Gå til innhold
Theis

Valg av sovepose og liggeunderlag

Anbefalte innlegg

Hei Fjellforum! 

 

Jeg er på leting etter en sovepose som kan brukes høst/vinter/vår. Skal ligge en del i snøhule/telt og trenger noe som kan takle ned mot 15 blå. For meg er det også viktig at den er så lett som mulig. 

 

Jeg trenger også ett nytt liggeunderlag, men jeg vet ikke hva jeg burde ha for å takle noe av det samme som soveposen jeg skal ha. 

 

Setter veldig stor pris på erfaringer og forslag til hva jeg burde kjøpe. 

 

Jeg er 183 cm, hvis det har noe å bety :)

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Siden du skal bruke den vinterstid og .15 så lukter den en vinterpose her. Skal de være lette så blir det dunposer.

Sportsnett har en del ME poser på tilbud om dagen, se om noe der kan passe Skjult lenke - logg inn for å se den . Helium800 kan kanskje være en pose som passer til ditt bruk. Varm nok med litt klær på om vintern og ikke for varm høst og vår.

183cm høyde så vil nok både 195cm og 200cm poser fungerer for deg.

Selv bruker jeg Nanok performance WGD - 30 dunpose til vinter og mange kuldegrader. Er et billig alternativ når man trenger vinterpose i dun men litt tyngre enn ME Helium800

 

Underlaget er og viktig når det er kaldt, og enda viktigere på dunposer da man klemmer dun mer sammen når man ligger på det.

Et 18-20mm celleplastunderlag av bra kvalitet er fint. Men mange foretrekker litt mer varme og komfort med underlag som Exped Downmat. Dog er de ganske dyre.

Skal du starte pent så har XXL Bamse Extreme til kr 279,- om dagen. Det er 14mm underlag men holder fint vår, sommer og høst. Kan du evt supplere med noe når det nærmer seg vinter.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ser ut som veldig fornuftige poser de ME posene. Jeg lurer også på hva folk syns om å bruke fjellduken som sovepose? Jeg tenkte da spesielt på denne typen fjellduk :Skjult lenke - logg inn for å se den

 

 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Jeg har ikke greie på hvem merker som er best, men min erfaring vil kanskje hjelpe deg til å ikke kjøpe for dyrt. 

Snøhule har jeg ikke sovet i på snart 30 år, men husker godt at å ha med et kubbelys var både koz og varme i hula. Inni hula var det ofte rundt 0-5*c ved 15 blå ute så da klarte man seg med en mye mindre/lettere sovepose. Det samme gjelder i telt bare at der lufter du så mye mere for å holde kondens borte så ved 15 blå så har du mellom -5 -10*c, men ingen trekk så du kan fortsatt ha en mindre/lettere pose.

 

Du må bestemme deg for hva som er viktigst er det å kunne ligge i posen i underbuksa eller er det greit å ligge med langt undertøy og derved lettere pose. skal du ha dun lettere, men med sine utfordringer og pris eller syntetisk tyngre ingen utfordringer og billigere.

 

Liggeunderlag: Jeg har brukt lignende Bamse i alle år og for varmen sin del har det aldri vert noe problem, men de siste åra har jeg bruk oppblåsbart med dun inni da dette har vert bedre for ryggen.

 

Jeg har har en pose som i dagens norm er ca 0 -5*c komfort denne har jeg ligget ute i -25*c, men da ligger jeg med langt undertøy x to sett, gjerne et sett av ull som jeg også går med og ett sett av flis som er lett og ligger i sekken dette fungerer også som extra sikkerhets sett hvis jeg blir klissvåt.

Da har jeg brukt Bamse lignende underlag som har funket i forhold til varmen.

Jeg har også en extra flis pose som jeg bruker inni den vanlig posen, dette gir gjerne 5*K varmere, men denne brukes bare når jeg har med ex fruen.

 

Fjellduken funket ikke for meg jeg ble klissvåt, så for meg er fjellduken bare med som sikkerhetsutstyr hvis jeg må grave meg ned eller å sitte/ligge i under en storm, blir mest brukt under jakta.

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Ja, jeg tenkte litt på det med å sove med ett sett ullundertøy i posen. Kan vel spare meg for en del vekt og penger, men jeg mer lyst til å åpne posen litt om det blir for varmt enn å ligge å fryse om nettene, så er ikke helt sikker. Hvordan fjellduk er det du bruker? 

 

Takk for svar. Tar gjerne imot flere erfaringer og tips til hva jeg burde velge. 

Del dette innlegget


Lenke til innlegg
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.


 • Lignende innhold

  • Av fjelltrolla
   Hei! 
   Jeg har blitt "influenced" av forumet her og vurderer å gå til innkjøp av en Cumulus sovepose. 
   Jeg er 168cm og normalt bygd. Jeg lurer på om jeg bør velge str S (155-173cm) eller M (170-188cm). Jeg er redd S er for kort, men M er for lang. 
   Kan noen hjelpe meg? 
    
  • Av TorbjørnJ
   Har nå en DD hammock frontline som jeg i grunn er ganske fornøyd med, men er lei av å fryse når kulda kommer snikende. Ligger med et enkelt liggeunderlag under meg (som jo forsvkyver seg i løpet av natten, men det er en annen historie) men blir fremdeles kald.
   Tenkte først å kjøpe et liggeunderlag med høyere R-verdi, dette frister litt: https://www.widforss.no/jr-gear-traverse-core-primaloft-183x51x8.9-cm
   Men ser at flere anbefaller å heller gå for underquilt. Problemet mitt er da at det er så vanskelig å sammenligne underquilt A og B. På soveposer og liggeunderlag har man standardiserte måter å teste temperatur men dette har man ikke på underquilter.
   Ser man får en relativt rimelig sak fra Dovrefjell (499,-) og DD har en som selges for 799,- men finner som sagt bare empiriske data på disse. Synes det blir litt vel mye å legge ut 2500,- for en Eno Vulcan.
   Noen forslag/tips? Vil gjerne ha noe som tilsvarere en rating på -5'C
    
   Vurderer nesten å lage meg noe selv, enten ved å kutte opp en dyndune og sy på ekstra stoff/hemper. Eller å kjøpe en sovepose og sy på hemper. Det er jo ikke akkurat rocket science. Det er jo bare en sovepose utenpå køye, over halve kroppen(?). Men fra tidligere erfaringer, når man tenker "dette kan jo ikke være så vanskelig" om ting man aldri har gjort før - så tar man ofte feil
  • Av Brod
   Hej alle... 
   Overvejer at anskaffe Yeti Fusion Dry 500. Er i tvivl om kvaliteten af deres imprægnering og slidstyrke.
   Finder ingen data om vandsøjle eller stofkvalitet nogetsteds...
   Dunkvalitet og konstruktion synes at være ganske bra.
   Har i nogen erfaringer med fusion poserne?
    /Lars
  • Av Kenngu
   Er på leting etter ny pose, og har nå tenkt å investere litt. Har brukt en Mamut Kompakt mti-3 i mange år nå, og har ikke noe å klage på den enn pakkvolum og litt vekt.
   Målet er å skaffe seg en pose under 1kg, men som holder varmen for -2 inkludert lakenpose og ullundertøy. Til en overlevende pris, max 5000kr. 
   Lest og sett endel på de to som nevnt på tittelen, Rab Mythic 200 og SeaToSummit Spark 3. Med vekt på bare litt over halvkiloen og varme akkurat der jeg vil ha de, så virker det nesten for godt til å være sant. Er det noen her som har en av de eller bedre begge, som vil dele sin erfaring eller sammenligning?
   Også sett litt på Warmpeace sine poser, og vurderes også sterkt.
   Åpen for andre merker også, og stor pluss hvis de tilbyr kortere enn 180cm da jeg er veldig kort (164cm kort) Da slipper jeg å varme opp 16 cm med ekstra pose og vekt hehe
    
  • Av Bobe
   Har i lengre tid prøvd å finne et lite hull i underlaget mitt, exped7 downmat, uten hell. Men underlaget var ubrukelig det grunnet hullet. Prøvde i badekar og med zalospray å ikke f. 
   Til slutt bråste jeg opp underlaget med en 12 v pumpe, så hardt at det lille hullet ble et veldig mye større hull som gjekk Ann å finne, var forøvrig i overgangen til ventilen, tetta så dette med uv wader reper glue, og vipps var underlaget friskmeldt. 
 • Hvem er aktive   0 medlemmer

  Ingen innloggede medlemmer aktive

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Skitt Fiske
×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.