Gå til innhold

Arcticpeak

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  623
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

 • Dager vunnet

  1

Arcticpeak vant dagen sist Juni 11 2013

Arcticpeak hadde mest likt innhold!

Om Arcticpeak

Profile Information

 • Gender
  Not Telling

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Jeg bruker Fjellreven Yupik Parka, den er varm, god å bevege seg i og vanntett. https://www.fjellrevenshop.no/produkt/fjellreven-yupik-parka-new/
 2. Krokutbekkbue var låst med hengelås da jeg gikk forbi sist helg.
 3. Det går greit å overnatte der. Men noe luksus er det selvsagt ikke, det er trossalt bare en gapahuk.
 4. Terhi 385 og Terhi 440 er gode robåter. Terhi 385 kan bare roes av en person om gangen, så den oppfyller ikke ditt krav om å kunne roes av 2, men det er en veldig lettrodd og sjøsterk båt. Min far har hatt en sånn siden 80-tallet, og den er nærmest uslitelig. Terhi 440 har jeg ingen erfaring med, men det er ingenting som skulle tilsi at den ikke er like god. https://www.westsystem.no/p/12856/terhi-385 https://www.westsystem.no/p/12858/terhi-440---hvit
 5. Here we go again. Jeg har ikke sagt at lundehund har cøliaki, jeg har sagt at enkelte hunder ikke tåler gluten, dette er godt kjent. Veterinærinstituttet har forsket en gode del på det såkalte "lundehundsyndromet", de obduserer nesten samtlige hunder som mistenkes å ha død av det. Problemet med påstanden om at hundene lider av IL er at den anbefalte behandlingen for IL ikke virker. Hunder som derimot har ett glutenfritt kosthold blir ikke syke, derfor den enkle anbefalingen om å unngå gluten i kostholdet. Selvfølgelig er det en høy grad av innavl i hunderasen, den stammer tross alt fra noen ganske få individer som overlevde krigen. De såkalte reproduksjonsproblemene skyldes at enkelte oppdrettere heller vil ha 8-10 valper, enn 2-4 valper. Det er ikke konsus verken blant forskere eller i Norsk Lundehund klubb at kryssningprosjektet er en god ide. Det er naturlig å tenke seg at en større genpool, vil bidra til å luke vekk uønskede gener, men samtidig introduseres risikoen for at andre uønskede gener blandes inn, samt det viktigste, nemlig at hunderasens unike egenskaper skal bli vannet ut. Hunderasene som skal blandes inn i kryssningsprosjektet (Norsk buhund, Norrbottenspets og Islandsk fårehund) er heller ikke fri for "feil", dessuten er dette også hunderaser som er ganske små. Jeg er overhodet ingen representant for rasen, men jeg anbefaler den som turhund for de som ferdes i ulendt terreng, samt kommer med ett generelt råd som fungerer for hvordan man skal holde hunden frisk. (Min familie har trossalt hatt lundehund i over 35 år, og vet noe om hva som skal til for å at de skal holde seg friske.)
 6. Jeg kan skrive under på at dachs tar seg godt frem, de er noen ordentlige råtasser noen ganger.
 7. Det er enkelt å dokumentere at hundeeiere som følger det enkle rådet om å unngå gluten i kostholdet til lundehunden har friske hunder. Norske veterinærer er godt kjent med hunderasen, og anbefaler å fore hunden med Hills eller andre typer for som ikke bruker hvetemel og det gjør de basert på dokumentasjonen som foreligger. Det er ikke snakk om en allergi, det er bare snakk om at noen hunder ikke tåler ett kosthold som ikke er naturlig for hunder. På samme måte som med mennesker kan også hunder bli syke av dårlig kosthold. Det stemmer at avlsbasen er liten, det er kun 6-700 hunder i Norge, en blodprøve vil gi svar på hvilke hunder som er genetisk disponert for ikke å tåle gluten, og man kunne da avlet vekk disse, men det vil redusere avlsbasen, og vil trolig føre til større ulemper for rasen på sikt. For de som er blitt skremt vekk fra lundehund av grunner det egentlig ikke er noe å bekymre seg for, kan jeg anbefale buhund, den har mye av de samme egenskapene som turhund, og den har i tillegg ett godt gjeterhundinstinkt, som gjør at den stadig vekk passer på at alle i turfølget fremdeles er med, men den er ikke så god til å klatre.
 8. Du kan ta toget til Otta, og bussen derifra til Spranget, og du har hele Rondane foran deg.
 9. Nemlig, noen av de har rett og slett det vi kaller cøliaki hos mennesker. Det er beslektet, da begge deler har med hvordan tarmene reagerer på proteiner, men det altså ikke det samme. Min familie som driver med lundehund sørger for at hundene har glutenfri kost, og har ikke syke hunder. Og dette er altså ikke noen ny kunnskap, min mor fikk vite om lundehunden av legen da hun fikk diagnosen cøliaki på begynnelsen av 80-tallet. Det er heller ikke noen reproduksjonsproblemer, lundehunder er relativt små, og kan derfor ikke bære frem 8-10 valper, ett normalt kull består av 2-4 valper.
 10. Nå tar det jaggu litt av her synes jeg. Det er ingen som lager spesialfor til lundehund. Det ville de aldri tjene penger på, så få hunder som det er. Det er snakk om helt vanlig hundefor som ikke inneholder gluten. Det er ingen hunderaser som har gluten som en naturlig del av kostholdet. Noen få hunder blir syke av gluten, det gjelder alle raser, på samme måte som mennesker med cøliaki, de tåler heller ikke gluten, det er ikke verre enn det. Fordi dagens lundehunder kommer fra noen få hunder har avlen alltid vært strengt kontrollert, det er ikke lov å parre hundene som man vil, det er tak på hvor mange valper en hanhund får lov til å ha osv. Også fordi dagens lundehunder kommer fra så få hunder har de en større andel som ikke tåler gluten enn mange andre hunderaser, det skyldes at det er arvelig, på samme måte som med mennesker, og på samme måte som med mennesker vil man aldri bli syk dersom man ikke blir eksponert for gluten, derfor anbefales det å bruke hundefor uten gluten. Siden gluten ikke er en del av hunders naturlige kosthold, er det uproblematisk for hunder å leve uten gluten. Det er heller ikke sånn at dersom en hund ikke tåler gluten, så vil ikke avkommene gjøre det, avkommene har bare større sjanse for å ikke tåle gluten. For eksempel har min mor cøliaki, men ingen av hennes barn har det, og følgelig er det heller ingen av oss som har ett glutenfritt kosthold. Ett glutenfritt kosthold kan nemlig ha bivirkninger for mennesker, men altså ikke for hunder. Så for å være føre var anbefales ikke hundefor med gluten, og det gjelder alle raser. Det er også verdt å merke seg at cøliaki er noe helt annet enn den der fantasisykdommen de kaller for "glutenallergi". (De med "glutenallergi" bør heller begynne med FODMAP-reduserte matvarer, se: https://nhi.no/kosthold/forebyggende-kost-og-sykdom/dette-er-fodmap-reduserte-matvarer/ da glutenfritt kosthold kan ha bivirkninger for mennesker.) Så for å svare på spørsmålet ditt, nei, dårlig avl er ikke bra, og det er nok av hunderaser som har vært utsatt for det, chihuahua, schæfere osv. men lundehunden er altså ikke en av de. Ja, det er bra at hunder får ett bra kosthold som er mest mulig naturlig for de, og fordi hunderasene er svært forskjellige, vil det være forskjeller på hva som er naturlig for forskjellige hunderaser.
 11. Lundehunden regnes som en frisk hunderase ved riktig kosthold, bruk Hills hundefor og unngå gluten i kosten. Dette avlsprosjektet går ved siden av og går ut på å blande inn andre hunderaser i rasen, det begrunnes med at man skal få vekk sykdommer hunderasen ikke har! Det er ganske stor motstand mot prosjektet i lundehundmiljøet. Selvfølgelig kan også lundehunder bli syke, men statistikken viser at de er mindre syke enn andre hunder. Renrasede lundehunder er det ikke noe problem å få tak i. Det er fremdeles en urhund. Familien min har 12 stk av de. 😂 Anbefaler å begynne med en! Og passe på at det ikke tar helt av!🤣🤣🤣
 12. Jeg ser at ingen har nevnt Norsk Lundehund her, men det er en suveren turhund, den jager ikke hjortevilt, sauer eller kyr. (Den kan dog en sjelden gang fange fugler levende som den gir uskadet til eieren, som så kan slippe fuglen løs igjen). Lundehunder er suverene til å ha meg seg i bratt og steinete terreng, det er definitivt den hunderasen som takler ur best. I tillegg er den ganske liten, så man trenger ikke å bære seg ihjel på mat til hunden og den tar liten plass i teltet.
 13. Dette er kanskje noe for deg? https://www.finn.no/bap/forsale/ad.html?finnkode=156698352
 14. Enig, det må barduneres skikkelig. Jeg er også enig i at runde plugger ikke fungerer særlig godt, de snur seg for lett, selv foretrekker jeg Y-plugger.
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.