Jump to content

Høydesyke i Peru?


I&E
 Share

Recommended Posts

I april skal jeg på tur til Peru - Cusco, Inka-trail, Machu Picchu og Titicaca sjøen. Det blir to uker på 3-4000 meters høyde. Er det vanlig å få høydesyke i den høyden, eller må man høyere for å bli syk. Jeg har hørt at ved bestignng av Kilimajaro er det mange som blir syke, og at det generelt er mye fokus på høydesyke på akkurat den turen. Men i forindlelse med Peru-turen har det liksom ikke vært prat på det. Er det noen som vet dette eller som har egen erfaring fra Peru?

Link to comment
Share on other sites

Høydesyke er individuelt. Men et opphold rundt 3-4000 meter vil jeg anta at skal gå greit. Kanskje hvis man drar rett opp til 4000 m. og blir der, kan man føle ubehag. Du sier at turen skal vare et par uker. Da vil du antagelig fint få den lille akkliatiseringen som trengs. Jeg vil tippe at overveiende sannsynlig vil dette gå helt fint. Det er stor forskjell på å 4000 meter og snaue 5900 som er høyden på Kilimanjaro. Gled deg til turen. Det vil ikke være rare oddsen på at du ikke vil kjenne noe som helst til høydesyke.

Link to comment
Share on other sites

Jeg vet man gjerne anbefaler å være i Cusco i noen dager før du begynner å gå. Skal du det, så tror jeg ikke du har noe å bekymre deg over! Cusco ligger på ca. 3400 m.o.h og vil være en god akklimatisering. Men når det er sagt så vil du selvfølgelig uansett merke det når du går over passet på 4200 m.o.h (mener jeg å huske)!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Trolig vil du kjenne at du raskt blir andpusten og at det er lite oksygen i lufta. Jeg ville ikke bekymret meg for høydesyke. Det lønner seg imidlertid med minst en dag opphold på ca 3000 - 3500 m.o.h før du drar høyere. God tur.

Link to comment
Share on other sites

Takk for svar dere. Da satser jeg på at høydesyke ikke blir noe problem. Vi skal være to dager i Cusco-området før vi starter på inka-stien, og det er først dag 4 vi skal oppp til 4200 moh. Har skjønt at det er viktig å gå rolig og ikke anstrenge seg. Regner med at jeg kommer til å merke den tynne lufta, mener å huske jeg syntes det var tynn luft på Galdhøpiggen... andpusten ble jeg i hvertfall :)

Link to comment
Share on other sites

Det kommer nok ann på hvor lang tid du bruker på de 1000 meterne. Dersom du går bør du drikke betydelig mer. En god regel er å drikke så mye du klarer og så drikker du litt til.

Link to comment
Share on other sites

Gikk denne turen for et par år siden. Vi ankom Cuzco med buss fra Nazca (ca 600 moh). Hadde hodepine i Cuzco, men dette gikk raskt over. Støtter Navahos tips om cocate, hadde i det minste en placeboeffekt på meg. Om du ankommer med fly fra f.eks Lima vil jeg anta at du merker høyden noe sterkere i Cuzco.

Hadde inntrykk av at få slet med symptomer på høydesyke da trekkingen startet. Angående passet på 4200 moh, er det en jevn bratt stigning både opp og ned igjen. Tror den påfølgende campen ligger på ca 3500 moh, så perioden i denne høyden er relativt kort.

Ha en god tur!

Link to comment
Share on other sites

Var i Peru i høst og har noen tips: MYE VANN MYE VANN MYE VANN... 1l pr 1000m gjelder basisforbruket når helt i ro - dvs. 3-4l vann pr døgn på høyde 3500m. I tillegg det du selvsagt trenger ekstra for aktivitet. Du tørker utrolig fort ut i høyden. Etter båttur på titicacasjøen og 1/2t tur opp til overnatting (der lokalbefolkningen tok ryggsekkene og løp i forveien mens vi gikk sakte bak) gikk det med 1l bare på natten.. Hodepine kommer fort om en ikke følger det. Ellers gjelder det jo å gå saaakte selv om i god form.

Pass på hygiene! Hos oss fikk stort sett alle dårlig mage i en eller annen retning :shock: - Vi snakket med en gjeng nordlendinger vi traff (60-75 (eller var det 80?)! år)som hadde gått 4d Inca trail i Macchu Picchu og de hadde erfart det samme. Noen av de eldste så imidlertid uforskammet spreke ut... var nok andre som hadde slitt mer - bl.a pga mageproblemer. Så ta med idoform og alt annet av den typen...

God tur! Det blir helt sikkert flott opplevelse - absolutt et land for alle som liker fjell.

Link to comment
Share on other sites

Min erfaring fra Kilimanjaro er at de fleste som ble syke før Kibo Hut som ligger på 4700 moh. ble syke av den fremmede bakteriefloraen og ikke direkte høydesyke. Selvfølgelig var noen slitne og utmattet etter å ha gått for fort i den relativt tynne lufta, men det ga seg bare utslag i litt hodepine. Herfra og oppover skjedde det derimot mye med mange.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

He-he, du har nok fått tipsene du trenger nå, men jeg kan skrive under på at VANN ikke kan inntas i store nok mengder. I så fall vil det bare ut igjen, og da er det greit. Det er veldig individuelt hvor den personlige grensen går, også i forhold til dagsformen. Ikke lett å forstå hvorfor noen takler høyde mer/mindre enn andre, og det er merkelig at fysisk form ikke alltid er avgjørende. Har selv rundet 5000 meter i Andes, uten store utslag. På den andre siden, så hadde vi med folk som svimte av på rundt 5000, og måtte fraktes ned igjen. En medvirkende årsak kan være at jeg den dagen hadde drukket 1,5 liter vann før han tok sin første slurk. VANN er med andre ord avgjørende greier, selv om man ikke nøvendigvis er tørst. God tur! 8)

Fred Magne

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Hei, selv om du har vært i peru nå,er det helt sikkert mange andre som skal dit. Har vært der flere ganger og det viktigste er cocate og ikke kjøtt de første dagene.kjøttet er veldig tungt for kroppen å jobbe med.Noen homeopatier lager egen homeopatiskmedisin som hjelper for høydesyke. :roll:

Link to comment
Share on other sites

Jeg er vel hjematt fra Peru nå, og hadde en kjempefin tur. Høyden var ikke noe problem! Vi drakk coca-te og tygget coca-blader, men oppdaget raskt at mengden vi brukte bare var en brøkdel av hva peruanerne selv brukte, så hvor virkningsfult det egentlig var mot høydesyke er jeg ikke helt sikker på.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy