Gå til innhold
  • Bli medlem

Skogbrannfare i Nordmarka


panda

Anbefalte innlegg

Annonse

Dette gjelder nok også de fleste kystnære strøk i Sørnorge.

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/rogaland/1.7606867

Men skogbrann, lyng eller gressbrann trenger nødvendig vis ikke være en katastrofe sett fra naturens side. Avsvidde områder gir ny start for nye plante- og dyrearter som ellers ikke hadde hatt muligheten til å etablere seg i området, og det var nok også skogbrannene som en gang var årsaken til at vi mennesker begynte å spise stekt mat.

Det er et kjent fenomen at mange dyr og fugler patruljerer brente områder på jakt etter mat. Mange, både innsekter, krypdyr og små pattedyr blir "stekt" i flammene mens brannen raser, og etterpå er disse lett tilgjengelig mat for fugler og dyr. Det var nok i slike områder våre forfedre oppdaget at det faktisk smaker ganske godt med stekt mat.

Lenke til kommentar
Del på andre sider

For naturen sin del er ikke skogbrann noe større fare men det er andre momenter som ikke er så gunstig når det kommer til skogbrann. Det være seg bygninger, skog som har en økonomisk verdi, og tap av menneske liv kan være ett resultat av et uforsiktig bål. Dette er ting man kan bli stilt til ansvar for uansett om det er bra for naturen eller ikke. Forøvrig er nok det meste av østlandet tørt nå. Ble ikke noe bål på meg da det virket svært tørt i lyngen og mangel på egnet sted gjorde ikke saken noe bedre

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Selvfølgelig er skogbranner negative for oss mennesker på kort sikt. Vi har jo økonomiske interesser i skogen og økonomi er jo en vesentlig del av vår sivilisasjon.

I 1970 var det en stor skogbrann i Bråstein og Melsheia området like utenfor Sandnes i Rogaland. Brannen startet som følge av en veltet primus i Eikelandsskogen like sør får E39 (den gang E18) ved Bråstein. Like syd for garden Helgeland.

Mellom Eikelandsskogen og Melsheia går E39 og det er et åpent jordbruksområde på vel en kilometer. Dette stoppet ikke brannen. Vinden ført en sky av gnister over til den andre siden og etter få minutter brant det også her. Ca 5000 mål skog, ca. 1.5 milioner trær, brant opp. Heldig vis ble de fleste hus og hytter reddet.

Etter brannen ble skolebarn, meg selv inkludert, "utkommandert" for å plante ny skog. Det ble plantet ny granskog med gater av lerk for å danne naturlige branngater i tilfelle en ny brann.

Alle vet at granskog er den skogen som har minst biologisk mangfold. Ja faktisk så er gammel granskog så godt som død hva dyre og planteliv angår. Bare noen få småfugler og et og annet ekorn finner mat i tretoppene.

Melsheia er et viktig friområde i Sandnes kommune og nå, vel 40 år senere, har mange tatt til orde for at granskogen må fjernes til fordel for naturlig lauv- og furuskog, og det er nå satt i gang prøvehogst med påfølgende innplanting av naturlige norske tresorter. Hugger man granskogen og lar naturen styre seg selv vil vi nok bare ende opp med en tett bjørkeskog og det vil ta generasjoner før vi får en naturlig norsk blandingsskog.

http://www.aftenbladet.no/lokalt/article518471.ece

Lenke til kommentar
Del på andre sider

Bli med i samtalen

Du kan publisere innhold nå og registrere deg senere. Hvis du har en konto, logg inn nå for å poste med kontoen din.

Gjest
Skriv svar til emnet...

×   Du har limt inn tekst med formatering.   Gjenopprett formatering

  Du kan kun bruke opp til 75 smilefjes.

×   Lenken din har blitt bygget inn på siden automatisk.   Vis som en ordinær lenke i stedet

×   Tidligere tekst har blitt gjenopprettet.   Tøm tekstverktøy

×   Du kan ikke lime inn bilder direkte. Last opp eller legg inn bilder fra URL.

×
×
  • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.