Gå til innhold
Tom42

Tips om barduner - (utskilt fra Hvor har du vært på tur i dag?)

Anbefalte innlegg

På ‎27‎.‎06‎.‎2018 den 23.32, a_aa skrev:

Kjapp kveldstur for å prøve ut to nyvinninger; nye bardunstrammere på Trailstar-en som skal fikse tynnere line, og en ekstra Leki Photosystem-stav. Satte begge stavene på 150 cm og brukte dyneema-line (med PU-strømpe) som er 1,2 mm tykk. Det gikk fint, det ble et romslig og luftig sommermodus-oppsett :) :

Skjult lenke - logg inn for å se denSkjult lenke - logg inn for å se denSkjult lenke - logg inn for å se denSkjult lenke - logg inn for å se den

Lite vind, så jeg simulerte vindblafring med å slå på duken og rykke ved festene - det så veldig bra ut, men jeg får teste det i ordentlig vind en gang. Uansett blir det nok til at jeg vil bruke 2 mm bardun på festene som flukter med panelsømmene, men det ser jo ut som 1,2mm vil være mer en godt nok i midtfestene :) Har latt de gamle bardunstrammerne stå på ennå, men antar det blir til at jeg klipper dem av - løkken som de står i beholder jeg imidlertid som backup, og som en mulighet for å plugge duken helt ned mot bakken.

Og så ble det en IPA i solnedgang før jeg gikk hjemover igjen :thumbsup:

I båtforretninger har de strikk for kalesjer.  Jeg kobler to og to sammen og fester den ene enden til tarpet/baldakinen og den andre til bardunen.  Disse strikkene gjør at tarpet tåler ganske mye vind.  Elle du kjøper rundstrikk i en syforretning

----------------

Jeg bruker også lange barduner.  Dermed skapes en viss elastikk.  Tenk på hvor mye et langt snøre tåler, i forhold til et kort.  

-------------------

I nødens stund, med mye vind og ingen hjelpemidler er for hånden, kan en "daumann"  (et lodd) avhjelpe situasjonen.  Når jeg er ute med båten, og det er fare for mye vind henger jeg en "daumann", på fortøyningen.  Da blir det god fjæring", og forhindre at bolter i fjellet ryker, samtidig som man slipper alle rykkene.

Knyt en bit barduntau midt på bardunen og fest en passe stein i enden på dette tauet.   (Den observante leser vi se at loddet ikke henger rett ned, men det var så mye vind da jeg tegnet  at loddet svingte)

1771190422_IMG_1458(640x485).jpg.bffa404988b93c0782f08630a90c3eeb.jpg

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Takker for tips Skjult lenke - logg inn for å se den, det er artig å erfare hvordan båtliv og teltliv drar nytte av de samme kunnskapene - knuter, fortøyning, søk etter le og ly :thumbsup:

Akkurat Trailstar er jo et kapittel for seg selv. Der er det faktisk korte barduner som gjelder når det blir skikkelig vindfullt, da er "lavt og kort" regelen. På sett og vis erstatter sømmene mellom dukpanelene normale barduner. Er det lite vind, og man vil ha mye ventilasjon og utsyn, setter man den opp med høye staver og lange barduner, er det mye vind må stavene ned til rundt meteren, og duken kan man feste nesten direkte i bakken. Det er litt de tankene jeg har hatt i bakhodet med modifikasjonen jeg gjorde - jeg sydde på ekstra hemper på toppen av de gamle hempene, med bardunstrammere for tynnere barduner - for blir det skikkelig ille, bruker jeg jo ikke bardunene uansett, men plugger enten rett i "gammelhempene" eller via en rundstrikkløkke (som står der i dag) eller en vanlig løkke av bardunsnor på samme sted. Måtte finne den fram og knipse et bilde av hvordandet ser ut nå:

976766793_Trailstarfeste(IMG_20180710_172644017_HDR).jpg.2ba3d8cc115f5169907522157740d9c7.jpg

Produsenten (MLD) sier at om man setter opp Trailstar lavt, skal den tåle vind opp til 60 mph, tilsvarende 52 knop, 95 km/t, 27 m/s - også kjent som "Full storm" ;) Det finnes visst rapporter om folk som har hatt Trailstar stående i over 70 mph (på eller over grensen til "Orkan") - men jeg har ikke lyst til å finne ut hvordan dét oppleves, egentlig :huh: 

Her er det en som er satt opp med 110 cm stav, tror muligens jeg ville brukt enda kortere barduner og kanskje enda kortere stav også? Vinden er anslått til 45 mph ("Sterk kuling"):

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.