Gå til innhold
  • Bli medlem

GPS koordinater til Stabben i Trollveggen ?


Pietro

Anbefalte innlegg

Annonse

Hei :D

Har funnet fram til disse opplysningene om Stabben:

Navn: Trollveggen,Stabben i Trolltindene Fylke: Møre og Romsdal Kommune: Rauma Høyde 1637 m Pf 37 Kart 1319 I Utgave 1997 N=6928601 E=434154 Datum WGS.UTM32 Beskrivelse: Firkantet søyle! Litteratur: Randersboka s.350

Jeg har ikke vært der selv, så disse koordinatene må bekreftes/avkreftes av noen som helst har vært der oppe med en GPS!

Mvh TrondE :wink:

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Hei !

Ser ut til at det er oppgitt i Universal Transverse Mercator (UTM) koordinater og ikke WGS84.

Med litt søking på nettet fant jeg UTM/WGS84 konverteringsprogram, http://home.hiwaay.net/~taylorc/toolbox/geography/geoutm.html

Var usikker på zone parameter men forsøkte først en konvertering fra et tilfeldig WGS84 punkt (oppgis i desimaler) til UTM

og fant ut at zone parameteren var 32. Sikkert derfor det sto UTM32 i det materialet du hadde...

Så puttet jeg inn de koordinatene du hadde og snudde utregningen og fikk WGS84 koordinatene lon 7.722537 og lat 62.48265

Skal opp dit i helgen så får jeg se om det stemmer... ;)

--

P.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Litt akademisk pirk på morgenkvisten: Du konverterer fra UTM til lengde og breddegrader - men du er HELE TIDEN i WGS-84. UTM og lengde/breddegrader er to forskjellige koordinatsystemer.

WGS-84 er en modell for hvordan jordkloden "ser ut" (hvor stor er den? Hvor "skjev" er jordkula? Hvor går 0-meridianen?). Alle koordinatsystemene og alle kart bruker en slik modell, også kalt datum. En fallgrube ved eldre kart er at man tidligere brukte en annen modell for jordkloden (ED-50). Forskjellen mellom ED-50 og WGS-84 kan være noe slikt som 0 til 400 meter i Europa. (Du vil og ofte se betegnelsen EUREF-89. Dette er en mer nøyaktig europeisk versjon av WGS-84. Forskjellem mellom EUREF-89 og WGS-84 kan du helt se bort i fra til alminnelig turbruk).

Fordelen med lengde/breddegrader er at de virker over hele kloden uten noe mer fiksfakseri. Fordelen med UTM er at koordinatene er i hele meter, og at det blå rutenettet på kartet gjør det lettvint å lese av koordinatene på et vanlig turkart. Ulempen med UTM er at et slikt meter-koordinatsystem kun virker på en begrenset del av jordkloden. Derfor er jorda delt inn i 60 ulike UTM soner. Norge ligger i sone 32 til 36.

Du kan regne om mellom ulike koordinatsystem, f.eks. slik du har gjort, fra UTM til lengde/breddegrad. Du kan og regne om mellom de ulike datum.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Om du ikke gidder å søke fram koordinatene fra kartet, kan du gå inn på siden Norge i bilder. Her søker du inn aktuelt stedsnavn, og setter søkeren på riktig sted. Da får du et Gps koordinat nederst på siden. Enkelt og nøyaktig. La søkeren følge planlagt rute og finn mellomstasjoner også. Men for all del tren på å finne koordinatene fra kartet. Det får man ofte bruk for.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.