Jump to content
IGNORED

Valg av sovepose og liggeunderlag


Theis
 Share

Recommended Posts

Hei Fjellforum! 

 

Jeg er på leting etter en sovepose som kan brukes høst/vinter/vår. Skal ligge en del i snøhule/telt og trenger noe som kan takle ned mot 15 blå. For meg er det også viktig at den er så lett som mulig. 

 

Jeg trenger også ett nytt liggeunderlag, men jeg vet ikke hva jeg burde ha for å takle noe av det samme som soveposen jeg skal ha. 

 

Setter veldig stor pris på erfaringer og forslag til hva jeg burde kjøpe. 

 

Jeg er 183 cm, hvis det har noe å bety :)

Link to comment
Share on other sites

Siden du skal bruke den vinterstid og .15 så lukter den en vinterpose her. Skal de være lette så blir det dunposer.

Sportsnett har en del ME poser på tilbud om dagen, se om noe der kan passe

Hidden Content

. Helium800 kan kanskje være en pose som passer til ditt bruk. Varm nok med litt klær på om vintern og ikke for varm høst og vår.

183cm høyde så vil nok både 195cm og 200cm poser fungerer for deg.

Selv bruker jeg Nanok performance WGD - 30 dunpose til vinter og mange kuldegrader. Er et billig alternativ når man trenger vinterpose i dun men litt tyngre enn ME Helium800

 

Underlaget er og viktig når det er kaldt, og enda viktigere på dunposer da man klemmer dun mer sammen når man ligger på det.

Et 18-20mm celleplastunderlag av bra kvalitet er fint. Men mange foretrekker litt mer varme og komfort med underlag som Exped Downmat. Dog er de ganske dyre.

Skal du starte pent så har XXL Bamse Extreme til kr 279,- om dagen. Det er 14mm underlag men holder fint vår, sommer og høst. Kan du evt supplere med noe når det nærmer seg vinter.

Link to comment
Share on other sites

Ser ut som veldig fornuftige poser de ME posene. Jeg lurer også på hva folk syns om å bruke fjellduken som sovepose? Jeg tenkte da spesielt på denne typen fjellduk :

Hidden Content

 

 

Link to comment
Share on other sites

Jeg har ikke greie på hvem merker som er best, men min erfaring vil kanskje hjelpe deg til å ikke kjøpe for dyrt. 

Snøhule har jeg ikke sovet i på snart 30 år, men husker godt at å ha med et kubbelys var både koz og varme i hula. Inni hula var det ofte rundt 0-5*c ved 15 blå ute så da klarte man seg med en mye mindre/lettere sovepose. Det samme gjelder i telt bare at der lufter du så mye mere for å holde kondens borte så ved 15 blå så har du mellom -5 -10*c, men ingen trekk så du kan fortsatt ha en mindre/lettere pose.

 

Du må bestemme deg for hva som er viktigst er det å kunne ligge i posen i underbuksa eller er det greit å ligge med langt undertøy og derved lettere pose. skal du ha dun lettere, men med sine utfordringer og pris eller syntetisk tyngre ingen utfordringer og billigere.

 

Liggeunderlag: Jeg har brukt lignende Bamse i alle år og for varmen sin del har det aldri vert noe problem, men de siste åra har jeg bruk oppblåsbart med dun inni da dette har vert bedre for ryggen.

 

Jeg har har en pose som i dagens norm er ca 0 -5*c komfort denne har jeg ligget ute i -25*c, men da ligger jeg med langt undertøy x to sett, gjerne et sett av ull som jeg også går med og ett sett av flis som er lett og ligger i sekken dette fungerer også som extra sikkerhets sett hvis jeg blir klissvåt.

Da har jeg brukt Bamse lignende underlag som har funket i forhold til varmen.

Jeg har også en extra flis pose som jeg bruker inni den vanlig posen, dette gir gjerne 5*K varmere, men denne brukes bare når jeg har med ex fruen.

 

Fjellduken funket ikke for meg jeg ble klissvåt, så for meg er fjellduken bare med som sikkerhetsutstyr hvis jeg må grave meg ned eller å sitte/ligge i under en storm, blir mest brukt under jakta.

Link to comment
Share on other sites

Ja, jeg tenkte litt på det med å sove med ett sett ullundertøy i posen. Kan vel spare meg for en del vekt og penger, men jeg mer lyst til å åpne posen litt om det blir for varmt enn å ligge å fryse om nettene, så er ikke helt sikker. Hvordan fjellduk er det du bruker? 

 

Takk for svar. Tar gjerne imot flere erfaringer og tips til hva jeg burde velge. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By zimwalker
   @SnorreL skrev i "Hva har du kjøpt nå" tråden:
   Har Therm-a-rest NeoAir XTherm Large fra før. La inn prisvarsel nylig på NeoAir XTherm Max Large for å se om det dukker opp et bra tilbud nå inn i den sorte uken. Men så kommer altså SnorreL her med noe som noen mener er bedre. Hjelp. Vel, XTherm Max har litt høyere R-verdi, men ikke mye, og STS Extreme er tilgjengjeld tykkere... noe som kanskje er avgjørende for de av oss som sover like mye eller mer på siden enn på rygg. Og for noen av oss spiller nok alderen også inn ;-). 
   Ser det er noen slike vurderinger ute å går på følgende side: reddit.com/r/Ultralight/comments/owjp8p/thermarest_xtherm_vs_sea_to_summit_ether_xt/
   Noen som har erfaring med disse, og/eller tanker om/ synspunkter på....?
   EtherLight XT Extreme Large: Therm-A-Rest NeoAir XTherm MAX L 198 x 64cm 196 x 64 Tykkelse: 10 cm Tykkelse: 6,4 cm Vekt: 950 g Vekt: 640 gram R-verdi: 6,2 R-verdi: 6,9        
  • By Lars og Berit
   … Og dagen etter kom resten, nå mangler vi bare soveposer og brenner.
   2 stk Sea To Summit Aircell Mat Etherlight XT Extreme Rectangular LONG
   2 stk MSR DromLite Bag, 2.0 L
   2 stk MSR Hydration Kit
   2 stk Light My Fire Firesteel Bio Army
   + en Exped Widget pumpe litt luksus siden posen til underlaget er en «Airstream Pump Sack«!
    


  • By Daktari
   Finner jeg noen FF med erfaringer med camping-liggeunderlag og/eller Nemo Roamer på tur?
   Jeg er ute etter noe *litt annet* liggeunderlag, da jeg sjeldent sover noe godt på mine Synmat/Downmat-liggeunderlag.
   Exped har en Megamat som kunne være fristende å teste ut, men med et pakkvolum på 67 x 22 cm blir det vanskelig å drasse med seg dette i sekken.
   Så har vi dette liggeunderlaget fra Nemo i "camping-segmentet". Det har skum, og er tilsvarende konkurrentene fra Exped, Thermarest mfl.
   MEN, det pakker ned til 40 x 25 cm. Dét skal jeg få plass til i Recon-pakken.

  • By Ann Kristin Øyen
   Hei! Skal kjøpe meg et nytt liggunderlag. Og kom over dette underlaget
   https://www.fjellsport.no/mammut-light-mat-lemon-charcoal-black-185x52cm.html?refSrc=1140128&nosto=nosto-page-product3 
   Prøvde å se om jeg fant noen tester, uten hell. Er det noen her som har noen erfaringer? Evt andre anbefalinger? Helst under 1500 og r verdi på minimum 4, siden jeg er en skikkelig frossenpinn😂 Sover alltid på siden, så gjør ikke noe at underlaget er smalt 
  • By Markagutten
   Hei! Jeg er i gang med å både prøve og kjøpe ny dunpose. Problemet mitt ligger i lengden - jeg er ganske nøyaktig 185cm lang. Posene som er tilpasset maksimal personlengde på 185 virker liiiitt trange, posen med maksimal personlengde på 200 virker kanskje overdrevet lang. Vil jo verken komprimeret dunet i fort kort pose, men heller ikke ha for mye å varme opp i lang. Noen som er stått ovenfor samme problemstilling?
   Posene jeg skal ha er enten Mountain Equipment Snowline eller Rab Andes 1000, de er begge laget som romslige poser da man skal kunne ha ekstra klær i posen i ekstrem kulde. Rab andes er spesielt romslig, der kan jeg trekke bena helt opp i fosterstilling i posen hvis jeg vil, er dette for romslig?
   På forhånd takk for svar
 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy