Jump to content

skaufant

Aktiv medlem
 • Posts

  163
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by skaufant

 1. Grill er livsfarlig i dårlig ventilert telt! Mens gassbluss eller rødspritapparat forbrenner mer fullstendig og er lett å slukke kan grillen ulme i timevis etter bruk og er værre å slukke ordentlig. Da forbrenner den oksygenet i teltet og omdanner det til giftig CO. Om du har grill på tur bør du bruke den utenfor teltet. Det er ikke like trivelig som stormkjøkken med gass- eller rødspritbluss i forteltet mens du ligger i posen og ser på regnet utenfor
 2. Den finnes i rep.settet til omnifuel. Det koster hvitøyet, men er i hvert fall billigere enn en ny primus.
 3. Enig med torhaa her. Jeg prioriterer både utdanning og friluftsinteresser, heldigvis blir ikke det ene utelukket av det andre. En trenger ikke å spare opp en haug med penger for å studere.
 4. Er det ikke bedre å bruke penger på noe gøy enn å spare penger til noe kjedelig?
 5. Det hjelper også å varme fellene på kroppen en stund før du legger de på. Om du ikke bruker de mens du går kan du ha de under jakka til du vil sette de på. Om morgenen kan du varme de litt over primusen til du setter de på. Varme feller sitter godt, kalde sitter dårlig.
 6. "Det er alltid sol på toppen" FHS-lærers motivasjon til elevene. "Det finnes to typer fugler: gakk-gakk og pip-pip." (fugl med og uten svømmeføtter). Annen FHS-lærer. "Jeg står bare her og blomstrer litt" Turkompis i regnet når resten har gått inn i teltet for å tørke seg. "Det var en liten sniktrekk på turen" Annen turkompis etter at teltet hadde blåst i stykker.
 7. Som du antyder selv synes jeg også dette høres lite ut. Jeg hadde i hvert fall vært veldig sulten uten annen mat enn det du foreslår. Er enig med Rolf i at det fort kan bli kjedelig også. Du kan gjerne ha dette som et utgangspunkt, men jeg ville variert med for eksempel suppeposer, gryteretter, nudler, ris etc. Dette er dessuten billigere enn Real, Adventure Food etc. Åpnespis har jeg aldri prøvd, men ser at det er 2-3 ganger tyngre enn Real og Adventure Food. Én Åpnespis-pose veier like mye som min dagsrasjon om jeg fokuserer på vekt. Det er sikkert ikke billigere heller, og du sitter igjen med mer søppel. På korte sommerturer er det sikkert lettvint og greit, men jeg ville ikke brukt det på en langtur. Bruk vanlige, enkle råvarer, og varier så godt du kan. Kan sikkert være greit med en daglig vitaminpille også.
 8. Kanskje ikke, men det sier vel noe om den nevnte arbeidsmoralen, eller mangel på sådan..?
 9. Det er slett ikke mitt inntrykk. Jeg har vært i både militæret og folkehøgskole, og har bedre inntrykk av de jeg gikk på folkehøgskole med enn de jeg var i militæret med. En stor andel av mine tidligere medelever tar utdanning på høgskole- og universitetsnivå, er langt ifra arbeidssky og mer oppegående enn mine medsoldater. Og jeg var i en anerkjent avdeling med seleksjon. Ikke at det er noen bragd i seg selv, men poenget mitt er at svært mange folkehøgskoleelever ikke passer til bildet en har av en folkehøgskoleelev. For mange er det sunt å ta et friår fra karrierejag, lesing og karakterer og se andre verdier.
 10. Og medlemskap i Norges Jeger- og Fiskerforbund gir deg abbonement på Jakt & Fiske. Her er det mer fokus på fangst enn friluftsliv.
 11. Som Espen K er inne på er det ikke bare å peise på med ventiler for å øke ventilasjon og redusere kondens i teltet. Ventilene skal være riktig plassert både på utsiden og innsiden og i forhold til hverandre for å få riktig luftgjennomstrømning, så selv om du monterer en ventil til er det ikke sikkert at luftingen blir så mye bedre.
 12. skaufant

  Bastu!

  Da jeg var i militæret var det laget felt-badstu til oss på en øvelse. Den var laget som en lavvo med bål inni, og rundt bålet var det murt opp (uten bindmiddel) en litt høy ring (0,5m?) med steiner. Bålet varmet opp lavvoen og steinene, og ved å kaste vann på steinringen fikk vi også bra med damp. Ble ikke like varmt som en ordentlig badstu, men nok til at svetten rant. Dermed bar det ut i isvannet -herlig!
 13. Nå synes jeg du er veldig kritisk. Det er ikke uvanlig at et og annet produkt ikke tilfredsstiller forventninger og krav, sånn er alle produkter fra alle produsenter. Jeg skjønner at det er litt irriterende, men å måtte ut med 49 kr for en ny kniv er vel ikke verdens undergang. Selv har jeg en Helle samekniv som etter litt hardt bruk knakk helt inne ved skaftet, men fikk ny under tvil. Jeg har stort sett bare hørt godord om Strømeng, og synes ikke du bør la denne enkelthendelsen endre inntrykket av de så voldsomt...
 14. Her er en 30min-løsning jeg har gjort. Du trenger en hammer, tang, blikksaks eller en kniv du ikke er så forsiktig med og kanskje en skrustikke. Kort beskrivning av framgangsmåten: Mål opp nødvendig hull for spitkoppen i bunnen av en stor hermetikkboks. Lag hullet litt mindre enn koppen og brett kantene for å unngå skarpe kanter, da blir hullet stort nok. Skjær seks snitt i sylinderveggen på boksen helt ned til bunnflensen, og brett annenhver bit motsatt vei. Pass på at beina blir litt lengre enn koppens bunn og at kjelestøttene blir et par centimeter høyere enn toppen av spritkoppen. Mine kjelestøtter er litt for lave, så jeg må varme opp spriten før kjelen settes på, hvis ikke slukker varmen. Endene av kjelestøttene og beina bøyes for å unngå skarpe kanter (pass å ta det med i beregningen når du kapper til riktig lengde). Finito. Reflektor eller vindskjerm er det dårlig med her, så den bør brukes i le. En slik laget av en stor hermetikkboks med spritbrenner i passer derimot perfekt i Trangia-kaffekjelen om du kapper til bein og kjelestøtter riktig.
 15. sov-i-ro, fyrstikker, hodelykt...
 16. Det finnes en tredje type også: http://www.backpackerspantry.com/InventoryD.asp?loc=100&item_no=167002&category=test&subcategory= Har prøvd den en del ganger, og endelig fikk jeg meg min egen nå på forsommeren. Den er litt dyrere, men kanskje bedre egnet for primusbruk? Jeg kjøpte fire stykker fra USA, og betalte ca. 750kr for hver, inkludert frakt, moms og toll. Gir i hvert fall fantastisk resultat!
 17. I den grad du klarer å nedjustere varmen kan det sikkert være en fordel for stekinga, men jeg tror ikke det gjør at brødet hever så mye bedre. Brødet får fort en temperatur som dreper gjæret, særlig om du steker tynne brød. Lokk kan derimot være en god idé! Personlig er jeg ikke så nøye med varmen, det er bare godt med en litt godt stekt og knasende skorpe Det viktigste er at brødet er gjennomstekt, og det får du ved å steke lenge på ikke altfor høy varme. Dette er ikke vanskelig og blir fort bra, bare prøv deg fram!
 18. Jeg har ikke prøvd kjøpebrødblandinger på tur, men har blandet mix selv og bakt på forskjellige måter: pinnebrød, i steikepanna eller vaffeljern, på steinhelle etc. Dette blir ofte veldig bra! De er gode nok alene og trenger egentlig ikke pålegg, men smør og sukker, brunost e.l. kan gjøre prikken over i-en Min erfaring er, som du er inne på, å lage flate brød med pitaform, enten de bakes i steikepanne eller på en varm stein. Jeg har pleid å ha brødene ca 2 cm tykke. Om du baker på steinhelle kan hella forvarmes og stilles tilnærmet loddrett med brødet mot bålet slik at det får varme fra begge sider. Er usikker på hvor godt du får hevet brødet såpass tidlig på året. Om gjær brukes kan brødet stå "på lunk" ved bålet, men da blir det fort tørt/brent på den ene siden og kaldt på den andre. Jeg bruker som regel bakepulver og dropper hevinga.
 19. Til dsk: Jeg så et bilde i en annen tråd der du prøvde å kjøre Trangia gassbrenner på bensin, kan du fortelle mer om det? Gassdyser er gjerne større enn bensindyser, merket du noen effektøkning? Greit å forvarme med pasta? Bråk og avgasser ved fyring? Andre grunner til at dette kanskje ikke er så lurt? På bildet så det ut til å fungere veldig bra. Grunnen til at jeg spør er at jeg liker vinskjermen til Trangia veldig godt, og har lyst til å bruke den som plattform for en stillegående bensin- eller multifuelbrenner. Jeg har vindskjermen, Trangia gassbrenner og Omnifuel m/ pumpe fra før, så om dette fungerer kan jeg løse det uten modifiseringer eller utgifter i det hele tatt. Alternativet blir å sette inn en Optimus 111-brenner, Omnifuel eller Novainnsats til Trangia, men det blir mer arbeid og/eller utgifter. Beklager å spore av tråden, men såvidt jeg kan se er det her dsk sist har skrevet.
 20. Så lenge det er standard gjenger har den ingen betydning hvem som har produsert gassboksene. Omni går jo på "alt" drivstoff, og jeg tviler på at Primus har funnet opp noen ny og revolusjonerende gassblanding. Men om det er kaldt i været har propan/butan-blandingen betydning, uavhengig av produsent.
 21. Du har nok rett i det, men det er neppe noe problem for Jakob når han har brukt de på andre ski tidligere. Jeg har Alfa Skarvet sko som jeg synes er veldig bra, men Alfa lager nå sko for Rottefella bindinger, ikke Salomon.
 22. Alt går jo, hva som passer best er en annen sak. En kamerat av meg har 75mm på Pellestova, jeg tror det fungerer helt fint. Han har overtak på meg nedover og jeg på ham bortover.
 23. Jeg har hatt denne bindingen i rundt sju år nå. De står på et par Madshus Pellestova som er 5mm smalere enn Amundsen. Bindingen er veldig god å gå med. Den har brukbar stabilitet, omtrent null motstand ved bøy av foten og lite snøansamling mellom binding og sko. Om du tenker å bruke skiene primært til vandring i eller utenfor løype tror jeg de passer bra til skiene dine, men til nedkjøringer er stabiliteten for dårlig. Tror ikke det er noe særlig dårligere enn Rottefella BC, men du vet sikkert at 75mm velges om kjøring står i fokus.
 24. Det er en stund siden jeg var der nå, og jeg kjenner ikke utviklingen siden det, men for tre uker siden drønnet det voldsomt i snøen, særlig mellom Helvetesgilet og riksveg 7. Dette er jo det bratteste området også, så jeg ville vært forsiktig på den strekningen. En mulighet er jo å gå utenom, f.eks. via Krækkja.
 25. Det høres fornuftig ut, er nysgjerrig på hvordan du har kommet fram til det... Er det målt eller beregnet? En flott ovn du har laget!
×
×
 • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use, and privacy rules Privacy Policy