteltet for å øke innetemperaturen. Hva tenker fjellforums brukere om denne ideen? Vil du være interessert i å bære et innertelt som har et volum på 20 liter, en vekt på 2 kg og øker temperaturen med 6 grader. (Omtrentlig)

Det vil være av stor verdi for oss dersom du vil gi en kort tilbakemelding på denne ideen.

Link to comment
Share on other sites

Annonse

Materialet er basert på SiO2, altså kvarts, som det finnes utømmelige kilder av i jordskorpen. Egenskapene ligner litt på glava (men iminsolasjonsevnen er mye bedre og tettheten lavere) og selve materialet vil derfor, kapsles inn i et støvtett yttermateriale for å hindre spredning av støv. Dersom teltet skal kastes bør det behandles som industriavfall for å hindre spredning av støv.

Link to comment
Share on other sites

Vi kan nok ikke legge ned med en gang dessverre :D , siden vi sitter her med et prosjekt som skal leveres. Men vi er selvfølgelig opptatt av miljøaspektet ved produktet. Og det er mulig konklusjonen i prosjektet vil kunne være at produktet ikke er interessant for målgruppen på grunn av liten tiltro til miljøvennligheten. Men i første rekke var det viktig for oss å få svar på om det i det hele tatt var aktuelt for folk å ta med seg noen ekstra kilo og liter for å øke temperaturen i teltet.

Per nå så ser vi på et materiale som brukes i industrien og byggebransjen, det er derfor ikke gjort noe særlig forskning for å minske de uheldige sidene. Hvis dette produktet skulle bli en realitet vil man selvfølgelig utvikle det for å unngå dette. Konkulsjonen med at produktet ikke er miljøvennlig er dermed litt forhastet vil jeg si. Det er dessverre mange friluftslivprodukter som ikke er spesielt miljøvennlig. GoreTex er eksempel på dette. Så om vårt produkt vil være bedre eller verre kan man ikke vite før man gjør mer inngående forskning. Det beste ville selvfølgelig være å lage et produkt med profil tilsvarende Klättermusens produkter.

Effekten av støvet er en følelse av tørrhet på huden og irriterte øyne, hud og luftveier. Etter det jeg har kjennskap til vil det ikke være et problem at det kommer ut i naturen. Det ville i så fall være i forhold til dyr som vil reagere på samme måte som mennesker.

Materialet er forøvrig kåret til et av verdens mest miljøvennlige materialer, av byggebransjen vel og merke, fordi det redusert energibruk og bedrer inneklima.

Link to comment
Share on other sites

Dette er et viktig punkt som vi også stiller oss meget nyssgjerrige til. Hvordan vil ventilasjonsegenskapene være? Vi har ikke kommet i mål med de teoretiske undersøkelsene her, men vi er redd for at dette vil være noe som man egentlig må teste i praksis. Det vil naturligvis ikke være interssant med et varmere telt dersom det betyr kraftige regnbyger når primusen fyres opp om morgenen. Et alternativ kan være å ikke dekke hele innerteltet. Men noe kondens vil det uansett bli, på linje med vanlige uisolerte telt.

Link to comment
Share on other sites

probleme vil jo oppså hvis du får ising i innertelt, det vil da bli veldig tung og størst sansynelighet miste mye av isolasjonsevnen sin. og da hjelper det ikke om telte veide 2 kilo på vei til og etter noen uker så må du bære 10kg. :D

Link to comment
Share on other sites

 • 12 years later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy