Gå til innhold
  • Bli medlem

Norefjell - første fjelltelting på mange år


Gjest PaperCut

Anbefalte innlegg

Gjest PaperCut

Norefjell er vel for hjemmefjell å regne og det har blitt noen turer til Høgevard etter at jeg oppdaget hvor nær perlen faktisk lå.
Etter å ha rekognosert litt på dagsturer fra Tempelseter og Norefjelstua - var det på tide å gjøre det skikkelig - overnatte på Høgevard og "ta" Ranten og Gråfjell m.fl. på en helgetur.
Planen var å overnatte på Høgevard, så gå til Gråfjell via Ranten og fortsette nordover langs eggen, over til Sæternatten og ned til Holmevassnatten for overnatting. Dette viste seg å bli litt for langt, så Sæternatten og Holmevassnatten får bli en annen tur.

Fredag

Fredagen kom, og det meste av utstyr var samlet på gulvet i stua. Avreisetidspunktet mitt ble derimot forskjøvet med over 3 timer da jeg måtte pakke om minst 3 ganger før jeg var i nærheten av å være fornøyd. Sånn kan det gå når man ikke har teltet langt fra butikken på mange år.
Oppakningen ble veldig tung, ca 16kg, så jeg trenger mer øvelse i å pakke den optimale sekken. Rundt 11-12kg burde være fint, men med bacon, omelett, kyllingfilet, fløtegratinerte poteter og en øl på campingmenyen - så måtte jeg betale prisen...
Sekken min, en Bergans Rask 50l, har en størrelse som jeg synes er optimal for en helgetur. Første pakking, med halvfull camelbak så veide sekken svimlende 20kg. Jeg var en smule frustrert etter å ha droppet 4kg saker&ting :)
Noen timer etter skjema, kl 21.30, startet jeg turen fra Tempelseter til Høgevard. Det var kjølig men heldigvis lite vind. Vel vitende om at jeg var sent ute holdt jeg relativt grei fart og var oppe på toppen på halvannen time. Temperaturen hadde falt ganske mye, så jeg krøp inn i teltet og var veldig glad for at jeg droppet tanken om å overnatte utendørs.

Lørdag

jeg våknet tidlig, det var ganske kjølig - trolig nær frost hvis jeg skulle tro på yr.no. Jeg hadde mistanker om det, så jeg hadde laget soveposetrekk av Helsport fjellduken min kvelden i forveien. Det var ikke et sjakktrekk. Kondens og en ganske våt dunpose. Heldigvis varmet solen opp ganske bra etterhvert og jeg fikk tørket soveposen. Med Gaustatoppen som utsikt fikk jeg laget meg en skikkelig frokost før jeg pakket teltet og tok noen bilder.

Det var da de kom - mine forsinkede frokostgjester. Kanskje de kjente lukta av egg&bacon? :D. Det var 80-90stk av dem og de moo-et. De var på vakt når de oppdaget meg, men tydelig vant til mennesker. Er det noen som vet hvor mange rein det er inne på Norefjell? Har hørt rykter om 300+, men så stor var denne flokken ikke.

Dette var dagen det skulle traskes, men klokken ble 11 før jeg ga meg i vei ned fra Høgevard langs eggen og så mot Ranten fra øst. Utsikten sørover fra Ranten er ganske dramatisk pga den bratte fjellsiden. Morro, veldig morro. Med panoramautsikt over Høgevard og Tempelseter kunne jeg se "motorveien" (les: DNT-stien) opp var pakket med folk - minst 30-40stk mens jeg kokte lapper til lunch på primusen.

På gråfjell møtte jeg 6-7 andre, men dette var dagsturister på vei opp og ned - heldigvis. Veien videre nordover langs østsiden av Norefjell er flott vandring. Ingen stier, ingen folk - kun noen ryper og et par grupper på 3 rein som tydeligvis vandret uten flokk. Jeg hadde tatt det veldig rolig (2.5km/t snitt) og fant ut at det var for langt både å gå til Sæternatten og Holmevassnatten for overnatting, så jeg satt opp teltet på en høyde sørvest for Vollebekkvatni. Det var enda mindre vind enn kvelden før, og det (kombinert med lavere høyde) resulterte i mer mygg enn jeg trodde var mulig på høyfjellet. En iskald dukkert i et lite tjern hjalp IKKE mot myggen, og jeg kunne telle skyggen av 60+ mygg som satt på ytterteltet mens jeg lagde middag. Igjen var jeg takknemlig for telt OG innertelt!
Med et herremåltid innabords og en god bok som sikkert veide et halvt kilo (!!) gikk kvelden kjapt.

Søndag

Jeg trodde jeg hadde gjort et godt valg av teltplass over et område med mose og lav, men dette må ha komprimert seg godt for det var hardt som fjell når jeg våknet. Liggeunderlaget er helt enkelt og 10-12mm tykt - og må nok oppgraderes før neste tur. Himmelen var grå og det var mye mer vind enn dagen før. Det fristet ikke å bryte leir tidlig men det bedret seg og i 10-tiden var jeg på vei hjemover. Det var vekslende sol og overskyet, med lavtflyvende grå regnskyer som mest lignet på små bombere som suste forbi.
Føttene var ganske såre, så Holmevassnatten ble droppet til fordel for rask retrett langs DNT-stien fra Toveseter. Vel nede på "motorveien" møtte jeg minst 30-40 personer på vei opp til Høgevard. På en måte litt kjedelig, men på en annen måte veldig bra. De man møter har i det minste tatt steget opp fra sofaen - DET skal de ha ære for.


Neste gang skal sekken være lettere, og da skal jeg ikke glemme havregrynsposen, buffen og allværsjakka :).
Været skal være like bra :D, og jeg skal ha med meg fiskestang!
Noen fjellgeit blir jeg nok ikke - men det var godt å være tilbake, som lykkelig amatør på høyfjellet. Alt over tregrensa er gull!

Noen små videosnutter og bilder:

Reinsdyr -


Reinsdyr2 -

Høgevard fra Ranten -

Vis rapporten i Turkartet

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Annonse
Er det noen som vet hvor mange rein det er inne på Norefjell? Har hørt rykter om 300+, men så stor var denne flokken ikke.

Hentet fra villrein.no:

Villreinområdet omfatter to delområder: Gråfjell-Norefjellmassivet i øst, og Reinsjøfjell i vest. Området er delt av veien mellom Eggedal og Bromma i Hallingdal.

Reinen i Norefjell-Reinsjøfjell er relativt lite sky og i god kondisjon. Genetisk sett har den opphav i svensk skogsrein, og ligner på dyrene i Forollhogna. Bestanden de siste årene har ligget stabilt på 550 til 600 vinterdyr. Det var tamreindrift i området inntil 1968.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

  • Heriks fremhevet denne emne

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.