Jump to content

Beron

Aktiv medlem
 • Posts

  107
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Beron last won the day on July 5

Beron had the most liked content!

Reputation

61 Good

About Beron

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hmm. Merkelige greier. og det kan ikke være at brenneren har vært for full, og rødspriten koker over kanten? Heter seg vel at man aldri skal fylle den mer enn 2/3 dels full. Brukte min mye i flere år før jeg fikk skrekken etter teltvelten med tilsvarende nedbrenning. Brukte riktignok bare med rødsprit, men opplevde aldri noen form for oppflamming.
 2. Oi! Det opplevde jeg aldri, så da var jeg nok litt for kategorisk.
 3. Fæl den gasshistorien. Husker den.... Vedrørende Optimus Loke så høres teorien din veldig riktig ut. Skummel konstruksjon da. Tanken må jo naturlig nok bli veldig varm over tid med den konstruksjonen der. Til og med gamle Optimus 111 har vel varmeskjold av en grunn selv om tanken der står luftig til.
 4. Linken fungerer dessverre ikke Er denne antar jeg ? https://hvlopen.brage.unit.no/hvlopen-xmlui/bitstream/handle/11250/149739/Bachelor2010_bruk av brenner i telt.pdf?sequence=1&isAllowed=y
 5. Teorien din om forvarmete brennere og ulykkesstatistikk er jeg sikker på at er riktig. Har et godt knippe primuser selv pga personlig interesse og gode barndomsminner Det er akkurat som du sier, at man faktisk må sette seg inn i virkemåten før man får brukt de, i motsetning til Trangiaen som ikke er mer komplisert enn å tenne på et stearinlys for å være i gang. Som en liten digresjon vedrørende ulykkesrisiko så har jeg i mange år hatt en moderne trykkoker til bruk på kjøkkenet. Fantastisk kjøkkendupedatt, og jeg var en stund overrasket over at det var så lite vanlig her i Norge. Etter en googling så skjønte jeg det. Gammeldagse trykkokere hadde bare en ventil. Helt trygge de så fremt man sjekket at ventilen ikke var tett og ikke hadde gryta så full at innholdet tetta ventilen. En haug av dem gikk i lufta på grunn av at folk ikke klarte de enkle sikkerhetsforanstaltningene, flere med dødelig resultat. Den jeg har har 4(!) forskjellige sikkerhetsmekanismer. Ja, helt utrolig hva folk faktisk klarer å finne på å saksøke for over dammen! Bra kajakkhistorie Og enda mer utrolig hva slags saker de faktisk vinner frem med! Også utrolig hvordan firma/fabrikanter må gardere seg for å unngå å bli kjørt konkurs av søksmål. Et godt eksempel er jo det skisentereksempelet ditt. Jeg kjøpte en gang en amerikanskprodusert hammer som hadde klistremerke på skaftet. Der stod det blant annet "Kun til bruk for spiker. Maks lengde 6". Hørselsvern og vernebriller skal alltid brukes"
 6. Joda, opplevelsen din i USA kan jeg levende se for meg. Det skyldes jo i hovedsak den ekstreme ansvarliggjørelsen av de som kan bli stilt til ansvar. Hadde du f.eks vært amerikaner og glidd på en stein og knekt foten så skal du ikke se bort fra at du hadde blitt oppsøkt av en advokat på sykehuset som hadde tilbudt deg å saksøke skisportsenteret sønder og sammen. Gratis for deg, og om dere vant så skulle advokaten ha halve erstatninga. At det i mange tilfeller kan grense til det latterlige med påpasselighet for å beskytte folk mot sitt eget idioti kan jeg være enig i. Samtidig så har mange sikkerhetstiltak helt klart mye for seg. Eksempelsvis så er risikoen for at et barn kommer alvorlig til skade eller dør i dag 1/9'ende del av hva det var på femtitallet. Trangia rødspritkjøkken er 100% trygt det så lenge betingelsene er oppfylt. De er å aldri fylle brenneren for full. Aldri skumpe borti eller velte kjøkkenet når det er i bruk,. Aldri fylle på brenneren når den brenner (når det er en liten skvett igjen er det ikke nødvendigvis lett å se iom at flammen er nærmest usynlig). Aldri fylle på brenneren uten at den har fått kjølt seg ned. Hadde folk fulgt de enkle reglene der så ville det aldri ha vært noen ulykker. I praksis så skjer det en hel haug av dem, mange rammer barn. Et godt knippe dukker opp med et enkelt googlesøk : https://www.google.no/search?q=ulykker+med+stormkjøkken At du mener at alle brennere som må forvarmes er mer farlige får vi bare være enige om å være uenige om. Antar at du da snakker om i teorien og ikke i praktisk bruk da man må lete mye mer intensivt for å finne ulykker med disse?
 7. Hehe. Har vel egentlig ikke noen god forklaring på akkurat hva som førte til det, er vel rundt 35 år siden det der. Kan vel egentlig bare skylde på klumsethet. Nå er det jo slik at man kan være uheldig å sparke borti mye rart, men få av de tingene man sparker borti, inkludert gass og parafinbrennere har potensiale til umiddelbart å skape en halv kvadrat med flammehav.
 8. Ja, du har nok rett i at det ikke trenger å bli så ille vektmessig. Jeg har et knippe eldre optimusprimuser som jeg er oppriktig glad i Når jeg var guttungen dro foreldrene mine meg med på diverse vinterturer på isfiske innover fjellet med overnatting i telt. Teltvarmen stod en trebeint optimus med bråkebrenner på parafin for. Den svikta aldri. Eneste var at man måtte sørge for å ha med et nåleverktøy for å stikke opp dysa ved behov. Eneste bevegelige del var pumpa. Den hadde lærpakning som var lurt å smøre med litt fett før man dro på tur så den ikke tørka inn. Glemte man det kunne man som nødløsning fukte den med vann.
 9. En sånn Optimus 111 som på bildet har vært med meg på mange turer gitt! og sørget for god stuevarme i teltet med et knippe minusgrader utenfor Aberet er vel at den veier vel nesten like mye som Hilleberg teltet ditt
 10. Jeg var på besøk hos en kamerat i sommer. Han hadde en snabb med hjortepølse som han ba meg si min ærlige mening om. Etter en smakebit sa jeg som sant var at den smakte nydelig. God spekesmak, og ingen spor av å være harsk. Han sa da at den var en plass mellom 4.5 til 5 år gammel og ikke hadde vært fryst, Når det er sagt anbefaler jeg ingen å spise så gammel spekepølse.
 11. Ja, er helt enig i at det skal vesentllig mye mindre til å velte de fleste gassbrennere. Forskjellen er konsekvensene. Velter man en gassbrenner får man en konsentrert flamme på et lite område, ikke et potensielt stort område med brennende væske som er vesentlig vanskeligere å håndtere. Merker meg forøvrig at trådstarter også har holdt på å velte sitt eget stormkjøkken : "Jeg har selv hatt noen nære velt og kraftige skump uten noen form for dramatikk." Hadde mitt stormkjøkken nesten velta istedenfor å velte så hadde det heller ikke vært noen form for dramatikk.
 12. Hehe. Kniv i teltet var en av erfaringene jeg tok til meg etter den teltepisoden. Både fyrer og koker mye i telt enda, men da er det gassbrenner (også i stormkjøkken) og primus for min del Jeg innbiller meg at de fleste som hadde opplevd teltbrann lignende det jeg opplevde med brennende rødsprit ville ha vært tilsvarende "vaksinert" som meg mot rødspritbrenner inne i telt. Var ihvertfall en skremmende opplevelse hvor godt og raskt det teltet brant. Er jo noen år siden det der, så for alt jeg vet er moderne telt mindre brannfarlige, men det har jeg ikke tenkt å finne ut selv
 13. Var nok det som skjedde i mitt tilfelle. Angjeldende telt var et Helsport Rundhø 3 personers tunelltelt. Tok fyr av i et større område av ytterduken nærmest umiddelbart, og etter sekunder var det full fyr i det gule innerteltet. At det var vind i tillegg hjalp nok også på at det hele gikk så fort. Vi kom oss ihvertfall ut under ytterteltet i andre enden uten å åpne glidelåsen så pluggene spruta.
 14. Ja, brukerfeil var det selvsagt, men poenget mitt er at en brennende kopp med væske der alt som skal til er at man skumper borti/velter den er en risiko for full brann i teltet (som i mitt tilfelle), gjør at sjansen for brukerfeil øker dramatisk (etter min mening) hvis man sammenligner med en gassbrenner/primus der tilsvarende brukerfeil neppe ville ført til full teltbrann. Jeg visste selvsagt på forhånd selv uten opplæring at det var lite lurt å skumpe borti/velte stormkjøkkenet For min egen del synes jeg ikke det er spesielt rart å gå fra storpatriot til forkasting av et produkt når brukerfeilen i mitt tilfelle førte til nedbrent telt og dødsangst. Har forøvrig ikke forkastet mitt stormkjøkken, men med rødspritbrenneren kommer det aldri mer innenfor veggene i noe telt som jeg oppholder meg i. Brukerfeilargumentet blir for meg som om man skulle si at det ikke burde være nødvendig å utstyre våpen med sikring fordi at man skal jo ikke trykke på avtrekkeren uten at man har tenkt å skyte.
 15. Trenger forøvrig ikke å velte en gang, nok at man kommer borti slik at det skvalper over. Ikke ufarlig nei, men vesentlig mindre farlig enn en kopp med rødsprit som velter/skvalper ut over et større område og antenner. Eksempelsvis var det flere hus som brant ned bokstavelig talt foran øynene på beboerne på grunn av det prinsippet. Var en periode på 70-80 tallet det var vanlig med små glassbeholdere beregnet for lampeolje. Veken var tredd gjennom en messingring som satt løst og virket som "lokk" og falt av hvis lampen veltet.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy