Gå til innhold
Gjest Anonymous

Skars-tind ?

Anbefalte innlegg

Gjest Anonymous

Hei!

Jeg er en forholdsvis fersk fyr i gamet "klatring", derfor ønsker jeg en oppriktig og ærlig mening om det å ta seg opp på Skarstind fra Dumhøy-platået. Jeg vet at erfaring innen ditt og datt lønner seg osv, men hvor vanskelig er det uten så mye erfaring? Svar om at været bør være fint osv er ikke ønskelige, da det er en selvfølge at vi ikke begynner på en slik tur uten strålende vær.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Her var det ikke mye svar å få gitt..jaja, får søke andre steder da...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei,

det er den fineste fjellmåneden nå, og mange som kunne svart deg her er nok ikke fullt så ofte innom nå enn ellers, fordi de er på ferie eller i fjellet.

Men hvis du hadde giddet å bruke søkefunksjonen, så hadde du funnet noen innlegg som kunne hjulpet deg videre, f.eks:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Skjult lenke - logg inn for å se den

Ha en riktig god tur!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Trådene Julia viser til, bør gi mer en nok informasjon om Skardstind.

Det jeg husker best fra min tur til toppen, for omkring 15 år siden, er at håret mitt plutselig begynte å reise seg da jeg sto på toppen av Nåla. Akkompagnert av tiltakende knitring, bøyde jeg meg ned. Knitringa blei borte så lenge varden var høyeste punkt i terrenget. Stakk jeg hodet opp, kom knitringa tilbake :roll:

Forlot da toppen relativt raskt, litt for høy spenning for meg :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

I tillegg kan jeg nevne at da vi gikk vesteggen på Skardstind fra Dumhø-platået i 1995, hadde vi ingen erfaring med klatring, og hadde ikke med noe sikringsutstyr. Med stor forsiktighet kom vi nå ihvertfall forholdsvis greit opp uten å ta for store sjanser følte vi. Hamrene opp har meget gode tak for hender og føtter, men er bratte og utsatte, særlig den første som er ganske høy.

Jeg la ut et bilde av den første hammeren under denne tråden:

Skjult lenke - logg inn for å se den

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Ta med et tau og utstyr for rappellering vil jeg i alle fall anbefale deg.

Klatringen er vel 2, kanskje litt 3, men nokså utsatt og luftig.

Vanskelig er det ikke i tørt vær, men litt forsiktighet er nok på sin plass.

Folk er så forskjellige. De som tar et godt tak for et godt tak uten å bry seg nevneverdig med omgivelsene går opp der usikret, andre føler nok trygghet i et tau.

Til sammen 4 hamre, 1 lang først og deretter 3 mindre i kjapp rekkefølge er det fra Dumhøeplatået. Flere har også funnet enklere veier teknisk sett rundt disse hamrene i sørflanken gjennom løs masse. Se også www.etojm.com for mer informasjon.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Hei, ta en kikk paa:

Skjult lenke - logg inn for å se den

her er en noyaktig beskrivelse av en rute som IKKE krever klatring,

bare et meget kort stykke klyving. Det er viktig aa folge beskrivelsen

noye, spesielt det punktet der en tar litt opp til venstre for saa aa finne

en liten renne mot hoyre. GPS koordinat er oppgitt for dette punktet,

men du finner det ogsaa uten GPS dersom du folger beskrivelsen/bildene

noye. Ruten gaar IKKE opp hamrene langs eggen, men holder litt nedenfor

disse paa hoyre side. Deretter opp mot venstre (bakkeskraaning) og inn i

og opp en liten renne mot hoyre. Klyvingen her er IKKE utsatt.

Lykke til og god tur !

Hilsen Petter

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har ikke mye å tilføye til de utmerkede svarene ovenfor, jeg legger kun inn 2 videosnutter som kan gi et lite innblikk i hvordan de 4 ovenfornevnte hammerene ser ut.

Hammerene er lette og med gode tak, og kan i værste fall unngåes (Se innlegg ovenfor).

Video fra tur 30/7 som viser noe av de 4 hamrene - Skjult lenke - logg inn for å se den

God tur.

mvh Erik

Edit: Fjernet link til fly-video

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Knallbra flybilder, men er det ikke litt "harry" å drive med flyrekognosering i forkant av litt vovede fjellturer? Hvordan forholder det seg med den type unyttig overflyving i lav høyde i nasjonalparken? Er det i det hele tatt lovlig?

Vet i alle fall at jeg ikke hadde satt pris på det dersom jeg var på toppen av Galdhøpiggen eller andre tinder for den saks skyld.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Fint at du likte videoen.

Vi flyr ikke så nær som det ser ut som på filmen. Det er brukt kraftig zoom linse og bildestabiliserings utstyr som får alt til å virke så nærme. Det er jo den effekten du ønsker å få på filmen, men samtidig fly på en slik avstand at alt er trygt.

Det er ikke lov til å lande i nasjonalparken, men man kan fly over. Disse småflyene har en lav marshøyde, og samtidig kan man ikke gå over skydekket som til tider ikke ligger så mange hundre meter over de høyeste toppene.

Meningen med å fly innom Jotunheimen var for å se hvordan snøforholdene var i forbindelse med en tur på Juvassbreen, samt isforhold på Gjende i forbindelse med en Kajak tur.

Meningen med å legge ut fly-videoen var kun å gi "gjest" et best mulig bilde av eggen han spurte om. Jeg ser at dette kan misforståes som "harry" og har derfor fjernet linken til flyvideo, og jeg lover å ikke legge ut flere flybilder/video på forumet :wink:

Mvh Erik

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg synes flybilder er spennende jeg Erik. Selvsagt setter de fleste pris på toppbesøk uten overflyvninger, men så lenge flyturene deres er fullt lovlige håper jeg ikke du vil holde dem unna på grunn av en skeptisk bruker. Tror det store flertallet synes det er svææææært spennende med flybilder. Det er jo tross alt ikke hverdagslig for de fleste av oss.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Ja, legg linken ut igjen! Det var ikke det som var poenget med innlegget mitt. Jeg stilte bare spørsmål med selve overflyvningen. Når filmen først er tatt, er det jo absolutt ingen poeng i å fjerne den.

Jeg synes også bildene er meget interessante! Førøvrig er det prinsippet med flyrekognosering jeg synes er litt "harry", ikke det å legge filmen ut på nettet.

Lykke til videre i Jotunheimen, med og uten fly!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Tusen takk for mange suverene svar, og ja, jeg vet at jeg sikkert kunne lett med lys og lykte og funnet mye av dette selv, men jeg gadd ikke, finner det utrolig kjedelig å sitte å lete etter ting på nettet, dessuten har det tydeligvis dukket opp nye spennende ting og tang her etter mitt spørsmål... ja, filmene til studbaker tar jeg av meg hatten for, de gir virkelig det inntrykket av oppstigningen fra Dumhøplatået som jeg var ute etter, Nils hadde også noen flotte bilder fra stedet.

Uansett, tror kanskje jeg er litt for feig/lur til å begi meg ut på denne turen uten tau, det så temmelig bratt ut...så derfor takker jeg nok engang, og er skjeleglad for at jeg spurte dere. :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skal prøve på det. Hvis du setter filmen på pause slik at Nåla ligger i høyre billedkant blir det omtrent som følger:

Fjellet nedenfor toppeggen, som går mellom Nåla og hovedtoppen, fremstår her som to ganske mørke fjellvegger, adskilt av en hvit renneaktig formasjon (denne renna har ett lite punkt uten sne, regner med at du forstår hvor jeg mener). Fra breen nede i dalen siktet jeg meg omtrent rett opp mot det bratte partiet like til høyre for renna. Det må legges til at jeg gikk toppen uti september med myyye mindre snø enn på bildet, men med stegjern og øks er det absolutt ikke sikkert at snø er noe verre. Jeg hadde mitt å stri med, siden det lå en del is på enkelte sva oppover.

Da jeg nærmet meg renna begynte jeg å skrå mot venstre. Det var nå den verste delen sto foran meg. Jeg måtte være forsiktig siden det var en del is, men det føltes ikke utsatt - mer av den sorten gange som er tidkrevende, ikke farlig. Jeg tok meg bortover like under der den markerte sorte veggen er.

Som alle kan se kommer man etterhvert til det snøfeltet som ligger til venstre for veggen, og som fører oppover slik at man etterhvert kommer på oversiden av denne. I det jeg skulle runde hadde jeg visse problemer fordi jeg var nødt til å komme meg over noen snøflekker som var steinharde og bratte. Det tok meg tid å finne et sted der det ikke ville være farlig å skli, for det var jeg nærmest garantert å gjøre siden jeg ikke hadde stegjern eller øks (øks alene ville forresten ikke hjulpet stort). Du kan si at dette var det mest utrivelige punktet, hvor jeg ble litt tørr i munnen.

Etter å ha rundet og tatt meg et stykke bortover i bratt terreng (på bildet blir det på skrå oppover mot venstre), møtte jeg på slakere ur. Denne ura kunne jeg så følge på skrått mot høyre opp til toppeggen. På det tidspunktet jeg besøkte toppen var det rimelig bart i denne ura - kun noen rester av nysnø mellom steinene. Jeg tror ikke det ville være så vanskelig selv med mer snø, for her er det som nevnt en del slakere. Jeg kom da opp litt til høyre for toppvarden. Jeg ble overrasket da jeg så at det ikke var noen flere vansker før toppen, for jeg var forberedt på at det kunne bli i tøffeste laget (jeg er ingen Ragnar, Torgeir eller Kim). Vel oppe på toppeggen var det en koselig spasertur bort til varden.

Etter å ha rastet alene oppe på denne kremtoppen gikk jeg ryggen ned til skaret mot Nåla. Først så Nåla vanskelig ut, men det viste seg å være veldig greit. Jeg kunne imidlertid ikke ta meg ned i dalen igjen før jeg hadde returnert nesten til hovedtoppen. Noen tør sikkert å ta seg ned fra "Nåleskaret", men ikke jeg.

Dette begynner å bli lenge siden, men jeg mener at jeg fant en litt enklere vei ned. Såvidt jeg husker holdt jeg noe mer til høyre nedover (venstre når man ser på bildet) enn der jeg hadde kommet opp, og da fant jeg en rute som ikke medførte kryssing av de bratte snøflekkene (noe måtte krysses, men da på mindre bratte steder). Etter litt vandring nedover i dalen igjen tok jeg direkte opp til Vestre Skarstind. På den måten fikk jeg tatt alle Skarstindtoppene, samt Dumhø på samme dag - en dag jeg aldri, aldri kommer til å glemme.

Jeg tror utvilsomt at det er lettest å gå Skarstind ad denne ruten når det er lite snø - tørt fjell under beina er trygt. Likevel er det ingenting som tilsier at snø gjør det vesentlig vanskeligere så lenge man har med stegjern. Tidlig på sommeren når det er ekstremt mye snø ville jeg kanskje vegret meg fordi det er såpass bratt noen steder at løs og råtten snø ikke er noe særlig...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Var på Skardstinden i helga. Som nevnt mange steder her: Denne toppen krever ikke sikring hvis man går enkleste rute. Ikke er det spesielt luftig heller, tok Stetind (v/Leirvassbu) dagen etter, og denne gir faktisk en luftigere opplevelse enn Skardstinden. Men sistnevnte krever relativt tørt vær da det er en del utsatte sva. God tur!

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

De som vil gå opp via Dumhø trenger IKKE grue seg, på en fin godværsdag er dette en fantastisk rute som med litt forsiktighet anbefales, ikke ta med tau, det er bare tull...den første hammeren omgås lett på høyre side, så er det strake veien over tre hammere til topps. Gled dere, dette er en tur som anbefales i høyeste grad....:roll:

Glem Tom, han er kun en stakkarslig rasist som prøver å virke tøff, syns synd på dama hans...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider
Gjest Anonymous

Nå er jeg i tvil:

Hvor vanskelig er egentlig Skardstind ? Jeg har hørt alt mulig rart. Dersom "gjest "har rett og Skardstind er mindre luftig enn Stetinden blir jeg litt overrasket, for Stetinden er ikke særlig luftig eller vanskelig.

Noen som kan avklare dette ?

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Skarstind finnes ikke vanskelig i det hele tatt, disse tre hamrene er helt greie å klyve opp, det er jo ikke maken til hysteri omkring dette, Skarstind bør nedgraderes til middels, ikke vanskelig, for det er ikke vanskelig å nå toppen på Skarstind via Dumhø...

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


  • Hvem er aktive   0 medlemmer

    Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport sporing

Outnorth.no Skittfiske
×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.