Gå til innhold
  • Bli medlem

Jaran84

Aktiv medlem
  • Innlegg

    33
  • Ble med

  • Besøkte siden sist

  • Dager vunnet

    1

Alt skrevet av Jaran84

  1. Jaran84

    Alaskan Malamute

    Jeg hadde finsk lapphund tidligere. Dette er en utrolig flott hund med lite jaktinstinkt. Min gikk alltid løs. Eetber også en tøff hund som tåler alt av vær og kuldegrader. Min sov i snøen ved siden av soveposen min på vinteren uten noen form for dekkken eller påkledning. Dette er så klart en mye mindre hund (ca 20kg for hannhund) så den klarer ikke like stor kløv som AM, men har ikke noe problem med å bære. Absolutt en hund jeg kan anbefale, men viktig å være bastant fra valpestadie ifm bjeffing. Er mye lyd i disse hundene og får de lov til å "prate" så mye de vil, så kommer ikke naboene dine til å værr så glade i deg etter en stund.
  2. Jaran84

    Alaskan Malamute

    Tenkte jeg skulle søke litt tips og råd hos folket der ute, i forbindelse med noen spørsmål jeg har om denne rasen. Jeg har veeeldig lyst på en AM, men er litt usikker på om dette er den rette rasen for meg. Har inntill nylig hatt en Finsk Lapphund som også er en polar/spisshund, dog mye mindre. jeg ønsker en tøff hund som kan være med meg overalt alltid. både på skiturer, fjellturer året rundt, fisketurer på svabergene, besøk hos kompiser og potensielt fremtidige svigerforeldre osvosv... Har alltid synes at AM er en utrolig flott og majestetisk hund. og de individene jeg har møtt har tilsynelatende godt lynne. Min hund vil så klart bli 90% kosehund, da jeg dessverre ikke har mulighet til å dra på tur hver eneste uke. Jeg bor heller ikke på en stor gård, men har hus og hage i ett boligstrøk og gode turområder i umiddelbar nærhet. Så til spørsmålene: - Kan en Alaskan Malamute bo inne døgnet rundt, eller bør den stå i gård hele eller deler av døgnet? - Kan en Alaskan Malamute være hjemme alene når eier er på jobb? (08-16 jobb) forutsatt gode turer før og etter så klart. - Hvor mye trim trenger egentlig denne rasen sånn til daglig? (min Lapphund svinset rundt i hagen en halvtimestid på morgen og fikk en halvtime/timestur på kvelden + at han løp så mye han ville rundt i hagen resten av tiden. Dette passet meg perfekt) Mvh. Jaran
  3. Jeg bruker denne: http://marmot.com/products/dawson_parka?p=216,140,222&ft=140-222 Kaller den bare for moderskipet. Den er jeg veldig fornøyd med, men koster en liten slant mer enn mange andre, men er verdt hver eneste krone spør du meg. Hva riktig pris på den er nå om dagen er jeg faktisk ikke sikker på. har hatt min i ett par tre år nå. Husker bare jeg synes den var svinedyr den gangen
  4. Har vært noe på gautefall, men er ikke fryktelig godt kjent. Mitt intrykk er at hytteutbygging og hyttefolket har sørget for at mange av vanna der oppe har sett sine bedre dager. Det er sikkert enkelte gode vann hist og her, men tror generelt sett at det er langt mellom disse. Generelt sett er det jo (nesten) alltid bedre fiske jo lenger unna folk en kommer. Desverre tror jeg ikke dette er et område jeg kommer til å bruke mye tid på å utforske i årene fremover. Det er litt synd i grunn, fordi det er ett utrolig flott område (sikkert derfor det er masse hytter her også) Vet om mange plasser 30-45 min kjøring fra gautefall som jeg synes virker mye mer spennende. Uansett; om du er bestemt på gautefall så hadde jeg kikket på kartet og funnet de mest avsidesliggende og bortgjemte vanna og begynt der. Se også på inn og utløpsbekker på kartet. Vet det er satt ut en del fisk på gautefall på 80 tallet (???) bla regnbueørret. Så finner du vann uten veldig gode gytemuligheter så kan det godt hende du finner noe "griser" som har fått all næringen for seg selv. Jeg har selv dumpet over sånne type vann andre plasser.
  5. Slitestyrken på skoen er jeg usikker på, har ikke hatt de så lenge. Fordelen med voile bindingen er at du kan ta av helbøylen når du går, noe som gjør den mye mer behagelig å labbe rundt med.
  6. Jeg har lillebror til 875, altså 675, og er godt fornøyd med de. jeg vurderte også 875, men for meg virker disse litt vel kraftge siden jeg går mest bortover/oppover og har lite telemarksvinger og lange nedkjøringer.. Kan absolutt anbefale 675 som en kraftig bortover sko.
  7. Denne har jeg også (1,5 liter) og er kjempefornøyd. Har holdt godt i flere år med bruk på både bål og primus. Jeg liker at den er rustfri og tåler en trøkk, dessuten blir den bare finere og finere jo mer den blir brukt =)
  8. Jeg har lest stort sett bare godord om voile, og endte opp å kjøpe disse selv nå. Begrenset hvor mye jeg har fått prøvd de, men synes de ser veldig velkontruerte og kraftige ut. samt genial patent med avtakbar hælbøyle.
  9. hehe... synes jeg så noen velkjente plasser
  10. Knallbra film! synes den representerer terrenget og området veldig godt! er dere syd for valebjørgheia?
  11. Jaran84

    Tessungdalen

    Beklager men har veldig lite å bidra med her, men jeg ble litt nyskjerrig på hva NPL rute var for noe?
  12. Jeg er 185 og ca 100kg, kjøpte nylig Fischer BSX Jakt Crown 189cm, disse er breie som hønn, men skal bruke de i lavlandet hvor busker og trær er dominerende. Derfor valgte jeg en kort og brei ski. Skulle jeg hatt en rein fjellski hadde jeg nok gått for 200cm. Nettopp på grunn av smørespennet som Koppen også nevner på.
  13. Det jeg sliter mest med er å finne en sele som sitter riktig. Har tatt med hunden i ca 32 forskjellige butikker og prøvd seler. Problemet som går igjen på nome type seler er at halsåpningen er for trang. Min lapphund har som de fleste andre lapphund hannbikkjer en voldsom manke som bygger mye rundt halsen. Dette gjør at mange seler blir for trange rundt halsen (jada, jeg vet at de skal være trange, men ikke så trang at hunden nesten kveles...) En annen ting som også er litt problematisk er at jeg føler at de selene som er så store at de passer rundt halsen ofte blir dratt litt bakover i toppen ved belastning slik at halsåpningen får en strupe effekt. Dette kan heller ikke være bra.. Som Gummitotten skriver så har jeg nok kommet frem til at seleverkstedet er desidert beste løsning, her får man nemmelig skreddersydd sele etter hundens mål.
  14. Mye snø på gaustatoppen nå?
  15. Jaran84

    trekksele for hund

    Hei. Er på utkikk etter en trekksele som jeg skal bruke på min Finske lapphund. Jeg skal bruke selen til snørekjøring og prøve å la han trekke litt pulk. Hvilken sele bør jeg velge? hva bør jeg se etter i en god sele? noen som har erfaringer å dele, positive/negative?
  16. Trådstarter spør om hvordan folk her inne løser ett spesifikt problem, altså å kløyve en tyristubbe. Tyristubber er det lite av på ymse poler så vidt meg bekjent, så å bruke det som argument synes jeg er litt meningsløst. Jeg antar også at han skal ha litt mer enn ett kaffebål siden han trenger å kløyve en tyristubbe, derfor mener jeg at det lite relevant å fortelle hva du bruker til å lage ett lite kaffebål med. Det er jo ikke det trådstarter spør om! Beklager hvis jeg blir oppfattet som frekk, det er ikke meningen, men synes det er viktig å forholde seg til hva trådstarter spør om da det tross alt er han som har startet tråden.
  17. Dette handler vel ikke akkurat om å fyre bål i skruisen, men som jeg skriver så er jeg allergisk mot telt utenom på snaufjellet. Trenger vel neppe å presisere at jeg ikke fyrer ett digert bål på snaufjellet når jeg overnatter i fjelltelt, eller? Dette gjelder vel også på grønland og i arktis som du referer til uten at jeg frekventerer disse områdene alt for hyppig... Som det sikkert er mulig å lese mellom linjene i mitt innlegg, så er jeg da mest på tur under tregrensa om vinteren. Ang felling av trær, så er det veldig skjelden jeg feller levende trær. Jeg benytter meg av det som er dødt fra før. De plassene jeg pleier å være er det stort sett nok av dette. Når det kommer til søppel så bærer ut alt jeg har bært inn. (utenom ting som brenner, og jeg er ikke av typen som tror hermetikk brenner...) Er forøvrig heeeelt enig i at mange tror naturen er en eneste stor søppelhaug. Hardangervidda har blitt helt håpløst de siste årene. Alt i fra hermetikk til utgåtte fjellstøvler og gamle telt. Skulle vært skuddpremie...
  18. Til dere som ikke bruker øks og/eller sag på vinterturer: Har dere noen gang sovet ute i -30 grader i en gapahuk? Skjønner at dere ikke trenger det hvis dere drar ei runde i lysløypa med kondomdressen og kollenhamsteren og bålet er for å varme opp en proteinshake eller no i den duren. Etter min mening er ei god øks og ei god sag helt i toppen av listen for viktig utstyr på vinterovernattingsturer. (da uten telt, er allergisk mot telt utenom på snaufjellet) Ett godt bål hele natten igjennom gjør overnattingen ganske mange hakk triveligere synes jeg da.. Da trenger en så klart også mye ved, så å hogge dette med en samekniv anser jeg som tett borti håpløst. men bevares, det lar seg sikkert gjøre..
  19. hehe... knallbra innlegg. Høres ut som meg når jeg drar på tur med Land Rover`en. Tar med alt jeg får plass til! TIlbake til saken; Jeg bruker Gränfors bruks liten skogsyxa til sommersbruk og stor skogsyxa til vinterbruk. Dette er skikkelig kvalitetsøkser som er smidd etter alle kunstens regler, holder seg skarpe lenge ved riktig bruk og har meget god balanse og behagelig skaft. Jeg har prøvd Fiskars plastøkser og flere andre "billigmodeller" men ingen ting av det jeg har prøvd kommer i nærheten av Gränsfors. Ray Mears anbefaler også disse øksene. Stor skogsyxa er tung å drasse på for ett lite bål sommertstid, men på vinteren hvor mye ved er nødvendig, velger jeg å heller drasse på litt tyngre øks isteden for å slite meg halvt ihjel med den lille skogsyxan. Gränsfors øksene kan anbefales på det aller varmeste!! http://www.outnorth.no/no-gransfors/gransfors-stor-skogsyxa.php?group=prod_prod_grp-s1%2F323 Når det kommer til sag, så bruker jeg en liten foldesag på sommeren og en mellomstor buesag (type byggmakker, dog ikke av de billigste med møkkakvalitet på blad osv) på vinterstid. Dette av samme grunn som jeg velger en større øks på vinterstid. Velger ekstra drass, fremfor ekstra slit meg vedhogsten. Kløve større stykker ved er heller ikke noe problem om en forbreder seg litt ved feks å lage ferdig noen kiler før en gyver løs. (ray mears har vel noen tips rundt dette, se youtube...)
  20. Har du noen link til oppskrift på denne type pulkdrag? Har ett gammelt bambus pulkdrag som sikkert er fra 70 tallet. ikke prøvd det enda, men tenkte jeg skulle prøve det litt i vinter. Noen som har formeninger om bambus pulkdrag??
  21. Dette kan jeg også skrive under på. Har selv en Finsk Lapphund på snart to år. Haddde vel ikke så veldig store problemer med floker på vår da han var valp, men en ser at pelsen endrer seg drastisk da de begynner å bli mer voksne. En utrolig flott rase for å ha med på tur, ikke alt for stor, veldig godt gemytt og elsker å sove ute uansett vær og temperatur!
  22. Hehehe... beklager! Stokke sport selger disse. mellom Sandefjord og Tønsberg.
  23. hmm... dette høres jo veldig lovende ut. Da ser det vel ut som jeg må på shoppingtur til lørdag.. takk for gode tips
  24. Slår ett slag for norrøna svalbard Børge Ousland jakka. Har hatt denne med på vinterturer og sommerturer. Den er pottetett, puster bra. gode luftinger, lang jakke (med skrittstropp) mulighet for pelskrage og god hette med bra justeringer og lommer som en klarer å åpne med votter, samt at du får henda nedi med votter på. Synes dette er ei utrolig god og gjennomtenkt jakke som passer like godt til værbeskyttelse sommer som vinter. Har absolutt ingen ting å utsette på denne jakka foruten prisen (5500,-)
  25. Svalbard arktis er en bommullsjakke og er IKKE vanntett. Derimot sikkert lun og god om det er kaldt og tørt vær, og til en myyyye hyggeligere pris!
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.