Arcticpeak

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  494
 • Ble medlem

 • Besøkte siden sist

 • Days Won

  1

Arcticpeak last won the day on June 11 2013

Arcticpeak had the most liked content!

Om Arcticpeak

 • Bursdag

Profile Information

 • Gender
  Not Telling
 1. DAB i fjellet

  Lengden på antennen skal være ca. 30 cm på DAB og henge vertikalt. Dette er ikke veldig kritisk fordi det kun er snakk om mottak, det er bedre å henge antennen høyt og fritt. For å få antennen høyere kan man bruke 2-3 meter med koaksial kabel. Til turbruk er RG-174 fin, det er en tynn og lett koaks. Det er viktig å merke seg at når man bruker RG-174 og annen tilsvarende tynn koaks at den ikke bør være for lang. Ved en lengde på 6 m er signalstyrken halvert på DAB-frekvensene for RG-174.
 2. Aldri godt å vite va slags erfaringer fok sitter inne med. Jeg har møtt ganske mange voksne opp igjennom som har glemt å smøre seg når de er på fjelltur, og da tenker jeg at man fort kan glemme å smøre barna sine også. Angående turer så er det jo nesten bare å rusle innover dalen, en tur inn til Svelnosbreen eller inn til Hellstugubreen er fint, ellers synes jeg det er fint innover Urdadalen.
 3. Ja, det virker veldig rart og ikke helt logisk. Men dersom dette blir en slags kombinasjon av Inreach og GPSMap 64 er dette noe som frister.
 4. Personlig ville jeg nok tatt båten til Gjendebu og vært der noen dager, jeg synes at det er ett finere område til småturer enn Spiterstulen. Turen fra Spiterstulen og opp til Galdhøpiggen vil være lang med en 2 åring i bærebeis, dersom man på skal opp på Galdhøpiggen ville jeg heller valgt å gå over breen fra Juvasshytta, men det forder at bæremeisen er såpass solid at den tåler at den som bærer den går igjennom isen og at barnet fremdeles sitter fast da. Nå skal det sies at sjansene for å gå igjennom er meget små, men de er der. Turen fra Juvasshytta er kortene med langt færre høydemetre. Videre har man en bedre oversikt over værsituasjonen fra Juvasshytta enn fra Spiterstulen. Husk å beskytte ungen mot sola, masser av solkrem med høy faktor og hodeplagg med skygge anbefales.
 5. Disse Delorme Topo kartene som nevnes, hva slags kart er det? Er de brukandes?
 6. Aurlandsdalen midtvinters?

  Jeg har også bare godt Aurlandsdalen på sommerstid, men jeg ser ikke for meg at det skal være spesielt problematisk å gå Aurlandsdalen på vinteren, det er stort sett skogkledt der stien går, noe som tyder på at skredfaren ikke er så veldig stor, men det sier seg selv at når dalsidene er såpass bratte vil man alltid kunne risikere snøskred. De mest skredutsatte stedene er nederst i dalen, man ser disse stedene lett på sommerstid fordi man går i ura der. Når været er dårlig er nok mer eller mindre hele dalen skredutsatt. Jeg tror ikke klatreutstyr skulle være nødvendig, men jeg ville ihvertfall tatt med meg stegjern. Jeg antar at de som bodde i dalen tidligere ferdes frem og tilbake både sommer og vinter, i enkelte perioder har de nok gått oppover og over fjellet får så å komme ned igjen i bygda for å unngå de mest utsatte stedene.
 7. Garmin kommer snart med 2 nye GPS modeller med inReach innebygget. Garmin inReach Explorer®+: https://buy.garmin.com/nb-NO/NO/p/561269 Garmin inReach SE®+ https://buy.garmin.com/nb-NO/NO/p/561286
 8. Nytt telt, helsport Svalbard camp?

  Jeg kan absolutt anbefal deg å ta en kikk på Hilleberg Keron 4GT. God plass til 4 voksne. Selv har jeg Keron 3 og Keron 4, med rette endevegger i innerteltet og to fortelt får man mye plass, i GT versjonen er det ene forteltet ekstra stort. I tillegg får man et telt som holder i år etter år og uansett vær.
 9. Nok en unødvendig leteaksjon

  Ferdes man i norsk natur, ferdes man på eget ansvar. Det er ingen menneskerett å bli reddet ned fra fjellet.
 10. Nok en unødvendig leteaksjon

  Det er derfor jeg foreslår at man skal legge en avgift på de som reklamerer for stedene, det er forholdsvis enkelt å finne frem til de som betaler for reklamen.
 11. Nok en unødvendig leteaksjon

  For meg blir dette bare helt feil. Hvordan skal jeg f.eks. kunne dokumentere "adekvat friluftserfaring"? Jeg har aldri gått noen kurs eller tatt noen utdanning innen friluftsliv, det har heller ikke de fleste andre som ferdes i norsk natur, likevel ferdes de fleste trygt og forsvarlig. Det er fritt å ferdes i norsk natur, og slik bør det forbli for all evighet. Nei, det man må gjøre er å ilegge en avgift, kall det gjerne en "redningsavgift" om man vil, for de som reklamerer med spektakulære turmål som Besseggen, Prekestolen, Kjerag og Trolltunga, la de gjerne betale 100 000 kr for hvert spektakulære bilde de publiserer! Disse pengene kan gå inn til ett fond som går til dekning av utgiftene ved å redde folk. Besseggen, Prekestolen, Kjerag og Trolltunga er en millionindustri, og det er bare rett og rimelig at de som lokker folk ut på disse turene betaler for redningen. Eventuelt kan man bare slutte med å redde folk, ihvertfall de som er på land, la folk få vite at blir de skadet eller gjør dumme ting,ja, da er de overlatt til seg selv, det pleier å hjelpe. Da kan de som vet hva de gjør og som tar en kalkulert risiko få lov til å boltre seg, men med vissheten om at det ikke er noen som kommer og redder de.
 12. Telefon dekning i fjellet.

  Merkelig, jeg gjorde samme øvelse som deg og fikk 2G Basis. Forøvrig så ser man på størrelsen av firkantene hvor god oppløsning kartene har, det er bare regnet ut dekning for et punkt i hver firkant, årsaken til det er for å redusere datamengden ved publisering på nettet.
 13. Telefon dekning i fjellet.

  Man får ikke toveis kommunikasjon over GPS, det er en misforståelse, GPS satellitene sender bare ut tidssignaler som GPS mottakerne bruker til å kalkulere posisjonen. Inreach bruker Iridium satellitter for å sende og motta signaler.
 14. Nok en unødvendig leteaksjon

  Bare for å slå fast en gang for alle hvor upålitelig informasjon i media er, det var ikke en Sea King som ble benyttet, men en Super Puma fra Airlift. Likevel omtales det i hele artikkelen som en Sea King. Vet de ikke hva slags helikopter det er så kall det for ett helikopter da vel, eller finn ut av det! Nok et eksempel på hvor lite etterrettelige norske journalister her, og en god grunn til å tro at det er flust med andre feil i samme artikkel.
 15. Upresis Garmin Oregon

  Jeg ser at det er en del misforståelser ute og går om GPS. Nøyaktigheten på GPS er ikke veldig avhengig av været, men forholdene i ionosfæren påvirker signalene. Men fordi satellittene er i bevegelse hele tiden vil nøyaktigheten på ett gitt tidspunkt aldri være den samme som på ett annet gitt tidspunkt. GPS'ene tar i mot signalene fra alle satellitene den mottar, så har den en indre algoritme som velger ut hvilke satellitter den skal bruke til å beregne posisjonen basert på hvor gode vinkler det er til satellitten og kvaliteten på signalet fra satelitten, GPS-mottakeren prøver å bruke så mange satellitter som mulig, fordi jo flere satellitter, jo bedre nøyaktighet. De fleste GPS'er viser nøyaktigheten i displayet (man må sikkert bla litt rundt på de forskjellige skjermene før man finner det) men da får man en god pekepinn på hva man har med å gjøre. Dersom den oppgitt nøyaktigheten er svært forskjellig på to GPS'er plassert på samme sted på samme tid, er det noe galt. Som flere har vært inne på, det er ikke så rart at nøyaktigheten blir dårlig inne i Trollfjorden, såvidt jeg kan se er feilen på ca. 200 m, dette er faktisk ikke helt uvanlig på ett slikt sted. Men siden GPS'en er ny burde den klare seg bedre, jeg ville derfor hørt med forhandleren om man kunne få byttet GPS'en, eller eventuelt fått den på service, det er nemlig mye som tyder på at følsomheten på GPS'en ikke er helt slik den skal være. Dette kan også skyldes at GPS'en ikke var plassert høyt og fritt under den gjeldene turen, men under noe som demper signalene. Som flere har vært inne på, den beste måten er å sammenligne sporene fra 2 GPS'er som er med på samme tur, da skal sporene være ganske like.