Jump to content

Skogens Stønn

+Sponsor
 • Posts

  1,195
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  19

Skogens Stønn last won the day on September 8

Skogens Stønn had the most liked content!

About Skogens Stønn

 • Birthday December 26

Profile Fields

 • My blog: https://www.flangset.net/

Profile Information

 • Gender
  Male
 • Location
  Tæruddalen

Recent Profile Visitors

2,098 profile views

Skogens Stønn's Achievements

 1. Utrolig. Det er altså dumt at det ikke er kommet forslag om noe mer eksotisk enn det det ligner og som pleier å opptre sånn? Det er jo kommet 3 forslag som innebærer mange arter som opptrer på nettopp den måten og som er vanlig på sånne plasser. Hvorfor forvente det spektakulære og usannsynlige? De bildene er så dårlige at nærmere bestemmelse er helt umulig. Det blir rent gjettverk.
 2. Det er jo samme lenken som @zimwalker gav lenger opp, men en bra og interessant artikkel tåler jo å leses flere ganger 😄
 3. Hvis det var barnemark og innvollsorm du snakker om, så er jeg nok rimelig sikker på det ja. Det sier seg nesten selv at de ikke kan leve særlig lenge utenfor tarmen siden det er der de får tak i maten sin. Eggene derimot kan leve ganske lenge utenfor tarmen. De har ingen/svært liten metabolisme og klarer seg derfor selv. Det er derfor de bruker egg for å vandre over til ny vert. Hva som skjer om du tar en levende barnemark eller innvollsorm og svelger er jeg usikker på. Jeg tipper at den vil dø i kontakt med den sterke magesyra vi har, men mulig den kan komme seg videre. Så må den finne en å parre seg med da... Mange parasitter er i tillegg en mer komplisert livssyklus som involverer flere enn en vertsorganisme, for eksempel malaria som vandrer fram og tilbake mellom mygg og mennesker der de lever forskjellige stadier av livssyklusen sind i de to vertene. Barnemark (barneorm) kan du lese om i den lettfattelige artikkelen her: https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/barn-og-unge/gode-rad-nar-barnet-ditt-har-smamark Flere marksykdommer her: https://www.fhi.no/nettpub/smittevernveilederen/sykdommer-a-a/marksykdommer---veileder-for-helsep/ Det er en god grunn til at disse organismene har flere stadier. Det ville være rimelig lite optimalt for spredning om for eksempel en barnemark eller bendelorm skulle krype ut av rompa på en person og opp i rompa på en annen person for å finne seg en ny vert. Som egg kan de satse på å bli spist, spesielt fordi et egg kan overleve lenge utenfor vertsorganismen og tåle både høyere og lavere temperaturer. Vel, vel. Det var kanskje nok sjitprat for denne gangen 😄
 4. Ikke jeg heller. Og får jeg se det kommer jeg ikke til å tro øya mine.
 5. Her skulle du nok hatt et kamera med bedre makromuligheter, men du har jo fått tre alternativer i hvert fall (selv om hvert av alternativene i seg selv inneholder mange arter): en larve av en eller annen tovinge, for eksempel soppmygg en eller annen fåbørstemark en eller annen nematode Jeg vet godt hvem "limnoan" er, og han er kunnskapsrik, så jeg holder en knapp på forslagene hans.
 6. Da burde det vært bajs der også, rimelig fersk. De må leve inne i tarmen. Smitte skjer ved at man får i seg egg fra en som allerede har barnemark. Det er ikke sånn at barneorm kryper rundt i gresset og venter på at barna skal komme og så kryper opp i gattet på dem. 😄 Og innvollsormene som var i rypene trenger også innvoller å bo i, så at dette skal ha noe med det å gjøre har jeg ingen tro på. Dette er nok kryp som vanligvis lever på sånne steder, men varmen som var i sommer kan nok ha spilt en rolle.
 7. Skosåler har jeg brukt stormsure på, men neste gang skal jeg jammen prøve superlim. Takk for tips. På mange joggesko pleier sålen å løsne i tuppen. Jeg har prøvd utallige ganger å feste ene armen på brilleinfatningen min fast. Det varer noen dager, så ramler det av igjen. Det skal sies at det er titan, så det kan nok være materialet som ikke hefter. Jeg må nok krype til korset og kjøpe ny (eventuelt få den reparert, hvis de er mulig kan det lønne seg siden infatningen kostet litt). Neste gang skal jeg prøve med gorilla-limet, så får jeg se om det er bedre (har prøvd biltema-varianten uten særlig hell, men det er ikke den dårligste jeg har prøvd). Litt av problemet er nok også at jeg må bruke lite så ikke hengslet låser seg også. Det har de gjort på et par andre briller jeg har limt. Neste par får en annen løsning enn de fjærende hengslegreiene som er vanligst, det er sikkert. Jeg har ødelagt ganske mange briller over tid.
 8. Jeg har egentlig ganske dårlig erfaring med superlim til ting som utsettes for stadig belastning, selv ganske små belastninger. Er det noen superlim som funker bedre enn andre? Hadde det vært meg hadde jeg kanskje forsøkt epoxy på den snella, araldite eller tilsvarende. Mest sannsynlig hadde jeg nok erstattet snella med ei ny så snart anledningen bød seg. Jeg hadde i hvert fall forsøkt å gi den et skikkelig kakk for å se om den holdt. Moralen må være å ha med seg ei reservesnelle.
 9. Her står det faktisk enda en interessant msetning etter sitatet fra rapporten til FHI, så tydeligvis har de ikke funnet selve bakteriekilden: "Men prøvetaking av dyreavføring fra terrenget over høydebassenget var imidlertid negative for Campylobacter." https://askoy.kommune.no/aktuelt/europeisk-artikkel-om-campylobakter-utbruddet-i-2019 Får håpe de har faset ut det vannverket, eller at alle som deg har gått over til Cola.
 10. Tja, jeg har aldri prøvd å spise karuss, men i følge mitt "Sportfiskerens leksikon" fra 1975 ble den i eldre tider (når nå det var) "høyt anskrevet som matfisk og ble mange steder ansett som bedre enn for eksempel abbor og ål, men i våre dager er den svært lite verdsatt". Jeg har en misstanke om at det da dreide seg om større karusser fra innsjøer (insjøkaruss som kan bli opp i 3-3,5 kg) og ikke de små damkarussene på 50 gram som man får i dammer og tjern rundt omkring. Abbor og ål er godt da, så da må jo karuss være veldig godt vil jeg tro.
 11. Aha! Nå skjønner jeg hvordan jeg skal bli kvitt månen som har oppstått øverst på hodet mitt de siste tiårene. Er litt usikker på hvordan jeg skal få bært ryggsekken da...
 12. 500 bakterier er jo få da. I praksis betyr det nok at en dråpe saft fra en frukt full av bakterier er nok til å gi deg en skikkelig magasjau, kanskje mindre også om de trives i tarmen din og får formere seg der (sånn sett er diareen som følger en effektiv måte å kvitte seg med dem på og er antakelig resultat av lang tids evolusjon)
 13. Og her er konklusjonen i FHIs rapport etter undersøkelsene på Askøy (hendelsen 6. juni 2019) som lyder litt annerledes enn det du legger frem her: Jeg tror ikke man skal være overnervøs for dette her. Det skjer selvfølgelig at noen får magasjau av campylobacter på grunn av forurenset vann (hvert eneste år tror jeg) , men det er slett ikke vanlig, og som oftest er symptomene milde hvis man ellers er frisk og sunn. Med sunn fornuft unngår man de fleste situasjonene der man kan få magasjau tror jeg.
 14. Hvis du søker etter fagliteratur på nettet finner du at campylobacter trenger minst 30 grader for å formere seg, men det kan skje i tarmen din som er nær det optimale som er rundt 40 grader. Det er plass til mange bakterier i en dråpe. Vanligvis er fugleskitt viktigste reservoar av bakterier, for eksempel fra måker og gjess.
 15. OK. Det jeg har lest er at man kan bli syk av å få i seg 500 bakterier (infeksuøs dose). Et annet sted <1000 bakterier. I tillegg vil de ikke vokse i matvarer (med mindre de er minst 30 grader C). Mulig de vil kunne vokse i tarmen. Men 1 bakterie tror jeg det er svært få (om noen) som vil bli syk av. Kanskje de med særdeles svekket immunsystem. Hvis du driver med for eksempel fuglemating tror jeg det er nærmest umulig å ikke få i seg noen få campylobacter-arter (det finnes flere typer, men det er C. jejuni og C. coli som er det man vanligvis får i seg) med mindre man er svært nøye med desinfisering av hendene. Selv terrengsykling i områder med husdyrmøkk kan gi deg en dose hvis noe av dette spruter opp i ansiktet ditt. Man blir sjelden alvorlig syk da.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy