Gå til innhold

Sokken

Aktiv medlem
 • Innholdsteller

  36
 • Ble med

 • Besøkte siden sist

Om Sokken

Nylige profilbesøk

Blokken for nylige besøkende er slått av og vises ikke for andre medlemmer.

 1. Hmm.. Første sekk jeg tenkte på er denne http://www.xxl.no/ryggsekk-bag/sekker/tursekker/munin-45l-1055911 men mulig den blir litt liten? Sekken har i allefall fått mye skryt for bærekomforen, samt mange praktiske løsninger... kan ta av hoftebelte ect... God pris får du også på den... (xxl)
 2. Ja. Haha... Du har helt rett
 3. Hei. For en tid siden var jeg i kontakt med UniTor som lager fritidsparafin/lampeolje ect for og finne ut av hvilken parafin som var renest og mest egnet til parafinbrennere/petromax ol. Etter en samtale med labben demmes fant vi ut at Unitor Lampeolje var det reneste produktet, (uten tilsatt voks) Fritidsparafinene demmes var ikke va det reneste de hadde. På flasken til Unitor Lampeolje står det i innholdsbetegnelsen "n-parafin c10-c13" Dette betyr normal-parafin med carbontråder 10 til carbontråder 13" dette er mettede carbonrekker og vil slik jeg forstår det ha den reneste forbrenningen. Parafinvoks i parafin er vanlig og voks finnes i alle løsemidler, voksen er en lenger carbonrekke, feks c-16 og oppover. Fritidsparafin som ikke er av reneste typen innhoder feks c-10-c16. Slik jeg har forsått så kommer sot ofte fra Aromater og umettede carbonskjeder som ikke hører inn under c10-c13 ta feks grønn fyringsparafin som innholder mye armotater/farge og uren prarfin. Soter masse.. Jeg har brent rent x-antall liter av unitor sin lampeolje på alle mine petromax, og parafinbrennere gjennom vinteren. I vinterhalvåret bruker jeg petromax til og lyse opp leiligheten uten at jeg har hatt noe form som problem med mine lamper/brennere. jeg opplever faktisk at jeg slipper og rense dysa like ofte som med dårligere parafin. Unitor sin lampeolje selges under forskjellige navn (forskjellig navn,samme suppe) og er samme produkt. -Unitor lamepeolje 1 Liter -Stabil lampeolje 1 liter -Stabil varmeolje 5 liter -904 Lampeolje 1 liter -Statoil Lampeparafin 1 Liter og 2,5 Liter -Hydro Texaco lampeolje 1 Liter Da dette er et renere produkt så er fryser parafinen på ca -26 (står på flasken "ikke lagres under - 20) Fitidsparafinen mener jeg og ha frysepunkt -60 Det samme ser vi hos vann.. rent vann fryser på 0. Tilsatter du urenheter (feks salt) så fryser det først på lavere temp. Nevner at D-60 innholder n-parafin c10-c13 men også "n-alkanes, isoalkanes, cyclics" Da er lampeolja renere. Men hvor rent skal man egentlig ha det? D-60 er utmerket i primuser, og er vel slik jeg forstår eneste som er godkjent i forsvaret. (rett meg hvis jeg tar feil)
 4. Mener at vanlig parafin innholdt fra C10 til C16/20 + aromater ol.. Liste med navn på de forskjellige stoffene finner her, litt lenger ned på siden. http://www.chemicalland21.com/petrochemical/n-PARAFFINS.htm Lampeoljen blir da en renere parafin hvor de har trukket ut mettede hydrokarboner, Lampeoljen blir mindre fluktig enn vanlig parafin (hyggelig) pga rette carbon kjeder (mener jeg at det var) fordamper litt fortere, men også en smule lavere kokepunkte. Ikke sikker på hvordan forbrennings tempraturen er.. Men ser ut til at både både parafin og lampeoljen hovedsaklig innholder n-C10 og n-c11 pga det lave frysepunktet.. (se listen i linken) Ser på flasken at det ikke bør lagres under -20, så tipper på at den kan fryse rundt -26 (ren spekulering fra meg) Litt voks kommer det alltid til og være løsemidler, som parafin/lampeolje. Lampeolje koster litt mere enn parafin og produsere, litersprisen er ganske lik statoil sin 4-takts. Hvis noen lurer på hva "n" står for i n-parafin, så er dette Normal Parafin Har fra dag en blitt fortalt at lampeoljen skulle jeg holde meg så langt unna, og at dette var nermest tabu i primuser ol.. Fått høre dette fra maaaaange hold. Hvordan i alledager kan så mange flinke "primus gutter" ta så feil, sett at jeg har rett, og lampeoljen jeg har listet opp er så ren som jeg påstår.. ?
 5. Vel.. på min jakt etter ren parafin har jeg blitt en smule forvirret og bittelitt smartere. Her er det jeg fant ut: Forhistorie.. Jeg handlet en kanne med Unitor Fritidsparafin fra Esso i Kr.sand. Lurte litt på renheten av produktet. Om det var fare for voks ect. Jeg skrev en mail til Unitor Chemicals og fikk rask svar.. her var det de sa ang Unitor Fritidsparafin 4L: "Produktet du henviser til er ikke av den reneste varianten. Den er ikke tilsatt voks, men jeg snakket med vår lab og de kunne fortelle at alle løsemidlene nok inneholdt noe voks. Vi har imidlertid et produkt som er renere som heter Lampeolje 1 liter." Jeg har vært skeptisk til bruk av lapeolje da jeg har hørt at lampeoljen er tilsatt voks for at vekelamper skal brenne rent og pent.. På spørmål ang om Unitor Lampeolje innholder voks svarte de: "Fikk bekfreftet fra vår lab at dette ikke inholdt voks." Unitor labben mener at lampeoljen skulle passe utmerket til primuser/trykklamper slikt jeg tolket dette.. Produkter som innholder samme lampeolje som Unitor sin lampeolje: Stabil lampolje 1 liter Stabil varmeolje 5 liter 904 Lampolje 1 liter Statoil Lampeparafin 1 liter og 2,5 liter Hydro Texaco lampolje 1 liter Slik jeg har forstått så er det umettede forbindelser (feks. aromater) og isomerer i parafin som soter og lager krøll i parafinbrennere, dvs at den grønne parafinen (lukter) soter masse, slikt jeg selv har opplevd. Lampeoljen innholder kun mettede hydrokarbone "C-9 til C-13" som ikke soter.. Derfor kan vi lese på innholdsbetegnelsen til lampeolje "N-parafin c10-c13" Lampeoljen nevnt overfor skal med dette være meget rene produkter Noen som har prøvd noen av disse lampeoljene? Rett meg gjerne hvis det er noe jeg ikke har forstått, men slikt det ligger an så er lampeoljen super parafin til primus
 6. Ja det er Kerosin jeg er ute etter.. og finne noe skriv om renheten til de forskjellige merkene er nesten umulig.. Var innom Esso i dag og kjøpte den 4 liters kannen med fritidsparafin de hadde.. Merke : Unitor Fritisparafin (for båt, hytte og camping) Innholder: Kerosin Det jeg stusser litt over er dette: Siterer embalasjen: - Gir høy lusstyrke og varmeeffekt uten soting -Brennstoff for varme og kokeapperat -Lampeolje for justerbare parafinlamper -luktsvak Hvis dette produktet er laget for justerbare parafinlamper, så er det mest sannsynlig tilsatt voks, Toresc- er det dette merke du har tatt i bruk? Har du opplevd noe til voks eller lignende.. Slik jeg har forstått så er det kun Norge og England som kan merker lampeolje og parafin om hverandre.. Noe som byr på problemer for oss.. Phaser Jeg er litt skeptis til denne grønne parafinen, har 2 petromax lamper inne som jeg skrur litt på for speidergruppen, de har vært fyrt med grønn parafin i lang tid, og det meste av filter og rør er tett av en grønn smørje, mulig parafinen har blirr gammel, eller at det er ett belegg som legger seg etter hvert. Mer forvirret blir jeg når Tecthor.com hvor jeg handlet min egen petromax lampe, anbefaler den grønne parafinen og sier den brenner renest av alt. Jeg helte grønn parafin på Omnifulen min, brant ikke mere enn 2 dl, syntes at det sotet den del mere enn en fritidsparafin jeg testet fra YX for noen mnder siden.. TrondA Esso har også D-60, men dette er ikke fritidsparafin, men "lavtkokende hydrogenbehandlet Nafta" Står vel ikke fritisparafin på embalasjen heller.. Uansett, jeg setter en liter av denne fritidsparafinen, inn i fryseren i natt for og se om det er noe voks som skiller seg.. Kommer tilbake med resultatene i morgen..
 7. ,, ja jeg har tenkt på D-60 men står det ikke her http://logichem.netpower.no/datasheet.aspx?iId=17563&iDepId=3 at d-60 er nafta ?? "Nafta (petroleum), hydrogenbehandlet tung" Merker at tanken på Petromax 829 (lille varianten) blir så varm at den er vanskelig og holde for og pumpe trykk.. ikke noe fare for nyttårsrakett i stua (smell)??
 8. Hopper på tråden, og fyrer løs med litt primus fyrings spørsmår. Har i lang tid vært storfornøyd med Omnifulen, fyrt på 4 takts Miljøbensin. Men ettersom primus samlingen min har begynt og vokse, og (nesten) samtlige brenner kun parafin, så lurer jeg på om jeg ikke skal konvertere helt til parafin. Føler nesten at det er noe "vakkert" med fyring på parafin kontra bensin Sist i samlingen min kom det en petromax 829 og 830. Og på spørsmål til forhandleren (techthor.com) hvilket drivstoff som er og anbefale, får jeg høre at Grønn Fyrings parafin er det som gjelderog brenner renest av alt, jeg måtte ikke finne på og bruke tennveske, da tennvesken er lavtkokende hydrogenbehandlet NAFTA, nafta er et biprodukt av bensin og brenner med for høy varme, og avsetter for mye karbon i systemet. Gode gamel tennvesken "petroliumsdestilat hydrogenbehandlet lett" er ikke og oppdrive mere, da NAFTA varianten sannsynligvis er billigere og produsere.. Petroliumsdestilatet skulle være jevngod med fyringsparafinen Har fulgt med på forumet i lang til, og leser at de utnevnete ekspertene her priser tennveske opp i skyene, noe jeg kan forstå da jeg selv har prøvd dette og syntes det brant riktig så bra på 111T. Men at det er så forskjellige syn på grønn fyringsparafin syntes jeg er litt rart.. Her på forumet leser jeg at grønn gugge er av lav kvalitet og dette bør jeg holde meg laaaang unna.. Forhandleren min mener det motsatte Fylte tanken til Omnifulen i stad med Grønn Parafin, brant rent og fint, men forskjellen oppdaget jeg når jeg skulle koken meg en skvett vann... Det sotet en del mere enn tennvesken. Mulig jeg må teste dette på noen rene parafinbrennere. Høvik 210 og en Radius nr.1 (får ta det i morgen) Hvor får man egentlig tak i ren parafin (Kerosin) om dagen, ikke denne Lavtkokende hydrogenbehandlet Nafta. Flybensin får jeg ikke tak i.. Har sjekket biltema, Shell, Statoil, Jula, ect.. ingen har parafin, fant noe fritidsparafin på YX som jeg mener er lampeolje N-parafin C-10 C-12. Dette er jo tilsat voks.. Og hva er renest?? SIst jeg lestes fantes det over 40 forskjellige renheter av parafin i dette ganske land.. Skulle så gjerne hatt et rent drivstoff jeg kunne helle på lampen, OG bruke i primusene. rent nok til og kunne fyre i telte en kald vinternatt. Er dette ett umulius ??
 9. Har selv samme sovepose og samme problem.. Lest i ett annen forum hvor en skrev at det han gjorde var og henge denne sovepose opp i ett tre eller over teltet til fuktigheten som var trukket inn i ytterstoffet var frosset.. da var det bare og børste det av posen, dette løste fuktproblemet hans .. Noen som har noe erfaring med dette ??
 10. Gratulere med nye Omnier.. Jeg også syntes at flemmesprederen satt litt løst på min Omni.. Bøyde den litt med ett mulitverktøy så nå sitter den bra .. men ikke opplevd at den hopper av.. Hoppa den langt ?? Har fram til nå brent på bensin, men i dag byttet jeg dyse og fylte tanken med fritidsparafin, brenneren brant med den flotteste, nydligste blå flammen jeg noen gang her sett (på min Omni) .. virker som om at Omnien min brenner penere/renere med parafin enn bensin.. Merket at jeg ble litt rørt og glad på en gang.. SÅ nå skal jeg legge lillegutt, plante kona i sofaen og ta med en liten tur ut for og koke meg en kaffekopp Andre som har noe lignende opplevelser ang bensin/parafin??
 11. Omnien er jeg storfornøyd med .. men måtte brenne en tank (0,6L) før den brant rent på renset bensin. Mulig det var noe rusk i systemet som måtte ut ..
 12. Det lå ikke noe Primus under juletreet i år .. så jeg får skaffe ne selv Drømmer litt om Primus 210 og 96. Noen som kan svare meg på om disse fungerer som varme i teltet? Brenner disse gamle primusene rent nok?
 13. Sokken

  Krem

  sinksalve er ikke noe bra mot tørr hud da sink tørket ut huden. sink kan godt brukes hvis man har sebore eksem i ansiktet. Sink hemmet sopp og bakterie vekst. man bør smøre med fuktihetskrem etter bruk av sinksalve.
 14. Sokken

  Krem

  Har selv atopisk eksem og oplever ofte tørr hud på turer.. Av krem kan jeg anbefale Apobase (rød) den blå innholder mindre fett og mer vann, blå kan være grei og bruke på sommeren da solen steker.. så unngår du og bli sinnsykt solbrent.. Veden trekker fuktighet rett ut av hendene, og man blir tørr og sprekker .. bruk gjerne noen tynne hansker når du hugger og steller med bålet.. er ikke så flink til dette selv, men det hjelper mye når man først husker det. Smør hender med Milison (kortison svalve) reseptfri på apoteket.. før man legger seg for og sove.. Milison er litt kraftg til bruk i ansiktet rundt øynene, men jeg bruker den og har ikke hatt noe problemer med det.. bare passe på og ikke få kremen i øynene... Vann og svette tørker ut huden.. du unngår nok ikke og svette .. men tørk hendene godt etter hver gang du har stelt i vann.. optimalt hadde vært og smøre seg med apobasen etter at hender/huden har vært fuktig .. men jeg syntes dette er vanskelig og følge opp... men man kan jo ha det i bakhodet. Brennstoff til primus tørker ut hendene kjappere enn primusen tørker teltet.. søler du på huden så smør for all del med fuktighetskremen!!! God tur
Kommersielt samarbeid: Rabattkoder og sporingslenker

Fjellsport Fjellsport

Milrab Milrab

Skitt Fiske

×
×
 • Opprett ny...

Viktig informasjon

Ved å bruke dette nettstedet godtar du våre Bruksvilkår. Du finner våre Personvernvilkår regler her.