Jump to content

rofferdal

Aktiv medlem
 • Posts

  148
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Everything posted by rofferdal

 1. Det er "løp og kjøp" i min bok.
 2. Jeg har en tilsvarende i Long Wide og er veldig godt fornøyd (i tilfelle noen lurte).
 3. Med 😎 mente jeg å indikere at uttalelsen ikke var helt seriøs. Men viser vel at du skjønte det.
 4. Jeg stoler ikke på firmaer som ikke behersker enkle og/å-regler og normale preposisjoner og som blander sammen entalls- og flertallsformer. De har også en særskrivingsfeil. Her var det mye å ta tak i. 😎
 5. Dette er litt pussig. Jeg har kamerater i nesten alle størrelser og fasonger som har nyere Bergans-sekker, og alle skryter av justeringsmulighetene. Vurderer å kjøpe en større Bergans selv, for de gangene man trenger å bære mye. For andre turer har jeg også en Osprey Exos, og den kjøpes jo etter størrelse og er ikke så fleksibel i størrelse som Bergans skal være. Kan det være at du har oversett en justeringsmulighet? Vi hadde en Bergans-sekk i hus for noen år siden, og den hadde mange justeringsmuligheter, og noen av dem var bedre gjemt enn andre. Sjekk denne videoen fra ca 5 minuttsmerket og utover.
 6. Har du vurdert telt som du setter opp med gåstaver, eller er det utelukket? Jeg tenkte umiddelbart på Lanshan 2 ut fra beskrivelsen din.
 7. Gikk på en liten smell i dag, siden jeg tok en tur innom nabobyen og Sport Outlet. Endte med: Lars Monsen Mylla oppladbar pumpe til liggeunderlag mm. En vanntett pakkepose på 3l Et par turmåltider i Lars Monsens serie (som visst er på tilbud nå) Et lite sitteunderlag i ren ull som også var på tilbud Det var egentlig bare pumpen jeg skulle ha, så resten "ble med på lasset". Synes egentlig at jeg var flink. Var på nippet til å kjøpe flere ting, bl.a. en liten multitool, men besinnet meg, siden det er noe jeg faktisk har allerede.
 8. Den der var veldig bra. Takker!
 9. Hadde en kort tur i skogen i fjor høst. Tror jeg plukket et tyvetalls kryp ut av skjegg og hår underveis. Når det kravlet i skjegget på vei hjem holdt jeg nesten på å kjøre av veien, og jeg plukket vel 7-8 gufne kryp av kroppen i løpet av det påfølgende døgnet. Ufarlige, ja, men som sagt veldig ekle.
 10. Jo, nesten, men det er ikke så enkelt å se kombinasjonene av skog og høyde uten å zoome inn.
 11. Høyfjell eller snaufjell, hvor finnes det? Jeg bor i en ganske flat del av Norge og har ikke noe snaufjell i umiddelbar nærhet. Jeg har forsøkt å finne kart som viser litt detaljert hvor i Norge man finner snaufjell/høyfjell, men har så langt ikke funnet kart for akkurat det. Det nærmeste jeg kommer er kart som viser skogdekning, men da er det vanskelig å se om det som ikke er skog er høyfjell, dyrket mark eller noe annet. Man kan selvfølgelig korrelere med topografiske kart, men det hadde vært veldig lettvint med et kart som altså viser snaufjell. Noen som vet om noe slikt?
 12. Hjortelusflua er "bare" ekkel. Men såpass ekkel at den ødelegger gleden med å gå i skogen i den perioden den er aktiv. Møkkadyr.
 13. Jeg skjønner hva du sier, men det er to ting jeg sliter med i naturen og det er dyr som stikker og biter. Og da snakker jeg ikke om store dyr. Vi snakker mygg, knott, klegg, veps og lignende. Jeg kan takle en god del andre lyder hvis det er det jeg må for å unngå stikkedyrene. Derfor har jeg ikke tenkt å noengang telte uten mesh (myggnetting).
 14. Det ser ut som en interessant konstruksjon. Liker den litt asymmetriske diagonalen i taket.
 15. Artig ide! Hvor får man tak i kevlarstoff?
 16. Jeg har Warmpeace Viking 600, og kan si at den holder varmen fint i 5°C med bare boxer og T-skjorte i posen. Husk bare at liggeunderlag med god R-verdi er en viktig del av temperaturkabalen.
 17. Jeg har ikke prøvd teltet du spør om, så jeg avslutter mine innspill her. Beklager at det ikke var til hjelp. Følger med og håper du får konkrete erfaringer.
 18. Jeg tenker at litt ventilasjon må man alltids ha, og så lenge teltet står, så vil det skjerme mot den verste vinden. Her tenker jeg at varm nok sovepose som man kan krype godt ned i og en enkel lue (bøff?) løser mye. Jeg tror jeg heller vil ha litt trekk når det blåser enn et tett telt med mye kondens. Jeg mener: Folk throughhiker jo i ukevis i USA med Zpacks Duplex...
 19. Jeg klarer ikke å velge mellom dem. Men en ting er sikkert: Ingen av delene kan eller skal være lidelse. Jeg overnatter ikke så ofte, men er ofte i skogen, så å ha en trivelig tur er viktig. Når vi snakker leir, så er forskjellen fra å gå at man lader de fysiske batteriene. Både underveis og i leiren nyter man naturen, så begge deler er mentalt sett en opptur. Når jeg snakker sovesystem, så handler det mindre om kos og mer om batterilading. Det er enorm forskjell på hvordan neste dag blir ift. om man har hatt en god natts søvn eller ikke. Så er det selvsagt mye som kan repareres av å koke en god kopp kaffe mens naturen våkner. Om været er dårlig om morgenen, så er det etter min mening viktig å kunne ta det litt med ro og ikke stresse over å måtte rekke noe. Til sist vil jeg si at selv om en tur i naturen også er sunt for kroppen, så er det for meg ikke noen idrettsprestasjon. Jeg jakter ikke personlige rekorder. Likevel er det noe med mestringen, det å beherske livet i naturen, som er så annerledes enn livet med alle hjelpemidlene og manglende utfordringene som et moderne velstandsliv byr på.
 20. Nå snakker du vel om folk som er så tynne at de kan krype ned i knivslira om det kniper (altså, det er bare teoretisk, for knivslire veier for mye til å være med, selvsagt). Jeg er en stor kar, og når jeg har en sovepose som veier 1,3kg, så er det fordi samme pose som i normal størrelse veier 0,2 kg mindre har størrelse pølseskinn, og det har gjerne de som er lettere og dyrere også. Det finnes også lettere underlag, men ikke som er 9 cm tykke og 60 cm brede for komfortens skyld. Små 1p telt duger heller ikke for min del trenger litt size. Som jeg har sagt før: Jeg pakker lett, men ikke ultralett. Jeg kan kaste litt penger på problemet (synes f.eks. sovepose til over 3 lapper var på grensen til dyrt, men ok), men jeg ofrer ikke komfortabel nattesøvn for å spare noen gram til.
 21. Jeg følger flere, men vil spesielt nevne Dan Becker, som har et ambisjonsnivå jeg liker på turene sine. Ofte veldig utstyrsorientert, men han har også flere turvideoer: [Hidden Content] Svipper også innom turene til denne sjarmerende damen av og til: [Hidden Content]
 22. "tung" er jo relativt, selvsagt. Jeg forsøker også å pakke lett, men det er stor forskjell mellom dagstursekk og teltovernattingssekk, uansett. Nå skal det sies at jeg ikke er i mitt livs beste form, men det handler jo om hva man er vant til å gå med. Og da jeg VAR i mitt livs beste form (sånn bortimot), så gikk jeg jo raskere enn mange andre, men den dagen jeg fikk en øm fot på grunn av en støvel som på 3. eller 4. dagen begynte å bøye inn læret oppå foten på en annen måte, så begynte jeg å halte og gikk plutselig saktere enn de fleste. Det jeg forsøker å si med dette er at det kan inntreffe større og mindre uforutsette ting som setter ned hastighet, utholdenhet etc... og som til syvende og sist gjør at det ikke blir trivelig å holde oppe et dagsgjennomsnitt som er litt krevende i utgangspunktet. Det er noe med å beregne seg sikkerhetsmarginer. Sjekket akkurat Strava for siste turen jeg hadde i skogen, som var på ca 1 mil og med en lett dagstursekk på rundt 6 kg. Jeg brukte 2 timer 50 min, inkludert raster, men det var kun 239 høydemeter på denne turen. Gjennomsnittlig hastighet i fart var 4,4 km/h, men med pausene var jeg nede i 3.7 km/h. Legg så på tyngre sekk (min vil veie rundt 12-13 kg med vann, mat, telt og sovesystem), mer ulendt terreng og lenger total tur, og jeg tror at det fort blir ned under 3,5 km/h i fart, og under 3 km/h i snitt med pauser. I tillegg kommer arbeidet med/på teltplassen. Man er kanskje ikke like uthvilt hver dag, heller. Og hvordan pakker man lett? Det er mulig å droppe mye. Personlig vil jeg ikke kutte ting som gir behagelig søvn, så jeg har både tykt liggeunderlag, romslig sovepose og en god puteløsning med meg (en pute, pluss en pute"sekk" jeg kan fylle med klær for å bygge høyde, siden jeg gjerne sover på siden. Jeg har med førstehjelpsutstyr osv, osv. Det å tune en lett pakning som ikke fjerner for mye sikkerhet eller komfort er en kunst, og jeg er helt sikker på at jeg ikke mestrer den ennå, men bare sekken, sovesystem og telt veier rundt 5-6 kg. Det er vanskelig å unngå at totalen blir det doble av dagstursekken. Det merkes jo, det.
 23. Man må også huske at snittlengden på etappene kan gjøre deg litt for optimistisk. Dersom man en dag etter 10 dager må klare seg med 10km, så betyr det at snittet for gjenværende etapper øker fra 15 til 16 km, evt at man må ta en 20km etappe for å holde gjenværende snitt konstant. I mitt hode bør man ikke regne med at man kan bevege seg raskere enn 3-4km/t med tung sekk, og sannsynligvis saktere enn det i kupert terreng med mer bakker enn flatmark.
 24. Siden du baserer deg på telt, så ville jeg lagt opp til en hviledag, men også vurdert litt underveis hva man ønsker. Telt gir jo fleksibilitet. På fine dager hvor bena er gode og det ikke er for mange bakker kan man klare å gå lenger. Er det meldt ræva vær eller bena er slitne, så kan man bruke en hviledag eller gå litt kortere enn gjennomsnittet. Og husk at lengde ikke er alt. F.eks. er Gjendesheim til Memurubu over Besseggen 13km, men med 1000 høydemeter er den ingen spøk. For vanlige dødelige vil det ta veldig på å gå 15 slike etapper på 15 dager. Cluet er å ha nok slakk i planene slik at man kan tilpasse målet for dagen etter dagsform, lyst, vær og terreng.
 25. Jeg er 1,84 og veier mer enn deg (bruker XXXL i jakker om dagen). Jeg har en Warmpeace Viking 600 Long Wide og synes den er romslig nok for meg som gjerne snur meg inni posen om natta. Tipper Wide (ikke long) er fin for deg, og som andre har nevnt så har Warmpeace extender som gjør den enda romsligere. Jeg er veldig fornøyd med min Warmpeace-pose. Jeg sover med kun T-skjorte og boxer, og testet nylig ved 5 grader. Måtte snøre sammen litt ved skuldrene på det kaldeste, men det var alt som måtte gjøres for å holde varmen gjennom natta. Det hører med til historien at jeg har et godt isolerende, oppblåsbart underlag som er 9 cm tykt. Et godt underlag er like viktig som posen for å holde varmen.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy