Jump to content

Beron

Aktiv medlem
 • Posts

  56
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Beron last won the day on September 2 2020

Beron had the most liked content!

About Beron

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Beron's Achievements

 1. Hehe. Tråkker man noen på tærne med de der så blir det nok knaselyder. Tunge som f.. er de ja, kan sikkert slå ihjel folk med en av dem, uten at jeg har planer om å gripe til vold. Har faktisk begynt å bli glade i dem allerede. Det uten å ha gått en meter til fjells med dem. Vet du hvordan man best bevarer hanskeskinnet inni? Bør dette smøres med noe også? Silikongarvet ja. Hm. Trodde egentlig at silikon og lær ikke var noen superkombo uten å være noen ekspert på temaet. Jeg kjøpte en bivoksbasert voks som jeg fikk anbefalt og hadde tenkt til formålet. Noe i samme gata som Sno Seal som amerikanerne er så glade i, men den er kanskje ikke egnet? Føler meg ikke så veldig smart. Hadde vibramsålen vært gjennomsydd så hadde det selvfølgelig vært sting på undersida også, noe som neppe hadde vært det lurerste... Jaja. Vibramsålen sitter ihvertfall ikke fast i PU som potensielt kan bli en deig som er umulig å lime noe på. Er man virkelig paranoid for såleløsning så er det faktisk mulig å ha med en liten tube sålelim i sekken. Har ihvertfall ikke funnet nevn noen plass problemer med at såler løsner på Meindl Perfekt. Leste om en kar som hadde rene kjærlighetsforholdet til sine. Skulle ikke undre meg om de ble med under dyna når han la seg. Han påstod at han hadde hatt de i over 20 år. Brukte dem som dagligsko mer enn halve året + på fjellturer. Vibramsålen ble byttet innimellom pga at de ble slitte under, og antar at han smurte og degget med dem støtt, men var fullt funksjonelle enda. Hm. Spørs om jeg må dra Vibram også med i korstoget mitt og sende dem en mail også
 2. Da har Meindl Perfekt støvlene ankommet. Må si at de ga et meget tillitsvekkende inntrykk. Skikkelig old school retro design. Når jeg gløtter ned på føttene mine er det nesten som jeg ser meg selv stående med dem på beina på toppen av en fjelltopp i alpene, lykkelig jodlende i lederhosen og med tyrolerhatt m/fjær på hodet. Virker så absolutt som kvalitet laget for å vare. Tykt lær i ett stykke, hele støvelen er foret innvendig med glatt mykt skinn. Ingen PU mellomsåle som forvitrer. Uansett ville ikke vibramene ha falt av. Er i så tilfelle rimelig mange sting som må ryke iom at de har sydd dem godt og grundig fast. Sitter med de på føttene innendørs nå. Størrelsen er ihvertfall riktig. De kjennes bra og behagelige, men som du sier må jeg sikkert gå dem inn. Leste en del om det på nett for modellen. Får bruke dem som dagligsko en periode før de får seg en skikkelig fjelltur, så får det bare være at jeg føler at jeg får en viss hipsterlook med dem på beina i lavlandet. Tror egentlig ikke det er Vibram som lager de mellomsålene, uten at jeg er sikker på det. Hehe, nei, ikke rart om det blir stille fra fabrikanter som lager selvdestruerende sko. Vedrørende Meindl så fikk jeg faktisk et utdypende svar fra sjefen for produksjon i dag. Sendte imidlertid dette videre til en amerikaner jeg har kommet i kontakt med som har høy kompetanse innenfor PU og skomaterialer (jobber innenfor utvikling) for fact check. Meindl har jo også mange støvler med PU mellomsåle, men ikke mine 😄 Dessverre har Meindl også støvler som går i oppløsning. Så ihvertfall et bilde av en havarert Meindl Island Pro modell der det var åpenbart at mellomsålen hadde gått i oppløsning med løsning av Vibramen som resultat.
 3. Antar at hvis du ser under der sålen har løsnet så vil du se et svart materiale som du kan pirke løs med fingrene. Dette er PU (Polyuretan) som er gått i oppløsning av seg selv pga alder i en prosess som kalles hydrolyse. Driver fremdeles og leser meg opp på emnet. Paradokset er at det finnes PU som ikke har problemet. I verneskoa dine og i mange mange fjellsko er det Ether base PU. Dette er "tidsinnstilt". Ester base PU som utmerket godt kan brukes i steden for, har ikke dette problemet. Det er imidlertid litt mer plundrete å bruke i produksjon.
 4. Takk! Er jo et rimelig sært emne dette prosjektet mitt, men jeg har litt moro av det. Skjønner at det ikke er alle sin "kopp med te" å lese om slikt. Har fått svar fra flere andre leverandører også, men flere av dem er rene bla bla svar fra folk i kundeservice som ikke har begrep om hvilken type PU som er brukt i skoene og er lite interessant å legge ut her. Jeg har presset en del av disse på å videresende epostene mine til noen som faktisk har kompetanse på å svare på det jeg spør om. Kommer det noe interessant så skal jeg legge det ut. Må si at jeg fikk sansen for Lundhags. Der tok faktisk sjefen sjøl for fottøy seg bryet med å svare ut, og jeg har fremdeles en løpende dialog. Han listet også opp sikre modeller i deres sortiment. (lengre opp i tråden). Så nå at Alfa også var en av de som fikk epost fra meg for noen dager siden, og i tillegg en i går. Det er vel den eneste fabrikanten jeg ikke har hørt et pip fra. Ikke spesielt positivt for deres vedkommende heller at folk her i tråden har opplevd at sålene faller av ubrukte militærstøvler etter noen kilometer pga at støvlene er gamle. Det kan nok hende at en person er i ferd med å forfatte en epost til forsvaret der han forklarer problemet med PU aldersrelatert nedbrytning i detalj og anbefaler forsvaret å bruke et knippe rekrutter som testpiloter på gamle militærstøvler fra beredskapslager for å sjekke ut om sålene løsner i løpet av kort tid 😉
 5. Det høres ut som en god forklaring ja. Gebe buksa har stretch i linningen og stretch orginalbelte. Stretchen i buksa gjør nok også at overskytende stoff står ganske fritt i hvor det vil gjøre av seg. På buksa mi er det tydeligvis i området rundt midtsømmen bak. Der både sømmen er og materialet er ekstra tykt pga at det er en innfesting til lommene også der, så definitivt den verste plassen mhp gnag. Litt vid er den nok, men ikke nok til å forsvare en størrelse mindre. Alle mine bukser er egentlig litt vide. Går alltid med belte. Det følger også et elastisk orginalbelte med buksa. Godt forslag med å lage spenn mellom beltespennene foran. Det vil nok etter all sannsynlighet løse problemet, men ikke noe jeg har lyst til å gå med permanent.
 6. Har nå også fått svar fra Lundhags, det var egentlig hyggelig forholdsvis hyggelig lesning :
 7. Fikk svar i dag fra produsenten av R MAT, et rimelig nytt materiale som bla er brukt i mine Hoka one one sky Kaha (om de har brukt selvoppløsende PU i tillegg vet jeg ikke). I følge R MAT produsenten vet ikke engang mange av de store skofabrikantene om de bruker den mer hydrolysesikre versjonen av PU i skoene sine eller ikke. God forklaring på de forskjellige materialtypene også.
 8. Hei! Fikk meg et par Klattermusen Gebe 2.0 bukser for ei ukes tid siden. Størrelsen var riktig, og buksa virka godt sydd og ga et tillitvekkende inntrykk. Har brukt den til hverdagsbruk noen dager bare for å teste ut. Var da også strålende fornøyd - i rundt 2 timer. Det danner seg en fold midt bak i korsryggen (ja, det er godt over rævsprekka), der det stive forsterka materialet gnager i vei. Samme f. hva jeg gjør så kommer folden tilbake igjen etter minutter. Grunnen til lærbeltet på bildet i steden for orginalbeltet er at jeg håpet på at et stivt lærbelte kanskje kunne presse ned folden. Det gjorde det ikke. Har aldri opplevd noe lignende på noen bukser, og jeg har eid mange. Noen andre som opplevd noe slikt? Buksa er brukt og etikketter tatt av, så returnere den kan jeg heller ikke... En ting som er sikkert er at slik som den er nå vil jeg få gnagsår på ryggen før fem kilometer er gått på fjellet.
 9. Det er nok mye mulig at det kan være en av grunnene ja... Ser mellomsålen som er integrert mellom sko og såle på på bildet som jeg har snappa fra videoen deres (pila). Den er integrert i skoa slik som den er på nesten alle fjellsko. Alfa skriver selv på sidene sine at mellomsålen er i PU (Polyuertane) som før eller senere vil gå i oppløsning. I og med at dette skjer innenifra kan kunden være lykkelig uvitende helt til selve gummisålen plutselig faller av. Hvis de rutinemessig bytter denne hvert 5 år vil det være mindre mulighet for at dette skjer. Skal maile dem og spørre jeg Fra sidene til Alfa : OM IMPACT A/P/S GTX M Impact A/P/S GTX er designet for å vare lenge, ved å bli tatt vare på og reparert. Skoen kommer med et førsteklasses, tysk fullnarvet lær med vokset overflate og har den komfortable ALFA-lesten for høy komfort hele veien. Læret er fullt sporbart. Vanntetthet og pusteevne sikres av den utskiftbare GORE-TEX membranen. Gummikalosjeringen tilfører beskyttelse, mens PU mellomsålen sikrer stabilitet og Vibram® Grip AMG yttersålen sikrer godt grep. Edit : Fant prislisten på sidene til Alfa. Prisen på å bytte såle/mellomsåle er 1200+200 i porto. Tillegg : Da har jeg sendt mail til Alfa. Om jeg får svar vil jo vise seg :
 10. Hehe. Da blir det et par Meindl Perfekt på meg. Har aldri kjøpt brukte fjellsko før, men det var et nesten ubrukt par på Finn til nesten tredjedels pris så det ble for fristende. Ser at det er slags sandwitch i hælen på begge perfekt modellene som jeg er litt skeptisk til. Finner imidlertid null om såledelaminering på nett + mange anmeldelser fra folk som har hatt slike i maaange år. Skulle den klossen mot formodning forvitre så kommer man jo faktisk til den for nødreparasjon.
 11. Ja, som du sier. det da noe at de faktisk opplyser. De er ikke mye ivrige på å opplyse om at skoene deres ligger og blir smått om senn ødelagt i eska selv om de ikke har gått en meter riktignok. Se der ja! Skal definitivt sjekke ut den Meindl modellen du linker til. Sendte dem forresten en epost tidligere i dag og spurte om hydrolysesikre modeller og om de hadde planer om å byttte ut det selvødeleggende polyuertanlaget de har i flere andre av bootsa sine. Har aldri eid Meindl selv, men lånte et meget godt brukt par på en jakttur for mange år siden. De hadde gått noen tusen km på føttene til eieren i løpet av 7-8 år. Var fantastisk gode på foten min. Fikk kvalitetsfølelse. Av Lundhags, Asolo og Alfa som fikk tilsvarende epost så er jeg foreløpig i dialog med Asolo, og det høres ut som om problemet er en diskusjon hos dem også. Ser ikke bort i fra at jeg ikke får noe svar fra de to resterende. Det er jo forståelig hvis svaret skulle være at "Alle modellene våre har selvødeleggende mellomsåler som brytes ned fra produksjonsdato, samme om de brukes eller ikke". Da er kanskje det enkleste å ikke svare i det hele tatt.
 12. Kjøpte med meg en billig Eagle brenner når de hadde den på tilbud på sport1 for en måneds tid siden mest bare på impuls. Har bare brukt den på en tur så kan ikke si noe om holdbarhet og slikt. Snedig konstruksjon da og kan legges bra sammen i forhold til størrelsen. Fikk greit plass til den og en liten gassboks oppi trangia kaffekjelen med rom til overs. Fungerte bra til koking og steking på turen med bra varmespredning. Jetboilen som var med på turen før er riktignok en grei sak til koking av vann, men lite egnet til koking og steking med grytestativet som jeg har som tilleggsutstyr. Den intense hotspoten midt i panna/gryta gjør den næmest ubrukelig pga fastbrenning og elendig varmespredning. Edit. Også godt tenkt konstruksjon med at piezo tenneren er beskyttet når den er lagt sammen og ikke blir lett ødelagt. Det gjelder ikke jetboil. Snakker av erfaring... Fyrstikker er selvsagt obligatorisk å ha med uansett. Her er samme. Sport1 hadde (har?) den til 299,- https://www.hektapatur.no/utstyr/turkjokken/gass-brennere/eagle-brenner-m-slange-og-piezo?gclid=CjwKCAjw4rf6BRAvEiwAn2Q76gpWz0QzjdYc2bJYLlEt68w59G_fHW3Cw8HURtcac-bOrW4rqoF4LRoClIcQAvD_BwE
 13. Gode tanker og funderinger. Ser at du har lest mye av det samme stoffet som meg. Har tenkt det samme som deg vedrørende datostempling. Før jeg leste meg opp på temaet ville jeg ikke betenkt meg på å kjøpe fjellsko fra en kvalitetsprodusent om de så hadde ligget i eska si i ti år og skikkelig lagret. Kunne fort ha blitt såleløs i løpet av et par kilometer. Forøvrig så tror jeg at de gamle og anerkjente produsentene av fjellsko må tenke nytt vedrørende materialvalg og konstruksjon. Sko kan definitivt være kritisk utstyr langt inn i fjellheimen. Ikke så ille hvis såla detter av fritidsskoa på vei til McDonalds. For min del ville jeg heller ha ofra noe støtdemping på fjellskoa og heller ha hatt en utskiftbar innersåleløsning med støtdemping, hvis jeg slapp å risikere å bli såleløs langt til fjells. Jeg ser ikke støtdemping som like kritisk på en fjellsko for gåing i terreng, som på for eksempel en joggesko til bruk til løping. Husker at jeg hadde noen gamle fjellsko for mange år siden. De hadde jeg til jeg slet hull i gummien under sålen og så innholdet. "Støtdempingen" på de var noe som ligna på ei sponplate. Brukte billige filtsåler i dem, kan ikke huske at jeg var noe plaga med beina selv på langturer med tung sekk. Dette var nord i finnmark med steinrøyser så det holdt.
 14. Problemet med EVA er at det ikke har så lang levetid før det permanent mister struktur. Personlig hadde jeg foretrukket en tykk Vibram gummisåle og en tykk utskiftbar innersåle med støtdempende materiale. For skofabrikantene sin del hadde de jo tjent penger på selge ekstra såler også. Helt sikkert ikke så god løsning som med det støtdempende materialet som en sandwitch mellom sko og gummisåle, men etter min mening burde det være tilstrekkelig. Ikke så kritisk med god støtdemping på fjellsko for gåing i terreng som for løpesko.
 15. Joda, ser til en viss grad poenget. At ting ikke varer evig er greit nok. Problemet er imidlertid at de polyuertan midtsålene brytes ned av seg selv om skoene så står ubrukt i eska si. At det i tillegg er umulig å se at prosessen er kommet langt pga at det skjer innenifra og ut gjør det ikke enklere. Hadde mellomsålen blitt brutt ned i løpet av forholdsvis kort tid ute i naturen hadde det ikke vært det store problemet. Jeg følte meg forøvrig lite miljøvennlig i går da jeg kasta kona sine fjellsko i søpla. De hadde vel en kilometerstand på 50-60km med både vibramsåle og lær i meget god tilstand. I og med at det mellomsålematerialet brukes i vannvittig mye forskjellige sko fra sandaler til joggesko og fjellsko antar at jeg det er noen millioner par sko som kastes hvert år på verdensbasis som er i god stand bortsett fra oppløst midtsåle. De andre materialene skoen er laget av går neppe i oppløsning like raskt.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy