Gå til innhold
HelldogSköll

Hoggorm i hundegården?

Anbefalte innlegg

Hei!

Tidenes verste overskrift, men kort er godt. Jeg lurte på om noen av dere har forslag til hvordan man kan hindre hoggorm fra å komme seg inn i hundegården? Her vi bor nå har vi ikke sett hoggorm i levende tilstand, vi holder gresset kort i hagen, men naboen (som også er flink med gressklipperen) sier han finner rundt 5 hoggorm i hagen årlig. Vi bor rett ved skau og ferskvann, så turen er kort fra gode vinterreir, solplasser og jakt/drikkemuligheter til hagen vår. Hagen er inngjerda med 180cm viltgjerde da vi har tre huskyer og en belgisk fårehund (pluss yrende dyreliv som inkluderer alt fra hjortevilt til de fire store, siden vi bor i rovdyrsona), men et høyt gjerde holder ikke små slanger ute. Hundene elsker å være ute, og er ofte ute uten at jeg er der med dem. Det er jo ikke en frihet jeg har lyst å innskrenke i redsel for orm, jeg satte opp gjerdet så de skulle kunne bestemme litt selv om de vil snorke inne i sofaen eller ute i gresset. Jeg har også en hundegård med betongbunn, ramma på gården er opphøyd slik at det de fleste steder er stengt i 30-40 cm opp fra bakken. Er det nok for å forhindre at hoggorm kommer seg inn? 

Hundene er selvsagt sånn anlagt at de blir veldig nysgjerrige på hva de andre hundene har, så om en av dem finner orm kan du banne på at alle fire er opptatt med den noen sekunder etterpå, uten at de nødvendigvis uskadeliggjør den med én gang. Hun ene har spesialisert seg på å nappe i halen på firfisler, og er knallfornøyd med å se på hvordan halen bukter seg etter at den er sluppet. Ser ikke for meg at hun blir mindre fornøyd med å finne en orm. 

Så ja... Forslag til hoggormsikring, anyone?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
11 minutter siden, HelldogSköll skrev:

... Hæ?

Han spøkte. Mungo er et lite rovdyr som gjerne spiser en slange i ny og ne. 

Skjult lenke - logg inn for å se den

Jeg aner ikke hvordan man klarer å holde orm unna hundehus men tenker det ikke er store sjanser for at en orm vil bevege seg mot andre dyr. De bruker mye av tiden sin på å unngå mennesker og større dyr. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Et gammelt kjerringtriks er å strø litt snus rundt området man ønsker at ormen skal holde seg unna. Tobakken gjør det lite interessant å være i nærheten for krypdyr. Må byttes ved regn. 

Ellers er det å unngå typiske ønskeplasser for ormen en god begynnelse. Fjern/hev vedstabler, unngå store steiner den kan varme seg på, unngå rør den kan være i og hold gress/beplantning lavt. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Huskyer er jo ganske aktive hunder, og huggormen skyr aktivitet og bråk. Bare det vil nok gjøre at den holder seg unna mye av tiden. 

Fant dette på nett: 

Gode tiltak for å holde hoggormen på avstand er å fjerne busker, kratt, høyt gress og steingjerder. Smågnagere trives nemlig godt i kratt og buskas og tiltrekker seg hoggorm.

Å redusere bestanden av smågnagere vil gjøre hagen eller området rundt hytta di mindre attraktivt for hoggormen, fordi det reduserer slangens tilgang til mat.

Hvis du oppdager en hoggorm i hagen, skal du IKKE ta livet av den fordi den er fredet. Du skal heller fange prøve å fange den og slippe den ut et annet sted eller bare la den være i fred.

Du kan fange hoggorm ved å legge plast- eller papprør på bakken. 
Slangen er nysgjerrig og vil ofte krype inn og utforske slike rør. Rørene bør sjekkes om morgenen og kvelden mens det er kjølig og hoggormen er lite aktiv.

Når ormen er fanget skal den slippes ut igjen, helst i et område hvor den ikke vil være til plage for andre mennesker.

Et annet alternativ er å kjøpe en ormefelle som har et svært klebelig klister som ormen setter seg fast i. Ormen frigjøres fra fellen ved å helle på vanlig matolje som gjør at ormen løsner fra klisteret av seg selv.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Om du har ei tett ramme rundt hundegården på 30-40 cm så er det særdeles liten sannsynlighet at du får hoggorm i hundegården. Holder du hagen fri for kvist, kratt og høyt gress er sannsynligheten for orm i hagen også ganske liten. Naturligvis vil du kunne få orm som kryper forbi, men du vil ikke få orm som oppholder seg der over tid.  Og har du ikke hoggorm i hagen regelmessig så er det bare å holde det lite egnet for hoggorm så får du ingen heller. 

Om man hoggorm i hagen regelmessig (fast solingsområdet feks) må man flytte den ganske langt for at den ikke skal komme tilbake. Hoggorm bruker stort sett de samme solingsplassene, overvintringsplassene og fødeplassene hvert år. Flytter man hoggorm langt unna der man fant de, er sannsynligheten for at ormen dauer rimelig stor. Da kan man fundere på om avlivning er mer hensiktsmessig, noe man har lov til etter § 17  i naturmangfoldloven  dersom det er nødvendig for å hindre skade på person eller eiendom.

Det er vel ikke funnet noen merkbar effekt med alle kjærringråd som finnes mot hoggorm. Enkleste og beste er naturligvis å gjøre hagen lite attraktiv for hoggorm. 

Limfeller syns jeg høres ut som veldig dyreplageri, og igrunn usikker på lovligheten av dette til feks hoggorm.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.