Jump to content

Lars og Berit

Aktiv medlem
 • Posts

  23
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  1

Everything posted by Lars og Berit

 1. Tusen takk Tessatroll. Vi elsker dingser som lager lyder eller sier i fra visuelt om noe ikke er helt riktig, det tar funderinga ut av fikklinga . Det blir en MSR XGK -vi må bare finne noen som har en liggende i en krok! Ser ut som de er over snittet poppulære med varebeholdning der etter Lars.
 2. Vi kommer til å kjøre inn alt utstyret på forblåste fjelltopper i Møre traktene i vinter. Vi er luksusdyr av natur (god mat, varm natt) som er litt av grunnen til vekt kompromissene med dette utstyret. Rapporter kommer
 3. I følge Sea To Summit supporten kan man slå på oppblåst underlag om man merker kuldebroer (dunene klumper seg). Da løsner dunene og fordeler seg. Det tar vi i oppblåsningsprosessen. Viktig å ikke blåse opp med fuktig lungeluft som fryser! Grunnen til at vi valgte STS var klar ledelse på liggekomfort uansett hvor vi leste. Forskjellen i R-verdi er marginal men for å passe litt ekstra på underlagene og under ekstreme forhold (underlag som stein-is-osv) tar vi med et Flexmat. Dette gir ca R 1.5 ekstra. Vekt: Du nevner vekt også. Der er det STOR forskjell. 440 gram høres kanskje ikke så mye ut men det blir fort tungt. Vi snakket lenge og vel om dette og landet på at vi heller mer mot maksimal sovekomfort kontra lavere vekt og liggeunderlagene var det som skilte en god del fra alternativene. Vi hadde den samme diskusjonen om teltet. Allak 2 veier 400 gram mindre en Allak 3 men innvendig bredde ble for liten med 120cm der valgte liggeunderlag ikke hadde passet vs 160cm. Men -godt poengtert ang vekt, dette er viktig og kompromissene kan ikke bli for mange. I vårt tilfelle koster disse kompromissene hele 1.28 Kg. Det er viktig å huske på grammene når man planlegger tur, de aller fleste av oss har det bedre med minst mulig vekt på ryggen Planen er å lande på ca 15-25Kg i min sekk og 12-18 Kg i Berits på kort vs langtur (max 2 uker), grunnen til de store sekkene er at digre dunjakker ta MYE plass. Er vi i sørpolområdene blir det maks 3-4 dager av sikkerhetsmessige grunner. I Nord er det bedre utbygd infrastruktur men jeg tviler på at vi blir mer en 4 dager turer utenfor fastlands Norge. Vi kan ikke få for lang avstand til båten (siden vi bare er to). Når det kommer til båt og plass er vi innafor. Vi heller mot en Nauticat på rundt 42/45 fot. Vi er minimalister så plass vil vi ha i bøtter og lass. Takk for flotte tips og gode poeng. Lars.
 4. Takk Det var det vi leste fra flere kilder. De koster skjorta men jeg tror vi takker og bukker når vi får litt vind på en eller annen ishavsøy
 5. … Og dagen etter kom resten, nå mangler vi bare soveposer og brenner. 2 stk Sea To Summit Aircell Mat Etherlight XT Extreme Rectangular LONG 2 stk MSR DromLite Bag, 2.0 L 2 stk MSR Hydration Kit 2 stk Light My Fire Firesteel Bio Army + en Exped Widget pumpe litt luksus siden posen til underlaget er en «Airstream Pump Sack«!
 6. Da kom første pulje . Denne gangen fra Brukås Sport. 10 av 10 i kjapp forsendelse. For spesielt intresserte har jeg tatt et bilde av innholdet i pakken «Lifesystems Light And Dry Micro 1Pers» 1: Hilleberg Allak 3 Grønn - Litt mer plass til våre enorme Sea To Summit Aircell Mat Etherlight XT Extreme Rectangular LONG (201cm) 2: Osprey Aether PLUS 100 Black. Her blir det god plass til de store tunge tinga! 3: Osprey Ariel PLUS 85 Carnelian Red. Kjæresten får rød sekk så jeg har noe å følge i svettetåka! 4: 2x Lifesystems Light And Dry Micro 1Pers. Ikke hvis men NÅR noe tryner. God Tur.
 7. Nei, diesel på brenneren blir det neppe. Referansen var mot gass. Vi ønsker så få drivstofftyper som mulig i båten til drift av motor og utstyr. Alikevel må ha litt bensin til rens av ymse deler og til MSR brenneren. Uansett er jeg takknemlig for denne infoen til senere bruk, det er mye man skal lære og det er lett å tråkke feil. Takk for innsatsen Marius 👍 Lars.
 8. Et godt poeng her er det «å kjenne utstyret sitt». Det er andre som har kommentert pumpa spes. på eldre modeller, kan kanskje være en ide å ha med en ekstra pumpe siden den nok kan få litt juling og er av plast. Når det kommer til drivstoff hadde det vært artig å prøve diesel. I så fall blir all diesel renset godt før bruk i både båt og alt annet. Takk for bidraget ditt tronn. Lars.
 9. Takk for erfaringene dine, det spikrer valget godt fast. Er veldig ok når smørbrødlista til produsenten stemmer med erfaringen til brukerne såpass treffsikkert. Lars.
 10. Førstehånds kunnskap der ja. At brenneren er bygd som et Russisk kjøleskap høres toppers ut. At den bråker like mye også, spiller liten rolle. Enten blåser det fra alle kanter -da står´n i forteltet og krangler med værgudene - ellers får’n stå for seg sjøl mens vi jakter på kokosnøtter og fisk. Vi prøver å satse 99.9% på diesel og ev. litt rensebensin (les: acryllat/rensa bensin) til rens og puss samt MSR XGK EX brenneren. Båten blir vårt nye hjem og da er det greit å slippe i million ulike gass-påfyllimgs-standarder og rundt om på planeten. I tillegg har vi lest en del artige historier om håndgranater (gassbokser) som har ødelagt drømmeturen til ymse Stillehavs paradis 😂. Takk for ærlige tanker om hva denne brenneren faktisk presterer. Lars.
 11. Det er MSR XGK EX brenneren vi lurte på og som sagt skal den brukes i alle hjørner av verden. Skikkelig kaldt og skikkelig varmt, storm, snø/is, sandstorm. +45 til -40 osv. Det vi var ute etter i all hovedsak er hva man ikke kan lese om i produsentens reklame, for den beskriver jo bare glitter og stas! Hovedpunktene er: - Enkel bruk, tine, koke og sterilisere vann. Enkel matlaging - no fancy stuff - Er denne brenneren så bunnsolid i denne prisklassen som skrytelista sier? (3-4.000kr) ny, ikke brukt. - Deler og utstyr tilgjengelig over hele verden! Må vite at jeg kan få deler i Gambia og på Grønnland. Utover det har jeg all respekt for Reodor folket (jeg var slik sjæl tidligere) men med alt det andre vi må fikkle med har jeg lagt «felgen» på hylla. Nå handler livet om å gjøre ting så enkelt som mulig selv om prisen blir noe høyere -den tar vi på strak hånd . Takk for innspill. Lars
 12. Woww! Vet ikke helt hvor jeg skal begynne med denne tilbakemeldingen men la meg først takke for en enestående innføring i prinsippene på disse nye brennerne og alle fallgruvene man eventuelt kan tråkke i. Det er utrolig å ha ressurser som deg en forumpost unna Omnilite. Igjen, tusen hjertelig takk. Som jeg skriver i posten er det leeeenge siden vi har tatt i en brenner og fordi vi kommer til å reise mye fremover må driftsikkerhet verdsettes høyt. Når det kommer til vedlikehold gjelder den regelen alt av utstyr. Vi kommer til å kjøpe oss en båt (å bo i), vi har side opp og ned om vedlikehold av motor, elektronikk og rengjøring av alt fra salt til korodering av metallkontakter - så en turbrenner blir en dråpe i havet hva vedlikehold angår. Jeg synes det er avslappende med et lite «fikkleprosjekt» i ny og ne. -Kopp kaffe, litt rensebensin og et lommetørkle på dekk mens isfjella sklir forbi utenfor Svalbard, Bouvetøya eller tidtrøyte over Atlanteren . Når det kommer til matlaging på gå-sykle/tur blir brenner brukt til å koke eller sterilisere vann/snø/is. Noe fiskesteking, pottitmos og kjøtt/bacon blir det nok også men gourmet-kjøkken tendensene tar vi i båten. Vi er ikke redd for litt svidde kanter, skal være litt slik på tur. Vi har mistanke om at brenneren blir et supplement til bålet. Vi ser for oss 1-2 uker maks turlengde der mattilberedning handler mer om næring enn smak og konsistens Nødvendigheten av et service-sett kan bli avgjørende, så det blir handlet inn et «Expedition ServiceKit», så har vi alt vi trenger for lang og god drift. Apparatet blir kjøpt nytt i butikk for den lille ekstra sikringen om nor skulle tryne de første par årene. Vi planlegger nå vinterturer her på møre for å teste alt av utstyr og oss selv. Vi har noen forblåste topper som nok vil sørge for å dra frem alt som må dobbelsjekkes . Det vi virkelig er overbevist om etter innlegget ditt er driftssikkerheten på denne brenneren!! Takk. Igjen må jeg få takke for denne smørbrødliste av sjekkpunkter og tips vi kan kopiere inn i vedlikeholdsboka for turutstyr. Folk som dere gjør turlivet så uendelig mye enklere 💚 Lars & Berit
 13. Vi vurderer MSR XGK EX brenner med MSR kokeutstyr. Hva er det «de ikke forteller oss» om denne populære brenneren som skal være så fantastisk. - Erfaring: Trangia rødsprit-stormkjøkken for over 15år siden. - Økonomi i denne prisklassen, lyd/støy og mulighet for gass er helt uinteressant for oss. - Viktig: Deler og utstyr tilgjengelig over hele verden! - Vi skal ikke på noen ekspedisjoner, vil bare ha noe vi kan stole på. Lars.
 14. Dagens tur var magisk 🌈 (https://morotur.no/tur/Slyngstad-Fannevatnet)
 15. Dagens styrkeøkt for 2 par særdeles utrente bein og knær. Dette er vår nye lokalfavoritt da turen er laget for sofagriser som vil nå 100 liters sekk-modus raskt. Gammlemsveten på sunnmøre 790 m.o.h. Så bratt at de må ha fartsdumper i veien så sanda ikke raser ned 😀 Bilder er redigert for å visualisere følelsen da de ble tatt.
 16. Interessant. Jeg liker produkter som har rikelig med «data», man slipper å gjette så mye. Den veier ikke all verden heller. Leser alt jeg kommer over på feltet nå, takk for flott innspill.
 17. Takk skal du ha. Prøvde å søke på forumet (med flere ord) før jeg skrev innlegget men har ikke nok lokalkunnskap enda Det enkleste er oftest det beste. Skal ta med meg dette tipset til neste søk for det renner over av gode råd her inne. I dette tilfellet var det tråder fra både 2018 & 19 og det er godt innafor m.t.p produktnavn osv. God Tur.
 18. Der var det en del tips å lese videre på. Litt surfing sendte meg til en tankevekkende reportasje som ga mening: https://www.outsideonline.com/outdoor-gear/tools/how-experts-layer-sleeping-bag/ Takk for gode tips.
 19. Tusen takk for svar ArveS. Har du noen tanker om hvor høy T-Verdi vi bør ha på vinterposen. Tenker T-Comf på -7 til -10? i kombinasjon med ditt tips om vår/sommerpose.
 20. Vi selger sofan og huset den står i… og kjøper komplett nytt turutstyr + båt. Eneste vi har er middels høye og høye fjellsko som støver ned på et lager langt-vekk-i-stan.. Dette var det første vi handla til Prosjekt «Stop being lazy you fat Fu#%$’s.» Lundhags turbukser & Salomon Lyngen sko, fordi navnet var så kult. At de var på salg til 1500.- hjalp litt det også. Bukser og sko er toppers så langt, men lissene på skoa er skikkelig glatte. Neste ut blir ALT annet, se Mitt utstyr for handleliste under vurdering. Budsjettet er 1% av egenandelen for en hjerte/kar pasient fra fylt 50år.
 21. Liner har vi ikke tenkt på så takk for tipset. Vi har ikke poser fra før -det er noen år siden vi var aktive i fjellet så vi begynner på nytt nå med «alt nytt». Hadde sans for den Reactor Extreme – THERMOLITE lineren til Sea To Summit, veldig liten og lett.
 22. Vi vurderer dobbelt pose system fordi posen(e) da kan brukes året rundt. Vi er nok litt kalde av oss. Vi tenker lav vekt, T-Comfort -20 grader (-15+5), lite volum. Prisen er ikke så viktig men 5/6ish laken pr sett bør vel gi oss noen løsninger. ____________________________________ Handlelista vår finner du på «Mitt utstyr». Vi tar gjerne imot hjelp, tips og ideer God Tur.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy