Gå til innhold
  • Bli medlem

rayun

+Støttemedlem
  • Innlegg

    1 402
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    23

rayun vant dagen sist 8. desember 2023

rayun hadde mest likt innhold!

Nettsamfunnsomdømme

1 928 Excellent

Om rayun

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Sted
    Aurskog-Høland

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

  1. Ikke i dag, men i går. Innledet årets påskeferie med 4,5 time i vakker natur. Her er vi på vei til Grønolsbue som er ei varmebu til fri bruk for alle, inklusiv ved til grua. På bildet har vi Mugnetind rett forut. Etter liten rast i Grønolsbue fortsetter vi på runden via Hødnestøladn før retur Smørkoll og Fjellstølen/Bitibua og «hjem» Mot Hødnestøladn ved foten av Bitihorn. Her var løypa føyka og føret ganske trått med tilbøyeligheter til kladder.
  2. Ja harde blir de, men til gjengjeld veier de svært lite tørre (13g på de vi har nå) om vekt er viktig, noe som er blitt viktig for meg med tiden. Bakdelen er som du nevner at bruksområdet innskrenkes betydelig før de blir våte. Et par eksempler på min bruk av klutene: Til vinterbruk i teltet er den tørre kluten fin å ta av rim med uten å skade teltduken og fuktig suger den kondens som en sjømann. Deilig med en liten kattevask innimellom og få tørket (fuktet klut med litt varmtvann) av seg litt før posen inntas er digg. Fuktig klut oppbevares i plastpose i soveposen om natten. På sommeren bruker jeg klutene oftere og er særlig fornøyd med de når jeg camper langt fra vannkilde, eller har lite vann igjen. Superdeilig å få tatt en enkel kroppsvask. En godt fuktet klut holder så mye vann at jeg får av den værste blandingen av myggolje og solkrem. Det er helt utrolig hvor mye støv og skitt som fester seg på innsmurte armer og ben i løpet av en dag. Litt freshere før en inntar horisontalen. Godt oppvridd funker den helt greit som håndkle også. Ellers er jo tørking av kondens i tak og teltvegger allerede nevnt. Det er ganger jeg ikke er rask nok med å slenge ytterduken på plass ved oppsett i regn og da kommer den virkelig til sin rett. I god forumånd er jeg nå langt unna trådens tema, så jeg takker av her og håper noen kan få tråden inn på rett spor igjen😁
  3. Gikk forbi den type kluter på Europris i dag. Husker ikke om det var samme produsent.
  4. Bruker denne (samme som @Espen Ørud?) sommer som vinter, uansett turform. Har som regel med meg 2 stk (de veier jo "ikke no´") Den ene er til kropp og den andre til alt mulig annet, feks tørke rim/dugg, eller tørke teltbunn, tak og vegger ved neste oppsett etter det ble pakket ned bløtt. Fantastisk produkt som det sikkert finnes flere utgaver/produsenter av. Den vi nå har i kjøkkenskuffen (70% cellulose 30%bomull) suger opp 15x sin egen vekt og måler 20x17cm. Ikke svære saken, men gjør en svær jobb. Legger ved bilde av pakka + en av klutene fra helgens tur.
  5. Sakset fra Fjellsport: Hva betyr vannsøyle? Vannsøyle brukes for å beskrive hvor mye vann et materiale tåler før vannet trenger gjennom materialet. Uttrykket brukes for eksempel for jakker, bukser, telt, tarp etc. Målingen av vannsøyle tester hvor høyt vanntrykk stoffet tåler. Ofte kan det være forvirrende å forstå seg på hva som er vanntett og hva som er vannavvisende. En vannsøyle på over 3000mm regnes normalt som vanntett. Dette varierer også mellom hvilke typer produkter det gjelder. En jakke vil ikke regnes som vanntett før den har en vannsøyle på 10 000mm, mens et telt vil kunne holde vannet ute med en vannsøyle på kun 1500mm.
  6. Mapy.cz Gratisapp som jeg bruker til "alt" Fotturer, sykkel og ski. Last ned kart fra det land/område du trenger og så brukes den offline. Har brukt den i 3-4 år nå og ikke funnet noe annet som dekker så stort bruksområde så bra som denne appen. Forøvrig står de vel bak Windy og WindyMaps også.
  7. Vist jeg la inn riktig Synstgardseter i appen min så fikk jeg disse alternative rutene. Ser ut til å være kjørte løyper til vest for Ongsjøfjellet og så er det igjen kjørte løyper fra Storeskag som @graham nevner. Jeg har aldri gått der på ski, men er det ikke tenkelig at hele dette strekket kjøres i Påsken ?
  8. Eller kanskje noe fra EVOC ? https://www.vpg.no/EVOC-Explorer-Pro-30-L/308370/?refSrc=c027ce959ea5480c918c4a762904dacf&nosto=productpage-nosto-3
  9. Ingen gode forslag, men håper det kommer noen. Jeg har tidligere brukt solbriller som passer i vanlige etuier og da er det mulig å finne ganske lette etuier i plast. Nå har jeg fått Oakley og de passer overhodet ikke i "vanlige" etuier. Den medfølgende posen veier 10g men gir ingen nevneverdig beskyttelse mot trykk etc. Det harde etuiet beskytter godt, men veier 87g og er ganske omfangsrikt. Vekta er forsåvidt noe jeg kunne akseptere, men volumet på etuier til slike store krumme solbriller har jeg rett og slett ikke plass til, bortsett fra på vinterturer. Jeg har ennå ikke vært på flerdagstur med disse brillene så foreløpig ikke funnet ut hvordan de skal oppbevares når de ikke er i bruk.
  10. Med forbehold om et stedsnavn= flere steder, men er Nærøyfjorden spesielt padlevennlig med kano? Med noen unntak er det vel rimelig bratt og steilt å gå iland langs fjorden. Det kan skape problemer vist det blåser opp og dere ønsker å søke til land. Likeledes kan det være svært utfordrende ved en eventuell velt, både med tanke på å komme på land. Er vel også såpass dypt langs land at det som ikke er stroppet fast, eller flyter kan bli vanskelig å redde. Tror personlig jeg ville valgt et annet sted å legge padleturen, med mindre dere er godt kjent med fjorden og allerede har tatt sikkerhet med i planleggingen.
  11. Sier det først: Ingen erfaring med turer i andre forhold enn norske. Bruker som regel litt av hvert av allerede nevnte forslag i tråden og siden jeg alltid er alene på lengre turer er det lett å tilpasse aktivitet. Men som hovedregel setter jeg bestandig ned tempo en god halvtime før planlagt camp. Dette gir som regel mulighet for å kvitte seg med overskuddsvarme uten å bli kald. Vist oppsett av camp virker enkelt skifter jeg til tørt om nødvendig og trekker fuktig utenpå, eller setter camp uten å skifte. Skifter ikke før camp, vist det innebærer mye jobb typ levegg etc. Tynne ullstrømper og raggsokker i skisko av minst mulig plast. Bruker opp til 3 par som rullerer avhengig av turens lengde. Noen ganger kan det likevel være at at strømper/vanter/buff havner på skuldrene mellom klesplaggene. Dampsperre er sikkert bra til sine turer, men personlig liker jeg det ikke. Underbukser i tynn ull. Lukter lite og lufter godt ut i løpet av dagen tredd inn på pulkdraget. Har altid tørt sovesett i ull, inkl lue med øreklaffer, som ikke brukes til noe annet enn oppi soveposen. Skisko og gamasje i bomull for varme, beskyttelse og ventilasjonens skyld. Klipper til såler av snø-solbeskyttelse til bil som legges i bunn av skoen med god såle ovenpå.
  12. En av dem juger, men begge påstås å være 18l. Bortsett fra tiltenkt bruk, brukes begge til butikken i det daglige. Til venstre, Asaklitt 18l innkjøpt for mange år siden til kano og kajakktur. Brukes når jeg trenger mer enn makaroni. Til høyre, Fjørå 18l innkjøpt til sykkel og skitur. Brukes når jeg bare trenger makaroni. Asaklitt er vanntett og har et stort rom med rullelukking + et lite på framsiden med glidelåslukking. Ganske bra skulderstropper og puter mot ryggen. Rommer overraskende mye og er førstevalget som butikksekk. Norrøna har alt av utvidelser, tilpasninger, lommer etc og er en drøm på ryggen, men egner seg best for tiltenkt bruk. Når, vist (brukes faktisk hver dag) Asaklitt´en må fornyes, blir det ny "altmuligsekk" fra Clas Ohlson.
  13. Jeg måtte gjøre noen helsemessige sekke- prioriteringer i 2016 og det var å bytte ut 130 literen i noe lettere. Valget falt på en 65 liter og etter noen runder med kjekt å ha, fikk jeg plass til det jeg følte jeg måtte ha med på tur. Sekken fungerer helt fint til ukestur på vidda med telt og fiskestang og vi snakker +/- 15 kg og fortsatt komfortabel å bære. PS! Vist sekken blir for veik i forhold til vekt du vil bære blir den ubehagelig å i lengden. Velg da heller en kraftigere sekk som har gode komprimeringsmuligheter og det vil betale seg i lengden.
  14. Mange soveposer har angitt personlengde og tenker at det er et greit utgangspunkt. Generelt vil en for kort og for smal pose trykke sammen dun/fiber og gi "mindre" isolerende masse i trykkpunktene. En for lang sovepose vil gi et større innvendig volum som skal varmes opp. Kroppen produserer varmen og posens oppgave er å holde på den varmen. Det er lufta mellom deg og posen + lufta i posens materiale som skaper det isolerende laget. Og så kommer jo personlige preferanser inn. Selv foretrekker jeg en litt romslig, men ikke for lang pose vår, sommer og høst. På vinter vil jeg ha posen optimalt tilpasset kroppen uten å kjennes trang. En annen negativ effekt av for lange poser er at den ofte kommer i kontakt med teltduken med gjennomslag og våt pose som resultat.
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.